Türk Ocakları Genel Merkezi bayrak şairi Arif Nihat Asya’yı vefatının 40. Yılı hasebiyle bir konferansla andı. Şair ve Yazar Yavuz Bülent Bakiler’in konuşmacılığında “Vefatının 40. Yılında Arif Nihat Asya ve Türk Bayrağı’na Saygı” adlı konferansa katılım yoğundu. Ankara’da Milli Kütüphane Konferans Salonu’nda düzenlenen programda açış konuşmasını Türk Ocakları Genel Başkanı Prof. Dr. Mehmet Öz yaptı. Konuşmasını Arif Nihat Asya’nın şiirleriyle süsleyen Genel Başkan Öz, bayrak merkezli olarak milli ve manevi değerlere ve Türk devletinin bölünmez bütünlüğüne değindi. Genel Başkan Öz “Vatan coğrafyasının bir bölümünde bu toprakların hakiki sahipleri olan şühedanın kanlarının rengini taşıyan bayrağımız yerine terör örgütünün paçavrası meydanlara, üniversite salonlarına asılmaktadır. Türk devletinin egemenliği tartışma konusu haline getirilmekte, tek bayrak, tek millet, tek vatan, tek devlet ilkesi sözde kalmaktadır. Bu vatanda bin yıldır mayalanan kardeşliği bozmaya çalışanlara inat Türk Ocakları ve Türk milliyetçileri olarak etnik ve mezhebi ayırımcılığa, etnikçi dile karşı Türk milletinin birliğini, Türk vatanının bütünlüğünü ve Türk devletinin, Devlet-i ebed-müddetin bekasını savunacağız. Türk milleti, Haçlıların bin yıldır indirmeye çalıştığı hilali şafaklar gibi dalgalandırmaya devam edecektir” dedi.
Türk Ocakları Genel Başkanı Prof. Dr. Mehmet Öz’ün ardından Yavuz Bülent Bakiler konuşmasını yaptı.
“TÜRK OCAĞI BENİM BABA EVİMDİR”
Yavuz Bülent Bakiler konuşmasına hayatında Türk Ocakları’nın yerini anlatarak başladı. “1955 yılında Ankara’ya üniversiteye gelirken babam bana kesin bir emir verdi; yeni bir muhite gidiyorsun, bu muhitte arkadaşlarının Türk Ocağı çatısı altından olmasını istiyorum dedi, bende onu dinledim ve ilk iş olarak Türk Ocağına gittim.’’ diyen Bakiler Ocağın kendisine kattığı değerlerden bahsetti. Aynı zamanda dinleyicilere bir öneride bulunan Bakiler, ‘’Eğer çocuklarınızın toprağa sağlam basmasını istiyorsanız, onları mutlaka Türk Ocakları çatısı altında bulundurmalısınız” dedi.
“ARİF NİHAT ASYA’YI İLK DEFA TÜRK OCAĞI’NDA TANIDIM”
Türk Ocakları ile ilgili düşüncelerini beyan eden Bakiler Arif Nihat Asya ile tanışmasının da Türk Ocakları vesilesi ile olduğunu söyledi. Uzun dönem Asya ile çalıştığını söyleyen Bakiler “ 1955-1975 arası 20 yıl Arif Nihat’ın bir çömezi olarak yanında ve arkasında oldum” diyerek sözlerine devam etti.
“MİLLETLER KAHRAMANLARI İLE YAŞAR”
Kahramanlık kavramı üzerinde duran Bakiler, kahramanlar yalnızca savaş meydanlarından çıkmaz, barış günleri de kahramanlar çıkarır, milletin gücü edebiyatının gücüne bağlıdır dedi. Mevlana’dan Yunus Emre’den örnekler veren Bakiler onlarda büyük birer kahramandır, milletlerin kültür ile ayakta kaldığını söyledi. Arif Nihat’ında Türk edebiyatında büyük bir yeri ve önemi olduğunu söyleyen Bakiler, “Bayrak Şairimiz Arif Nihat Asya da bir kahramandır” dedi.
“ARİF NİHAT ASYA’NIN YOK SAYILMASI MİLLİYETÇİ OLMASINDAN KAYNAKLANIYOR”
Arif Nihat’ın Türk edebiyatına ve Türk kültürüne kattığı değerlerden ve yaptığı çalışmalardan bahseden Bakiler, “Bana göre, Asya’nın şiiri 10 üzerinden 10 yıldızdır” dedi. Sözlerine devam eden Bakiler Asya’nın dikkate alınmaması, yok sayılması komünist olmayışındandır diye söyledi. Asya’nın geriye itilişi yok sayılışı “ bayrağımızın, hürriyetimizin, istiklalimizin gölgelenmek istenmesinden kaynaklanmaktadır” diyerek düşüncelerini dile getirdi.
