DOLAR 32,3436 % 0.24
EURO 35,1046 % -0.16
STERLIN 40,8932 % -0.39
FRANG 35,8616 % 0.38
ALTIN 2.308,80 % 1,37
BITCOIN 2.290.157 2.479

ESKİ İKİ KAHRAMAN

Yayınlanma Tarihi :
ESKİ İKİ KAHRAMAN

Ahmet B. Karabacak

 

ESKİ İKİ KAHRAMAN

Ali Osman Efendi – Abdülkadir Efendi

Son hadiselerde milletimiz şehitler veriyor, gaziler hastanelere getiriliyor. Türklük, her zaman olduğu gibi sonu belli olmayan bir mücadelenin içinde…
Gene, son günlerde devletimiz halkımızın soy kütüklerine ulaşması için, pek de yeterli olmayan bir çalışma başlattı. Hayırlı bir çalışmadır.
Bu iki olay yan yana gelince elbet çoğunluk soyunu ve soyunda kahramanlar mı, yoksa hainler mi var diye merakla internet denen malûm araca hücum etti. Bu arada elbette etnik kimliğinden şüphe edenlerin meraklarını da unutmamamız lâzım.
Ben de seceremi oldukça bildiğim halde, araştırma bilmediğim yerlere kadar uzanır mı diye merak ettim; pek faydası olmadı. Hemen hepsi bildiğim bilgilerdi. Fakat orada isimlerini gördüğüm babamın ve annemin şehit babalarını, yani iki dedemin adını görünce duygulandım ve bildiklerimden bazılarını yazmak istedim:

İşte iki şehit dedemden birincisi:
(1)
KARABACAKLARIN ALİ OSMAN EFENDİ

Önce Karabacak sülalesinden başlamalıyım. Bunlardan bir kısmı büyüklerimizden dinlediklerimiz, bir kısmı ise vesikalı bilgiler:
Bilgilerden en önemli kaynak Ali Osman Efendi’nin kardeşi medrese mezunu, yabancı dil olarak Arapça bilen ve meşhur kanal harekâtında İngiliz’lere esir düşerek önce Yunanistan’a, sonra Mısır, en sonunda da Hindistan’a gönderilen, yıllar sonra bırakılan, medrese hocalığı yapan Hacı İsmail Büyükkarabacak, yani babamın öz amcası…(İsmail amcam epey uzun yaşadı. Bir ara gözlerindeki kataraktı aldırmak için İstanbul’a, bizim yanımıza geldi. Kendisi kitaba meraklı idi. Benim kitaplığımı görünce “Bizim aile seceremiz var, onu sana vermek istiyorum, Tosya’ya gelince hatırlat” dedi. Çok genç yaştaydım, fazla üzerinde durmadım. Vefatından seneler sonra, sözleri aklıma geldi, kitaplarının arasında ve evraklarının içinde aradım, fakat bulamadım. Başka bir yerde kitaplarını ve evraklarını koyduğu bir sandıktan söz ettiler, fakat ona da ulaşamadım. İstanbul ve Tosya’da uzun sohbetlerimiz oldu. Hem ailem hakkında, hem de girdiği savaşlarla ilgili bilgiler edindim. Keşke imkân olsa da bunları uzun uzun yazabilsek.)

Tosya ilçesi ve köyleri 24 Türk boyundan 23’ünü bünyesinde barındıran bir yerleşim yeri. Ben bunu bilmiyordum. Aynı han içinde ofisimiz olan bir kültür ve ideal adamı, aynı zamanda avukat olan rahmetli Ergun Göze Bey dostum söyledi. Şunu ekledi: “Türkiye’de sizin ilçe gibi bir ilçe daha var.” İsmini söyledi ama ben şu an hatırlamıyorum. Ben bu ifadenin köyleri gezerken ve köy isimlerini görünce doğruluğuna inandım.

