Kamu-Sen Genel Teşkilatlandırma Sekreteri ve Türk Büro Sen Genel Başkanı Fahrettin Yokuş, “13 yıllık iktidarları boyunca her türlü hukuksuzluğu yapan iktidar sahipleri, 17-25 Aralık Yolsuzluk operasyonlarının ardından başlattığı sözde ” paralel ” avı bahanesiyle Emniyet Teşkilatını yeniden yapılandırarak, ülkemizi ” polis devletine ” götürmek istiyor.” dedi.
HÜKÜMET tarafından TBMM’ye getirilen “İç Güvenlik Reform Paketi” adı verilen yasa tasarısına göre; İçişleri Bakanlığı ve bununla birlikte Jandarma Genel Komutanlığı İle Emniyet Genel Müdürlüğünün yeniden yapılandırılacağını öne süren Türkiye Kamu-Sen Genel Teşkilatlandırma Sekreteri ve Türk Büro Sen Genel Başkanı Fahrettin Yokuş, “13 yıllık iktidarları boyunca her türlü hukuksuzluğu yapan iktidar sahipleri, 17-25 Aralık Yolsuzluk operasyonlarının ardından başlattığı sözde ” paralel ” avı bahanesiyle Emniyet Teşkilatını yeniden yapılandırarak, ülkemizi ” polis devletine ” götürmek istiyor. Tasarıyla, emniyet mensuplarının resen emekliye sevk edilmesinin yolunun açılmasıyla asıl amaç ortaya çıkmaktadır. Bu yasa kanunlaşırsa; siyasi iktidar, kendisine yandaş kadrolar oluşturacak, yandaş görmediklerini ise emekliye sevk edecektir.” dedi. Yokuş konuyla ilgili olarak şu açıklamalarda bulundu:
BENZER DÜZENLEME DAHA ÖNCE ANAYASA MAHKEMESİ’NDEN GERİ DÖNMÜŞTÜ
Yaklaşık 4 ay önce TBMM’de adına “Torba Yasa” denilerek kanunlaştırılan, İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 97. Maddesinde değişikliğe gidilmişti. Söz konusu düzenlemeye göre daire başkanı ve üstü kadrolar ile Emniyet Genel Müdürlüğü personelinin yeri değiştiğinde, görevden alındığında, bu uygulamaya dair mahkeme kararı 2 yıl uygulanamayabilecekti. Ayrıca, mahkeme kararını uygulamayan yöneticiler hakkında cezai soruşturma açılamayacaktı. Böylece çalışanların iş güvencesi ellerinden alınabilecekti. Anayasa Mahkemesi ise bu kanun değişikliğini hukuka uygun bulmayarak iptal etmişti.
AKP iktidarı ise, Anayasa Mahkemesi’nin iptal ettiği Torba Yasa’nın 97. Maddesini, “İç Güvenlik Reform Paketi” ile yeniden yasallaştırmaya çalışarak; Emniyet mensuplarının, İdare mahkemelerinde hak aramalarını engellemek amacıyla; “idarenin istediği zaman, istediği personelin görev yerini hiçbir şarta bağlı olmaksızın değiştirebilmesi” hükmünü getiriyor.
RESEN EMEKLİLİK İLE SİYASİ KIYIMIN YOLU AÇILIYOR
Tasarının yasalaşması durumunda ise;
-Geçici maddeler ile müstakil birim amiri görevleri haricinde görevlendirilen bütün 1. Sınıf emniyet müdürlerinin 3 ay içerisinde resen emekli edilebilecekleri ve bu uygulama ile bütün polis başmüfettişlerinin, merkez emniyet müdürlerinin, özel güvenlik müfettişlerinin emekli edilebileceklerine ilişkin hükümler getiriliyor. Sürekli uygulanacak maddeler ile müstakil birim amiri görevleri haricinde görevlendirilen ve 6 yıl kıdeme haiz bütün l. Sınıf Emniyet Müdürleri resen emekliye sevk ediliyor, ancak idareye, İkişer yıllık dönemler halinde bu süreyi uzatma yetkisi getiriliyor.
-Bulunduğu rütbede aylık kesimi ve üst disiplin cezası alanlar ve/veya para cezası d‰hil adli ceza alanlardan terfi ettiği tarihten itibaren beş yıl boyunca bir üst rütbeye terfi edemeyen emniyet müdürleri resen emekliye sevk ediliyor. Böylece fiilen Özellikle emekliliği hak etmemiş personel için meslek ve memuriyetten çıkarma sonucunu doğuran bir durum ortaya çıkarılıyo
POLİSE KEYFİ CEZALARIN VERİLMESİNİN YOLU AÇILIYOR
-Polis müdürü, amiri ve memurlarına disiplin cezası verme usulü kolaylaştırıyor; polis merkez amirine, şube müdürüne, ilçe müdürüne, Kaymakamlara, valilere, emniyet genel müdürüne, bakana kendilerine bağlı bütün personele rütbe ayırımı olmaksızın soruşturma açma ve resen ceza verme yetkisi veriliyor ve genişletilerek aylık kesimi, kınama ve uyarma cezası verme yetkisi getiriliyor.
