DOLAR 32,3374 % 0.17
EURO 35,1807 % -0.04
STERLIN 41,1311 % -0.04
FRANG 36,3667 % 0
ALTIN 2.240,36 % -0,14
BITCOIN 2.149.726 -5.402

DOKUNULMAZLIK TEKLİFİ MECLİS’TEN GEÇTİ

Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi :
DOKUNULMAZLIK TEKLİFİ MECLİS’TEN GEÇTİ

138 milletvekilinin dokunulmazlığının kaldırılmasına yönelik teklif Meclis’te 376 oyla referandumsuz kabul edildi.

xHaberRes_50374
trmostbet.com
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda, dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin anayasa değişikliği teklifinin ikinci tur görüşmeleri gerçekleştiriliyor. TBMM Başkanı İsmail Kahraman başkanlığında toplanan Genel Kurul’da, teklifin 2 maddesi ve tümü üzerinde gizli oylama yapılıyor.

Kabul edilmesi için teklifin iki maddesinin ve teklifin tümünün en az 330 ‘evet’ oyu alması gerekiyor. Teklif kabul edilirse, 138 milletvekilinin dokunulmazlığı kaldırılacak. 677 fezleke doğrudan yargıya teslim edilecek.

Oylamalarda 330’un altına düşen madde teklif metninden çıkarılacak. 330 ile 367 arasında çıkacak oy, maddeyi referanduma götürecek. 367’nin üzerinde oyla kabul edilen maddeler de ise referandum şartı aranmayacak.

Ancak Cumhurbaşkanının teklifi istemesi halinde referanduma götürme yetkisi bulunuyor. Ayrıca Cumhurbaşkanının önüne gelen yasayı Meclis’e yeniden görüşülmek üzere iade etme yetkisi de var.

MECLİS’TE ”LAİKLİK” TARTIŞMASI

Dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin anayasa değişikliği teklifinin ikinci tur görüşmeleri, laiklik tartışmalarıyla başladı. Kahraman, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nı kutladı ve grup başkanvekillerine bu konuda söz verdi.

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, Kahraman’ın “anayasadan laiklik kavramının çıkarılması gerektiğine” yönelik açıklamada bulunduğunu savunarak, bu sözleri söylediyse Kahraman’dan Meclis ve kamuoyundan özür dilemesini istedi.

Gök, Kahraman’ın bu şartlar altında Meclis Başkanlığı görevini üstlenerek, oturumu yönetmesini uygun bulmadığını söyledi.

TBMM Başkanı Kahraman, bu sözlerinden iki gün sonra bir açıklamada bulunduğunu, anayasayı gayet iyi bildiğini, bu noktada çalışmalar yaptığını anımsattı.

Kahraman, anayasa aykırı bir durumun söz konusu olmadığını, hiçbir kavramın tarifsiz olmayacağını belirterek, “Ben ‘tarif yapılması lazım’ dedim. Sözlerim doğrudur. Belki aksettirenler yanlış aksettirdi” diye konuştu.

CHP’LİLERDEN ”TÜRKİYE LAİKTİR LAİK KALACAK” SLOGANLARI

Bu arada CHP milletvekilleri ayağa kalkarak, “Türkiye laiktir laik kalacak” sloganı attılar. AK Parti milletvekilleri de CHP’ye tepki gösterdi.

Gök’ün itirazlarını sürdürmesi üzerine Kahraman, “Huzuru bozmayalım, boşuna polemiğe girmeyelim. Bu anayasaya ve içtüzüğe, mevzuata bağlıyım; hukuku gayet iyi biliyorum” dedi.

Daha sonra CHP Grup başkanvekilleri Gök ve Özgür Özel dışındaki CHP milletvekilleri salonu terk etti.

1. MADDE 373 OYLA KABUL EDİLDİ

Teklifin birinci maddesinin üzerinde verilen önerge işlemlerinin yapılmasının ardından, gizli oylamaya geçildi.

