
Milliyetçi Hareket Partisi Iğdır Milletvekili Dr. Sinan OĞAN, 14 Şubat Cuma gününde meclis genel kurulunda Ahıska Türklerinin sorunlarıyla ilgili söz aldı. Meclis Başkanvekili Sadık Yakut’un genel kurulu açarken Sevgililer Günü için yaptığı konuşmaya ithafen “Hakikaten de sevgi önemli. Heleki bugünlerde özellikle Türkiye’mizde önemli; ama keşke bu sevgiyi Ali İsmail Korkmaz’lara, HSYK’da kış gününde sürdüğünüz savcılara, hâkimlere de gösterseydiniz. Balya balya yetim hakkı yendiğinde o yetimlere de bu sevgiyi gösterebilseydiniz, o zaman bugünkü Sevgililer Günü mesajınız ve sevgi içerikli mesajınız anlamlı olurdu.” diyerek başladı ve Ahıska Türklerinin yaşadığı sorunlara değindi. Sinan OĞAN, konuşmasında Suriye’deki mülteci sorununu da eleştirdi.
OĞAN, “Belki de sevgiyi göstereceğimiz kesimlerden birisi de Türkiye’de maalesef hâlâ vatandaşlık alamayan, hâlâ Türkiye’de bir köşede sığıntı olarak kalan Ahıska Türkleridir. Burayı vatan bilip gelen Ahıska Türklerine hükümetinizin göstermiş olduğu ilgi maalesef ki, Suriye’den gelen göçmenlere gösterilen ilginin zerresi kadar değil. Elbette Suriye’den zor şartlarda, ölümle burun buruna gelen insanlara burada sevgi göstereceğiz, kucak açacağız ama onun yanında Ahıska Türklerinin de sorunları olduğunu, onun yanında diğer insanlarımızın, soydaşlarımızın da sorunları olduğunu unutmayacağız” dedi. OĞAN, ayrıca Iğdırlı ülkücü şehit Necmettin YILDIZ’ı da konuşmasında andı.
OĞAN, AKP’nin Ahıska Türklerine bakışını ve ilgisizliğini eleştirdi. “Ahıska Türklerinin vatana dönüş mücadelesinde maalesef ki, Orta Doğu’da caka satan Sayın Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu onların yanında değil, kendisini bölgenin lideri ilan eden Sayın Başbakan onların yanında değil.” sözlerini dile getirdi.
Sinan OĞAN, genel kurula hitap ederken Ahıska Türklerinin yaşadığı kötü durumlardan da örnekler verdi. Iğdır Milletvekili Dr. Sinan OĞAN, “Bizim de suçumuz Ahıskalı Türk olmak mı? İlla bizim de ücretsiz birtakım yardımlardan, sağlık yardımından faydalanabilmemiz için Suriye’ye gidip oradan buraya mı gelmemiz lazım, diye bu insanlarımız bizlere soruyor, ben de buradan size soruyorum ey iktidar sahipleri. ‘Alo Fatih’ hatlarıyla altyazıları kaldırabilirsiniz; ama bu insanların bu sessiz çığlığını susturamayacaksınız, onu da ifade etmem lazım.” diye konuşmasına devam etti.
Sinan OĞAN, “Ahıska Türkleri 3585 sayılı yasa kapsamında Türkiye’ye 92’den beri giriş yapmışlar; ama Türk vatandaşlığını hâlâ alamamışlar. Nedense Rabia Kadir Türk olduğu için Türkiye’ye sokulmuyor, Ahıska Türkleri Türk olduğu için Türkiye’de ilgiyi ve alakayı göremiyor, bunu da ifade etmem lazım. Ahıska Türklerinin emeklilik hakkı hâlâ verilmiş değil. Oradan aldıkları, eski Sovyet Cumhuriyetleri’nden aldıkları diplomaları burada tanınmadığı için iş bulamamaktan sıkıntı çekmektedirler.” sözleriyle konuşmasını tamamladı.