Ailenin, sadece bizim ailenin değil, bütün Tosya oymaklarının büyük ihtimalle Anadolu Selçuklu Devleti zamanında bu bölgeye iskân edildiği anlaşılıyor. Bu konuyu derinliğine araştıramadım. Bilindiği gibi Anadolu Türkmen aşiretleri çoğunlukla tarımla uğraşır, devlet sıkıntıya düşünce hemen askere alınıp, cephelere gönderilirlerdi. Böyle bir savaşta ceddimizden Hasan efendi büyük yararlılık göstermiş. Rivayete göre zamanın padişahının veya ordu komutanının dikkatini çekerek giydiği siyah, toz girmemesi için paçaları dar, tiftikten dokunmuş bir “külot pantolon” sebebiyle “Şu karabacaklı kim?” diye sormuşlar. (Böyle bir pantolonu, çocukluğumdan hatırlıyorum, elli altmış yıl öncesine kadar giyerlerdi. Karabacak sözü önce lâkabımız olmuş, medeni kanunla beraber de soyadımız.) Bu savaştaki başarısı sebebi ile Tosya’nın güney tarafında bulunan bakımsız, fundalık geniş araziyi ailesi ile işletmek, gelirinin bir kısmı ile savaş zamanlarında belli bir miktar askeri donatarak savaş meydanına getirmek şartı ile Tımar olarak vermişler. Tımarlı sipahiler, Osmanlı ekonomisinin ve asker donanımının önemli bir parçası idi. Toprak, tapu olarak verilmez, emanet olarak verilirdi. Devamlı teftiş edilir, gerekli verim sağlanamazsa üç yıl sonunda geri alınır ve başkasına verilirdi. Hasan efendi ve ailesi toprağa gereği gibi bakmışlar ki, Osmanlı devletinin son zamanlarına ya da Tanzimat’a kadar oraları idare etmişler, her savaşa asker götürmüşler. Hasan Efendi suyu olmayan bu geniş toprak parçasına kilometrelerce uzaktan, dağdan yol açarak su getirmiş.” Hasan Arkı” adıyla anılan bu su yolu halen dört yüz civarında bağ ve bahçenin sulanmasına vesile oluyor.

Türk tarihi sanki bir savaşlar tarihidir. Osmanlı devleti büyürken ve küçülürken Anadolu Türkmenleri hep ön safta savaşmışlardır. Dedelerim de bundan elbette nasibini bol bol almış, pek çoğu serhat boylarında şehit olmuş, oralarda kalmışlardır. Tosya’da vefat edenleri eski mezarlıktan, asri mezarlığa ben taşıttım. Tosya’da vefat eden dedelerimden birinin taşındaki kitabeyi, çok yıprandığı için okuyamadım…

Eski mezarlıkta (Mezarlar bozularak üzerlerine evler yapıldı) pek çok kadın mezarımız varmış. Fakat erkek mezarı yok denecek kadar azdı. Sefere gidenlerin pek çoğu şehit oldukları için oralarda kalmışlar…

Çok yaşlı vefat eden, eski yazımızı ve Osmanlıcayı okumayı bilen, çevredeki kadınlara eski yazımızla yazılmış kitaplar okuyup ders almalarını öğütleyen babaannem Hacı Şerife Hanım anlattı; İsmail amcam teyit etti:
Bir savaşa, asker tertipleyip giderken, askerin başındaki o günkü dedemiz, “heybeye” koyduğu altınlar askerin masrafına belki yetmez diye, hanımının kolundaki “Hasır” bileziği de istemiş. Sonra Tuna nehri yakınlarında şehit olmuş. O bileziği geri gelebilen askerler getirmiş ve aileye teslim etmişler. Ben bu bileziği, gene aileden olan Hafız dayımızda gördüm. Antika diye muhafaza ediyordu. Altın kısmı beze dikilmiş, günün modasına göre yapılmış bir bilezikti.

