
MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a, “Emeklilerin sağlık harcamalarına katkıda bulunmak üzere maaşlarında ekstra artış sağlanması bir alternatif olarak değerlendirilmekte midir?” diye sordu.
MHP Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. E. Semih Yalçın, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından yazılı olarak cevaplandırılması talebiyle verdiği soru önergesinde,Türkiye’de geçim sıkıntısı içinde yaşayan on milyonu aşkın emeklinin ücretlerinin yoksulluk sınırının altında olduğunu hatırlattı.
MHP Genel Başkan Yardımcısı Yalçın, sağlık hizmetleri konusunda mağdur durumda bulunan emeklilerin, hükümetten sağlık kesintilerinin kaldırılmasını beklediğini vurguladı.
Semih Yalçın, söz konusu önergesinin gerekçesinde şunları ifade etti:
“Türkiye’de geçim sıkıntısı içinde yaşayan on milyonu aşkın emeklinin ücretleri, ekonomik göstergelere göre yoksulluk sınırının altında bulunmaktadır. Emekliler, bugüne kadar maaşlarının iyileştirileceğine dair hükümetçe verilen sözlerin tutulmadığından yakınmaktadır.
Emekliler en çok sağlık hizmetleri konusunda mağdur durumdadır. Emeklilerden katılım payı adı altında ilaç, muayene, tetkik ücreti ve muadil ilaç farkı başta olmak üzere çeşitli kesintiler yapılmakta, dolayısıyla sağlık harcamaları maaşlarını kuşa çevirmektedir.
Özel hastaneler yaygınlaşmakla birlikte ücretler konusunda serbest bırakıldıkları için emeklilerden de yüksek fark ücreti alınmaktadır. Bu yüzden özel hastanelerdeki sağlık hizmetlerinden yararlanmak isteyen emekli hastalar, birçoğu astronomik düzeydeki tedavi giderlerini karşılayamamaktadır. Yatak ücretleri ise cep yakmaktadır. Bir emeklinin özel hastanede yatak ücreti ödemesi imkânsızdır.
Emekliler sağlık alanında piyasanın insafına terk edilmiştir. Özel hastaneler çoğalmakla birlikte, bir rant kapısı hâline getirildiği için emekliler devlet hastanelerinin kıt imkânlarını tercih etmek zorunda kalmaktadır. Böylece, herkesin ödeme gücüne göre hastaneye gidebildiği bir ortamda sağlık hizmeti alımında büyük adaletsizlikler ortaya çıkmaktadır.
Herhangi bir rahatsızlığı dolayısıyla bıçak altına yatması gereken emekli, ameliyat ücretini ödeyemeyeceği için, hastalığıyla yaşamak zorunda kalmaktadır. Bunun anlamı, ölümü beklemek demektir.
Sağlıkta son 11 yılda yaşanan dönüşüm neticesinde “Paran kadar sağlık hizmeti alabilirsin” noktasına getirilen fakir fukaranın, emeklinin hasta olma lüksü yoktur.
Bütün bu olumsuzluklara rağmen emekli kesimi, gündelik hayatta boğuştukları zorlukların bir nebze azaltılması için en azından sağlık kesintilerinin kaldırılmasını beklemektedir.”
Semih Yalçın, önergesinde Başbakan Erdoğan’a aşağıdaki soruları yöneltti:
- Hükümetinizce emeklilerin sağlık hizmetlerinin iyileştirilmesine dönük bir çalışma yürütülmekte midir?
- Emeklilere ücretsiz sağlık hizmeti verilerek zorlu hayat şartlarının kolaylaştırılmasına bir nebze katkıda bulunulması düşünülmekte midir?
- Buna bağlı olarak, emeklilerden kesilen katılım paylarının kaldırılması gündemde midir?
- Özel hastanelerden emeklilerin de yararlanabilmesini sağlayacak bir düzenleme planlanmakta mıdır?
- Bu çerçevede, özel hastanelerde emeklilerden alınan fark ücretlerinin makul seviyeye çekilmesi veya devlet tarafından karşılanması yönünde bir çalışma yapılmakta mıdır?
- Bütün bu hususlar gündeminizde değilse, emeklilerin sağlık harcamalarına katkıda bulunmak üzere maaşlarında ekstra artış sağlanması bir alternatif olarak değerlendirilmekte midir?
haberiniz.com