Teklifin 1. maddesi 138 ret oyuna karşılık 373 oyla kabul edildi. Yapılan gizli oylamada 531 milletvekili oy kullandı. Oylamada 8 çekimser, 9 boş oy çıktı, 3 oy geçersiz sayıldı.

2. MADDE 374 OYLA KABUL EDİLDİ

Teklifin 2. maddesi de 136 ret oyuna karşılık 374 oyla kabul edildi. Yapılan gizli oylamada 526 milletvekili oy kullandı. Oylamada 4 çekimser, 11 boş oy çıktı; 1 oy geçersiz sayıldı.

TEKLİFİN TÜMÜ ÜZERİNDE OYLAMA

Genel Kurul’da, 2. maddenin kabul edilmesinin ardından teklifin tümü üzerindeki oylamaya geçildi.

ERDOĞAN DOKUNULMAZLIK OYLAMASIYLA İLGİLİ AÇIKLAMA

Trabzon’da konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, milletvekili dokunulmazlıklarına ilişkin oylamaya değinerek, “Temenni ediyorum ki inşallah dokunulmazlıklarla ilgili bu oylama hayırlısıyla bugün neticelenir ve böylece 367 aşılmazsa 330 ile 367 arasında bir neticeyle çıkarsa o zaman nereye gidilecek  Bu işin asıl sahibi olan millete gidilecek. Ben inanıyorum ki benim aziz milletim gereken cevabı sandıklarda verecektir” dedi.

ALTAY: OYLAMALARA KATILACAĞIZ

İlk tur oylama sürerken CHP Grup Başkanvekili Engin Altay ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Doğan Kubat, NTV canlı yayınına katıldı.

CHP’li Engin Altay, TBMM Başkanı İsmail Kahraman’a tepki gösterdi.

“Sözlük değil, anayasa” diyen Altay, “İçselleştirmemişse orada oturmayacak. Cumhuriyet savcıları neden İsmail Kahraman’a soruşturma açmıyor?” diye sordu. AK Parti’ye sağduyu çağrısı yapan Engin Altay, “Rejim kolay değişmez. Kanla kurulan, kanla yıkılır. Elbette anayasa değişir, kurucu felsefe değişmez” dedi.

Dokunulmazlıklarla ilgili oylamalara katılacaklarını dile getiren Altay, “Parlamentoyu terk etmek gibi niyetimiz yok. Bu, demokratik bir tepkidir. Önceden planlanmadan, CHP refleksiyle yapılmıştır. Oylamalara katılacağız” şeklinde konuştu.

KUBAT: REFERANDUMA KALMA İHTİMALİ ÇOK ZAYIF

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Doğan Kubat, protestoya ilişkin “CHP’lilerden böyle bir tepkiyi bekliyorduk. Yersiz buluyoruz. Fikirlere saygı duymak gerekiyor. Meclis Başkanımız laikliğin tanımının anayasada yapılması gerektiğini ifade etti” diye konuştu.

AK Parti milletveklilerinin eksiksiz olarak Genel Kurul’da olduğunu ifade eden Kubat, “Referanduma kalma ihtimalini çok zayıf görüyorum. 367’nin üzerinde bir oy çıkacaktır” dedi.

VURAL: DAHA ÇOK OYLA KABUL EDİLİR

Canlı yayına ilk tur oylamasının sonuçlanmasının ardından katılan MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural ise “Benim beklentim de o yöndeydi. Teröre karşı hep birlikte dimdik ayakta durmalıyız” dedi.

Vural şu ifadeleri kullandı:

“İfade hürriyetine evet ama teröre, silaha hayır. Yargı bu dosyalarla ilgili kararını vermeli. Yargı bu fezlekeleri göndermemeliydi, yargı görevini yapmıyor. İkinci oylamada da millet vicdanının tecelli edeceğine inanıyorum. Daha büyük bir oy oranıyla kabul edileceğine inanıyorum.”

