DOLAR 32,4641 % -0.1
EURO 34,7550 % -0.64
STERLIN 40,5545 % -0.62
FRANG 35,5288 % -0.27
ALTIN 2.435,92 % -0,01
BITCOIN 63.597,27 -1.638

OSMANLI HANEDANININ BÜYÜK FEDÂKARLIĞI

Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi :
OSMANLI HANEDANININ BÜYÜK FEDÂKARLIĞI

OSMANLI HANEDANININ BÜYÜK FEDÂKARLIĞI

tudorbet giriş

Kenan Eroğlu

Son zamanlarda nereden kaynaklandığı pek de bilinmeyen bir takım düşmanlıklar sergileniyor, bu konuda internette ve sosyal medyada boy boy yazılar çıkıyor.

Bunlar;

Türk Tarih düşmanlığı.

Osmanlı (Devlet-i Aliyye) düşmanlığı.

Arap düşmanlığı üzerinden İslâm düşmanlığı.

Türk ve Türkiye düşmanlarının yaptığı bu düşmanlığı belki biraz anlarsınız. Fakat bizi ziyadesiyle üzen ise Türk Milletini, Türk Tarihini, Türk geçmişini sevdiğini sandığımız, sevmesi gerekenlerin de bu düşmanlıklara alet olu aynı koroya katılmış olmaları işin en üzücü tarafı.

Bu düşmanlıklar tarihi bilgilere dayansa gam yemeyeceğiz, fakat bir takım Oryantalist (Batı’lı yazarlar. Bu yazarların çoğu da Türk düşmanıdırlar.) fikirlerle kendi geçmişimize ve dinimize düşmanlıklar yapılıyor.

Bu yazımızda Dündar Taşer’in fikirleri ile bize göre büyük fedakârlık olarak değerlendirilmesi gereken “Osmanlı’da kardeş katli” konusu üzerinde duracağız.

    Efendim deniliyor ki; “Onlar da kardeşlerini kesen adamlar, çocukları dahi katlettiler, böyle bir şey olabilir mi?” diyorlar.

   Şimdi bu konuda Dündar Taşer’in ne dediğine bakalım.

           Taşer ne diyor:
            “”Bir defa şunu söylemek isterim ki, devlet, eski Türk an’ânesinde ve İslâm’dan sonraki devrede dahi hânedân-ı saltanatın müşterek malı idi. Selçukoğulları’nda, Cengizoğulları’nda, Timûriler’de ve bütün Anadolu beğliklerinde ve Asya saltanatlarında hep böyleydi. Bunun çok zararlı neticeleri tarihen sabittir. Mesela Tuğrul, Alparslan ve Melikşah devrinde çok geniş ülkeleri elinde tutan Büyük Selçuk Devleti, bu âdet ve akide dolayısıyla ve merkezî otorite sarsılınca beş parçaya ayrılıyor: İran Selçukileri, Kirman Selçukileri, Konya Selçukîleri, Haleb Selçukileri ve Şam Selçukileri gibi. Melikşah’tan sonra, bunlar artık ayrı ayrı, hattâ birbirine düşman devletlerdir. Berkiyaruk İran’ı, Gıyaseddin Ebû Şuccâ Mehmed Suriye ve Azerbaycan’ı, Muizeddin Burhan Sencer Horasan’ı ve Maverâünnehir’i alıyor ve orada hüküm sürüyorlar.»

            «Selçuk şehzadelerini büyütmek ve terbiye etmek için tâyin edilen atabeğler de, sonraları hânedân âilesi içine dahil ediliyor ve onlar da, ayrı devletler kuruyorlar. Musul Atabeğleri, Elcezîre Atabeğleri gibi..

  «Konya Selçukileri’nde de aynı hali görüyoruz. Bu devlette de şehzâde mücadeleleri olmakla beràber; II. Kılıç Arslan gayet kötü bir iş yaparak, sağlığında devleti onbir oğlu arasında taksim ediyor. Tokat Meliki olan Süleyman Şah, bunu, binbir zorlukla yeniden topluyor. III. Alâeddin Keykubâd ile en haşmetli devrini yaşayan devlet, biraz sonra Moğolların ahtaclığına, yâni tâbiiyetine düşüyor. İlhanlı Moğol Hükümdarı, Gazân Mahmud Han, Selçuk Hânedânını öldürünce de, Anadolu, tevâif-i mülûk devrine giriyor. Konya’da Karamanoğulları, Kütahya’da Germiyanoğulları, Tire’de Aydınoğulları, Balıkesir’de Karesioğulları, İsparta’da Hamidoğulları, Kastamonu’da Candaroğulları, Muğla’da Menteşoğulları, Denizli’de Lâdikoğulları, Sinop’da Pervâneoğulları, Malatya ve Maraş’ta Dülkadiroğulları. Bunlardan biri de, sonraki asırlarda bir cihân devleti kuran Osmanoğulları, Bunlar küçük, ufak kasaba ve vilâyet devletleri halindedir.

