
Mustafa Kalaycı: “Konya’da yer altı suyundaki azalma yıllardır çok önemli bir sorundur. Konya Ovası’na dış havzalardan su getirecek yeni projelere şiddetle ihtiyaç vardır ama Hükûmet oralı değildir. KOP İdaresi Kızılırmak suyunun Kulu ve Cihanbeyli’ye getirilmesi için rapor hazırlamış, ancak Hükûmet dikkate almamıştır. ”
Milliyetçi Hareket Partisi Genel Sekreter Yardımcısı ve Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) devam eden bütçe görüşmelerinde yaptığı konuşmada, Konya Ovası’nın su sorununa değindi. Türkiye’de kuraklık sorununun her geçen yıl arttığına dikkat çeken Kalaycı, Konya’nın da bu kuraklıktan nasibini aldığını söyledi.
Kalaycı’nın açıklamaları şu şekilde:
KONYA OVASINA DIŞ HAVZALARDAN SU GETİRECEK YENİ PROJELERE ŞİDDETLE İHTİYAÇ VARDIR
Ülkemizde kuraklık sorununu her geçen yıl artarak yaşayan yer Konya Ovası’dır. Ülkemizin tahıl ambarı olan Konya’da yine sonbahar ve kışın çok kurak geçmesi nedeniyle tarımsal üretim olumsuz etkilenecek olup, bu ay da yeterli yağış alamazsa, bu yıl rekoltede büyük düşüş olacağı tahmin edilmektedir.
Konya’da yer altı suyundaki azalma yıllardır çok önemli bir sorundur. Konya Ovası’na dış havzalardan su getirecek yeni projelere şiddetle ihtiyaç vardır ama Hükûmet oralı değildir. KOP İdaresi Kızılırmak suyunun Kulu ve Cihanbeyli’ye getirilmesi için rapor hazırlamış, ancak Hükûmet dikkate almamıştır.
Mavi Tünel’le ovanın su ihtiyacının karşılanacağı algısı da oluşturulmuştur. Daha geçen ay Sayın Başbakan ile Orman ve Su İşleri Bakanı KOP’la Konya Ovası’nın suya hasretinin dineceğini, KOP projesinin 2019 yılı sonunda bitirileceğini söylemişlerdir ama durum öyle değildir, Mavi Tünel’den gelecek su, ovanın ihtiyacının onda 1’i bile değildir. Bir bölgesel kalkınma projesi olan KOP projesi Konya ekonomisi ve bölgenin kalkınması için hayati öneme sahiptir. KOP projesinin 2019 yılında bitmesi de söz konusu değildir. Hadi, elin oğlu bilmeyebilir ama Sayın Başbakanın KOP’u, Konya’yı ve Konya Ovası’nın durumunu iyi bilmesi gerekir.
KUYULARA SAYAÇ TAKMA ZORUNLULUĞU KALDIRILMALI
Hükûmet meseleyi su kullanımını yasaklamakla halletmek istemektedir. Su kotası uygulayarak, çiftçinin kullandığı su miktarının en fazla üçte 1’ini vermeyi planlamıştır. Bitkisel üretim düşecekmiş, Konyalı çiftçi perişan olacakmış, Hükûmet hiç düşünmemektedir. Konyalı çiftçiyi kara kara düşündüren kuyulara sayaç takma zorunluluğu kaldırılmalı ve suya kota uygulanmaktan vazgeçilmelidir. Hükûmet öncelikle Konya Ovası’na su getirmek için yeni projeler uygulamaya koymalı; arazi toplulaştırmasının hızla bitirilmesi, sulama şebekelerinin kapalı sisteme dönüşmesi ve tümüyle basınçlı sulama sistemlerine geçilmesi için ilave tedbirler almalıdır.
Konya’daki arazi toplulaştırılması da sağlıklı bir şekilde yapılmamakta, toplulaştırma yapılan yerlerde eskiye göre daha fazla sorun yaşanmaktadır. Bu konuda ciddi birikime sahip olan DSİ Genel Müdürlüğünün de toplulaştırma çalışmalarına aktif olarak katılımı sağlanmalıdır.
ÇİFTÇİNİN BORÇLARINA KOLAYLIK GETİRİLMELİ, GEÇMİŞE AİT ELEKTRİK BORÇLARI FAİZSİZ YAPILANDIRILMALI
Yanlış politikaların etkisiyle çiftçilerimiz büyük sıkıntılarla karşı karşıyadır. AKP döneminde girdi fiyatlarındaki aşırı yükselme ve ithalata dayalı politikalar nedeniyle çiftçimizin üretim yapması iyice güçleşmiştir. Çiftçinin durumuna iyi diyenlere çiftçilik yapan hemşehrilerim diyor ki: “Onlar Konya’ya gelsinler, kendilerine istedikleri yeri bedavaya kiraya verelim, çiftçilik yapsınlar da bizim hâlimizden anlasınlar, Hanya’yı Konya’yı bir görsünler.”