Karabacakların Ali Osman efendi, yani dedem zamanı gelince askere alınmış ve İstanbul’a gönderilmiş. O zamanki kanuna göre mecburi askerlik süresi yedi yıl imiş. Her halde kendisini sevdirmiş ve güven sağlamış ki zamanın yetkilileri tarafından Osmanlı sarayına kayıkçı olarak alınmış. Bekâr ve rahatı yerinde olduğundan buradan ayrılıp Tosya’ya gitmek istememiş. Fakat babası Hüseyin efendi, küçük oğlu medrese tahsili yaptığı, arazilerin bakımını ve çalışanlarla kendisi uğraşamadığı için epey zorlayarak onu memlekete döndürmüşler. Tosya’ya gelince, belki yeniden gider diye, hemen evlendirmişler. Fakat daha evliliğinin birinci yılı dolmadan seferberlik ilân edilmiş ve yeniden askere alınmış.

Balkan bozgununu yaşamış. Tekrar gelmiş. İki üç yıl geçmeden İngilizlerin Çanakkale’ye yüklenmeleri üzerine yeniden askere alınarak cepheye gönderilmiş. Babaannem anlatırdı: Kısa evlilik sürecinde onu yedi defa askere hazırladım, derdi. Gitmediği cephe kalmamış sanki. Son olarak Ruslara karşı yapılan Kafkas savaşına göndermişler. Son gidişi, şahadeti de zaten orada…

Kafkas muharebesine Tosya’dan beraber gidip, sağ olarak dönebilen bir arkadaşı ailemizin büyüklerine anlatmış: “Bizim ordu bozuldu. (Mehmet Arif Bey’in “Başımıza Gelenler” adlı hatıralarında bu bozgun ve sebepleri anlatılır.) Asker pek muntazam olmayan bir şekilde geri çekiliyordu. Ormanlık bir alanda Ali Osman Efendi’yi gördüm. Oturarak bir ağaca yaslanmış, tüfeği bacaklarının arasında, çarıkları parçalanmış, yorgun bir şekilde bekliyordu. Ona tahsis edilmiş atı başıboş bir şekilde otluyordu. Kendisine; “Kalk, gâvur geliyor, gidelim” dedim. “Ben kaçmayacağım” dedi. Oradan ayrıldım, gerisini bilmiyorum.”
Zaten sonradan askerlik şubesine gelen bilgide “Van ile Muş arasında, düşmanla ileri-geri müsademede hayatı-mematı meçhul diye haber gelmiş ve şehitliği tescil edilmiş.

Babam anlattı: Herhalde Balkan Savaşı’ndan sonra, (çünkü tarih onu gösteriyor) Kastamonu’dan Tosya askerlik şubesine haber gelmiş. Evdekilere haber ulaştırmışlar: Babamı hasta olduğundan, bakımı için Tosya’ya gönderiyorlarmış. Kastamonu-Tosya arası yaklaşık 70 kilometre. Yani yürüyerek veya bir hayvana binerek ancak iki günde gelinebiliyor. Biz dedemle iki gün sonunda, dedemi bir eşeğe bindirerek karşılamağa gittik. O zamanlar on yaşlarımda idim. Kastamonu yolunda epey gittikten sonra karşıdan bir eşeğe bindirilmiş, yanında kimse olmayan, düşmemek için öne doğru iyice eğilmiş birini gördük. Yaklaşınca ben babam olduğunu anladım. Dedeme “bu babam” dedim. Dedem: “Oğlum o ufacık birisi, baban iri yarı adamdır.” Diye geçmek istedi. Babam sesimizi duyunca başını kaldırıp “baba benim” dedi. Sonra yavaş yavaş eve geldik… Babamın bu anlattıklarının gerisini babaannemden dinledim:
“Bahçe kapısından içeri girdiklerinde onu tanıyamadım. Zayıflıktan sanki yarısı kadar kalmıştı. Üzerindeki asker elbisesinin her yanı kurumuş insan kanıyla simsiyahtı. Belki milyonlarca bit dikiş aralarını doldurmuştu. Kendisini bahçede soyduk, elbiseleri orada yaktık. Bir taşın üzerine oturtarak onu bahçede biz yıkadık. Kendisinin yıkanacak gücü yoktu. Hasta değildi; ama açlık ve bakımsızlıktan bir deri bir kemik kalmıştı. Bir yıl çok güzel bakım yaptık. Gündüz yediklerinin dışında, geceleri kalkar, utanarak sessizce, bize belli etmemeğe çalışarak daha önce hazırladığımız besleyici ve güçlendirici yemeklerden yerdi. Biz görmezden gelirdik. Aradan bir yıl geçti-geçmedi askerlik şubesinden çağırdılar. Orada şube reisi kendisini görünce “ Maşallah Ali Osman Efendi çok iyisin. Daha on yıl askerlik yaparsın” demiş. Buna çok sevinmiş. Şöyle dedi bana: ”Eğer işe yaramazsın deselerdi orada ölürdüm.”
Sonra gene askere… Bu kere Çanakkale’ye.