            Çin’i, Rusya’yı, Romanya, Polonya, Bulgaristan, Macaristan’ı fethetmiş: İran, Irak, Afganistan ve Anadolu’nun bir kısmını zaptetmiş olan Cengizoğulları Devleti’nde de aynı şey görülmekte. Cengiz ölünce, devleti beş oğlu arasında taksim ediliyor. Cengiz ailesi, toplanan hânedân sûrâsında, yâni kurultay’da, Yasa’yı iyi bildiği için, Tülü’yü Büyük Kaan, yâni Kaan-ül Â’zâm ilân ediyorlar. Fakat bu da yürümüyor. Ve o büyük devlet, önce beșe, sonra da küçük şehir hanlıklarına ayrılıyor.»

  «Timuriler için de mes’ele aynı. Aksak namıyla anılan ve pek azâmetli bir fütûhât yapan bu adam da ölünce, devleti parçalanıyor.

            «Bütün bunlar gösteriyor ki, koskoca bir dünya ile onda yaşayan milyonlarca insan, bu an’âne ve hukukî kaideye riâyet yüzünden, çok büyük ızdıraplar çekmişlerdir. Bu ızdıraplar asırlarca uzamıştır denilebilir.»

            «Osmanlı Devleti de bu vartalardan geçmiştir. Yıldırım’ın Çubukovası mağlubiyetinden sonra, devlet, şehzâde mücadelelerine girmiş; bir fetret devrine düşmüş, Çelebi Sultan Mehmed’in büyük gayretiyle on senede bundan kurtulunmuştur. Onun için bu zâta bâzı tarihlerimiz «bâni-i sânii devlet» (devletin ikinci kurucusu) demişlerdir.»


 

            «Fâtih, bu husustaki meşhur kanununda «devletin ekber evlâda intikal edeceğini», şehzadelerin nizâm-ı âlem ve selâmet-i din-ü devlet için» katledilebileceklerini müş’ir kanunu, o zamanki hukukşinasların reyi ve içtihatları ile ortaya koymuş ve “bu atam ve ecdadım kanunudur, benim dahi kanunumdur, benden neslen ba’de neslin gelenler, mucibince amel ideler.” diye, istikbaldeki Osmanoğullarına dahi emir vermiştir. Bu, aslında çok takdir edilmesi lazım gelen azâmetli bir karardır. Osmanoğlu, bununla milletin rahatı ve huzuru, âlemin nizamı, devletin ve dinin selâmeti için, kendi ailesinden kan fedakârlığı yapıyordu..

  «Burda şunu da söyleyeyim ki, bu kanun bulunmakla beraber, her yeni vak’ada müfti-ül enâm’dan bu hususu, tecviz eden yeni fetvalar alınmıştır. Bu kanun, öyle, körükörüne tatbik edilmemiştir. Bu fedakârlığı göze alabilecek bir aile tasavvur dahi edilemez.»

            Sonra, kanunu koyan adam, iki çocuk ve sekiz torun sahibi bir babadır. Adamların ne kadar yüksek bir babalık ve insanlık telâkkisi ile meşbû oldukları ise eserleriyle sabittir. Hemen hemen hepsi, çok ince tahassüslü birer şair, teb’alarına rifk-u mülâyemetle hizmet eden birer hükümdardır.»

            «Meselâ Osman Gazi, Orhan Gazi, Murad-ı Sânî yaptırdıkları imarette fukaraya kendi elleriyle yemek dağıtırlar; buraların çırağlarını bizzat uyandırırlarmış. Bunlar, halka karşı, nasıl bir hizmet duygusu içinde bulunduklarını gösterir. Ölüm yatağında, Çelebi Sultan Mehmed’e, «Tiz oğlum Murad’a haber verin, bu yataktan ben kalkmazam, millet birbiriyle tokuşur., dedirten şey, bu yüksek devlet şuuru ve millet sevgisi değil midir?

