
Semih Yalçın: “KPSS’de en yüksek puanları almasına karşın atanamayan, bundan dolayı her alanda sıkıntı yaşayan Tarih öğretmenlerinin mağduriyetlerini gidermek adına yapmayı düşündüğünüz çalışmalar var mıdır? Varsa bunlar nelerdir?”
“Tarih öğretmenleri atansa da atanmasa da müfredattan dolayı çok muzdariptirler” diyen MHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Prof. Dr. E. Semih Yalçın, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından “üvey evlat” muamelesi yapılan tarih öğretmenlerinin sorunlarını Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın yazılı olarak cevaplandırması isteğiyle TBMM Başkanlığı’na sunduğu Soru Önergesi ile Meclis gündemibe taşıdı.
Yalçın’ın Soru Önergesi şu şekilde:
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
Aşağıdaki sorularımın Milli Eğitim Bakanı Nabi AVCI tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim. 12.04.2016
Prof. Dr. Edip Semih YALÇIN
İstanbul Milletvekili
Geçmişe hâkim olmanın vasıtası ve içinde yaşanılan zamanın şuuru olan tarih ilmi, insanlığın sosyal ve siyasi konularda isabetli karar vermesini sağlar. Dolayısıyla verdiği bu isabetli kararlarla toplumu kaynaştırır, topluma güç verir, toplumlar arasındaki farklılıklara toplumsal fayda adına yön verir. Mevcut Milli Eğitim Müfredatına göre Tarih öğretimi Milli eğitimin temel ilkelerinden olan; Ferdin ve Toplumun ihtiyaçları, Atatürk İlke ve İnklapları ve demokrasi eğitimi ilkelerini sağlamakta yetersiz kalmaktadır. Bu durum Tarihin günümüz Türkiye’sinde hak ettiği değeri görememesine neden olmaktadır.
2000’li yıllardan bu yana KPSS ile atanan öğretmen sayısına baktığımızda Tarih öğretmenleri tüm dönemlerde göz ardı edilmiştir. Yapılan 2014 KPSS sonucunda 55.000 öğretmen ataması yapılmış, Tarih öğretmenlerinin birçoğu ilk 10.000’e girmesine rağmen atamaları yapılmamıştır. Liselerde yapılan Tarih öğretimi, ders sayısı ve saatlerinin az olması hasebiyle nitelikten yoksun durumdadır. Öyle ki bazı Tarih derslerinin öğretimi Tarih öğretmenleri tarafından değil Tarih formasyonu olmayan başka branş öğretmenleri tarafından ek ders ücreti karşılığında yapılmaktadır. Ataması yapılan bir Tarih öğretmeni bile yeterli sayıda ve saatte derse girememektedir. Durum o ki Tarih öğretmenleri atansa da atanmasa da müfredattan dolayı çok muzdariptirler.
Bu bilgiler ışığında,
1- 2009-2016 yılları arasında Tarih öğretmenliği bölümüne yapılan toplam atama sayısı kaçtır? Bunun yıllara göre dağılımı nasıldır?
2- 2009-2016 yılları arasında diğer branş öğretmenlerinin toplam atama sayısı kaçtır? Bu sayı atanan Tarih öğretmenleri sayısı ile karşılaştırıldığında aralarındaki oran farkı nedir?
3- 2016 itibariyle örgün, ikinci öğretim, eğitim, fen edebiyat Tarih bölümlerinin yanı sıra Açık Öğretim, Auzef gibi açıktan ve uzaktan Tarih bölümlerinden mezun olan öğrenci sayımız kaçtır?
4- 2014-2015-2016 öğretmen atamasında branşlara ayrılan toplam kontenjan sayısı nedir? Bu atamalarda Tarih öğretmenlerine ayrılan kontenjan sayısı ne kadardır?
5- Bugün itibariyle başka branşlarda olup da Tarih derslerine giren toplam ücretli öğretmen sayısı kaçtır? Atama bekleyen bunca Tarih öğretmeni varken bunu nasıl açıklarsınız?
6- Tarih öğretmenlerinin öğretiminde görülen İslam Tarihi dersine, bazı okullarda Din Kültürü Ahlak Bilgisi öğretmenleri görevlendirilmektedir. Atama bekleyen Tarih öğretmenlerinin de ihtiyacını karşılamak adına bu dersin tamamen Tarih öğretmenlerine verilmesi hususunda yapmayı düşündüğünüz çalışmalar var mıdır?
7- Üniversitede 4 yıl 8 dönem Osmanlıcayı en iyi şekilde öğrenen Tarihçiler dururken; Osmanlıca öğretimine Türk Dili ve Edebiyatı, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ve Türkçe branşlarında görevlendirmeler yapılmaktadır. Osmanlıca dersini atamaya esas teşkil eden zorunlu bir ders olarak kabul edip, Tarih öğretmenlerine vermeyi düşünüyor musunuz?
8- Liselerde seçmeli ders olarak okutulan, günümüz ve geçmiş arasında önemli bir köprü vazifesi gören Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi dersinin zorunlu ders olarak okutulması hususunda yapmayı düşündüğünüz bir çalışma var mıdır?
9- Osmanlı Tarihini nesillere doğru bir şekilde aktarmak adına ders saatlerini arttırmayı seçmeli ders olmaktan çıkarmayı düşünüyor musunuz?
10- Yeni bir ders olan Ortak Türk Tarihi dersinin öğretimini hangi branş öğretmenleri yapmaktadır? Yine Tarih öğretmenlerinin ihtiyaçlarına binaen Tarihçilerimize vermeyi düşünüyor musunuz?
11- Türkiye’mizde kaç tane Sosyal Bilimler Lisesi vardır? Sosyal Bilimler Liselerinin niteliğini arttırarak Türkiye genelinde yaygınlaştırmayı düşünüyor musunuz?
12- Mevcut örgün, ikinci öğretim, eğitim, fen edebiyat Tarih bölümlerinin yanı sıra Açık Öğretim, Auzef gibi açıktan ve uzaktan Tarih bölümlerinde okuyan öğrenci sayısı kaçtır?
13- Nitelikli eğitim ve eğitimci kapsamında ve atamaların kısıtlı olması gerekçesiyle pedagojik formasyon sertifikasının verilmesi hususunda belli kısıtlamalar getirmeyi düşünüyor musunuz?
14- KPSS’de en yüksek puanları almasına karşın atanamayan, bundan dolayı her alanda sıkıntı yaşayan Tarih öğretmenlerinin mağduriyetlerini gidermek adına yapmayı düşündüğünüz çalışmalar var mıdır? Varsa bunlar nelerdir?