MUHALEFET ANAYASA MAHKEMESİ’NE GİDER Mİ?

NTV yayınına konuk olan Meclis Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya da kabul edilmesi halinde düzenlemenin Anayasa Mahkmesi’ne götürülme ihtimalini değerlendirdi.

Ahmet İyimaya, şöyle konuştu:

“İkinci maddede de 367’yi aşan bir oylama sonucunun ortaya çıkacağını düşünüyorum. Düzenlemeyle birlikte dokunulmazlık dosyası neredeyse parlamento izni olmadan kendi kendine yürüyecek.

Milletvekilinin düzenlemeyi Anayasa Mahkemesi’ne götürme talebi olabilir. Ancak Anayasa Mahkemesi talebe değil, hukuka göre karar verir.

1994 sendromunun bir daha yaşanmamasını temenni ediyorum. Yargının tutuklama sebepleri yoksa 1994 yılındaki o haşin uygulamanın gerçekleşmeyeceğini düşünüyorum.”
Mhp “Akp’ye Kolltuk Değneği” Olmaya Devam Ediyor

Meclis dokunulmazlık yasası için ‘kabul’ oyu verdi. ‘Fezlekesi olan vekillerin dokunulmazlıklarının kaldırılması’na ilişkin yasa, referanduma gitmeden Cumhurbaşkanı onayıyla yürürlüğe girecek.
Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki (TBMM) dokunulmazlık görüşmelerinde son söz bugün söylendi. Salı gün yapılan iki maddelik görüşmenin ardından bugün gerçekleştirilen ikinci turda son iki maddenin kabul edilmesinin ardından üçüncü tur oylamada “teklifin geneli üzerinde” oylama yapıldı. Oylamada; 376 kabul, 140 ret oyu çıktı. 4 kişi çekimser kalırken 11 oy da boş çıktı. Bir oy da geçersiz sayıldı. Rakamlara göre; CHP’lilerin bir bölümü “kabul” oyu verdi. Sonuç olarak Meclis ‘fezlekesi olan 138 milletvekilinin dokunulmazlıkları kaldırılsın’ dedi.

KARAR NE ANLAMA GELİYOR?

Peki bundan sonra ne olacak?

Yasayla birlikte 27 AKP, 51 CHP, 9 MHP, 50 HDP ve 1 bağımsız milletvekili 675 ayrı dosyadan yargılanacak.

Yargılama süreci de şöyle işleyecek:

*Anayasa değişiklik teklifi Cumhurbaşkanına gönderilecek. Cumhurbaşkanının 367 üzerine kabul oyu çıkmasına rağmen değişikliği referanduma götürme yetkisi var. Ancak Erdoğan’ın buna gerek görmeyeceği belirtiliyor.

* Değişiklik Resmi gazetede yayınlandıktan sonra TBMM’deki tüm fezlekeler ilgili savcılıklara gönderilecek.
Savcılıklar bu fezlekelerdeki suç iddialarıyla ilgili dava açacak ya da takipsizlik kararı verecek.

* Suçun işlendiği dönemdeki ceza yasaları, daha sonra değiştiği için bu dosyalardan bir bölümü hakkında, takipsizlik karar verilmesi bekleniyor.

* Ancak yasama dokunulmazlığı kaldırılan milletvekilinin 7 gün içinde Anayasa Mahkemesine dava açma hakkı bulunuyor. Anayasa Mahkemesi, bu istemi 15 gün içerisinde karara bağlayacak.

* Prosedürler tamamlandıktan sonra, hakkında dava açılan milletvekili yargılanmaya başlanacak. Duruşmalara giderek ifade vermesi gerekecek, gitmediği taktirde ihzarlı olarak polis zoru ile getirilmesi kararı verilebilecek.

* Yargılama aşamasında mahkeme suç iddiasının ciddiyetine göre ilgili vekilin tutuklanmasına da karar verebilecek.

