Son günlerde ülke gündeminin bir numarası olan ve hiçbir bilimsel araştırma ve analize dayanmayan “Dershanelerin kapatılması” savaşı, dönüşümün iki yıla yayılması sonucu şimdilik gündemden düştü. Aslında savaşı erteleten, siyasi iktidarın önümüzdeki iki yılda yapılacak üç seçimin riskini göze alamaması oldu. Dershaneciler de “önümüzde iki yıl var, hak ola, rahmet ola” diyerek silahlarını kınlarına koydular. Ama inanın, bu savaş sırasında karşılıklı tahribat o kadar fazla oldu, taraflar o kadar birbirine güvenini kaybetti ki, bu yara kapanmaz.
Ateşkesin ardından Milli Eğitim Bakanlığının bu konuda atacağı adımlar da belli oldu. İlköğretimden ortaöğretime geçişten sonra ortaöğretimden yükseköğretime geçişte de çoklu merkezi sınavlara geçilecek. Böylece “Dershanelerin kapatılması” süreci 2015 yılında tamamlanacak. Dershanelerin kapatılmasının ilk adımı olarak İlköğretimin 8. Sınıfında (şimdi Ortaokulun 4. Sınıfında) uygulanan SBS sınavında bir düzenlemeye gidildi. 2013-2014 öğretim yılında uygulamaya sokulan sisteme göre altı dersten (TÜRKÇE – MATEMATİK – FEN VE TEKNOLOJİ – YABANCI DİL – DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ – T.C. İNKILAP TARİHİ ve ATATÜRKÇÜLÜK) yılda iki kez merkezi sınav yapılıyor. Okul notlarının yüzde 30’u ile merkezi sınav notlarının yüzde 70’inin alınmasıyla oluşacak puana göre öğrenciler sınavla öğrenci alan liselere yerleştirilecek.
Bu sistemde her ne kadar okullar arasında ölçme- değerlendirmede ortak kriterler oluşmadığı ve öğretmenler arasında subjektif değerlendirmeler yapanların bulunduğu göz önüne alınırsa, yüzde 30 okul notu oranın yüksek olduğu bir gerçektir. Bu sistem hiç olmazsa Fen, Sosyal Bilimler ve Anadolu Liseleri gibi özellikli liselere sınavsız öğrenci yerleştirilmesinden, bu okulların semt okulu haline gelmesinden daha iyidir. Bakanlık, bu sınav sonuçlarını, okulların ve öğretmenlerin performans ölçümü olarak değerlendirip, gerekli önlemleri alırsa, bu sistemden olumlu bir sonuç da çıkabilir.
İlköğretimden ortaöğretime geçişte yapılan bu düzenleme ile “SBS Dershaneleri”nin sonlandırılması yönünde ciddi bir adım atılmış oldu. Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı son açıklamasında “2015’te YGS kalkıyor. Öğrencinin başarısı tek sınava endekslenemez” diyerek ortaöğretimden yükseköğretime geçişte de çoklu merkezi sınavlara geçileceğinin sinyallerini verdi. Zaten ÖSYM Başkanı Ali Demir de, bir müddet önce Üniversiteye giriş sisteminin yeniden şekilleneceğini belirterek bu yönde adımlar atılacağının sinyalini vermişti. Demek ki, Ortaokulda olduğu gibi Lisede de bazı derslerden çoklu sınav yapılarak, oluşacak puana göre üniversitelere yerleşecek. Böylece “Üniversiteye Hazırlık Dershaneleri”nin sonlandırılması planlanıyor.
İnanın “Dershane kapatma savaşı” kolay kolay sona ermez. Mahalli seçimlerden sonra yine hızlanır. Çünkü iki tarafın da kuyruk acısı var. İki taraf da birbirine karşı güvenini kaybetmiştir. Bunun intikamı alınacaktır. Hiçbir şey eskisi gibi olmayacaktır. Ayrıca şunu asla unutmayalım, bütün okullarınız ve üniversiteleriniz yeterli kapasiteye sahip olsa da, bir seçme ve eleme ile öğrenci alınacaktır. Bu yüzden de, adı dershane olmasa da, ona benzer kuruluşlar –açık veya gizli- devrede olacaktır.