ÜlkücüMilliyetçiTürkçüTürkeşÜlkü OcaklarıdövizakpchpmhpAhmet b.karabacakhasan külünk
DOLAR
27,2601
EURO
28,9010
ALTIN
1.675,11
BIST
8.380,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
26°C
İstanbul
26°C
Az Bulutlu
Çarşamba Yağmurlu
24°C
Perşembe Az Bulutlu
24°C
Cuma Az Bulutlu
24°C
Cumartesi Az Bulutlu
24°C
ÜÇ HİLAL'İN HİKAYESİ Ahmet B. Karabacak

OSMANLI’NIN LAİKLİĞE BAKIŞI

OSMANLI’NIN LAİKLİĞE BAKIŞI
13.06.2021
920
A+
A-

OSMANLI’NIN LAİKLİĞE BAKIŞI

Volkan Yaşar BERBER

            Osmanlı son dönemlerinde yeni çağa ayak uydurabilme babında bir takım önergelerde bulunmaktan geri kalmamıştır. 1872’de Eyvah draması birden fazla evliliğe karşı, 1875 yılında Açık Baş isimli komedisi halkı dini alet ederek sömürenlere karşı sunulmuş olup destekte görmüştür. Avrupa’dan alınan her şeyin red edilmeyip bilakis teşvik edildiği sahih kaynaklarca da belirtilmiştir. Mamafih İslamın Hırıstiyanlığa üstünlüğü yanında ahlaken muhafaza edilmesi gerektiği savunularak, topluma faideli olabilecek bir takım kamusal önergeleri kabullenerek genişletme kararı alan Osmanlı, zamane girişimler de bulunarak İngilizlerden bir takım önergeler almıştır şöyleki,” Merkezi yönetim, askeri işler, din mahkemeleri nizamnamesi, içişleri, adli işler, güzel sanatlar, şurayı devlet, mali işler, din işleri, kamu yararına bir takım reformlar ”vs. içeren raporu 28 Mayıs 1879 tarihinde İngiliz büyükelçisi Layard’ın Abdülhamid le görüşmesinden sonra Londra ya gönderdiği beyanattır. 

         Aslen Osmanlı’ya sunulan örf, adet, uslüp ve edeb Avrupalıların kendilerinin uymadığı mamafih uydurularak ilerideki aleyhine oluşabilecek tehlikelerin temellerinin atılımı idi. Avrupa insanı bir projeyi yıllar süren istişare ile hazırlarken diğerleri halen bir kaç haftalık çalışmayla öngörüldüğünden uzun ömürlü olamamaktadır. Başka bir toplumun prensiplerini alırken hem iyi hem kötü taraflarını iyi istişare etmemiz için o toplumun tüm geçmişini iyi analiz etmemiz gerekirken nagihanı şekilde kabullenmek ileride geri dönüşü olamayacak büyük zayiatlara sebep verdiği zamanımızda görülmektedir.

         Çağdaşlaşmaya Osmanlı elbet karşı değil idi lakin var olanı muhakemesizce kabul etmek ve ettirmekte acılara sebeptir. 1839 Gülhane Hattı Hümayunu diğer Hattı Hümayunlar gibi geçerli olup Avrupai Tanzimat’ın ilkelerini kesinleştirmiştir. Osmanlılarda Hattı Hümayun herhangi bir vakaa için çıkarılan yazılı emirler içerdiği gibi Hatt-ı Şehriyari ve Hattı-ı şerif te denmektedir. 3 Kasım 1839 tarihinde Pazar günü ilan edilen Tanzimat fermanını Topkapı Sarayı Gülhane Köşkü önünde Mustafa Reşid Paşa tarafından bilahare okunarak Avrupalılar tarafından hoş karşılandığı gibi tüm desteklerini de vermişlerdir. Bu törene zamane Rum ve Ermeni patrikleri, Hahambaşı, Şeyhülislam, saray erkanı, yabancı devlet elçileri ve konsolosluklar vs. İstanbul daki tüm protokol katılım sağlamışlardır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.