* Vekil mahkum olursa dosyası Yargıtay’a gönderilecek ve onama kararı çıkarsa dava da kesinleşmiş olacak.

* Bir yıl ve daha fazla hapis cezası alan milletvekili ile ilgili karar Yargıtay aşamasından sonra TBMM’ye gönderilecek. Kesin hüküm giyen milletvekilinin üyeliği, mahkeme kararının Genel Kurula bildirilmesiyle ve Anayasa’nın 83. Maddesi uyarınca son bulacak.

* Anayasa’nın 84. maddesinde ‘’Milletvekili hakkında, seçiminden önce veya sonra verilmiş bir ceza hükmünün yerine getirilmesi, üyelik sıfatının sona ermesine bırakılır” hükmünü öngörüyor. Bu durumda milletvekili hüküm giyse de, cezaevine ancak seçim dönemi sonunda girecek.

* Dokunulmazlığı kaldırılan vekil hakkında sadece ilgili suç iddiası ile dokunulmazlık işlemeyecek. Milletvekili başka bir suça karışsa da o suçtan yargılanamayacak ve dokunulmazlığı devam edecek. Başka suçtan yargılanması için dokunulmazlığının bu suç iddiası ile ilgili olarak da kaldırılması gerekecek.
Bugün gerçekleştirilen oylamalarda siyasi partilerin katılım karnesi

Bugün gerçekleştirilen oylamalarda siyasi partilerin katılım karnesi

SALI GÜNKÜ İLK TURDA KAÇ OY ÇIKMIŞTI?

Meclis’te dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla ilgili Anayasa değişikliğinde maddelere geçilmesi 348 evet oyuyla kabul edilmişti. Teklifin ilk maddesine 350 oy, ikinci maddesine ise 357 kabul oyu çıkmıştı.

SON DAKİKADA 8 İSİM EKLENDİ!

Öte yandan TBMM’de bugün yapılan dokunulmazlık oylamalarından hemen önce, 8 fezleke daha Meclis’e ulaştı. Bunların içinde hiçbirinin AKP’li vekil olmaması dikkat çekti.
TBMM’ye son dakikada ulaşan 8 fezleke şu vekillere ait;
CHP- Barış Yarkadaş, Mahmut Tanal, Okan Gaytancıoğlu, Kamil Oktay Sındır
MHP- Mevlüt Karakaya
HDP- Dilek Öcalan, Ertal Ataş, Mahmut Tuğrul.

Oylanan yasaya göre oylama öncesinde TBMM’ye ulaşan tüm fezlekeler, değişiklik kapsamına dahil oluyor. Yani AKP’nin hamlesiyle son anda pakete dahil edilen isimlerin de dokunulmazlıklarının kalkması gündeme gelebilecek.

