MHP Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Parsak, istenilen yolcu sayısına ulaşmadığından zarar ettiği ve bu zararın devlet tarafından karşılandığı söylenen Bölgesel Zafer Havalimanı’nın (Afyonkarahisar, Uşak ve Kütahya) yer seçiminin baştan yanlış olduğunu söyledi.
MHP Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Parsak, istenilen yolcu sayısına ulaşmadığından zarar ettiği ve bu zararın devlet tarafından karşılandığı söylenen Bölgesel Zafer Havalimanı’nın (Afyonkarahisar, Uşak ve Kütahya) yer seçiminin baştan yanlış olduğunu söyledi. Parsak, geçen yıl Sayıştay raporlarında firmaya ödenen rakamlarla 5 milyon Euro’luk kamu zararı oluştuğunun konuşulduğunu kaydetti.
Cihan Haber Ajansı’na açıklama yapan Parsak, havalimanı ihalesini alan firmaya neden bu kadar çok yolcu garantisi verildiğini anlayamadığını ifade etti. Parsak, “Sayıştaş raporlarına göre iç hatlarda 570 bin garanti edilen yolcuya karşılık 28 bin 439, dış hatlar için garanti edilen 398 bin 843 yolcuya karşılık 13 bin 437 olarak gerçekleştiği ve bu farktan dolayı firmaya yaklaşık 5 milyon Euro’luk ödeme yapıldığı duyumları var. Varsa böyle bir kamu zararının açıklanması gerekiyor.” dedi.
Sayıştay raporlarının Meclis’ten gizlendiği için gerçek bilgilere ulaşmada zorluk çektiklerini belirten Parsak, ortada bir kamu zararı varsa bu zararın milletin parasıyla ne zamana kadar ödeneceğini merak ettiklerini dile getirdi.
“YER YANLIŞ SONUCUN BÖYLE OLACAĞI BELLİYDİ”
Bölgesel Zafer Havalimanı’nın baştan yer seçiminin yanlış olduğunu ifade eden Parsak, şunları söyledi: “Bu Kütahya’ya bir kıyak oldu. Ancak ilin sosyal ekonomik yapısı uygun değil, ancak Hacca giderken insanlar uçağa biniyor. Uşak’a zaten çok uzak onlar da çekildi. Orada havaalanı vardı kapatmışlardı, ancak onlar da şimdi yeniden açtı. Afyonkarahisar’ın imkanı var ancak 60 kilometre uzak geliyor. Havalimanı İstanbul yolu üzerinde olduğundan uçakla gidiş, binme, iniş ve varış süresini hesaba kattığında arabasıyla gitmeyi tercih ediyor.”
Parsak, Afyonkarahisar merkezde bulunan Askeri Havalimanı’nın daha az maliyetle sivil uçuşlara açılsaydı hem daha verimli çalışabileceğini, hem de kamu zararı oluşmayacağını anlattı. Mehmet Parsak, havalimanının işlerlik kazanması için Afyonkarahisar’ın bir termal kent ve kongre merkezi olduğunun başta devlet destekli olmak üzere yurt içinde ve yurt dışında tanıtılması ve bir çok şehre uçuşlar düzenlenmesi gerektiğini dile getirdi.
29 YILLIĞINA İŞLETECEK
Yap-işlet devret modeli ile yapımı gerçekleştirilen Zafer Havalimanı’nda işletmeci şirketle yapılan anlaşmaya göre vaat edilen yolcu sayısına ulaşılmazsa, eksik kalan kısmı devlet ödüyor. 28 Temmuz 2010’da gerçekleştirilen ihalede, tek teklif veren IC İçtaş İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş ihaleyi 29 yıl 11 ay işletme süresi karşılığında kazandı. Yıllık 2 milyon yolcu kapasiteli havalimanı 24 Kasım 2012’de hizmete girdi. Ancak, vatandaş havalimanına rağbet etmedi. Bu yüzden işletmeci firmaya verilen garanti hazineden karşılanıyor.