Gene Babaannemin anlattığı, dedemden dinlediği bir olayı yazarak dedem şehit Ali Osman Efendi konusunu sonlandırmak istiyorum: “Düşman denizden, gemilerden üzerimize bomba atıyor, biz siperlerde çıkartma olursa önlemek için bekliyoruz. Bizim toplar da patlıyor ama, gemiler uzakta olduğu için bir faydası olmuyor. Sıcak bir günde bir katıra yüklediği suyu askere getiren, onların mataralarının dolmasını sağlayan bir asker yakınımızda durdu. Siperdekiler, su almak için koştular, sucunun etrafında toplandılar. Ben, kalabalık olduğu için yerimden ayrılmadım. O sırada gemiden atılan bir bomba o kalabalığın tam ortasına düştü. Su kaplarını taşıyan katır sanki ikiye ayrıldı. Toplanan askerlerin hemen hepsi şehit oldu. O anda bir mucize gerçekleşti. Bombanın düştüğü yerden bir su fışkırdı. Savaş sonuna kadar asker oradan su içti…

________
Devletin soy kütüğüne göre Ali Osman Efendi (O1/07/1876) da doğmuş, (16/11/1916) da şehit olmuş. Yani yirmi küsur yıl savaş meydanlarına gitmiş-gelmiş, 40 yaşında şehit olmuş.

Milletimiz, Vatan tehlikeye girince kadın-erkek, genç-yaşlı demeden asırlarca cephelere koşmuştur. Bilindiği gibi, Birinci Dünya Savaşı’nda seferberlikte askere alınma yaşı 15 idi. Bitiş tarihi ise galiba şehit olana kadar.

Bir ibret: Uzun süre çok geniş arazileri idare eden aile elbette ekonomik olarak güçlenmiş ve bölgenin varlıklıları arasına girmiş. Fakat hiç biri vatan savunması konu olunca, şimdi bazılarının yaptığı gibi, sahte raporlar alıp asker kaçağı damgası yememişler.

