
Milliyetçi Hareket Partisi Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Parsak, 25 yaşını doldurmamış öğrencilerin pasaportlarından harç alınmamasına dair kanun teklifinde yaş sınırının 30 olmasını içeren öneriyi gündeme getirdi. MHP’lilerinin bu teklifi, Adalet ve Kalkınma Partili milletvekilleri tarafından reddedildi
Milliyetçi Hareket Partisi Merkez Yönetim Kurulu Üyesi ve Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Parsak, 25 yaşını doldurmamış öğrencilerin pasaportlarından harç alınmamasına dair kanun teklifine, Milliyetçi Hareket Partisi tarafından verilen değişiklik önergesi üzerinde söz alarak hem gençliğin sorunlarını dile getirdi hem de verilen kanun teklifindeki yaş sınırının 30’a yükseltilmesini istediklerini söyledi.
İŞE, AŞA, EŞE KARŞI DEĞİLİZ
Parsak “Biz, Milliyetçi Hareket Partisi olarak 25 yaşını doldurmamış öğrencilerimize ve diğer tüm gençlerimize verilecek pasaportların harçtan istisna tutulmasına, gençlerimizin öğrenimleri boyunca kendilerinden alınan her türlü harcın kaldırılmasına, gençlerimize verilecek girişimcilik desteklerine, gençlerimize verilecek çeyiz ve evlenme desteklerine, gençlerimize verilecek eğitime, gençlerimize verilecek işe, aşa ve hatta Hükûmet yetkilileri tarafından seçim zamanı taahhüt edilen eşe hiçbir itirazımız bulunmamaktadır” dedi.
AFYONLU ŞEHİTLERİ UNUTMADI
Gençlerin tüm bunları alabilmeleri için öncelikle hayatta kalmaları gerektiğini belirten Parsak, “Aylardır bu yüce çatının altında andığımız şehitlerimizin neredeyse tamamı 25 yaşın altındadır. 2002 yılından bu yana, özellikle de 2009 yılından itibaren yürütülen ihanet politikaları sonucu Türkiye’nin dört bir yanında toprağa düşen bini aşkın şehidimizin de neredeyse tamamına yakını gençti. Afyon Dinarlı İzzet Alper Taşbaş, Bolvadinli Ramazan Emet, Emirdağlı Şükrü Şahin de gençti. Vatan haini PKK’lıların saldırısı ve Ege Üniversitesi yönetiminin duyarsızlığı sonucu hayatını kaybeden ülkü şehidimiz Fırat Yılmaz Çakıroğlu da sadece 23 yaşındaydı” şeklinde konuştu.
BAKAN VE ŞEHİT MEHMET ŞİMŞEK
Parsak, “Batman’lı Mehmet Şimşek Türkiye’de Başbakan Yardımcısı olabilirken, Afyonkarahisar’ın Çay ilçemizden Mandıra köyünden bir başka Mehmet Şimşek, doğu ve güneydoğuda yaşayan insanların haksızlığa, baskıya ve eşitsizliğe maruz kaldığı iddiasıyla silaha sarılan teröristlerle, Batman’ı, Diyarbakır’ı, Mardin’i, Şırnak’ı, Hakkâri’yi bu ülkeden koparmak isteyen bebek katilleriyle Bakan Mehmet Şimşek’in partisinin çözüm süreci adı altında masaya oturarak önce müzakere ettiği ve en sonunda da 28 Şubat 2015’te Dolmabahçe’de mütareke ederek yürüttüğü ihanet süreci sonunda şehit olduğunda 26 yaşındaydı” ifadelerini kullandı.
Kanun kapsamında getirilen harç istisnasından yılda sadece birkaç bin öğrencinin faydalanabileceğinin altını çizen Mehmet Parsak, “Getirilen değişiklik teklifiyle birlikte, bu kapsamda Avrupa Birliği programları çerçevesinde yılda ancak 2 bin öğrenci faydalanabiliyor. Gelin, değişiklik önergemiz kabul edilsin, hiç değilse bunu 25 yaşla sınırlamayalım ve 30 yaşına kadar tüm gençlerimiz bu kanundan faydalanabilsin” dedi.
