
Türk Ocakları Genel Merkezi iki büyük faaliyetle yaz dönemine girdi. 29 Mayıs’ta İstanbul’un Fethi’nin 562. Yılını bir Türk Müziği Konseri ile kutlayan Türk Ocakları, 30 Mayıs’ta da Türk kadının meselelerini bir panel ile masaya yatırdı.
FETİH KONSERİ BÜYÜK BİR KATILIMLA GERÇEKLEŞTİ
Türk Ocakları Genel Merkezi’nin destekleriyle faaliyet gösteren Türk Müziği Topluluğu’nun tertiplediği katılanlara bir Türk sanat müziği ziyafeti yaşattı. Türk Ocakları Genel Başkanı Prof. Dr. Mehmet Öz, Fetih konulu bir konuşma yaptı. İstanbul’un o güne kadar Türklerin “Kızıl Elma”sı olduğunu ifade eden Genel Başkan Öz, İstanbul’un Fethi’nin çok büyük tarihi öneme sahip olduğunu ifade etti. Fatih Sultan Mehmed’in hayatından kesitler sunan Öz, Fatih’in karakter, bilgi, donanım, vizyon noktasında çok sağlam olduğunu ifade etti. Bilgi ve ileri görüşü olmayan bir liderin böyle büyük işler başaramayacağını da ekleyen Genel Başkan Öz, Fatih’i tarihimizde çok önemli kılan unsurların başında bunların geldiğini söyledi. İstanbul’un Fetih’ten sonra imar edilişi ve Türk-İslam medeniyetinin kalbi haline getirilişine de değinen Öz, şehrin nüfuslandırılmasında da Fatih’in büyük çabalar sarf ettiğini belirtti.
TÜRK SANAT MÜZİĞİ ZİYAFETİ
Şef Gürkan Avşar’ın yönettiği Türk Ocakları Genel Merkezi Türk Müziği Korosu muhteşem eserler icra etti. Konserde ayrıca misafir sanatçı olarak Afyon Kocatepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Öğretim Üyesi Burhan Kul da sahne alarak bazı eserleri yorumladı. Konserin son kısmında ise Fetih Marşı ve Mehter Marşları icra eden koroya Türk Ocakları Genel Başkanı Prof. Dr. Mehmet Öz ve yönetim kurulu üyeleri de sahneye çıkarak eşlik ettiler.
“KADININ DEĞERİ KENDİ ÖZ DEĞERLERİMİZDEDİR”
Türk Ocakları Genel Merkezi kadının sosyal ve siyasal hayattaki yeri ve önemine dikkat çekmek amacıyla “Türk Toplumunda ve Türk Siyasetinde Kadın” başlıklı bir panel düzenledi. Türk Ocakları Genel Merkezi Hanımlar Kurulu’nun organizasyonu ile Millî Kütüphane Konferans Salonu’nda düzenlenen panel iki oturum şeklinde gerçekleşti. Programın açılış konuşmasını Hanımlar Kurulu Başkanı Prof. Dr. Asuman Sunguroğlu yaptı. Sunguroğlu konuşmasına kadının günümüzdeki konumundan bahsederek başladı. Türk kültürünün hem İslamiyet öncesi hem İslamî dönemlerinde kadına verilen değerin günümüzden çok daha ileri seviyede olduğunu söyleyen Sunguroğlu, yaşadığımız kültürel yozlaşma ile kadınların toplumsal hayatta geri plana itildiğini sözlerine ekledi. Türk kadının hak ettiği değeri yeniden görmesinin, kültürel değerlerimizin yeniden işlerlik kazanması ile sağlanacağını belirten Sunguroğlu, “Kendi öz değerlerimize yeniden dönersek kadın hak ettiği değeri yeniden kazanacaktır” dedi.
Kadınlara doğru açıdan bakmanın gerekli olduğunu ifade eden Sunguroğlu, “Kadın yalnızca ev işlerini idare etmekle kalmamalı, sosyal yaşamda, kültürde, siyasette ve ekonomide rol almalıdır, başarılı toplumlar kendi iç dinamiklerini doğru kullananlardır” diyerek konuşmasına son verdi.
“MESELE KADIN-ERKEK MÜCADELESİ DEĞİL, ZİHNİYET MESELESİDİR”
Sunguroğlu’nun ardından konuşan Türk Ocakları Genel Başkanı Prof. Dr. Mehmet Öz, kadının sosyal hayattaki konumunun bir zihniyet meselesi olduğunu ifade ederek bu konunun çözümü için zihniyetin değiştirilmesi gerektiğini belirtti. Konuya kadın erkek mücadelesi olarak bakmanın yanlış olduğunu da ifade eden Öz, konu hakkındaki isteklerin ve düşüncelerin etraflıca tartışılması gerektiğini söyledi. Konuşmasına Türk toplumunda kadının öneminden bahsederek devam eden Öz, toplumun yarısını oluşturan kadıların, toplumsal ve siyasal hayatta da hak ettikleri yere gelmelerini arzuladıklarını ifade etti. Geçmiş zamanlarda Türk toplumdan kadının önemine dikkat çeken Öz, “Geçmişi ne kadar incelersek geleceğe o kadar geniş bakar ve onu şekillendiririz” dedi.
İki oturum şeklinde gerçekleşen panelin birinci oturumunun başkanlığını Türk Ocakları Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Filiz Yavuz Avşar yaparken, panelistler, Doç. Dr. İlhan Aksoy “Türk Tarihinde Kadın”, Doç Dr. Emel Topçu “Osmanlıdan Günümüze Kadın Hareketleri” ve Prof. Dr. Halis Albayrak “İslam ve Kadın“ başlıklı sunumlarıyla paneli gerçekleştirdiler.
Panelin ikinci oturumun Oturum Başkanlığını Prof. Dr. Nevin Güngör Ergan “Günümüz Türkiye’sinde Kadının Konumu” başlıklı sunumuyla yaparken, panelistler Prof. Dr. Oya Akgönenç “Türk Siyasetinde Kadın” ve Yrd. Doç. Dr. Belma Tokuroğlu “Modernleşme ve Türk Kadını “ sunumlarıyla paneli tamamladılar.