“ASYA, BENLİK DUYGUSU İLE HAREKET ETMEZDİ”
Konuşmasına Arif Nihat’ın kişiliği ve özellikleri ile devam eden Bakiler, 20 sene onun yanında bulunduğunu Ondan geçmişe dair çok fazla hatıra dinlediğini ve sayısız hatırayı da birlikte yaşadıklarını söyledi. Bakiler Asya için, “Tevazu içinde yaşardı, asla kibirli birisi değildi, benlik duygusu ile hareket etmezdi” dedi. Asya’dan dinlediği çeşitli hatıraları da dinleyiciler ile paylaşan Bakiler, mütevazı kişiliğinin yanında hiçbir şekilde Asya’nın kendisini ezdirmediğinden ve gereken yerlerde gereken cevapları çekinmeden verdiğinden bahsetti.
“BAYRAK ŞİİRİ GAZ LAMBASI ALTINDA YAZILDI”
Arif Nihat Asya denildiğinde ilk akla gelen şey olan Bayrak Şiiri ile alakalı da konuşan Bakiler, Bayrak Şairinin o şiiri nasıl yazdığını da dinleyiciler ile paylaştı. Bakiler o hatırayı “Adana’nın kurtuluş günü münasebetiyle yapılacak bayrak töreninde okunmak için bir bayrak şiiri bulma görevi o günlerde Adana’da öğretmenlik yapan Asya’ya verilmişti. Çeşitli araştırmalara rağmen bu konuda bir şiir bulunamadı. Bunun üzerine Arif Nihat Adana Türk Ocağı Mahallesinde gaz lambasının ışığı altında Türk bayrağına sarılarak meşhur Bayrak Şiirini yazdı” şeklinde özetledi ve ardından coşkulu şekilde bayrak şiirini okudu.
“TÜRKİYE’DE BAYRAK ŞİİRİNİ YASAKLAYANLAR VAR”
Bayrak Şiiri’nin Türk milletini bütünleştirici özelliklerinden bahseden Bakiler “Ne hazin, ne kadar dehşet verici, ne kadar imansız, ne kadar idraksiz bir değerlendirmedir ki, Türkiye’de bayrak şiirini yasaklayanlar var bin defa teessüf ederim bu insanları!” dedi. Bu durum “Bayrağımıza, istiklalimize, vatan bütünlüğümüze karşı kör bakan bir takım izansız ve imansız insanların değerlendirmesidir”diyerek Türkiye’nin büyük tehlikeler ile karşı karşıya olduğunu söyledi.
80 YAŞINDAYIM BAYRAĞIMI SAVUNMAK İÇİN BU YAŞIMDA ÇARPIŞIRIM
Son zamanlarda bayrağa yapılan saldırıları değerlendiren Bakiler bayrağımızın yakılmasının, yırtılmasının kabul edilebilecek sineye çekilebilecek bir durum olmadığını söyledi. Bakiler, “Ya Doğu Anadolu’yu terk edeceğiz ya da ihanet içinde bulunan insanları ortadan kaldıracağız” dedi. Devletin ve bayrağın kabiliyetsiz ve ihanet içerisinde bulunan kişilerin insiyatifine bırakılamayacağını söyleyen Bakiler, “ Tüm samimiyetimle söylüyorum, 80 yaşıma atım atmış bir insanım, eğer bir gün bayrağımıza, vatan bütünlüğümüze karşı bir takım hainlerle çarpışmak icap ederse, bu yaşıma rağmen savaş meydanına gider ve çarpışırım” diyerek konu ile ilgili rahatsızlığını dile getirdi. Bayrak Şairi Arif Nihat Asya için de “Merhum hayatta olsaydı büyük bir kahır içerisinde bulunacaktı. Yüreği bu alçaklığa, ihanete tahammül edemeyecekti” dedi
Arif Nihat Asya’nın günlük hayatından hatıralar ile konuşmasına devam eden Bakiler Asya’nın konuşmalarını büyük bir dikkat ve heyecanla dinlediğini belirterek vefatından önceki zamanlarda sürekli yanında olduğunu ve onun hatıralarını kayıt atlında aldığını belirtti.
Bakiler konuşmasının sonunda Arif Nihat Asya’nın, Bayrak şiiri başta olmak üzere, şiirlerinden örnekler okudu ve konuşmasını sonlandırdı.
Haber: Can Güleçoğlu