Mustafa Kalaycı: “Ermenek, Başyayla ve Sarıveliler ilçesinde yaşayan bölge halkı ekmeğini kömürden çıkarmaktadır. Ermenek’te biri açık dokuzu kapalı usulle işletilen maden işletmelerinde 1.500 civarında işçi çalışmaktadır. Halen açık işletmenin dışında, 9 işletmede faaliyet durmuştur. Bu nedenle bölge halkı çok zor durumda kalmıştır. Madencilerimiz evlerine ekmek alamaz duruma düşmüş, esnafımız da vadesi gelen kredi borçlarını ödeyemez hale gelmiştir.”
MHP Konya Milletvekili Sayın Mustafa Kalaycı;Ermenek’teki maden faciası nedeniyle mağdur duruma düşen maden işçileri ile esnaf ve sanatkarlara bazı imkanlar verilmesi amacıyla bir Kanun Teklifi hazırlayarak TBMM Başkanlığına sundu.
Kanun Teklifi ile ilgili olarak Kalaycı’nın yazılı açıklaması ve Kanun Teklifi şu şekilde:
Karaman’ın Ermenek ilçesinde 28 Ekim 2014 tarihinde yaşanan faciada 18 madencimiz yer altında mahsur kalmıştır. Bugüne kadar 13 madencimizin cansız bedenlerine ulaşılmış, 35 gün geçmesine rağmen 5 kardeşimiz hala bulunamamıştır.
Ermenek, Başyayla ve Sarıveliler ilçesi halkının önemli bir kısmı geçimini kömürden sağlamaktadır. Ermenek’teki kömür işletmelerinde 1.500 civarında işçi çalışmaktadır. Halen açık işletmenin dışındaki 9 işletmede faaliyet durmuştur. Bu nedenle, bölge halkı çok zor durumda kalmıştır. Maden işçileri evlerine ekmek alamaz duruma düşmüş, esnafımız da vadesi gelen kredi borçlarını ödeyemez hale gelmiştir.
Soma faciasının ardından çıkarılan 6545 sayılı ve 6552 sayılı Kanunlar ile hayatını kaybeden madenciler şehit sayılmış, ailelerine ve diğer maden işçilerine yönelik bazı haklar verilmiştir. Ayrıca, Manisa’nın Soma ve Kırkağaç ilçelerindeki esnaf ve sanatkarların, Halk Bankasından kullandıkları krediler bir yıl süreyle faizsiz ertelenmiştir.
Ermenek maden faciası nedeniyle çok ciddi mağduriyet yaşayan maden işçileri ve esnaf için de aynı düzenlemelerin yapılması gerekmektedir.
Bu amaçla Milliyetçi Hareket Partisi olarak hazırladığımız 2 ayrı kanun teklifi bulunmakta olup, bunlardan ilki 24 Kasım 2014 tarihinde, ikincisi de 2 Aralık 2014 tarihinde (bugün) TBMM Başkanlığına sunulmuştur.
Bu Kanun Tekliflerinde, Ermenek maden faciası nedeniyle;
1) Hayatını kaybeden madencilerin SGK’ya olan her türlü borçlarının silinerek, varsa borcundan dolayı aylık bağlanamayan yakınlarına aylık bağlanması,
2) Hayatını kaybeden madencilerin dul ve yetimlerine ölüm aylığı bağlanması için gerekli olan şartların kaldırılması,
3) Hayatını kaybeden madencilerin anne-babalarına aylık bağlanması için gereken muhtaçlık şartının kaldırılması,
4) Hayatını kaybeden madencilerin yakınlarından birinin (eş ve çocuklardan birisi, eşi ve çocuğu yoksa kardeşlerden birisi) kamuda istihdam edilmesi,
5) Hayatını kaybeden madencilerin mirasçılarına bedelsiz konut tahsis edilmesi,
6) Hayatını kaybeden madencilerin Ziraat Bankası ve Halk Bankasına olan kredi borçlarının ferileriyle birlikte silinmesi,
7) Ermenek’te faaliyetleri durmuş olan kömür işletmelerinin işçilerine veya hak sahiplerine son aylık net ücretleri tutarında Fondan aylık ödeme yapılması,
8) Maden işçilerinin işverence ödenmeyen ücretlerinin Fondan ödenmesi,
9) Ermenek’te faaliyetleri durmuş olan işletmelerin işçilerinin Ziraat Bankası ve Halk Bankasına olan kredi borçlarının bir yıl süreyle faizsiz olarak ertelenmesi,
10) Ermenek, Başyayla ve Sarıveliler’deki esnaf ve sanatkarların, Halk Bankası’ndan kullandıkları kredilerin bir yıl süreyle faizsiz olarak ertelenmesi,
öngörülmektedir.