YORUM YAP

Bağdar Caddesi Escorthamile pornobodrum escortbahis sitelerigaziantep escortgaziantep escortmaltepe escortbostancı escortanadolu yakası escortizmir escortdeneme bonusu veren sitelerhttps://www.tedxpenn.com/escort ankaraankara escorthttps://greenhousecraftfood.com/ataşehir escortbetperBetofficeMebbismatbetholiganbettrendyol indirim kodutipobetPusulabetCasibomstarzbet giriştipobetbetturkey twitterbetturkey girişvevobahisgobahisbetsatligobetistanbul escortslot siteleri https://en-iyi-10-slot-siteleri.comsekabetstarzbet adamsah.netbahis sitelerimarsbahiswinxbetbahis sitelericasino siteleriselçuksportsdeneme bonusuistanbul escortcasibomstarzbetpiabetstarzbet girişstarzbet girişbahsegelbahsegelklasbahisankara kombi servisiklasbahisbetebetbelugabahistipobetmariobetbetistmersin günlük kiralık evmarkajbetparibahisbetineceltabetmatadorbetgrandpashabetcasibomgobahisparmabetbettiltbetnisbetsatbetorspinligobetbetkanyonbetturkeyonwinsahabetrokubetmarsbahisextrabetikimisliwinxbetbahisalgorabetelexbetfunbahisartemisbetbetmatiksupertotobetoleybetbetlikekralbetperabetimajbetlimanbetsavoybetintobetdiscountcasinomostbetbetroadpiabetmeritkingholiganbetjasminbetasyabahisredwinbetkolikdiscountcasino7slotsmilanobetelitbahisorisbetxslotaresbetfavoribahispadisahbetnakitbahispolobetsekabetmatbetpalacebetmrbahistulipbetnorabahismilosbetrexbetjetbahisjojobetonbahissuperbetinbetexperbetperbahigopokerbetalordbahisvdcasinocasinovalebetonredpinupbahis1000baymaviakcebetnoktabetneyinebetturkeymariobetfavorisen1xbetBelge istemeyen bahis siteleribahiscomtipobetgrandbettingtruvabetbahiscasinotarafbetbahiscommariobetbetistmarkajbetbetinematadornetcasibombelugabahisbetebet1xbetasyabahiscasinovalediscountcasinoelexbetfavoribahisbahiscombahiscombelugabahisbelugabahisbetistbetistceltabetceltabetklasbahisklasbahismariobetmariobetrestbetrestbettarafbettarafbettipobettipobetcasibomcasibomcasibomcasibomstarzbetsahnebetlimanbetredwinmatadorbetmatadorbetbetkombetkom
escort Bağcılar escort Bahçelievler escort Bakırköy escort Bayrampaşa escort Beylikdüzü escort Güngören escort İstiklal escort Kadıköy escort Sultanbeyli escort Üsküdar escort Avsallar escort Mahmutlar escort Oba escort Mecidiyeköy escort Ölüdeniz escort Güllük escort Kültür escort Ataşehir escort Avcılar escort Başakşehir escort Esenler escort Esenyurt escort Fatih escort Gaziosmanpaşa escort Kartal escort Küçükçekmece escort Maltepe escort Pendik escort Sultangazi escort Ümraniye escort Adapazarı escort Yalıkavak escort güvenilir casino siteleri Yalova escort Muğla escort Aydın escort Çanakkale escort Balıkesir escort Tekirdağ escort Manisa escort Trabzon escort Kahramanmaraşescort Kütahya escort Osmaniye escort Sivas escort Tokat escort Çorum escort Yozgat escort Isparta escort Elazığ escort Ordu escort Edirne escort Erzincan escort Zonguldak escort Rize escort Uşak escort Kırşehir escort Erzurum escort Giresun escort Amasya escort Sinop escort Niğde escort Bolu escort Karaman escort Kırıkkale escort Bayburt escort Ardahan escort Gümüşhane escort Artvin escort Çankırı escort Bartın escort Sinop escort Bilecik escort Karabük escort Burdur escort Nevşehir escort Kıbrıs escort Kırklareli escort Kastamonu escort Düzce escort Aksaray escort Adıyaman escort Afyon escort Arnavutköy escort Bebek escort Beşiktaş escort Beykoz escort Beyoğlu escort Büyükçekmece escort Çatalca escort Çekmeköy escort Eyüpsultan escort Kağıthane escort Sancaktepe escort Sarıyer escort Şile escort Silivri escort Şişli escort Taksim escort Zeytinburnu escort Aliağa escort Balçova escort Bayındır escort Bayraklı escort Bergama escort Beydağ escort Bornova escort Buca escort Çeşme escort Çiğli escort Karşıyaka escort Fehiye escort Marmaris escort Gaziemir escort Dikili