PEKİ, YAŞAMAYA ÇALIŞAN GENÇLERİMİZE NE OLACAK?
Hayatta kalan gençlerimizin de büyük sorunlarla boğuştuğunu hatırlatan Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Parsak, “Peki, ya hayatta kalanlar, peki, yaşıyormuş gibi görünen gençlerimiz; hastalarına bakacağı günleri bekleyen sağlık çalışanı gençlerimiz, öğrencilerinin eğitimine başlayacağını umut eden, ataması yapılmayan öğretmen gençlerimiz, mesleğini yapma imkânı arayan genç mühendislerimiz, mimarlarımız, kandırılan, yıldırılan, aldatılan genç taşeron işçilerimiz, kaderi Hükûmetin elinde olan sözleşmeli gençlerimiz; bunların sorunları için ne yapılacak, bunların çektiği çileler ne zaman sona erecek?” dedi.
BİRKAÇ BİN ÖĞRENCİYİ İLGİLENDİREN BİR DÜZENLEME
Kanun kapsamında getirilen harç istisnasından yılda sadece birkaç bin öğrencinin faydalanabileceğinin altını çizen Mehmet Parsak, “Getirilen değişiklik teklifiyle birlikte, bu kapsamda Avrupa Birliği programları çerçevesinde yılda ancak 2 bin öğrenci faydalanabiliyor. Gelin, değişiklik önergemiz kabul edilsin, hiç değilse bunu 25 yaşla sınırlamayalım ve 30 yaşına kadar tüm gençlerimiz bu kanundan faydalanabilsin” dedi. Hükümeti, ülkenin gerçek sorunlarıyla ilgilenmemekle suçlayan Mehmet Parsak, “Birbiriyle ilgisi bulunmayan birçok kanun değişikliği Torba Kanun adı altında bir araya getirilerek, tartışılmadan TBMM’den geçiriliyor. Gençlerimizin sorunları daha geniş ele alınmalı ve daha etkin iyileştirmeler yapılmalı” şeklinde konuştu.
Milliyetçi Hareket Partisi’nin değişiklik önergesi AKP’li Milletvekillerinin oyları ile reddedildi.
(Kocatepe Haber Merkezi)
Parsak, bu defa Bakan Eroğlu’na sordu
MHP Milletvekili Mehmet Parsak, Orman ve Su İşleri Bakanlığı’na bağlı Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü’nde 17 yıldır Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Sınavı yapılmaması üzerine Bakan Veysel Eroğlu’na Soru Önergesi verdi.
Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü bünyesinde yapılan atamalarda, kamu yararı ve liyakat gibi objektif kriterler yerine belirli bir sendikaya üye olma gibi kabul edilmesi mümkün olmayan sübjektif kriterlerin kullanıldığının iddia edildiğini kaydeden Mehmet Parsak, “AKP’nin her kurumdaki uygulamaları ne yazık ki bu şekilde oluyor. Bir yandan haktan, hukuktan ve adaletten bahsedip diğer yandan da objektif sınavlar yapmaktan kaçınarak Bölge Müdür Yardımcısı, Şube Müdürü, Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmeni gibi kadrolara, bu kadroların şartlarını taşımayan yandaşlarını vekaleten atadıklarına dair ciddi iddialar var” dedi.