Milliyetçi Hareket Partisi olarak bu düzenlemelerin bir an önce hayata geçirilmesi için siyasi parti gruplarına ve Sayın Başbakan’a çağrıda bulunuyoruz.
Mustafa KALAYCI
MHP Konya Milletvekili
MHP TBMM Grup Yönetim Kurulu Üyesi
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
Ermenek’teki maden faciası nedeniyle mağdur duruma düşen maden işçileri ile esnaf ve sanatkarlara bazı imkanlar verilmesi amacıyla hazırlanan“Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi”gerekçesi ile birlikte ekte sunulmuştur.
Gereğini arz ederim. (2 Aralık 2014)
Mustafa KALAYCI
Konya Milletvekili
GENEL GEREKÇE
Karaman’ın Ermenek ilçesinde 28 Ekim 2014 tarihinde yaşanan faciada 18 madencimiz yer altında mahsur kalmıştır. 6 Kasım günü 2, 17 Kasım günü 2, 18 Kasım günü 6, 29 Kasım günü 2 ve 1 Aralık günü 1 olmak üzere 13 madencinin cansız bedenlerine ulaşılmış, faciadan bu yana 35 gün geçmesine rağmen 5 kardeşimize hala ulaşılamamıştır.
Ermenek, Başyayla ve Sarıveliler ilçesinde yaşayan bölge halkı ekmeğini kömürden çıkarmaktadır. Ermenek’te biri açık dokuzu kapalı usulle işletilen maden işletmelerinde 1.500 civarında işçi çalışmaktadır. Halen açık işletmenin dışında, 9 işletmede faaliyet durmuştur. Bu nedenle bölge halkı çok zor durumda kalmıştır. Madencilerimiz evlerine ekmek alamaz duruma düşmüş, esnafımız da vadesi gelen kredi borçlarını ödeyemez hale gelmiştir.
Soma faciasının ardından 18/6/2014 tarihli ve 6545 sayılı Kanun ile İşsizlik Sigortası Kanununa eklenen geçici 12 nci madde uyarınca maden işçileri ile hak sahiplerine son aylık net ücretleri esas alınarak Çalışma Bakanınca belirlenen sürede Fondan aylık ödeme yapılması, yine işveren tarafından ödenmeyen ücretlerin yasal faiziyle ödenerek işverene rücu edilmesi yönünde yasal düzenleme yapılmıştır. Ayrıca, 21/7/2014 tarihli ve 2014/6653 sayılı Bakanlar Kurlu kararı ile Manisa’nın Soma ve Kırkağaç ilçelerinde faaliyet gösteren esnaf ve sanatkarların, Halk Bankasından kullandıkları krediler bir yıl süreyle faizsiz ertelenmiştir.
Karaman’ın Ermenek, Başyayla ve Sarıveliler ilçelerinde çok ciddi mağduriyet yaşayan maden işçileri ve esnaf için de aynı düzenlemelerin yapılması gerekmektedir.
Bu amaçla hazırlanan bu Kanun Teklifi ile;
· Ermenek’te faaliyetleri durmuş olan kömür işletmelerinin işçilerine son aylık net ücretleri tutarında aylık ödeme yapılması, işverence ödenmeyen ücretlerinin ödenmesi,
· Hayatını kaybeden madencilerin Ziraat Bankası ve Halk Bankasına olan kredi borçlarının silinmesi, diğer madencilerin kredi borçlarının bir yıl süreyle faizsiz ertelenmesi,
· Ermenek, Başyayla ve Sarıveliler’de faaliyet gösteren esnaf ve sanatkarların, Halk Bankası’ndan kullandıkları kredilerin bir yıl süreyle faizsiz olarak ertelenmesi,
öngörülmektedir.
MADDE GEREKÇELERİ
MADDE 1– Ermenek’te kapalı usulle işletilen maden ocağı işletmelerinde 28/10/2014 tarihi itibarıyla sigortalı olanlara veya bunların hak sahiplerine son aylık net ücretleri esas alınarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanınca belirlenen sürede Fondan aylık ödeme yapılması ve işverence ödenmeyen ücretlerin ödenmesi amaçlanmaktadır.