            «Kanuni ile oğlu Bayezid Sultan arasındaki manzum mektup ne kadar acıklıdır. Şehzadeler arası bir mücadeleye ve isyana karışan ve İran’a kaçan Bayezid Sultan, babasına: 

           «Ey serâser âleme Sultan Süleymanım baba;  

            Tende cânım, cânımın içinde cânânım baba; 

             Bâyezidına kıyâr mısın benim cânım baba;  

            Bi-günâhım Hak bilir devletlü sultanım baba.

«Bunlar babalık duygularının ne derece engin olduğunu da ortaya koyuyor.»

            «Aynı Kanunî, etrafına uyan oğlu Mustafa Sultan’ı feda ederken, zâlim mi addedilecektir? Onun cenaze namazını kendisi kıldırıyor; sekiz-on defa, çok fazla ağladığı için namazı bozup, abdest tazeliyor. Yine bilâhare, devlet için fedaya mecbur kaldığı Bayezid Sultan’a, ilk defaki serkeşliği için verdiği nasihat, devlet Şuûrundaki yüksekliği gösteriyor. “Allah, benden sonra senin hükümdar olmanı takdir etmişse, bunu hiç kimse tebdil ve tağyir edemez. Etmemişse, bunu da sen tağyir edemezsin.” Bugün dîn-i İslâm’ın yegâne istinâdgâhı Osmanlılardır. Devletin dâhilindeki bir mücadele Şark ve Garbtaki düşmanlara fırsat verir. Bu ise bir cinâyettir. Ve İslâmiyeti temelinden yıkmakla birdir.» sözleri, çok yüksek olan devlet şuurunu gösteriyor.»

            « Kanunî, meşrûîyete son derece ehemmiyet veren, devlet ve millet endişesini her türlü beşerî zaafların üstünde tutan, halkı, dâhilî karışıklığa düşmesin diye, kendini dertlendiren bir hükümdar olarak görünüyor. Hattâ babasının tahtı ele geçirişini dahi devlet nizâmını haleldâr ettiği için doğru görmemiş, bu hususu Yavuz’un musahibi olan Hasan Can’dan sormuştur. Onun için, devlet nizâmına ve kanunlara bağlılık endişesi, her türlü duygunun, hissî temâyülün, hattâ baba șefkâtinin üzerinde bir yer işgal etmiş görünüyor. Hürrem Haseki’nin tesiri filân, fasa fiso sebeplerdendir.»

   «Osmanlı hükümdarlarının diğerleri için de, ayni şeyler vâriddir. Meselâ, Yavuz’un ölüm emrini verdiği kardeşi Korkud Sultan’ın son manzum vedânâmesinden ne derece müteessir olduğu, hüngür hüngür ağladığı mâlûmdur. Velhasıl bu davranış ile, Osmanlılar, Türk an’ânesindeki «devletin, hânedânın müşterek malı olduğu» yolundaki“ kaideyi düzeltmiş ve bunu millet ve devlet için en zararsız hale getirmiş addolunmalıdırlar. Osmanlıların devlet telâkkisinde vücuda getirdikleri terkib, bununla da kalmamış; çok daha cihânşumûl bir senteze ulaşmıştır.

Meselâ, “Sultân-ı İklim-i Rûm” Roma İmparatoru demektir. Kahire’deki Abbasî Hilâfet makamı, Yıldırım’ın Niğbolu Zaferi’nden sonra, Osmanlı Sultanlarna, bu ünvânı tevcih etmiştir. Bu ünvân, Fâtih’in İstanbul’u almasından sonra, Ortodoks dünyâsının en büyük ve rûhânî lideri olan «Cihân Patriki» tarafından da tasdik edilmiştir. Böylece, Hıristiyan dünyasının Şark bölümü, onu, «Roma İmparatoru» olarak görmüştür. Vasiliev, Jüstinien’in siyâsî telâkkisinin “cesaropapizm”, yâni “kayserlik ve papalığı tek elde birleştirmek” olduğunu söylüyor. Fâtih’in Roma hamlesi, bu maksada mâtuftur ve Garb hıristiyanlığının mânevî merkezini de siyâsî nüfuzu içine alıp, Avrupa’da bir hegemonya kurmayı hedef tutmaktadır, denilebilir. Hıristiyanlığın «ikili» görüşüne karșı «tevhid»i gaye edinen İslâmî hamle, Yavuz’la istikrar kesbetmiş görünmektedir. Böylece, Müslüman dünyasının maddî ve mânevî liderliği, islâmî akidedeki yerine oturmuş ve Osmanoğulları’nın eline geçmiştir. Artık, Osmanlı Sultanları, hem İslâm âleminin maddî ve mânevî liderliğini, hem Türk Hakanlığını, hem de Roma İmparatorluk tacını ve Ortodoks hâmiliğini deruhte etmiş bulunuyorlardı. Bu, onların vücut vermek istediği çok yüksek terkib hamlesini ve cihânşumul ideallerinin azâmetini göstermektedir. Bunu, o zamana kadar, hattâ bugün bile imkân dâhiline girmemiş büyük bir terkib olarak görmek lâzımdır.(1)”” 

