
Türkiye’de 7 Haziran’da yapılacak genel seçimler için 8 Mayıs Cuma günü Almanya’nın 13 konsolosluk bölgesinde başlayan oy kullanma işlemi son haftaya girdi. Oy kullanmak için son gün 31 Mayıs Pazar. Toplam 1.4 milyon seçmenin bulunduğu Almanya’dan kullanılacak oyların Türkiye’deki seçimler için oldukça önemli. Seçim sürecinin yarısını geride bıraktığımız şu günlere bakıldığında, katılım düşük geçtiğini söylerken, son hafta içinde önemli bir artışın olması bekleniyor.
Almanya Türk Federasyon açısından önemli olan seçmen konumunda bulunan vatandaşlarımızın kendi hür iradesiyle tercihlerini yapması olacaktır. Seçime katılım oranı ne kadar artırılırsa demokrasimizin o nispette kuvvetleneceği bilinmektedir. Milliyetçi ülkücü bir iktidar için önemli katkıda bulunmak için son gün olan 31 Mayıs’a kadar ciddi bir çalışmanın yürütülmesi gerekiyor.
Oy Verme İşlemi Son Güne Bırakmayın
Hata sonu sandıklarda yaşanan yoğunluk dikkate alınması gereken önemli husustur. Sandık başına 700 seçmenin oy kullanılması YSK tarafından hesaplandığı yapılan duyurular arasında çok kez yer aldı. Sandık başına gidenlerin sayısının son haftalarda giderek artacağı beklentisi göz ardı edilmemesi gerekir. Almanya Türk Federasyon Seçim Koordinasyonu, seçmenleri oy kullanma işlemini son günlere bırakmama konusunda ciddi uyarılarda bulunarak, aşırı yığılmalardan dolayı son günlerde pek çok seçmenin oyunu kullanmadan dönebileceğine işaret etti. Oyların 31 Mayıs Pazar gününe kadar her gün saat 10.00 ile 19.00 saatleri arasında kullanıldığını
Almanya’da 230 Bin 724 Seçmen Oy Verdi
Almanya’da oy verme işlemi başladığından bu yana 230 bin 724 seçmenin oy kullandığı bilgisi ATF Seçim Koordinasyon Merkezimize ulaşan bilgiler arasında. 13 günlük seçim bilançosu yüzde 16,42’ye tekabül ediyor. Katılımın en yüksek oranda olduğu gözlenen Düsseldorf bölgesi birinciliği elinde tutuyor. Düsseldorf bölgesinde şimdiye kadar 24 bin 804kişinin oy kullandığı elimize ulaşan rakamlar arasında. Bu rakam konsolosluk bölgesindeki toplam seçmeninin yüzde 19,2’sine tekabül etmektedir. İkinci sırada gelen Stuttgart Başkonsolosluğumuz yetki alanındaki seçmenlerin yüzde 17,3’ünü oluşturan 24 bin 436 seçmenimiz vatandaşlık görevini yerine getirmiştir. Katılım oranı göz önünde bulundurulduğunda ikinci sıraya Köln yüzde 19,00’ile ikinci görülmektedir. Köln’de 24 bin 319 vatandaşımız sandık başına giderek oy kullanmıştır. ATF Seçim Koordinasyon Merkezi verilerine göre 8-15 mayıs tarihleri arasında Fransa’da 29 bin 388, İsviçre’de 10 bin 417, Avusturya’da 9 bin 119, Belçika’da 9 bin 274, Danimarka’da ise 2 bin 316 kişi oy kullandığını söyleyebiliriz.
Yurt dışı seçmen neyi değiştirebilir?
7 Haziran 2015’te yapılacak genel seçim için tüm siyasi parti liderler ve kamuoyu dikkatini yurt dışı seçmenlere çevirmiş durumda. Mayıs ayının ilk haftası sona ermeden bütün liderler yurt dışında bulunan seçmenlerle buluşarak vatandaşlara olan vaatlerini sıralamıştı. İlk olarak CHP Genel başkanı Sayın Kılıçtaroğlu ve bir gün sonra Milliyetçi Hareket partisi (MHP) Genel Başkanı Sayın Devlet Bahçeli Almanya’ya çıkartma yaparak on binlerce seçmene hitap etmişler ve iktidara geldiklerinde ne tür kolaylıklar veya iyileştirmeler gerçekleştireceklerini madde madde Avrupa’da yaşayan seçmenlere vaat etmişlerdi. Muhalefet parti liderlerinin, somut vaatleri konunun uzmanları tarafından makul ve gerçekçi bulunmuştur.
“Onlar Konuşur AKP Yapar”
İktidarda bulunan AKP’nin Genel Başkanı, Başbakan Ahmet Davutoğlu da sonraki haftada Dortmund’a gelerek vatandaşlara seçim vaatlerinde bulunmaktan geri kalmamıştır. Muhalefet partilerinin seçimlerde vaat etmeleri anlaşılır bir durumdur. Tercihlerinizi bizden yana kullanırsanız ve İktidara gelirsek şunları, şunları sizlere söz veriyoruz, DEVLET sözü şeklinde olması doğal karşılamakla birlikte, “ONLAR KONUŞUR AKP YAPAR” sloganıyla seçimlere katılan ve 13 yıldır tek başına iktidar olan bir partimizin seçimlerde adeta kendi kendini yalanlarcasına, bedelli askerliği bin Euro’ya indireceğiz, THY yüzde yirmi indirim isteyeceğiz (Aile ve üç kişi olmak şartıyla) uzun yıllardır, dünyanın en pahalı pasaport harçlarını ödemek zorunda kalan vatandaşlarımıza alay edercesine indirim sağlayacağız demesi hiç anlaşılır değil. Vatandaş soruyor bu vaatlerinizi muhalefete geçince mi yetkililere talimat vermeyi düşünüyorsunuz???
