Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı illere gönderdiği genelgede, “mesleki ve teknik ortaöğretimde okul çeşitliliğinin azaltılması” amacıyla 22 farklı meslek lisesinin statüsü “Anadolu Lisesi” olarak değiştirileceğini bildirdi. Önümüzdeki yıldan itibaren bu liseler “Mesleki ve Teknik Anadolu lisesi” olacak. Okul tabela değişiklikleri 2014 LYS ve KPSS’nin yapılmasının ardından 14 Temmuz’da başlayacak.
2014-2015 öğretim yılından itibaren kademeli olarak Bakanlığa bağlı Endüstri, Ticaret, Kız Meslek, Otelcilik ve Turizm, Sağlık gibi 22 farklı Meslek Lisesi türü “Meslekive Teknik Anadolu Lisesi” olacak. Bu liseler arasında genel lise müfredatı veren çok programlı liseler de olacak. Onların da adı “Çok Programlı Anadolu Lisesi” olarak değiştirilecek. İmam-Hatip Liseleri de bu bağlamda “Anadolu İmam Hatip Lisesi“ adını alacak.
Ayrıca dönüşecek okulun karma veya yalnızca kız öğrencilerin öğrenim görebileceği okul olup olmamasına valilikler karar verecek. Bakanlık valiliklerden gelecek teklife göre karma veya yalnızca kız öğrencilerin öğrenim görebileceği okullara karar verecek. Ancak bu durum “kız” veya “erkek” diye okul adlarına yansıtılmayacak. Bu durumdaki okullar da yine ”Anadolu Lisesi” veya “Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi” olarak adlandırılacak.
Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde bir kısım halk, çocuklarını karma eğitim yapan okullara göndermek istemiyor. Aslında gençliğin ruhsal gelişimi ve sosyalleşmesi yönünden karma eğitimin daha yararlı olduğu pedagojik bir gerçekse de, bu bölgelerde daha fazla kız öğrencinin eğitim imkanından yararlanabilmesi açısından bu uygulama olumlu karşılanabilir.
Anadolu Liseleri, 1950’li yılların ortalarında kurulan Maarif Kolejlerinden sonra, devletin 1970’li yılların başında kurduğu ikinci yabancı dil ağırlıklı devlet okulu türüdür. 1980’li yılların başından itibaren yurt sathında yaygınlaşan bu okullar, 2010 yılına gelindiğinde 500 civarındaydı. 2013-2014 öğretim yılına gelindiğinde liselerin yüzde 80’i Anadolu lisesine dönüştürüldü. Dönüştürülmeyen genel liseler, Çok Programlı Liselerin bünyesinde bırakıldı. Şimdi bu okullar da “Çok Programlı Anadolu Lisesi” adını alacağına göre, lise adlarında yer alan “Anadolu” kelimesi önemini kaybetmiş bulunuyor.
Bu durumda, bir lisenin “yabancı dil ağırlıklı lise” statüsünde bir okul olduğunu vurgulamak için isimlere eklenen “Anadolu” kelimesi, okulların tamamının aynı statüye dönüştürülmesi nedeniyle özel bir isim olmaktan çıkmıştır. Bence “yabancı dil ağırlıklı lise” statüsündeki okullara ”Anadolu Lisesi” denilmesi, kullanılmaya başlanılmasından beri yanlıştı. Çünkü yabancı dil öğrenme ile “Anadolu”nun bir ilgisi yoktu. Bunun için artık bu yanlış kullanımdan vazgeçilip, liselerden “Anadolu” adı kaldırılmalıdır.
Not: Bu yazıyı tamamlarken Soma’da meydana gelen ve 200’den fazla maden işçisinin ocakta trafo patlamasından dolayı feci bir şekilde can verdiğini, Başbakanlığın 13 Mayıs’tan başlamak üzere 3 günlük milli yas ilan ettiğini öğrendim. Bu milli faciadan dolayı bütün milletimize ve görev şehitlerimizin kederli ailelerine başsağlığı, bu faciada hayatını kaybeden işçilerimize de Allahtan rahmet diler, mekanlarının cennet olmasını temenni ederiz. Allah milletimize bir daha böyle büyük bir acı yaşatmasın.