Bu günkü mantıkla bakıldığı takdirde toplumumuzda kendi tarihimize karşı fazlaca insancıl yaklaşımla durumu değerlendirmek elbette yanlış olur. Düşünelim ki Sultan ölmüş geride devleti idare etmeye talip 4-5 şehzade bırakmış.  Bu şehzadelerin her birinin etrafına toplanan Türkmenlerin bir birini kırması belki de on binlerce Türkmen’in ölmesine sebep olmak mı evladır. Hanedan soyundan bir şehzadenin feda edilmesi mi daha evladır. 

   Devletin parçalanması bir fetret dönemine girilmesi, insanların yarınlarından endişe ile bakması daha mı evladır.            Ayrıca çeşitli tarihi konular mevzu edildiğinde her zaman “tarihten ders almak, ders çıkartmak gerekir” denilir. İşte güzel bir örnek. Atalarımız tarihten ders alarak neticede bu yolu bulabilmişlerdir. 

                   Öyle kolay mıdır, devlet için evlatları feda etmek. Biz bu gün devletimiz için bir uyuz kedimizi dahi feda etmeye imtina ederken atalarımızın kendi ailelerinden fedakârlık yapmaları takdir edilecek bir durumdur. Tarihe şöyle bir baktığımızda kurduğumuz büyük devletlerin ömürleri hakkında bilgi edinebiliriz. Bunların için iftiharla anacağımız son devletimiz “Devlet-i Aliyye” yani Osmanlı İmparatorluğudur. Diğer devletlerimiz Osmanlı kadar yaşayamamışlardır.  

Tarihte bir tek mucize vardır o da Osmanlı İmparatorluğudur. Oryantalistlerin bakış açıları ile kendi milletimizi ve tarihimizi yargılamak ancak aşağılık kompleksine kapılmış sömürge aydınlarının işidir. 

Şimdi bakalım Osmanlı’dan önce kurulan büyük devletlerimizin kaç yıl hüküm sürdüklerine:   

“”Büyük Hun İmparatorluğu (M. Ö. 209 – M.Ö 40) ömrü 169 yıl sürmüştür. 

Birinci Göktürk devleti (552-744) 192 yıl ömür sürerken  

İkinci Göktürk devleti ise (682-745) ancak 63 yıl yaşamıştır.   

Selçuklular(1037-1157) 120 yıl,  

Harzemşahlar (1077-1231) 154 yıl.         

Karahanlılar (840-1212) 372 yıl,  

Babür imparatorluğu ise (1526-1858) 332 yıl hüküm süren devletlerdir. 

                   Yani hiçbir Türk devleti Osmanlı kadar uzun ömürlü olmamıştır. Milletimiz sadece bu fedakârlığından dolayı Osmanlı hanedanına şükran borçludur. Biraz tarih bilgisi olanların bile bu fedakârlık karşısında sadece saygı duyması gerekir.””  

   … 

(1) Dündar Taşer, “Dündar Taşer’in Büyük Türkiye’si”  Ziya Nur, Kutluğ Yayınları, İstanbul 1974, s:75-76-77-78-79-80-81. 

