Türk Büro-Sen Genel Başkanı Fahrettin Yokuş, “Engelli vatandaşlarımıza sosyal, kültürel ve ekonomik açıdan toplumsal hayat içerisinde hak ettiği yerin verilmesi, hayatını sürdürebilmeleri ve aktif bir şekilde çalışma hayatı içinde olabilmeleri için bir an önce göstermelik olmayan, gerçek çalışmaların yapılması gerekmektedir” dedi
Türkiye Kamu-Sen Genel Teşkilatlandırma Sekreteri ve Türk Büro-Sen Genel Başkanı Fahrettin Yokuş, “İnsanlığın çözüme kavuşturması gereken ortak sorunu ve bir gün her insanın başına gelme ihtimali olan engellilik hali ancak toplum tarafından bilinçli hareket edilerek çözüme kavuşur” dedi.
Dünya Engelliler Günü ile ilgili yazılı basın açıklaması yapan Yokuş şunları kaydetti:
“Ülkemizde sayısı 8 milyona yakın engellilere yönelik hizmet anlayışı artarak sürdürülmeli, engelsiz bir yaşam için engellilere yardımcı olmak konusunda öncelik verilmelidir.
Ne yazık ki, bu denli yüksek oranda engelli vatandaşımız olmasına rağmen, sosyal hayatta ve çalışma alanında engelli vatandaşlarımızla aynı yoğunlukla karşılaşmıyoruz. Gerek fiziki ortamın ve yaşam alanlarımızın engelli vatandaşlarımızın rahat hareket etmeleri ve sosyal hayata katılabilmeleri için gerekli şartları taşımıyor olması, gerekse söz konusu vatandaşlarımızın çalışma hayatında yeterince yer edinmelerini sağlayacak özel eğitim ve istihdam imk‰nlarının sınırlı olması, bugün engelli vatandaşlarımızın toplumdan soyutlanmasına ve kaderleriyle baş başa kalmalarına neden olmuştur.
Ülkemizde engelli vatandaşlarımızın istihdamlarına özel sektörde gereken önem ve hassasiyet gösterilmediği gibi, maalesef Kamuda da gerekli istihdam yaratılmamıştır.
657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda belirtilen %3 engelli çalıştırma zorunluluğu engellilerin işe alınması için azami bir sınır teşkil etmemeli, aksine asgari bir sınır olarak belirlenmelidir. Yasa gereği toplam personelin %3 ü oranında engelli personel istihdam etme şartı olması ve her yıl bunu dile getirmemize rağmen, maalesef Kamuda bu sayıya ulaşmak hayalden öte gitmiyor.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı verilerine göre, kamuda ve özel sektörde çalışan toplam engelli sayısı Nisan 2014 itibarıyla 91 bin 958’dir. Kamu kurumlarında engelli kotasında istihdam edilen memur sayısı 2014 Haziran itibarıyla 34 bin 88’dir. Kamu kurumlarında engellilik oranı yüzde 40-60 arası olan 5 bin 631 kadın, 20 bin 565 erkek, yüzde 61-80 arası olan bin 6 kadın, 3 bin 465 erkek, yüzde 81-100 arası olan 836 kadın, 2 bin 585 erkek engelli kotasında memur olarak çalışmaktadır.
Yaklaşık 2,5 milyon memurun çalıştığı Kamuda, yine yaklaşık 93 bin engelli çalıştırılması gerekirken, bu rakam 34 bindir. Kısacası kamuda engelli vatandaşlarımız için yeterli istihdam sağlanmamaktadır. Devletimizin Anayasa ve yasalara rağmen, uymamakta direndiği bu olay karşısında, özel sektörün engellilere karşı hassas davranmasını beklemek hayalperestlik olur.
ENGELLİ VATANDAŞLARIMIZ, ÖZÜR DURUMUNA GÖRE YAPABİLECEKLERİ HİZMETLERE AİT KADROLARDA ÇALIŞTIRILMALIDIR
Halen Kamuda çalışan engelli arkadaşlarımızın acilen çözülmesi gereken başlıca sorunları,
*Belirli bir mesleği bulunan engellilerin mesleği dışında çalıştırılması,
*Mesleği olmayan engellileri, özür durumuna göre yapabilecekleri hizmetlere ait kadrolarda çalıştırılması,
*Özür artırıcı ve ek özür getirici işlerde çalıştırılmaması,
*Yardımcı hizmetler sınıfında olup da lise ve üstü öğrenim görmüş engelli personelin sınavsız genel idari hizmetler sınıfına geçirilmesi,
*Engelli personelin görevde yükselmelerindeki engellerin kaldırılması,
*Çalışmalarını kolaylaştıracak araç ve gereçlerin sağlanması,
*Engelli personele mesai saatleri dışında görev verilmemesi
Konularında acilen tedbirler alınarak, bu sorunlar en kısa zamanda çözüme kavuşturulmalıdır.
Engelli vatandaşlarımıza sosyal, kültürel ve ekonomik açıdan toplumsal hayat içerisinde hak ettiği yerin verilmesi, hayatını sürdürebilmeleri ve aktif bir şekilde çalışma hayatı içinde olabilmeleri için bir an önce göstermelik olmayan, gerçek çalışmaların yapılması gerekmektedir.
Türk Büro-Sen olarak engelli Kamu çalışanları adına bugüne kadar vermiş olduğumuz mücadelemize, bundan sonra da aynı kararlılıkla devam edeceğiz.
Hepimizin potansiyel birer engelli adayı olduğunu hatırlatarak, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nün engelli vatandaşlarımızın önlerine konulan tüm engellerin kaldırıldığı bir gün olması gerektiğini kamuoyuna saygıyla duyururuz.”