
Başbakan ve AKP Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli arasındaki önceden planlanan görüşme başladı. 14.09’da başlayan görüşme devam ediyor.
Bahçeli saat 14.08’de TBMM’deki odasının kapısında Başbakan Davutoğlu’nu karşıladı. Davutoğlu’nun Bahçeli’den yeni Anayasa, TBMM İçtüzüğü, bütçe ve reformlarla ilgili destek isteyeceği görüşme, basına kapalı olarak gerçekleşiyor.
Görüşmeyekatılan AKP heyetinde Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, AKP Grup Başkan Vekili Naci Bostancı, AKP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin ve AKP Sözcüsü Ömer Çelik bulunuyor.
MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural ve MHP Genel Başkan Yardımcıları Oktay Öztürk, Semih Yalçın ve Genel Sekreter İsmet Büyükataman da görüşmede hazır bulunuyor.
YENİ ANAYASA’YA “EVET” BAŞKANLIĞA “HAYIR”
MHP’nin kırmızı çizgileri: İlk 4 maddenin korunması, üniter ve milli devletten taviz verilmemesi ve Parlamenter sistemin güçlendirilmesi.
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Yeni Anayasa kılıflı “başkanlık” dayatmasına destek aramak için, bugün MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’yle biraraya gelecek. MHP günün ihtiyaçlarına uygun, demokrasi ve hukuku esas alan bir yeni Anayasa yapılmasına destek vereceğini defalarca ilan etti.
MHP bugünkü görüşmeye yeni Anayasa’dan ne anladığını ortaya koyan geniş çaplı bir çalışma ile katılacak. MHP’nin Anayasa’daki kırmızı çizgilerini, ilk 4 maddenin aynen korunması, üniter, milli ve laik devlet yapısından taviz verilmemesi ve Parlamenter sistemin güçlendirilmesi oluşturuyor. Başkanlık sistemi kesin olarak reddediliyor.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Yeni Anayasa kılıflı “başkanlık” dayatmasına destek aramak için, bugün MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’yle biraraya gelecek. MHP günün ihtiyaçlarına uygun, demokrasi ve hukuku esas alan bir yeni Anayasa yapılmasına destek vereceğini defalarca ilan etti.
MHP bugünkü görüşmeye yeni Anayasa’dan ne anladığını ortaya koyan geniş çaplı bir çalışma ile katılacak. MHP’nin Anayasa’daki kırmızıçizgilerini, ilk 4 maddenin aynen korunması, üniter, milli ve laik devlet yapısından taviz verilmemesi ve Parlamenter sistemin güçlendirilmesi oluşturuyor. Başkanlık sistemi kesin olarak reddediliyor.
Anayasa değişikliği çalışmaları konusunda gözler Davutoğlu’nun MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile görüşmesine çevrildi. Başbakan Ahmet Davutoğlu ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu arasında Anayasa değişikliği çalışmalarının yeniden başlatılması konusunda uzlaşma sağlanmasının ardından, gözler Davutoğlu’nun MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile görüşmesine çevrildi.
Geçtiğimiz dönem Anayasa üzerinde çalışan Uzlaşma Komisyonu’nda MHP’nin teknik ekibinde yer alan, bu dönem de milletvekili seçilerek TBMM Anayasa Komisyonu üyesi olan MHP Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Parsak, partilerinin Anayasa değişikliği konusundaki “kırmızı çizgileri” ne ilişkin, gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Anayasa değişikliğinden yana olduklarını, ancak ilk 4 maddeye dokunulmaması gerektiğini ve başkanlık sistemi önerisine de karşı olduklarını belirten Parsak, şöyle konuştu:
YENİ ANAYASA DEĞİL
Yeni Anayasa’yı, kavram olarak kabul etmiyoruz. Bize göre Anayasa’mız eksik, aksak, yanlış yönlere sahip. Bundan dolayı değiştirilmeye ihtiyaç duyuluyor. Pek çok maddesinde önemli değişiklikler oldu. Milletin menfaatlerine aykırı olmayan Anayasa değişikliği çalışmalarına, ihtiyaç olduğunda destek verdik.
UZLAŞMA OLABİLİRDİ
Anayasalar temel toplumsal sözleşmeler değil midir? Tam mutabakatla çıkması gereken belgeler değil midir? Bundan dolayıdır ki, Anayasa Uzlaşma Komisyonu kurulurken eşit temsil ve tam mutabakat kriterine göre kurulmasını istedik. O dönem öyle kuruldu. AKP, başkanlık sistemi önerisini sunana kadar işler iyi gidiyordu. O yaklaşımla devam edilseydi, o günkü Anayasa komisyonu uzlaşma ile bir metin ortaya çıkarabilirdi.
SEÇİLMİŞ KRALLIK
Anayasa’nın, uzlaşma prensibine uygun yapılmasını istiyoruz. MHP, “Türk tipi başkanlık” ve “seçilmiş krallık” sistemini kabul etmiyor. HDP’nin, bu pazarlığa davet çıkaran yaklaşımları var.
DOKUNAMAZSINIZ
“Anayasa’mız 4-4’lük” diyemeyiz. İllaki değiştirilmesi gereken tarafları var. Ama, “Bu Anayasa’yı değiştireceğiz” derken, ilk 4 maddesine dokunamazsınız. Bu çok önemli.