YORUM YAP

Bağdar Caddesi Escorthamile pornobodrum escortbahis siteleri yenigaziantep escortgaziantep escortmaltepe escortbostancı escortanadolu yakası escortizmir escortdeneme bonusu veren sitelerhttps://www.tedxpenn.com/escort ankaraankara escorthttps://greenhousecraftfood.com/ataşehir escortBetofficeMebbistrendyol indirim koduPusulabetCasibomslot siteleri https://en-iyi-10-slot-siteleri.comstarzbet adamsah.netdeneme bonusucasibomstarzbetpiabetstarzbet girişstarzbet girişbahsegelbahsegelklasbahisankara kombi servisimersin günlük kiralık evbetturkeyBelge istemeyen bahis siteleritipobetgrandbettingtruvabetbahiscasinotarafbetbahiscommariobetbetistmarkajbetbetinematadornetcasibombelugabahisbetebet1xbetasyabahiscasinovalediscountcasinoelexbetfavoribahisbahiscombahiscombelugabahisbelugabahisbetistbetistceltabetceltabetklasbahisklasbahismariobetmariobetrestbetrestbettarafbettarafbettipobettipobetcasibomcasibomcasibomcasibomstarzbetsahnebetlimanbetredwinmatadorbetmatadorbetbetkombetkomcasibomsancaktepe çilingircasibomcasibomcasibomcasibom7slotsbahigobahis1000bahisalbaymavibaywinbetexperbetkanyonbetkolikbetkombetlikebetmatikbetnisbetonredbetorspinbetparkbetperbetroadbetsatbettiltbetturkeybetvole24wincratosslotelitbahisfavorisenfunbahisgorabethilbetikimisliimajbetintobetjasminbetjetbahiskralbetligobetlordbahismarsbahismeritkingmilanobetmobilbahismostbetmrbahisneyinenoktabetnorabahisoleybetonbahisonwinorisbetparmabetperabetpiabetpinuppokerbetapusulabetredwinrexbetromabetsahabetsavoybettingbetkombahis siteleriblackjack siteleriCasinoBonanzacasino bonanzadeneme bonusurulet sitelerisweet bonanzacasino sitelericasino sitelericasino sitelerisupertotobettulipbettumbetpadisahbetvdcasinovenusbetwinxbetbonusgaziemir çilingirtarafbetparibahisvdcasino girişmarsbahis7slotsasyabahisbahis1000bahisalbahsegelbaywinbetebetbetexperbetkolikbetmatikbetonredbetorspinbetroadbettiltbetturkeybetvolecasibomcratosslotdumanbetelitbahisextrabetfunbahisgorabetgrandpashabethilbetimajbetjasminbetkalebetkralbetlimanbetmaltcasinomarkajbetmatbetmilanobetmobilbahismostbetgirisneyinenorabahisonwinpalacebetparmabetperabetpokerbetaredwinrexbetrokubetsahabetsavoybettingtarafbettruvabettumbetxslotartemisbitbaymavibetebetbetkolikbetkombetperbettiltceltabetimajbetklasbahisligobetlimanbetmariobetmatbetneyinesahabetbetturkeyBeylikdüzü Escorteskişehir halı yıkamaistanbul escort bayancasibomSahabetportobetSekabet
escort Bağcılar escort Bahçelievler escort Bakırköy escort Bayrampaşa escort Beylikdüzü escort Güngören escort İstiklal escort Kadıköy escort Sultanbeyli escort Üsküdar escort Avsallar escort Mahmutlar escort Oba escort Mecidiyeköy escort Ölüdeniz escort Güllük escort Kültür escort Ataşehir escort Avcılar escort Başakşehir escort Esenler escort Esenyurt escort Fatih escort Gaziosmanpaşa escort Kartal escort Küçükçekmece escort Maltepe escort Pendik escort Sultangazi escort Ümraniye escort Adapazarı escort Yalıkavak escort güvenilir casino siteleri Yalova escort Muğla escort Aydın escort Çanakkale escort Balıkesir escort Tekirdağ escort Manisa escort Trabzon escort Kahramanmaraşescort Kütahya escort Osmaniye escort Sivas escort Tokat escort Çorum escort Yozgat escort Isparta escort Elazığ escort Ordu escort Edirne escort Erzincan escort Zonguldak escort Rize escort Uşak escort Kırşehir escort Erzurum escort Giresun escort Amasya escort Sinop escort Niğde escort Bolu escort Karaman escort Kırıkkale escort Bayburt escort Ardahan escort Gümüşhane escort Artvin escort Çankırı escort Bartın escort Sinop escort Bilecik escort Karabük escort Burdur escort Nevşehir escort Kıbrıs escort Kırklareli escort Kastamonu escort Düzce escort Aksaray escort Adıyaman escort Afyon escort Arnavutköy escort Bebek escort Beşiktaş escort Beykoz escort Beyoğlu escort Büyükçekmece escort Çatalca escort Çekmeköy escort Eyüpsultan escort Kağıthane escort Sancaktepe escort Sarıyer escort Şile escort Silivri escort Şişli escort Taksim escort Zeytinburnu