Ruhsar Demirel: “Kamu kurumlarında görevli eczacılar dır. Tıbbi ve farmakolojik alandaki gelişmelerin takip edilmesi amacıyla uluslararası kongre, fuar, seminer ve araştırma faaliyetleri için diğer ülkelere gitmek durumunda kalan serbest çalışan eczacılar vize problemleri ile karşı karşıya kalmaktadır.”
Kamuda çalışan eczacıların yaklaşık on yıllık bir dönemin sonunda Hususi Damgalı Pasaport alabilirken, serbest çalışan eczacılar Hususi Damgalı Pasaport alamamakta olsuklarını ileri süren MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Eskişehir Milletvekili Dr. Ruhsar Demirel, amacını, ” sağlık hizmeti sunumunun her aşamasında rol alan ve aslında kamu görevi yerine getiren eczacıların, kamuda çalışan emsalleri gibi hizmette on yılını tamamladıktan sonra Hususi Damgalı Pasaport alabilmelerinin sağlanması amaçlanmıştır.” şeklinde açıkladığı bir Kanun Teklifi ile meslekte 10 yılını doldurmuş serbest çalışan eczacılara da Yeşil Pasaport verilmesini istedi.
Demirel’in Kanun Teklifi şu şekilde:
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
15/7/1950 tarihli ve 5682 sayılı Pasaport Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifim ve Gerekçesi ektedir. 19/12/2014
Gereğini arz ederim.
Saygılarımla.
Ruhsar DEMİREL
Eskişehir Milletvekili
GEREKÇE
18/12/1953 tarihli ve 6197 sayılı Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Kanun’da eczacılık; “hastalıkların teşhis ve tedavisi ile hastalıklardan korunmada kullanılan tabii ve sentetik kaynaklı ilaç hammaddelerinden değişik farmasötik tipte ilaçların hazırlanması ve hastaya sunulması; ilacın analizlerinin yapılması, farmakolojik etkisinin devamlılığı, emniyeti, etkinliği ve maliyeti bakımından gözetimi; ilaçla ilgili standardizasyon ve kalite güvenliğinin sağlanması ve ilaç kullanımına bağlı sorunlar hakkında hastaların bilgilendirilmesi ve çıkan sorunların bildiriminin yapılmasına ilişkin faaliyetleri yürüten sağlık hizmeti” olarak tanımlanmıştır.
Aynı Kanunda belirtildiği gibi eczacı; ilaç üretim tesisi, kozmetik imalathanesi ve ilaç Ar-Ge merkezi gibi müesseseleri açabilmekte veya bu tür resmi ya da özel müesseselerde mesul müdürlük yapabilmektedir.
Bilindiği üzere 15/7/1950 tarihli ve 5682 sayılı Pasaport Kanunu hükümlerine göre; ülkemizde kamu görevi yapan l.,2. ve 3. derecedeki devlet memurları ile aynı koşullardaki sözleşmeli devlet memurlarına; emekli olanlar ile görevden ayrılan devlet memurlarına da hizmet süreleri emsal gösterilerek Hususi Damgalı Pasaport verilmektedir.
Kamu kurumlarında görevli eczacılar yaklaşık on yıllık bir dönemin sonunda Hususi Damgalı Pasaport alabilirken, serbest çalışan eczacılar Hususi Damgalı Pasaport alamamaktadır. Tıbbi ve farmakolojik alandaki gelişmelerin takip edilmesi amacıyla uluslararası kongre, fuar, seminer ve araştırma faaliyetleri için diğer ülkelere gitmek durumunda kalan serbest çalışan eczacılar vize problemleri ile karşı karşıya kalmaktadır.
Serbest çalışan eczacıların işyeri ruhsatları il sağlık müdürlükleri tarafından verilmekte, denetimleri Türkiye İlaç ve Tıbbî Cihaz Kurumunun sağlık denetçileri ile il sağlık müdürlüğü tarafından görevlendirilen eczacılar tarafından yapılmaktadır.
Sorumlulukları gereği ilaçların hazırlanmasından hastalara verilecek danışmanlığa; akılcı ilaç kullanımını sağlayarak bireyin yaşam kalitesinin artınlmasmdan kriz dönemlerindeki ilaç tedarikinde kamu kurum ve kuruluşlarına yardımcı olunmasına kadar geniş bir yelpazede, kısacası sağlık hizmeti sunumunun her aşamasında rol alan eczacıların serbest çalışmalarına rağmen kamu görevi yaptıkları aşikârdır.
Bu Kanun Teklifi ile; sağlık hizmeti sunumunun her aşamasında rol alan ve aslında kamu görevi yerine getiren eczacıların, kamuda çalışan emsalleri gibi hizmette on yılını tamamladıktan sonra Hususi Damgalı Pasaport alabilmelerinin sağlanması amaçlanmıştır.
PASAPORT KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN TEKLİFİ
MADDE 1-15/7/1950 tarihli ve 5682 sayılı Pasaport Kanununun 14 üncü maddesinin “(A) Hususi damgalı pasaportlar;” bölümünün birinci fıkrasında yer alan “diğer kamu görevlileri ile” ibaresinden sonra gelmek üzere “meslekte on yılını dolduran serbest çalışan eczacılara,” ibaresi eklenmiş, “(C) Hususi ve Hizmet Damgalı Pasaportlar:” bölümünün birinci fıkrasının son cümlesinde yer alan “ayrılmış olanların” ibaresinden sonra gelmek üzere “ve meslekte on yılını dolduran serbest çalışan eczacıların” ibaresi eklenmiştir.
MADDE 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.