
Hüseyin HATIL
Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Teşkilatı (UNESCO) 09 Kasım 2015 tarihinde, 2016 yılını Ahmet Yesevi yılı ilan etti.
Hakka yürüyüşünün 850.yılında, UNESCO tarafından fikirleri ve ortaya koyduğu felsefe tüm dünyaya tanıtılacak olan ve bizim manevi mirasına bağdaş kurduğumuz Ahmet Yesevi kimdir?
1093 yılında Sayram’da doğan ve Peygamberimiz (SAV)’in, Ashap’tan Arslan Baba eli ile ulaştırdığı emaneti 7 yaşında alan Ahmet Yesevi; adını, öğrenimine başladığı Yesi şehrinden almıştır. Daha sonra Buhara’da Büyük İslam mütefekkiri Yusuf Hemadani’nin dergahında eğitimini tamamlamıştır.
Dönemin ilim merkezi Buhara’da bir süre hocalık yapan, talebe yetiştiren Ahmet Yesevi, tekrar Yesi’ye dönerek kendi dergahını kurmuş ve yeryüzünde Hakkın hakim olması için canını verecek Gazi Dervişler yetiştirmiştir. Şöhreti kısa sürede Türkistan’ı aşmış, tüm İslam coğrafyasında hürmet görmüştür.
İnsana baktıkça için ısıtan
O gülen gözlerde Ahmet Yesevi
Eğer alev ise koca Türkistan
Sönmeyen közlerde Ahmet Yesevi
Ahmet Yesevi; tarihin ilk devirlerinden itibaren savaşçılığı, yiğitliği, alpliği ile nam yapmış Türk Milletini, İslam’ın manevi iklimlerine taşıyan yol başçıdır. O, Türk’ün demir yüreğine, İslam’ın özsuyunu dökerek çelikleştirmiş, Alperenleri eliyle Türk’e, Asya’nın bozkırlarını boydan boya aştırmış, Diyar-ı Rumu göstermiş ve fütühat aşkının ateşini yakmıştır.
Onun ocağında yetişen gönül erleri, savaşlarda en önde yer alacak kadar cesur, barış zamanında hal diliyle İslam’ı anlatacak örnek şahsiyetler olmuşlardır. Anadolu-Balkanlar ve Kafkaslar’ın Müslüman-Türk kimliği ile bezenmesi Yesevi Ocağından Alperenlerin eliyle olmuştur.
Toylarda eğlenen, cihadda coşan
Dervisçe sabreden, mertçe vuruşan
İçi dışı aynı sözü konuşan
En sağlam özlerde Ahmet Yesevi
Bütün dünyanın tanıdığı Taptuk Emre, Yunus Emre, Mevlana, Hacı Bektaş-ı Veli, Hacı Bayram-ı Veli, Ahi Evran, Geyikli Baba, Sarı Saltuk, Horoz Dede, Abdal Musa, Demirci Baba gibi büyük şahsiyetler Yesevi Ocağında yetişen ulu kametlere örnek olarak gösterilebilir.
Diyarı Piri Türkistan namıyla bilinen Hoca Ahmet Yesevi, Arapça ve Farsça bilmesine rağmen eserlerinde Türkçeyi kullanmış ve Türk tasavvuf edebiyatının ilk eseri olma özelliğini taşıyan Divan-ı Hikmet’i yazmıştır.
Bayrağa sevdalı, bağlı gönülden
Vatan sevgisini imandan bilen
Hikmet Divanını bilip söyleyen
En güzel sözlerde Ahmet Yesevı
Türk Milletinin Ruh mimarlarından Ahmet Yesevi, 63 yaşına geldiğinde, 63 yaşında Rahmet-i Rahmana kavuşan Şanlı Peygamberimiz’e hürmeten, vefat ettiği 1166 yılına kadar yer altına kazdırdığı tek odada yaşamıştır. Türbesi, bugün Kazakistan sınırları içinde yer alan Yesi (Türkistan)’dedir.
Alparslan’a destur veren öz Onun
Osman Bey’e tug diktiren yüz Onun
Türkistan da yokuş onun düz Onun
Nur dolu izlerde Ahmet Yesevi
Bizlere düşen, Hoca Ahmet Yesevi’nin yaktığı alperenlik ateşinin sönmemesi için çaba göstermektir. Yoluna yoldaş olabilme duasıyla…