Adalet Bakanı Bozdağ, Meclis’te CHP ve MHP Grup Başkanvekillerini ziyaret etti. Bozdağ, “CHP Grup Başkanvekillerini ziyaretimizde Anayasa değişikliğinde ortak çalışmaya hazır olduğumuzu ifade ettik. Onlar da bunu değerlendireceklerini açıkladı” dedi. Bozdağ, AKP Grup Başkanvekili Nurettin Canikli ile CHP Grup Başkanvekilleri Akif Hamzaçebi, Engin Altay ve Muharrem İnce’yi ziyaret etti. Yaklaşık 45 dakika sürenziyaret sonrası açıklama yapan Bozdağ, Adalet Komisyonu’nda HSYK Kanunu ve Bazı Kanunlarda DeğişiklikYapılmasına ilişkin kanun teklifinin görüşmelerinin devam ettiğini söyledi.
“HSYK teklifi geri çekilmiş olacak mı yoksa eş zamanlı mı yürüyecek?” şeklindeki bir soru üzerine Bozdağ, “Tabii CHP’nin kararından sonra bu konudaki durumu değerlendireceğiz. Şu anda Adalet Komisyonu’nda görüşülen kanun teklifinin görüşmelerinin devamı hususunda, CHP kendi organlarıyla konuyu müzakere edeceğini söyledi, bu müzakeresinden sonra yapacağı açıklama, değerlendirme üzerine biz bu konuyu değerlendireceğiz” dedi.
Bozdağ, AKP Grup Başkanvekili Nurettin Canikli’yle MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural’ı da ziyaret etti. Bozdağ,görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, ziyaretin konusunun, anayasa değişikliği hususunda AKP’nin görüşlerini gruplara iletmek olduğunu söyledi. Bu arada, CHP ilk MYK toplantısında konuyu görüşeceklerini açıkladı. MHP ise kapıyı kapattı.
VURAL: KESİNLİKLE BÖYLE BİR ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİNİ UYGUN GÖRMÜYORUZ
MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, kameraların karşısına geçerek, partilerinin görüşlerini açıkladı. Vural: “Grubumuza ziyaret etmelerinin amacı gündemde olan HSYK düzenlemesi. Bu düzenlemeyle ilgli Adalet ve Kalkınma Partisi bir anayasa değişikliğiyle bu sorunu çözmeyi önermişlerdir. Milliyetçi Hareket Partisi olarak sayın genel başkanımızın da ifade ettiği görüşler gayet açık ve nettir. Milliyetçi Hareket Partisi olarak bu süreçiçerisinde özellikle rüşvet ve yolsuzluk soruşturmasının devam ettiği süreç içinde anayasal yargı organlarınamüdahalenin doğru olmadığın ifade ettik.
Milliyetçi Hareket Partisi olarak biz böyle bir anayasa değişikliğini uygun görmediğimizi ve yargı sürecinde olan rüşvet ve yolsuzluk soruşturmasının devam etmesi gerektiğini, böyle bir müdahalenin rüşvet ve yolsuzluksoruşturmasının üstünü örtmek amacıyla özellikle yargı kurumlarına müdahale amacı taşıyabileceğini ifade ettik ve görüşlerimizi kendilerine ilettik.
Biz anayasa değişikliğini bu manada yargıya bir müdahale, özellikle de böylesi bir ortamda doğru bulmuyoruz. Böyle bir sürecin doğru olmayacağın ifade ediyoruz. Milliyetçi Hareket Partisi olarak kesinlikle bu süreçiçerisinde hangi şart olursa olsun tamamen bağımsız bir şekilde böyle bir anayasa değişikliğini uygungörmüyoruz.” dedi.