
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, genel başkan yardımcıları, parti yöneticileri, bazı milletvekilleri ve partililerle parti genel merkezinde bayramlaştı.
Programdaki konuşmasında Bahçeli, Kurban Bayramı’nın İslam alemi, Türk milleti, camia ve dava arkadaşlarına hayırlı uğurlu olmasını diledi.
Bahçeli, açıklamasının ardından gazetecilerin sorularını da yanıtladı. Bayramdan sonra Meclis gündemine getirilmesi beklenen demokratikleşme paketini hiçbir yönüyle kabul etmediklerini söyledi. Bahçeli, “Bu paketin içerisine yerleştirilmiş, Türkiye’nin geleceğini tehdit eden, varlığını ortadan kaldıran siyasi mayınlar vardır. Bunlardan arınmadıktan sonra bu paketin adının demokrasi dahi olması, demokratikleşme paketi olarak nitelendirilmesi doğru değildir” dedi.
AB İlerleme Raporu
Bahçeli, AB İlerleme Raporu’na ilişkin bir soruyu yanıtlarken, AB’nin her ekim ayının ortalarında bir Türkiye raporu yayımladığını ancak kendisinin yayımladığı raporun arkasında durmadığını ve Türkiye’den uygulamasını beklemediğini belirterek, “Bu, bir oyundur, evrensel bir oyundur. Birbirlerine göz kırpmadır. Bundan sonuç çıkmaz” değerlendirmesinde bulundu.
Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun uzun bir süredir çalıştığını anımsatan Bahçeli, 59 madde üzerinde mutabakat sağlandığını kaydetti. 59 maddeyi ileri sürerek ve “4 parti burada uzlaştı” diyerek TBMM’yi kandırmaya kimsenin hakkı olmadığını vurgulayan Bahçeli, şöyle devam etti:
“Milliyetçi Hareket Partisi olarak, Uzlaşma Komisyonu’nun devamını istemekteyiz. Her madde tartışılmalı, bir süre kısıtlamasına gidilmemelidir. Çünkü millet iradesine dayalı bir anayasanın ortaya konması ancak bununla mümkün olabilir. Bunun dışında Adalet ve Kalkınma Partisi, PKK, BDP işbirliğine Cumhuriyet Halk Partisi de eklenmek suretiyle bir anayasa değişikliğini düşünüyorlarsa ilk yapacakları şey, uzlaşma masasından kalkmak olmalı ve uzlaşmanın dışında nasıl bir anayasa değişikliği düşünüyorlarsa millete sunmak suretiyle Meclis’e getirmelidirler. Bunun dışındaki bir konuyu Milliyetçi Hareket Partisi kabullenmemektedir.”
Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Lider Devlet Bahçeli, demokratikleşme paketi ile ilgili, “Bu paketi hiçbir yönüyle kabul etmiyorum. Bu paketin içerisine yerleştirilmiş Türkiye’nin geleceğini tehdit eden, varlığını ortadan kaldıran siyasi mayınları vardır. Bunlardan arınmadıktan sonra bu paketinin adının ‘demokratikleşme paketi’ olması doğru değildir” dedi.
MHP Genel Başkanı Bilge Lider Devlet Bahçeli, Genel Merkezi’nde partililer ile bir araya gelerek bayramlaştı. Bahçeli, bayramlaşma sonrasında basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
Bir basın mensubunun ‘demokratikleşme paketi’nin bayramdan sonra meclis gündemine geleceğini, MHP’nin bu pakete tavrı ne olacağı yönündeki soruya Bahçeli, “Bu paketi hiçbir yönüyle kabul etmiyorum. Bu paketin içerisine yerleştirilmiş Türkiye’nin geleceğini tehdit eden varlığını ortadan kaldıran siyasi mayınları vardır. Bunlardan arınmadıktan sonra Bu paketinin adının Demokrasi dahi olması, demokratikleşme paketi olması doğru değildir” ifadesini kullandı.
Avrupa Birliğinin Türkiye hakkındaki raporunu değerlendiren Bahçeli, “Her Ekim ayının ortalarında Avrupa Birliği Türkiye raporu yayınlar. Ne kendisi yayınladığı raporun arkasında durur. Nede Türkiye’den onu uygulamasını bekler. Bu bir oyundur. Birbirlerine göz kırpmadır. Bundan bir sonuç çıkmaz” diye karşılık verdi.
Anayasa değişikliğinin millet iradesini yansıtması gerektiğini belirten Bahçeli “Anayasa değişikliği bir bütün olarak düşünülmüştür. Bu bütünlük içerisinde Anayasanın millet iradesinin desteğini alabilecek şekilde partiler arasında bir uzlaşmayla düzeltilmesi arzusunda ortaya konmuştur. Anayasa değişikliği uzlaşma komisyonu uzan bir zamandan belli çalışmaktadır. 59 madde üzerinde mutabakat sağlanmıştır.
Diğer maddeler üzerinde de çalışmalar devam etmektedir. Şimdi 59 maddeyi ileri sürerek 4 parti burada uzlaştı diyerek Demokrasi Paketinin içerisine yerleştirilmiş siyasi bölücü bir taraflara yerleştirme süreciyle TBMM’yi kandırmaya, aldatmaya kimsenin hakkı olmaması lazımdır.
MHP olarak uzlaşma komisyonunun devamını istemekteyiz. Her madde tartışılmalı bir süre kısıtlamasına gidilmemelidir. Millet iradesine dayalı anayasanın ortaya konması bununla mümkün olabilir. Bunun Dışında Adalet ve Kalkınma Partisi, PKK, BDP işbirliğine Cumhuriyet Halk Partisi meyil vermek suretiyle anayasa değişikliğini düşünüyorlarsa ilk yapacakları şey uzlaşma masasından kalkmak olmalı ve TBMM’ne uzlaşmanın dışında nasıl bir anayasa değişikliği düşünüyorlarsa millete sunmak suretiyle meclise getirmelidirler. Bunun dışındaki bir konuyu MHP kabullenmemektedir” şeklinde konuştu.
Türk Silahlı Kuvvetlerinde Balyoz Davasına tepki olarak istifalarını da değerlendiren Bahçeli, “Türkiye’nin her tarafında huzursuzluk başını almış gidiyor. Yargı karmakarışık, müesseseler dağınık Türk Silahlı Kuvvetlerine oldukça rahatsızdır” ifadesini kullandı.
İktidar partisinin yorgun olduğunu ve İmralı tarafından yönlendirildiğini söyleyen Bahçeli, şöyle devam etti:
“Siyasi iktidar yorgun bir iktidardır. Siyasi iktidar 11 yılın değerlendirmekten aciz kalmakta 11 yıl içerisinde nasıl bir politika izlediğini unutmakta, herkesin tepkisine açık özellikle de İmralı yönlendirmesiyle politikalarını geliştirme çabası içerisinde olmaktadır. Bundan kurtulmak lazımdır.
Bundan kurtulmanın yolu İktidardan kurtulmakla eş değerdir. İktidardan kurtulmanın yolu ise 5 ay sonra gerçekleştireceğimiz Mahalli yerel seçimlerdir. Mahalli seçimlerini biraz daha hızlandırarak Türkiye’nin huzura kavuşması, Türkiye’nin geleceğinin mutluluk içerisinde şekillenmesi ve Cumhuriyetimizin tüm değerlerine sahiplenmesi, milli ve manevi değerlerimizin korunması yolunda MHP üzerine düşen görevi kararlılıkla sürdürecektir. Bu yorgun İktidar gitmelidir.”
|