ÜlkücüMilliyetçiTürkçüTürkeşÜlkü OcaklarıdövizakpchpmhpAhmet b.karabacakhasan külünk
DOLAR
27,2601
EURO
28,9010
ALTIN
1.675,11
BIST
8.380,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
26°C
İstanbul
26°C
Az Bulutlu
Çarşamba Yağmurlu
24°C
Perşembe Az Bulutlu
24°C
Cuma Az Bulutlu
24°C
Cumartesi Az Bulutlu
24°C
ÜÇ HİLAL'İN HİKAYESİ Ahmet B. Karabacak

Türk Sanat Tarihi Üstadı Prof. Dr. Oktay Aslanapa Vefat Etti

Türk Sanat Tarihi Üstadı Prof. Dr. Oktay Aslanapa Vefat Etti
02.04.2013
893
A+
A-

Türk Sanat Tarihi Üstadı Prof. Dr. Oktay ASLANAPA Hocamız Hakk’ın rahmetine kavuşmuştur.

Hocamız için 2 Nisan 2013 Salı günü 11:30’da
İstanbul Üniversitesi Merkez Binada tören düzenlenecek,
cenazesi aynı gün Fatih Camisi’nde kılınacak öğle namazından
sonra toprağa verilmek üzere Kütahya’nın Aslanapa Köyü’ne uğurlanacaktır.

Türk milletinin başı sağ olsun,

Allah rahmet eylesin.

 

Prof. Dr. Oktay Aslanapa kimdir?

Prof. Dr. Oktay Aslanapa, (d. 17 Aralık 1914, Kütahya – ö. 1 Nisan 2013,İstanbul), Türk akademisyendir.

17 Aralık 1914’de Mehmet Celâl Bey ve Esma Hacer Hanımın oğlu olarak Kütahya’da doğdu. İlk ve Orta Okulları orada okuduktan sonra, 1932’de girdiği Bursa Erkek Lisesi’nden 1934’de mezun oldu. Aynı yıl Yüksek Öğretmen Okulu imtihanını kazanarak İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’ne kaydoldu. 1938’de Tarih, Felsefe ve Coğrafya Lisanslarıyla mezun oldu.

Milli Eğitim Bakanlığı imtihanını kazanarak Türk ve İslam Sanatı ihtisası yapmak üzere Almanya’ya gönderildi. Marburg/LahnÜniversitesinde bir yıl çalıştıktan sonra savaş başlayınca yurda dönüp 1939 Ekiminden 1941 sonlarına kadar askerlik görevini yaptı. Terhis edilince Viyana’ya gönderildi. 1943 Mayısı’nda “Die Osmanischen Beitrage Zur İslamischen Baukunst” teziyle doktorasını verip döndü. Ekim ayında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesinde yeni kurulmuş olan Sanat Tarihi Bölümüne asistan olarak atandı.1948’de “Osmanlılar Devrinde Kütahya Çinileri” teziyle Doçentlik imtihanını verdi.1960 yılında Profesör ve Sanat Tarihi Kürsüsü Başkanı oldu. 1963’de Türk ve İslam Sanatı Kürsüsü’nü kurdu. Bu Kürsü’nün Başkanı olarak çalışmalarını sürdürdü. 1977’de Sanat Tarihi Enstitüsü Müdürlüğüne seçildi. 1982 yılı düzenlemelerinden sonra, Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü Sanat Tarihi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Sanat Tarihi Araştırma Merkezi Müdürü olarak çalışmalarını sürdürmüştür. 20 Mayıs 1956’da Bayan Selma Günseli Pamukçu ile evlenmiş olan Prof. Dr. Oktay ASLANAPA’nın Ayşe Çiğdem (1957) ve Fatma Banu (1961) adında iki kızı vardır.

1960 ‘dan beri Diyarbakır, İznik, Kalehisar, Kayseri-Keykubadiye, Konya, Van ve Bursa-Yenişehir’de Türk Sanatı ile ilgili kazılar yaptı ve sonuçlarını yayınladı. Mimari konular yanında, çini-seramik konusunda özellikle İznik ve Kalehisar kazıları ile ilgili çalışmalarını makaleler ve kitap halinde yayınladı. Halı sanatı konusunda yaptığı araştırmalarla ilgili olarak da makale ve kitaplar yayınladı. Kitap ciltleri konusundaki araştırmalarını tebliğler halinde uluslar arası toplantılara sundu ve yayınladı.

Anadolu’da uzun araştırma gezileri ve incelemelerine her kademede öğrencilerini de alarak onların çeşitli alanlarda yetişmelerini sağladı. Çok sayıda Lisans ve Doktora öğrencisi yetiştirdi ve tezlerini yönetti. Uluslararası kongre ve toplantılara tebliğlerle katıldı. Enstitü Müdürü olarak “Yıllık Seminer” toplantıları geleneğini kurdu ve “Sanat Tarihi Yıllığı” adlı derginin Edebiyat Fakültesi yayınları arasında düzenli olarak yayınlanmasına ön ayak oldu.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.