YORUM YAP

Bağdar Caddesi Escorthamile pornobodrum escortbahis sitelerigaziantep escortgaziantep escortmaltepe escortbostancı escortanadolu yakası escortizmir escortdeneme bonusu veren sitelerhttps://www.tedxpenn.com/escort ankaraankara escorthttps://greenhousecraftfood.com/ataşehir escortbetperBetofficeOnwinMebbisjojobetmatbetholiganbetbetkomtrendyol indirim kodusahabetbim aktüelkayseri evden eve nakliyatdeneme bonusu veren sitelertipobetPusulabetCasibomstarzbet girişbets10kredi hesaplamaa101 aktüeltipobetbetturkey girişbetturkey girişcasibomcasibomvevobahismarkajbetbetineceltabetgrandpashabetcasibomgobahisbettiltbetsatbetorspinligobetistanbul escortslot siteleri https://en-iyi-10-slot-siteleri.comdinamobetstarzbet adamsah.netbahis siteleribetvolesetrabetbetpasrestbetklasbahisbetebetbelugabahistarafbetbahiscomgüzel hostingtipobetbetkommarkajbetparibahisbetinematadorbetgobahisbettiltbetsatbetorspinromabetligobetbetkanyononwinsahabetbaywinrokubetmarsbahisextrabetikimislicratosslotwinxbetbahisalgorabetelexbettümbetfunbahisartemisbetbetparkbetmatiksüpertotobetoleybetbetlikekralbetperabetimajbetlimanbetsavoybettingbahsegelmostbetpiabetmeritkingholiganbetjasminbethilbetvenüsbetasyabahisredwinbetkolikdinamobetkordonbet7slotsmilanobetelitbahisorisbetxslotpusulabetaresbetfavoribahispadişahbetnakitbahispolobetdumanbetsekabetmaltcasinopalacebetmrbahistulipbetnorabahismilosbetonbahissüperbetinbetexpervenüsbetpokerbetalordbahisvdcasinocasinovalebetonredpinupbahis1000baymaviakcebetnoktabetneyinefavorisen1xbettrabzonspor fenerbahçe maçını canlı izletrabzonspor fenerbahçe maçını canlı izlebahis sitelerimelbetbetnanokazandrapokerklascasino siteleriselçuksportsselçuk sportstruvabetdeneme bonusu
escort Bağcılar escort Bahçelievler escort Bakırköy escort Bayrampaşa escort Beylikdüzü escort Güngören escort İstiklal escort Kadıköy escort Sultanbeyli escort Üsküdar escort Avsallar escort Mahmutlar escort Oba escort Mecidiyeköy escort Ölüdeniz escort Güllük escort Kültür escort Ataşehir escort Avcılar escort Başakşehir escort Esenler escort Esenyurt escort Fatih escort Gaziosmanpaşa escort Kartal escort Küçükçekmece escort Maltepe escort Pendik escort Sultangazi escort Ümraniye escort Adapazarı escort Yalıkavak escort güvenilir casino siteleri Yalova escort Muğla escort Aydın escort Çanakkale escort Balıkesir escort Tekirdağ escort Manisa escort Trabzon escort Kahramanmaraşescort Kütahya escort Osmaniye escort Sivas escort Tokat escort Çorum escort Yozgat escort Isparta escort Elazığ escort Ordu escort Edirne escort Erzincan escort Zonguldak escort Rize escort Uşak escort Kırşehir escort Erzurum escort Giresun escort Amasya escort Sinop escort Niğde escort Bolu escort Karaman escort Kırıkkale escort Bayburt escort Ardahan escort Gümüşhane escort Artvin escort Çankırı escort Bartın escort Sinop escort Bilecik escort Karabük escort Burdur escort Nevşehir escort Kıbrıs escort Kırklareli escort Kastamonu escort Düzce escort Aksaray escort Adıyaman escort Afyon escort Arnavutköy escort Bebek escort Beşiktaş escort Beykoz escort Beyoğlu escort Büyükçekmece escort Çatalca escort Çekmeköy escort Eyüpsultan escort Kağıthane escort Sancaktepe escort Sarıyer escort Şile escort Silivri escort Şişli escort Taksim escort Zeytinburnu escort Aliağa escort Balçova escort Bayındır escort Bayraklı escort Bergama escort Beydağ escort Bornova escort Buca escort Çeşme escort Çiğli escort Karşıyaka escort Fehiye escort Marmaris escort Gaziemir escort Dikili escort Menderes escort Menemen escort Torbalı escort Atakum escort Çerkezköy escort Yenişehir escort Bodrum escort Toroslar escort