DEVLET “VEKALETEN” YÖNETİLİYOR
Kamuda yüzlerce bürokratın yıllardır “vekaleten” görev yaptığını hatırlatan Mehmet Parsak, “İlgili kadrolara atanacak nitelikteki kamu çalışanlarının hakkı yenerek yüzlerce kadro, vekaleten atamalarla idare edilmek zorunda bırakılıyor. Bu bürokratlar geleceğimizi planlıyor, yazık” ifadelerini kullandı. Kamuda yapılan atamalarda haksızlığın önüne geçilmesi amacıyla hazırlanan “Kamu Kurumlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliği”nin yürürlüğe girdiği 18.04.1999 tarihinden bu yana geçen 17 yılda, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü bünyesinde Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Sınavı yapılmadığına dair iddialara da değinen Parsak, “Ortada Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren bir Yönetmelik var ve uygulanmıyor. Demokratik ve adil bir yönetimde böyle bir durumdan söz dahi edilemez. AKP’nin kamudaki atamalarla ilgili bu yaklaşımı utanç verici ve düşündürücüdür. AKP iktidarı, her zaman olduğu gibi keyfi bir yönetim anlayışını benimseyerek hukuku hiçe sayıyor” dedi.
SINAVIN DÜZENLENMESİ HALİNDE
DSİ Genel Müdürlüğü Merkez ve Taşra Teşkilatı’na toplam kaç personel görev yapmaktadır? Bu personelin ne kadarı Merkez ne kadarı Taşra Teşkilatı’nda görev yapmaktadır? Personelin unvanlara göre sayısal dağılımı ne şekildedir?
KAÇI “VEKÂLETEN ATAMA”?
DSİ Genel Müdürlüğü Merkez ve Taşra Teşkilatı’nda son 5 yılda kaç personel, Bölge Müdür Yardımcısı, Şube Müdürü ve Veri Hazırlama Kontrol İşletmeni kadrolarına atanmıştır? Bu atamaların kaçı “asaleten atama” kaçı “vekâleten atama” şeklinde yapılmıştır? Belirtilen süre içerisinde, Bölge Müdür Yardımcısı, Şube Müdürü ve Veri Hazırlama Kontrol İşletmeni kadrolarına ataması yapılan personelin sendikalara üye olma durumu ve sayısal dağılımı ne şekildedir? DSİ Genel Müdürlüğü Merkez ve Taşra Teşkilatı’nda 2015 yılı içerisinde kaç personel, Bölge Müdür Yardımcısı, Şube Müdürü ve Veri Hazırlama Kontrol İşletmeni kadrolarına atanmıştır? Bu atamaların kaçı “asaleten atama” kaçı “vekâleten atama” şeklinde yapılmıştır? Belirtilen süre içerisinde, Bölge Müdür Yardımcısı, Şube Müdürü ve Veri Hazırlama Kontrol İşletmeni kadrolarına ataması yapılan personelin sendikalara üye olma durumu ve sayısal dağılımı ne şekildedir?
YÜKSELME YÖNETMELİĞİ”NE AYKIRI…
Görev yaptığınız dönem içerisinde DSİ Genel Müdürlüğü Merkez ve Taşra Teşkilatı personeline yönelik olarak kaç kez ve hangi kadrolar için Görevde Yükselme Sınavı yapılmıştır? Eğer yapılmadı ise bu durumun 18.04.1999 tarih ve 23670 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Kamu Kurumlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliği”ne aykırı olduğunu düşünüyor musunuz? Düşünmüyorsanız bunun gerekçeleri nelerdir?
İDDİALAR İLE İLGİLİ NE DÜŞÜNÜYORSUNUZ?
DSİ Genel Müdürlüğü Merkez ve Taşra Teşkilatı personeline yönelik olarak düzenlenmesi planlanan bir Görevde Yükselme Sınavı var mıdır? Var ise bu sınavın ne zaman yapılması planlanmaktadır? DSİ Genel Müdürlüğü Merkez ve Taşra Teşkilatı personeline yönelik olarak bir Görevde Yükselme Sınavı yapılması halinde, yukarıda belirtilen kadrolarda vekaleten görev yapmakta olan personelin bu sınavda başarılı olamayacağının düşünüldüğü ve Görevde Yükselme Sınavı’nın bu gerekçeyle yapılmadığına ilişkin iddialar ile ilgili olarak ne düşünüyorsunuz?