
Artvin halkının 20 yıldır madencilik faaliyetine karşı mücadele verdiği Kafkasör Yaylası Cerattepe bölgesinde tansiyon iyice yükseldi.
DOĞA harikası Artvin’in Cerattepe mevkiinde AKP’li işadamı Mehmet Cengiz’in bakır madeni çıkarmak istemesine tepki göstererek biraraya gelen ve gece de nöbet tutan binlerce kişiye dün sabah yine müdahale edildi. Polisin araçları çekmeye çalışmasıyla başlayan müdahalede her yer yine gaza boğuldu.
MÜDAHALEYE rağmen iş makinelerinin üzerinden inmeyen, Yeşil Artvin Derneği Başkanı Neşe Karahan’ın da bulunduğu bazı kişiler gözaltına alındı. Cerattepe yolunun açılması için 6 ilden gelen çevik kuvvet ekiplerine ek olarak dün sabah bölgeye çok sayıda güvenlik görevlisi gönderildi. Çevik kuvvete takviye olarak gelen polislerin yanı sıra Erzurum’dan da bir askeri birliğin olay yerine uzak bir bölgene konuşlanması dikkat çekti
Artvin halkının 20 yıldır madencilik faaliyetine karşı mücadele verdiği Kafkasör Yaylası Cerattepe Bölgesinde tansiyon iyice yükseldi.
Artvin Cerattepe’de bakır madeni açılmasına karşı tepki göstererek biraraya gelen ve gece de nöbet tutan binlerce kişiye dün sabah bir kez daha müdahale edildi.
Grubun dağılmaması üzerine polis, biber gazıyla müdahale etti. Buna rağmen iş makinelerinin üzerinden inmeyen, Yeşil Artvin Derneği Başkanı Neşe Karahan’ın da aralarında bulunduğu bazı kişiler gözaltına alındı.
Polisin araçları çekmeye çalışmasıyla başlayan müdahalede her yer yine gaza boğuldu. Cerattepe’de hukuken maden işletmesi için hiçbir hukuki yol kalmayınca ortaya yeni bir ÇED raporu çıkarıldığını belirten avukat Bedrettin Kalın bu rapor hakkında 8 aydır yürütmeyi durdurma kararı verilmediği bu durumda önceki durdurma kararının geçerli olduğunu belirtti. Halen olay yerinde bulunan Kalın, bin 700 metrede bir metre karda direnişe devam ettiklerini söyledi.
CHP’Lİ VEKİL OTURMA EYLEMİNE BAŞLADI
Kalın, mahkemenin bir-iki ay içerisinde keşif yapacağını ve bu olana kadar bölgeye girilmemesini istediğini, o zamana kadar maden şirketi girer ağaç keserse keşfin anlamının kalmayacağını söyledi. Kalın sabah iş araçları ile eylemcilerin araçlarının çekilmeye çalışıldığını belirtti. CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan da dün sabah Artvin Valiliği önünde oturma eylemine başladı.
Bütün Artvinlilere çağrı yaptığını ifade eden Bayraktutan, “Burada her siyasi düşünceden insan var. Kalksın gelsinler bugün lazım bize Artvinliler.” diye konuştu. İleride ‘Artvin’in doğasını, suyunu severim’demenin faydası olmayacağını belirten Bayraktutan, Artvin milletvekili İsrafil Kışla ve Belediye Başkanı Mehmet Kocatepe’ye de seslendi. Bayraktutan, “Buraya gelsinler. Biz Artvin partisinin milletvekilleriyiz.” dedi. Bayraktutan, bu iş çözülmeden bir yere gitmeyeceğini tekrarladı.
ARTVİNLİLER GECEYİ ATEŞ YAKARAK YAYLADA GEÇİRDİ.
Artvin’in Kafkasör Yaylası Cerattepe Bölgesi’nde bakır madeni çıkarmak isteyen Cengiz İnşaat’ın araçlarını engellemek için başlatılan eylem sürüyor. Artvinliler geceyi ateş yakarak yaylada geçirirken, bölgeye takviye olarak çok sayıda polis ve asker gönderildi.
Kente 3 kilometre uzaklıktaki Atmaca mevkiinde otomobilleriyle yolu kapatan ve şirketin araçlarını geçirmesine izin vermeyen Artvinlilere, polis ekipleri dün iki kez biber gazlı müdahalede bulundu. Geceyi yayla yolunda ateş yakarak geçiren direnişçiler, çimenlerin üzerinde uyudu.