Çiftçimize yönelik kapsamlı bir destek paketi acilen uygulamaya konulmalıdır. Çiftçinin kredi borçlarına kolaylık getirilmeli, sulama kooperatifleri ve birliklerin geçmişten gelen elektrik borçları faizsiz yapılandırılmalıdır.
HÜKÛMET, ÇİFTÇİ VE ESNAFIN BORCUNU ARTIRMAKLA ÖVÜNÜYOR
Borç ve faiz tuzağına düşürülen, tarlasına, bahçesine ipotek konulan çiftçimiz banka kuyruklarında ömrünü tüketmektedir. Çiftçimizin kredi borcu 2002’de 530 milyon lira iken 2015’te 61 milyar 327 milyon liraya varmıştır. AKP çiftçimizi on üç yılda 116 kat borçlandırmıştır. Esnafımızın kooperatifler aracılığıyla kullandığı kredi 2002’de 154 milyon lira iken 2015’te 16 milyar 159 milyon liraya çıkmıştır. AKP esnafımızı on üç yılda 105 kat borca sokmuştur.
Hükûmet çiftçi ve esnafın borçlarını artırmakla övünmektedir. Sayın Başbakan 5 Mayıs 2015 tarihli toplantıda “2002’de kredi kullanan esnaf sayısı 63 bin civarındaydı, buna karşın 2014’te 317 bin kredi kullanan esnaf var. Toplamda 1 milyon 100 bin esnaf kredi kullandı. Helali hoş olsun, Allah bereketini artırsın.” demiştir. Ben Sayın Başbakanın sürçülisan ettiğine inanıyorum. Ancak şu gizlenemez bir gerçektir ki AKP döneminde milletimiz gırtlağına kadar borca batmış, faiz batağına saplanmıştır.
MİLLETİ BORCA VE FAİZE BATIRANLAR, MİLLETİN ADAMI OLUR MU?
Bakınız, bankaların 2002 yılında faiz geliri 44 milyar lira iken 2015 yılında 164 milyar liraya ulaşmıştır. Bankaların faiz dışında, kredilerden aldığı komisyon ve ücretler 7 kat, dosya parası olarak bilinen bankacılık hizmet gelirleri ise 9 kat artmıştır. 2002’de 6 milyar lira düzeyinde olan bireysel tüketici kredisi ve kredi kartı borçları 385 milyar liraya ulaşmıştır. Tüketici kredileri on üç yılda 135 kat artmıştır. Sadece kredi kartı ve tüketici kredilerine ödenen faiz 2002’de 2,5 milyar lirayken 2015’te 42,9 milyar liraya çıkarak 17 kat artmıştır. Vatandaşın hâli pürmelali böyle.
Şimdi, sizlere tüm samimiyetimle soruyorum: Milleti borca ve faize batıranlar milletin partisi ya da milletin adamı olur mu? Olsa olsa faiz lobisinin adamı olur. AKP ile faiz lobisi on üç yıldır birbirlerini tamamlayan ortak gibidir. Faiz lobisi on üç yıldır AKP’nin ekonomi politikalarından beslenmektedir. Resmî istatistiklere bakınız: AKP döneminde en fazla kâr eden, en fazla büyüyen mali kuruluşlar ve faiz lobileridir.
KONYA’DA EN FAZLA HİZMETE AÇILAN BİRİM, BANKA ŞUBELERİDİR
Genele göre gidişatı çok daha vahim olan seçim bölgem Konya’da toplam nakdi krediler 2002’de sadece 150 milyon lira düzeyindeyken 2015’te 30 milyar 157 milyon liraya ulaşmıştır. AKP, Konyalının sırtına tam 30 milyar liralık kredi borcu yüklemiştir. Konya’da en fazla hizmete açılan birim nedir biliyor musunuz? Banka şubeleri. Konya’da 2007’de 148 olan banka şube sayısı 2015’te 290’a çıkmıştır.
İnancı gereği geçmişte faize bulaşmak istemeyen, faizden kaçan hemşehrilerim AKP tarafından faiz ve borç tuzağına düşürülmüştür. AKP iktidarı Konya’yı borca batırmış, Konyalıyı faiz lobisinin kucağına itmiştir.