“Onlar Söz Verir Konuşursa, AKP Daha Fazla Konuşur”
Tüm Dünyada seçim maratonu bu şekilde cereyan eder, muhalefet konumu itibarıyla söz verir ve İktidarda olan siyasetçiler konuşma yerine yetkili makamlara talimat vererek, gerekli hukuki zemini hazırlayarak seçmenlerin karşısına biz yaptık şeklinde bir adım önde çıkmaya çalışır. Sayın Davutoğlu, başbakan olduğunu unutmuşçasına ve seçim süresince kullandıkları slogana adeta kulak tıkamışçasına “ONLAR KONUŞUR AKP YAPAR” yerine, “ONLAR SÖZ VERİR KONUŞURSA, AKP DAHA FAZLA KONUŞUR” şeklinde gerçekleştirmektedir.
AKP’nin Eş Başkanı
Tüm bunlar yetmiyormuş gibi bir de AKP’nin eş başkanıymışçasına hareket eden Cumhurbaşkanı Almanya’da seçmenlerin oyunu AKP’ye kanalize etmeye çalıştı. Cumhurbaşkanı yaptığı tarafsızlık yeminini hiçe sayarak, taraf olmaktan imtina etmemektedir. 12 yıllık iktidarları süresince Avrupa Türklüğünün hiç bir problemini çözmeyen, Avrupa Türklüğünü adeta döviz makinası olarak gören zihniyet, Karlsruhe’de Almanya’daki seçmenlerden AKP adına oy istemiştir. Bu organize gerçekleşirken bazı sivil toplum örgütlerinin, kurumsal kimlikleri olan logoları hukuksuz bir şekilde kullanıldığı yetkilerin itirazı neticesinde basına yansımıştır. Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan’ın ben alışılmış bir Cumhurbaşkanı değilim, ben normal bir cumhurbaşkanı değilim dediğinde bunun aksisi olan anormal bir cumhurbaşkanı söylemi ortaya çıkmaktadır. Anormal bir Cumhurbaşkanı Anavatanımız Türkiye’mizin saygınlığını zedelemektedir. AKP adına Sayın Başbakan Davutoğlu’nun seçmenleri etkilemekten çok uzak kalması ve ikna edemediği anlaşılınca, bu sefer tıpkı Türkiye’de sergilenen komik açılışlarla seçmen vatandaşlarımızı anormal tavırlarıyla Cumhurbaşkanımız etkilemeye çalışmıştır. Genel seçimlerde oy kullanma hakkına sahip yaklaşık 2 milyon 900 bin Türkiye dışındaki seçmenin yarısının Almanya’da ikamet ettiği göz önünde bulundurulursa bu özel ilginin sırrı ortaya çıkmış bulunur.
7 Haziran Genel Seçimi Avrupa Türklüğünün Etkisi
Yurt dışındaki seçmenlerin, toplam seçmenler içindeki oranı yaklaşık yüzde beş. 7 haziran genel seçimlerinde Türkiye’de kayıtlı seçmen 53 milyon 765 bin 231 baz alındığında yaklaşık yüzde beşine tekabül eden 2 milyon 848 bin 652 seçmen, yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı bulunmaktadır. Eldeki verilerin analizi sonucunda çıkarttığımız sonuç, yurt dışı seçmenleri, toplam seçmenlerin yüzde 5’ine yakın bir oranı oluşturuyor. Türkiye’de yüzde 85 civarında bir katılım öngörüldüğünde yurt dışında katılım yüzde 50 ve altında kalırsa bu oran yüzde 2’ye inerken, herkes oy kullansa yüzde 6’a yükselir. Dolayısıyla yurt dışı seçmenin etkili olabilmesi sandığa en az Türkiye’deki seçmenler kadar gitmelerinden geçiyor.
Günlerin Yarısını Geride Bıraktık
Türkiye dışında çoğunlukla toplam 24 gün olan seçim süresinin 13 gününü geride bırakmış bulunuyoruz. 19 Mayıs itibarıyla dış temsilciliklerimizde 345 bin 439 seçmen, gümrük kapılarında da 46 bin 440 seçmen oy kullandı. Toplam kullanılan oy 391 bin 879’a yükseldi. Bu rakam, yurtdışında bulunan toplam seçmen sayısı olan 2 milyon 866 bin 942’nin yüzde 13,7’si demek. Cumhurbaşkanlığı seçiminde 230 bin 938 oy kullanılmış, katılım yüzde 8.32’de kalmıştı.
Etkili Olmak İçin Mutlaka Sandığa Gidelim
Tercihlerini kullanarak vatandaşlık görevini yerine getirmiş bulunan yüzde 13,7 seçmen vatandaşlarımız aynı motivasyonla devam ederse yüzde 27 veya yüzde 30 civarında bir orana yaklaşır ve ortalama yarım milyon oy kullanılmış olacaktır. Bu rakamlar ışığında çıkartacağımız sonuç yüzde 1’lerde kalacağını noktasındadır. Türkiye dışındaki seçmenlerin yüzde birlik etkisi oldukça etkisiz ve düşük olacaktır. En yüksek katılım yüzde 19,6 ile İsviçre’de gerçekleşirken, Fransa katılımda yüzde 16 ile ikinci sırada yer aldı. Almanya’da yüzde 15,02 ve ardından Avusturya’da yüzde 15,1, Danimarka’da yüzde 12,9 katılım oranına ulaşabildi. Bazı ülkelerdeki temsilciliklerde oy kullanma süreci henüz başlamadığı göz ardı edilmemekle birlikte genel hesaplamaya fazla etki etmeyeceği de bilinmektedir.
ATF BASIN