YENİ BARİKAT KURDULAR
Direniş sırasında halkın yolu kapatmak için bıraktığı araçlar, güvenlik güçleri tarafından çekiciyle kenara alındı, kamyonlar da vinç yardımıyla kaldırıldı.
Polisin araçları çekip yolu açarak ilerlemesi üzerine, direniş için bu kez yaklaşık 200 metre yukarıda taş, odun ve çöp tenekeleriyle barikatlar kurdu. Yaklaşık 300 kişilik grup, sabah saatlerinden itibaren ‘Direne direne kazanacağız’ sloganları atarak barikatın arkasında beklemeye başladı.
Grubun dağılmaması üzerine polis, biber gazıyla müdahale etti. Buna rağmen iş makinelerinin üzerinden inmeyen, Yeşil Artvin Derneği Başkanı Neşe Karahan’ın da aralarında bulunduğu bazı kişiler gözaltına alındı.
“BEDENİMİZLE SAVUNUYORUZ”
Yeşil Artvin Derneği Başkanı Neşe Karahan ise, direnişe devam edeceklerini belirterek, “Bugün farklı bir müdahale olacağını görebiliyoruz. Biz de 20 yıldır direniyoruz. Bizim silahımız yok. Başka hiçbir şeyimiz yok. Bedenimizle bütün canlıların yaşam hakkını savunuyoruz. Artvin halkı olağanüstü bir direniş gösteriyor. Bugün de bunu sürüdereceğiz” dedi.
Öte yandan Artvinli öğrenciler de ellerinde davullarla ‘Madene hayır’sloganları atarak sokaklarda dolaşmaya başladı.
BÖLGEYE EK GÜVENLİK GÜCÜ
Cerattepe yolunun açılması için 6 ilden gelen çevik kuvvet ekiplerine ek olarak dün sabah bölgeye çok sayıda güvenlik görevlisi geldi. Çevik kuvvete takviye olarak gelen polislerin yanı sıra Erzurum’dan da bir askeri birliğin olay yerine uzak bir bölgene konuşlanması dikkat çekti.
CERATTEPE HUKUK MÜCADELESİ 20 YILDIR SÜRÜYOR
Kafkasör Yaylası Genya ve Cerattepe m evkiinde madencilik faaliyetleri 1996 yılında başladı. Kanadalı Cominco Madencilik şirketi bölgede faaliyet yapmak için maden ruhsatı aldı. Yeşil Artvin Derneği bölgede yapılacak madencilik faaliyetlerinin doğaya geri dönüşümsüz zararlar vereceğini belirterek 1997 yılından itibaren hukuk mücadelesi başlattı. Rize Bölge İdare Mahkemesi’ne maden ruhsatının yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle dava açıldı. Bu süreçte Cominco firması bölgedeki tüm haklarını yine Kanadalı olan İmmet Mining firmasına devretti.
Uzun süren yargı mücadelesi sonucunda Rize İdare Mahkemesi’nin maden ruhsatı iptali için verdiği kararı Danıştay 2002 yılında onadı. Artvin halkı böylece maden şirketlerinin bölgeden çekilmesini sağladı.
Artvin’in yeni mücadelesi ise 2012 yılında aynı bölgeye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın bakır, gümüş ve altın madeni çıkarma izni vermesiyle başladı. Bakanlık, ihale sürecinin ardından bölgedeki bakır madeni için Çevresel Etki Değerlendirme olumlu raporuna da onay verdi. Gelişme sonrasında Artvinliler 2013 yılında yeni bir hukuk mücadelesi başlattı. Yeşil Artvin Derneği öncülüğünde bir araya gelen 283 kişi, ÇED olumlu raporunun yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle Rize İdare Mahkemesi’ne dava açtı. Davada mahkeme 20 Kasım 2014 tarihinde ‘Yürütmeyi durdurma’kararı verdi. 2015 yılının Ocak ayında mahkeme Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilen ÇED olumlu raporunu iptal etti. Maden şirketi ÇED raporunda yaptığı değişiklikleri yeniden bakanlığa sundu. Bakanlık ÇED raporunu yeniden onayladı.
BİLİRKİŞİ İNCELEMESİ BEKLENİYOR
Yeşil Artvin Derneği öncülüğünde 8 Temmuz 2015 tarihinde Rize İdare Mahkemesi’ne yürütmeyi durdurma ve ÇED olumlu kararının iptali istemiyle yeniden dava açıldı. 761 kişi ile 60 avukatın açtığı dava Türkiye’nin en büyük çevre davası olma özelliğini taşıyor. Mahkeme yeniden keşif yapılması kararı verdi. Bölgede bilirkişi heyetinin inceleme yapması bekleniyor.