LİYAKAT, BİRİKİM VE TECRÜBE YERİNE, YANDAŞLIK ESAS ALINIYOR
-Valilere; İl Emniyet Müdürü ve Daire Başkanı olma imk‰nı getiriliyor.
-Bütün rütbelere terfilerde mülakat ve yazılı sınavlar getiriliyor, ancak sınavlarda başarılı olmak yeterli olmayacak, rütbe terfi kurulunun takdir hakkı genişletiliyor.
-Rütbelerde bekleme süreleri değiştiriliyor. Alt rütbeler olan komiser rütbelerinde bekleme süreleri muhafaza ediliyor. Müdürlük rütbelerinde İse bekleme süreleri azaltılıyor. 2. Sınıf emniyet müdürü rütbesinin en az bekleme süresi 1 yıla düşürülüyor.
-Daha önce daha alt rütbelerdeki personelin baktığı ilçe emniyet müdürlüklerine tenzili görev yapılarak 2. Sınıf emniyet müdürlerinin de bakmasının önü açılıyor.
-Rütbe terfilerinde Polis Akademisi mezunları olan A grubu amirleri ile memurluktan geçenler olan B grubu amirler arasındaki fark kaldırılıyor. Ancak geçici maddeler ile halen B grubu olan komiser yardımcısı ve komiser olan B grubu statüleri devam ettiriliyor. Mülakatla alınacak olan Komiser yardımcılarının hızlı terfi etmelerini sağlamak için bu ayrıcalık tanınıyor. ÖSYM’nin yaptığı objektif sınavla komiser yardımcılığını kazananların ise B grubu statüleri devam ettirilerek önleri tıkanıyor.
-Polis memurları için Komiser yardımcılığına başvuruda kıdem 6 yıldan 5 yıla düşürülüyor. Terfi kurullarının yıl içerisinde birden fazla toplanabilmesi öngörülüyor.
-Polis memurluğundan komiser yardımcılığına terfilerde mülakat sınavı getiriliyor.
-Eski sisteme dönülmek suretiyle, 2. Sınıf emniyet müdürü rütbesinde bir yıl çalışmak kaydıyla 1. Sınıf Emniyet Müdürünün görev yapabildiği İl emniyet müdürü, daire başkanı gibi unvanlara terfien atama yetkisi getiriliyor.
-Tıbbi, teknik ve mali hizmetler veren daire başkanlıkları ve şube müdürlüklerine Emniyet hizmetleri sınıfı dışından atama yapılabilmesi getiriliyor.
-Akademi başkanına gerekli gördüğü hallerde öğretim elemanlarını istediği birimlere atama yetkisi getiriliyor.
EMNİYET TEŞKİLATIMIZIN TEMELİ OLAN POLİS VE YÖNETİCİ YETİŞTİREN OKULLAR KAPATILIYOR
-Halen amir yetiştiren Güvenlik Bilimleri Fakültesi kapatılması ile yerine diğer lisans alanlarından mezun kişilerin 6 aylık eğitimler ile Komiser yardımcısı olmaları (özel sınıf sistemi) getiriliyor.
-Polis Akademisi Başkanlığında görev yapan öğretim görevlileri ve idari personelin İki ay içerisinde başka illerdeki okullara atanması getiriliyor. Ayrıca, sivil öğretim görevlilerinin YÖK tarafından uygun kadrolara atanması getiriliyor.
-Güvenlik Bilimleri Fakültesi mevcut öğrencileri mezun oluncaya kadar eğitime devam ediyor. Bu süre içerisinde ilk kademe amirlik eğitimi fakülte bünyesinde kurulacak bir bölüm başkanlığı tarafından yürütülüyor, 2018-2019 eğitim-öğretim yılından itibaren Fakülte, Polis Amirleri Eğitimi Merkezi Müdürlüğüne dönüştürülüyor ve tüm kadroları bu birime aktarılıyor.
-Polis Koleji kapatılıyor, öğrenciler ve Öğretmenler MEB okullarına aktarılıyor.
Anayasa ve yasalara uygun olmayacak şekilde polise aşırı yetki veren ve ülkemizi polis devletine sürükleyecek bu kanun tasarısı TBMM’den geçmemelidir.
Tasarı bu haliyle kanunlaşırsa, Türkiye Cumhuriyeti Devleti, “Polis Devletine” dönüştürülecektir. Türkiye demokratik ülke olma vasfından daha da uzaklaşarak, “korku Cumhuriyetine” dönüşecektir. Vatandaşların, temel insan hakları ellerinden alınacaktır. Polis de, Devletin polisi olmaktan çıkacak, parti polisi haline gelecektir.