Ukrayna’ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyet Parlamentosu, özel statülü Sivastopol Şehir Şurası Bağımsızlık Bildirisi kabul etti.
Parlamentonun basın servisinden yayımlanan açıklamada, bugünkü oloğanüstü toplantıda Kırım Özerk Cumhuriyeti’nin Bağımsızlık Bildirisinin görüşüldüğü bildirildi. 16 Mart’ta yapılacak referandum için gerekli olduğu ileri sürülen Bağımsızlık Bildirgesi’ne 78 milletvekilinin kabul oyu verdiği belirtildi.
Kırım Özerk Cumhuriyeti ve Sivastopol Şehri Bağımsızlık Bildirisi şöyle:
“16 Mart 2014 tarihindeki doğrudan halk oylamasının sonucunda Kırım Özerk Cumhuriyeti ve Sivastopol şehri de dahil olmak üzere Kırım’ın Rusya’ya bağlanma kararı alınırsa, Kırım bağımsız ve egemen bir cumhuriyet olarak ilan edilecektir.
Kırım Cumhuriyeti demokratik, laik ve çok milliyetli bir devlet olarak kendi topraklarında barışı, etnik ve dini dirlik ve düzenliği koruyacağını taahhüt ediyor.
Kırım Cumhuriyeti, bağımsız ve egemen devlet olarak, referandum sonuçlarına göre uygun devletlerarası sözleşmelere dayanarak Kırım Cumhuriyeti’nin Rusya Federasyonu’nun yeni federal birimi olarak Rusya Federasyonu’na dahil edilmesi talebiyle müracaat edecek.”
Kosova örnek gösterildi
Halkların kendi kaderini tayin etme hakkını öngören Birleşmiş Milletler Sözleşmesi ve diğer bazı uluslararası anlaşmaların dayanak gösterildiği bildiride, BM Uluslarası Mahkemesinin, Kosova’nın bağımsızlığını ilan etmesinin uluslararası hukuk kurallarını ihlal etmediği yönündeki kararı da hatırlatıldı.
Bildirinin Kırım Özerk Cumhuriyeti Parlamentosunca ve Sivastopol Şehir Şurası’nca onaylandığı kaydedildi.
Kırım Parlamentosu’nun, Avrupa ve Amerika’nın Ukrayna’ya bağlı bir bölgede kendi başına alınan referandum kararının hukuksuz sayılacağı yönündeki iddialarını boşa çıkarmak için böyle bir karar aldığı belirtiliyor.Yarımadadaki Rus yanlısı yönetimin, 16 Mart’taki referanduma “Ukrayna’ya bağlı bir bölge olarak değil, bağımsız bir devlet olarak gittikleri” tezini ileri süreceği vurgulanıyor.
Simferepol havaalanı yeniden işgal edildi
Öte yandan geçen hafta Rusya yanlısı kişiler tarafından işgal edilen ve 24 saat uçuşlara kapatılan Simferepol havaalanının kontrolü, sabah saatlerinde yeniden Rusya yanlısı gruplar tarafından ele geçirildi. Kulenin çalışmasına izin vermeyen silahlı grup, havaalanında giriş-çıkışları kontrol ediyor.
İstanbul ve Kiev’e yapılması beklenen seferler iptal edildi. Havaalanında sadece Moskova seferleri devam ediyor.
TATARLARA YENİ HAKLAR
Kırım parlamentosu, bağımsızlık ilanının ardından yarımadada yaşayan Tatar azınlığın haklarını genişleten bir kararname kabul etti.
İki gün önce Kırım Başbakanı tarafından Tatar azınlığa verilen vaatlerin yer aldığı parlamento kararnamesinde şöyle denildi:
“Kırım Cumhuriyetinde Tatar dili temel dil Rusça’nın yanı sıra resmi dil sayılacaktır. Kırım Tatarlarına Cumhuriyet parlamentosunda yüzde 20 sandalye ile temsil hakkı tanınacaktır. Yasama organı parlamentodaki temsil garantisinin yanı sıra yürütme organı olan Kırım hükümetinde de söz hakkı tanınacaktır. Tatar azınlığın topluca yaşadığı bölgelerde öz yönetim organları oluşturulmasına izin verilecektir. Tatar Halkı Meclisi ve Kurultayı’na Kırım Cumhuriyeti’nde yasal statü tanınacaktır. 1944 yılında Kırım’dan sürülen Tatarların Kırım’a dönmeleri teşvik edilecektir. Kırım’a dönen ailelere beş yıl boyunca devlet tarafından mali yardım yapılacaktır. Kırım Cumhuriyeti’nde ayrıca Tatar dilinde eğitim veren ilk, orta ve yüksek okullar açılacaktır”.
Kırım Tatar Meclisi geçen hafta, 16 Mart’ta yapılacak referandumu boykot edeceğini açıklamıştı. Kırım Tatar halkı verilen bu sözlerin 1944 yılında olduğu gibi çok çabuk unutulacağından endişe ediyor.
“DURUMU DA ZORLAŞTIRACAK”
Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Rıfat Çubarov parlamentoda Kırım Tatarlarına yönelik alınan kararları iyi bir sinyal olarak gördüklerini belirtti ancak bağımsızlık ilanını olumsuz karşıladıklarını ve bu kararın sorunları daha da zorlaştırabileceğini söyledi.
Başkent Simferopol’da basın toplantısı düzenleyen Çubarov, Kırım’ın Ukrayna’ya bağlı kalmasını savunduklarını belirterek, “Kırım yarımadasının devlet statüsünün Kırım’da çizilmeyeceği anlaşıldı. Biz parlamentonun bağımsızlık kararının sorunları büyüteceğini düşünüyoruz ve bu kararı olumsuz değerlendiriyoruz” dedi.
16 Mart’ta yapılacağı açıklanan referanduma karşı olduklarını ve boykot edeceklerini yineleyen Çubarov, Kırım’daki diğer halkları da boykota çağırdı.