escort Aliağa escort Balçova escort Bayındır escort Bayraklı escort Bergama escort Beydağ escort Bornova escort Buca escort Çeşme escort Çiğli escort Karşıyaka escort Fehiye escort Marmaris escort Gaziemir escort Dikili escort Menderes escort Menemen escort Torbalı escort Atakum escort Çerkezköy escort Yenişehir escort Bodrum escort Toroslar escort Tarsus escort Silifke escort Mezitli escort Erdemli escort Anamur escort Akdeniz escort Melikgazi escort Elbistan escort Lüleburgaz escort İzmit escort İlkadım escort Çorlu escort Battalgazi escort Yeşilyurt escort Milas escort Ceyhan escort Çukurova escort Kozan escort Sarıçam escort Seyhan escort Emirdağ escort Sandıklı escort Merzifon escort Suluova escort Taşova escort Altındağ escort Batıkent escort Çankaya escort Çubuk escort Etimesgut escort Haymana escort Kahramankazan escort Keçiören escort Kızılcahamam escort Mamak escort Polatlı escort Pursaklar escort Sincan escort Ulus escort Yenimahalle escort Aksu escort Alanya escort Belek escort Demre escort Döşemealtı escort Elmalı escort Finike escort Gazipaşa escort Kaş escort Kemer escort Kepez escort Konyaaltı escort Korkuteli escort Kumluca escort Lara escort Manavgat escort Muratpaşa escort Serik escort Side escort Didim escort Efeler escort Nazilli escort Söke escort Altıeylül escort Ayvalık escort Bandırma escort Bigadiç escort Burhaniye escort Dursunbey escort Edremit escort Erdek escort Gömeç escort Gönen escort Havran escort İvrindi escort Karesi escort Kepsut escort Susurluk escort Büyükorhan escort Gemlik escort Görükle escort Gürsu escort Harmancık escort İnegöl escort İznik escort Karacabeyescort Kestel escort Mudanya escort Mustafakemalpaşa escort Nilüfer escort Orhangazi escort Osmangazi escort Yıldırım escort Biga escort Çan escort Gelibolu escort Karahayıt escort Merkezefendi escort Pamukkale escort Keşan escort Aziziye escort Palandöken escort Yakutiye escort Odunpazarı escort Tepebaşı escort Araban escort İslahiye escort Karkamış escort Nizip escort Nurdağı escort Oğuzeli escort Şahinbeyescort Şehitkamil escort Yavuzeli escort Bulancak escort Espiye escort Görele escort Altınözü escort Arsuz escort Antakya escort Defne escort Dörtyol escort Erzin escort Hassa escort İskenderun escort Kırıkhan escort Kumlu escort Payas escort Reyhanlı escort Samandağ escort Eğirdir escort Yalvaç escort Foça escort Karabağlar escort Kemalpaşa escort Kiraz escort Kınık escort Konak escort Narlıdere escort Ödemiş escort Tire escort Urla escort Safranbolu escort Akhisar escort Alaşehir escort Kırkağaç escort Salihli escort Sarıgöl escort Şehzadeler escort Soma escort Turgutlu escort Yunusemre escort Akkışla escort Bünyan escort Develi escort Kocasinan escort Talas escort Yahyalı escort Gazimusağa escort Girne escort İskele escort Lefke escort Lefkoşa escort Başiskele escort Çayırova escort Darıca escort Afşin escort Dulkadiroğlu escort Göksun escort Onikişubat escort Türkoğlu escort Kızıltepe escort Mut escort Dalaman escort Gümbet escort Datça escort Kavaklıdere escort Köyceğiz escort Menteşe escort Turgutreis escort Ula escort Yatağan escort Fatsa escort Altınordu escort Ünye escort Düziçi escort Kadirli escort Ardeşen escort Akyazı escort Arifiye escort Erenler escort Geyve escort Hendek escort Karasu escort Kaynarca escort Sapanca escort Derince escort Dilovası escort Gebze escort Gölcük escort Kandıra escort Karamürsel escort Kartepe escort Körfez escort Akşehir escort Beyşehir escort Bosna escort Ereğli escort Karapınar escort Meram escort Selçuklu escort Gediz escort Simav escort Tavşanlı escort Doğanşehir escort Bafra escort Çarşamba escort Boyabat escort Kapaklı escort Süleymanpaşa escort Erbaa escort Niksar escort Turhal escort Akçaabat escort Of escort Ortahisar escort Yomra escort Armutlu escort Çiftlikköy escort Çınarcık escort Akdağmadeni escort Boğazlıyan escort Sarıyaka escort Sorgun escort Alaplı escort Çaycuma escort Devrek escort Ereğli escort Kilimli escort Kozlu escort