escort Menderes escort Menemen escort Torbalı escort Atakum escort Çerkezköy escort Yenişehir escort Bodrum escort Toroslar escort Tarsus escort Silifke escort Mezitli escort Erdemli escort Anamur escort Akdeniz escort Melikgazi escort Elbistan escort Lüleburgaz escort İzmit escort İlkadım escort Çorlu escort Battalgazi escort Yeşilyurt escort Milas escort Ceyhan escort Çukurova escort Kozan escort Sarıçam escort Seyhan escort Emirdağ escort Sandıklı escort Merzifon escort Suluova escort Taşova escort Altındağ escort Batıkent escort Çankaya escort Çubuk escort Etimesgut escort Haymana escort Kahramankazan escort Keçiören escort Kızılcahamam escort Mamak escort Polatlı escort Pursaklar escort Sincan escort Ulus escort Yenimahalle escort Aksu escort Alanya escort Belek escort Demre escort Döşemealtı escort Elmalı escort Finike escort Gazipaşa escort Kaş escort Kemer escort Kepez escort Konyaaltı escort Korkuteli escort Kumluca escort Lara escort Manavgat escort Muratpaşa escort Serik escort Side escort Didim escort Efeler escort Nazilli escort Söke escort Altıeylül escort Ayvalık escort Bandırma escort Bigadiç escort Burhaniye escort Dursunbey escort Edremit escort Erdek escort Gömeç escort Gönen escort Havran escort İvrindi escort Karesi escort Kepsut escort Susurluk escort Büyükorhan escort Gemlik escort Görükle escort Gürsu escort Harmancık escort İnegöl escort İznik escort Karacabeyescort Kestel escort Mudanya escort Mustafakemalpaşa escort Nilüfer escort Orhangazi escort Osmangazi escort Yıldırım escort Biga escort Çan escort Gelibolu escort Karahayıt escort Merkezefendi escort Pamukkale escort Keşan escort Aziziye escort Palandöken escort Yakutiye escort Odunpazarı escort Tepebaşı escort Araban escort İslahiye escort Karkamış escort Nizip escort Nurdağı escort Oğuzeli escort Şahinbeyescort Şehitkamil escort Yavuzeli escort Bulancak escort Espiye escort Görele escort Altınözü escort Arsuz escort Antakya escort Defne escort Dörtyol escort Erzin escort Hassa escort İskenderun escort Kırıkhan escort Kumlu escort Payas escort Reyhanlı escort Samandağ escort Eğirdir escort Yalvaç escort Foça escort Karabağlar escort Kemalpaşa escort Kiraz escort Kınık escort Konak escort Narlıdere escort Ödemiş escort Tire escort Urla escort Safranbolu escort Akhisar escort Alaşehir escort Kırkağaç escort Salihli escort Sarıgöl escort Şehzadeler escort Soma escort Turgutlu escort Yunusemre escort Akkışla escort Bünyan escort Develi escort Kocasinan escort Talas escort Yahyalı escort Gazimusağa escort Girne escort İskele escort Lefke escort Lefkoşa escort Başiskele escort Çayırova escort Darıca escort Afşin escort Dulkadiroğlu escort Göksun escort Onikişubat escort Türkoğlu escort Kızıltepe escort Mut escort Dalaman escort Gümbet escort Datça escort Kavaklıdere escort Köyceğiz escort Menteşe escort Turgutreis escort Ula escort Yatağan escort Fatsa escort Altınordu escort Ünye escort Düziçi escort Kadirli escort Ardeşen escort Akyazı escort Arifiye escort Erenler escort Geyve escort Hendek escort Karasu escort Kaynarca escort Sapanca escort Derince escort Dilovası escort Gebze escort Gölcük escort Kandıra escort Karamürsel escort Kartepe escort Körfez escort Akşehir escort Beyşehir escort Bosna escort Ereğli escort Karapınar escort Meram escort Selçuklu escort Gediz escort Simav escort Tavşanlı escort Doğanşehir escort Bafra escort Çarşamba escort Boyabat escort Kapaklı escort Süleymanpaşa escort Erbaa escort Niksar escort Turhal escort Akçaabat escort Of escort Ortahisar escort Yomra escort Armutlu escort Çiftlikköy escort Çınarcık escort Akdağmadeni escort Boğazlıyan escort Sarıyaka escort Sorgun escort Alaplı escort Çaycuma escort Devrek escort Ereğli escort Kilimli escort Kozlu escort