MADDE 2– Ermenek’te meydana gelen maden kazası nedeniyle hayatını kaybeden işçilerin Ziraat Bankası ve Halk Bankasına olan kredi borçlarının silinmesi, diğer işçilerin kredi borçlarının bir yıl süreyle faizsiz ertelenmesi, Ermenek, Başyayla ve Sarıveliler ilçelerinde faaliyet gösteren esnaf ve sanatkarların Halk Bankası’ndan kullandıkları kredilerin geri ödemelerinin bir yıl süreyle faizsiz olarak ertelenmesi amaçlanmaktadır.
.
MADDE 3– Yürürlük maddesidir.
MADDE 4– Yürütme maddesidir.
BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA İLİŞKİN
KANUN TEKLİFİ
MADDE 1- 25/8/1999 tarihli ve 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununa aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.
“GEÇİCİ MADDE 13- Karaman ili Ermenek ilçesinde linyit kömürü alanında faaliyet göstermekte iken bu faaliyetleri durmuş olan maden ocağı işletmelerinde;
a) 28/10/2014 tarihi itibarıyla, 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı olanlara veya bunların 5510 sayılı Kanunun 34 üncü maddesinde sayılan hak sahiplerine aynı maddede belirtilen oranlarda, son aylık net ücretleri esas alınarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanınca belirlenen sürede Fondan aylık ödeme yapılır. Bu ödemelerden herhangi bir vergi ve kesinti yapılmaz.
b) 1/7/2014 tarihinden itibaren 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı olanlara; çalıştığı halde işveren tarafından ödenmeyen ücretleri ile işyerinin kapalı olduğu dönemde, 6331 sayılı Kanunun 25 inci maddesinin 6 ncı fıkrasında belirtilen ve işveren tarafından ödenmeyen ücretleri aylık olarak Fondan ödenir ve yapılan bu ödemeler yasal faiz uygulanmak suretiyle işverenden tahsil edilir.”
MADDE 2- 27/10/2006 tarihli ve 5570 sayılı Kamu Sermayeli Bankalar Tarafından Yürütülen Faiz Destekli Kredi Kullandırılmasına Dair Kanuna aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.
“GEÇİCİ MADDE 1- 28/10/2014 tarihinde Karaman ili, Ermenek ilçesinde meydana gelen maden kazası nedeniyle;
a) Hayatını kaybeden maden işçilerinin T.C. Ziraat Bankası A.Ş. ve Türkiye Halk Bankası A.Ş.’ne olan kredi borçları ferileriyle birlikte tümüyle silinmiştir.
b) Faaliyetleri durmuş olan maden ocağı işletmelerinin işçilerinin T.C. Ziraat Bankası A.Ş. ve Türkiye Halk Bankası A.Ş.’ne olan kredi borçlarından vadesi/taksit vadesi/hesap devresi henüz gelmemiş olmakla birlikte 28/10/2014 tarihinden itibaren bir yıl içinde dolacak olan veya 28/10/2014 tarihi itibariyle vadesinden itibaren 90 günlük bekleme süresi içerisinde olanlar, vade tarihinden/taksit vadesinden/hesap devresinden itibaren bir yıl süreyle faizsiz olarak ertelenir.
c) Ermenek, Başyayla ve Sarıveliler ilçelerinde faaliyet gösteren esnaf ve sanatkarların, Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri kefaletiyle veya doğrudan Türkiye Halk Bankası A.Ş.’nden kullandıkları kredilerden doğan borçlarından vadesi/taksit vadesi/hesap devresi henüz gelmemiş olmakla birlikte 28/10/2014 tarihinden itibaren bir yıl içinde dolacak olan veya 28/10/2014 tarihi itibariyle vadesinden itibaren 90 günlük bekleme süresi içerisinde olanlar, vade tarihinden/taksit vadesinden/hesap devresinden itibaren bir yıl süreyle faizsiz olarak ertelenir.
d) Bu maddenin uygulamasına dair usül ve esaslar Hazine Müsteşarlığınca belirlenir. Bu maddenin uygulamasından dolayı doğacak gelir kayıpları; bu Kanun hükümleri çerçevesinde Hazinece ilgili bankalara ödenir.
MADDE 3- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 4- Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.