Tarsus escort Silifke escort Mezitli escort Erdemli escort Anamur escort Akdeniz escort Melikgazi escort Elbistan escort Lüleburgaz escort İzmit escort İlkadım escort Çorlu escort Battalgazi escort Yeşilyurt escort Milas escort Ceyhan escort Çukurova escort Kozan escort Sarıçam escort Seyhan escort Emirdağ escort Sandıklı escort Merzifon escort Suluova escort Taşova escort Altındağ escort Batıkent escort Çankaya escort Çubuk escort Etimesgut escort Haymana escort Kahramankazan escort Keçiören escort Kızılcahamam escort Mamak escort Polatlı escort Pursaklar escort Sincan escort Ulus escort Yenimahalle escort Aksu escort Alanya escort Belek escort Demre escort Döşemealtı escort Elmalı escort Finike escort Gazipaşa escort Kaş escort Kemer escort Kepez escort Konyaaltı escort Korkuteli escort Kumluca escort Lara escort Manavgat escort Muratpaşa escort Serik escort Side escort Didim escort Efeler escort Nazilli escort Söke escort Altıeylül escort Ayvalık escort Bandırma escort Bigadiç escort Burhaniye escort Dursunbey escort Edremit escort Erdek escort Gömeç escort Gönen escort Havran escort İvrindi escort Karesi escort Kepsut escort Susurluk escort Büyükorhan escort Gemlik escort Görükle escort Gürsu escort Harmancık escort İnegöl escort İznik escort Karacabeyescort Kestel escort Mudanya escort Mustafakemalpaşa escort Nilüfer escort Orhangazi escort Osmangazi escort Yıldırım escort Biga escort Çan escort Gelibolu escort Karahayıt escort Merkezefendi escort Pamukkale escort Keşan escort Aziziye escort Palandöken escort Yakutiye escort Odunpazarı escort Tepebaşı escort Araban escort İslahiye escort Karkamış escort Nizip escort Nurdağı escort Oğuzeli escort Şahinbeyescort Şehitkamil escort Yavuzeli escort Bulancak escort Espiye escort Görele escort Altınözü escort Arsuz escort Antakya escort Defne escort Dörtyol escort Erzin escort Hassa escort İskenderun escort Kırıkhan escort Kumlu escort Payas escort Reyhanlı escort Samandağ escort Eğirdir escort Yalvaç escort Foça escort Karabağlar escort Kemalpaşa escort Kiraz escort Kınık escort Konak escort Narlıdere escort Ödemiş escort Tire escort Urla escort Safranbolu escort Akhisar escort Alaşehir escort Kırkağaç escort Salihli escort Sarıgöl escort Şehzadeler escort Soma escort Turgutlu escort Yunusemre escort Akkışla escort Bünyan escort Develi escort Kocasinan escort Talas escort Yahyalı escort Gazimusağa escort Girne escort İskele escort Lefke escort Lefkoşa escort Başiskele escort Çayırova escort Darıca escort Afşin escort Dulkadiroğlu escort Göksun escort Onikişubat escort Türkoğlu escort Kızıltepe escort Mut escort Dalaman escort Gümbet escort Datça escort Kavaklıdere escort Köyceğiz escort Menteşe escort Turgutreis escort Ula escort Yatağan escort Fatsa escort Altınordu escort Ünye escort Düziçi escort Kadirli escort Ardeşen escort Akyazı escort Arifiye escort Erenler escort Geyve escort Hendek escort Karasu escort Kaynarca escort Sapanca escort Derince escort Dilovası escort Gebze escort Gölcük escort Kandıra escort Karamürsel escort Kartepe escort Körfez escort Akşehir escort Beyşehir escort Bosna escort Ereğli escort Karapınar escort Meram escort Selçuklu escort Gediz escort Simav escort Tavşanlı escort Doğanşehir escort Bafra escort Çarşamba escort Boyabat escort Kapaklı escort Süleymanpaşa escort Erbaa escort Niksar escort Turhal escort Akçaabat escort Of escort Ortahisar escort Yomra escort Armutlu escort Çiftlikköy escort Çınarcık escort Akdağmadeni escort Boğazlıyan escort Sarıyaka escort Sorgun escort Alaplı escort Çaycuma escort Devrek escort Ereğli escort Kilimli escort Kozlu escort