DOLAR 32,5398 % 0.15
EURO 34,9172 % -0.2
STERLIN 40,8596 % -0.16
FRANG 35,6658 % 0.07
ALTIN 2.434,64 % -0,06
BITCOIN 64.517,22 0.348

BAŞBUĞ TÜRKEŞ VE LİDER DEVLET BAHÇELİ’DE MİLLİ DURUŞ

Yayınlanma Tarihi :
BAŞBUĞ TÜRKEŞ VE LİDER DEVLET BAHÇELİ’DE MİLLİ DURUŞ

Bayram AKCAN

Başbuğumuz Alparslan Türkeş, Türk devlet ve siyaset hayatında derin izler bırakmış, davası uğruna nice zorluklara göğüs germiş yüksek karakterli bir dava adamı, inandığı gibi yaşayan, yaşadığı gibi inanan, ömrünü Türk-İslam ülküsüne hasretmiş fenâ fi’d-devle ve’l-mille olmuş yüksek vasıflı bir Türk, büyük bir şahsiyettir.

80 yıllık ömründe birçok zorluk ve engellerle karşılaşan Başbuğumuz Alparslan Türkeş eşsiz mücadele azmi, yenilgi kabul etmeyen karakteri ve yüksek cesaretiyle Türk Milliyetçiliği Davasının en güzel örneklerinden biridir. Ne yolundan bir an için dönmüş ne de inancından, ülküsünden en küçük bir taviz vermiştir.

Bazılarının onu sadece “İhtilalin kudretli albayı” olarak takdim etmesi bizce ona karşı yapılmış büyük bir haksızlıktır. Bu, onu yeterince tanıyamamak, ondaki maziden atiye uzanan engin kültür birikimini, derin millet ve devlet şuurunu hakkıyla kavrayamamak demektir.

Çünkü o milyonlarca Türk gençliğini Türk-İslam ülküsünde birleştirerek millî fikir, millî şuur ve millî duruş vermiş ve bu yönde teşkilatlandırarak onlara üstün bir şahsiyet kazandırmıştır.

Merhum Başbuğumuz, Türk Gençliğini yabancı ideolojilerin esaretinden kurtarmaya çalışmış, onların beynelminelci, bananeci, hazırlopçu değil millî ve manevi şuura sahip, geleceğin güçlü ve büyük Türkiye’sini ve Turan’ı kurmaya namzet bir gençlik yetiştirmeye çalışmıştır. Türk Milliyetçilerini kalabalıklar içerisinde herhangi bir fert olmaktan kurtararak ulvi bir kimliğe, millî bir hedefe yöneltmiştir.

Başbuğ, Gerçek Bir Türk Aydınıydı

Başbuğumuz Alparslan Türkeş’in bir diğer önemli özelliği ise Türk Milliyetçisi fikir ve kültür adamlarını bir bayrak altında toplamayı başarmasıdır. Bu sayede hem siyasi birliktelik sağlamış hem de millî ülküye hizmet eden fikir hareketlerinin sağlam bir temele oturmasına vesile olmuştur. O, ne Anadoluculuk gibi dar ve bölgesel milliyetçilik anlayışına ne de Türk Milliyetçilerine uzak ırkçı fikirlere sahiptir. Başbuğumuz, milliyetçi duygularla yetişen Türk gençliğini akılcı ve maneviyatçı bir çizgide tutarak Türkçülük, milliyet anlayışını şu şekilde ortaya koymuştur;

“Türkçülük, milliyetçilik anlayışımız; manevi şuurlanmaya dayanır.

Bu temel üzerinde Türkçülük şuuruna erişmiş, samimi olarak ben Türk’üm diyen herkes Türk’tür. Türkçülük ve Türk’ün tayininde, sapık ölçülere özellikle mezhepçiliğe, coğrafyacılığa, laboratuar ırkçılığına inanmıyoruz. Başka milletleri küçük gören, dünya barışını tehlikeye koyan antropolojik ırkçılık Türk milliyetçilik ülküsünün dışındadır. Milliyetçilik anlayışımız, maneviyatçı, akılcı, demokratik, çağdaş bir milliyetçiliktir. Nazist Hitler ırkçılığının komünist ırkçılığının, her türlü antidemokratik, insan sevgisine dayanmayan emperyalist ırkçılığın karşısındayız.[1]”

Başbuğumuz Alparslan Türkeş, şanlı Türk tarihindeki ulu hakanların, cengâver yiğitlerin mümtaz bir temsilcisi, maziden atiye akıp giden yüksek Türk kültürünün kutlu bir taşıyıcısıdır. Atatürk’ün “fikirlerimin babası” dediği Ziya Gökalp, Gaspıralı İsmail Bey, Hüseyinzâde Ali Bey, Ağaoğlu Ahmet Bey ve Akçuraoğlu Yusuf Bey gibi değerli fikir ve kültür adamlarının manevi mirasını koruyup kollayan ve gelecek kuşaklara aktaran bütün yönleriyle tanınması, anlatılması gereken gerçek bir Türk münevveridir.

Millî Doktrin: 9 Işık

Başbuğ Alparslan Türkeş, yaklaşık iki asırdır Batılılaşmak taassubuyla bir kurtuluş reçetesi arayan sahte aydınlara kuru Batı taklitçiliğinin Türk Milletine yarar sağlamayacağını çünkü her milletin tarihi, kültürel, sosyolojik, coğrafi, demografik yapısının birbirinden farklı olduğunu ısrarla belirterek, Türk Milletini bilimde, teknikte, kültürde, sanatta çağlar ötesine taşıyacak ve Türk Milletinin karakterine uygun yeni bir yolu, millî bir doktrin olarak Dokuz Işık doktrinini ortaya koymuştur.

Başbuğumuz Alparslan Türkeş, millî doktrin Dokuz Işık’ı “Her şey Türk için, Türk’e göre, Türk tarafından” fikrinden hareketle şu şekilde anlatmaktadır;

“Bizim inancımıza göre, yabancı memleketlerin şartları altında meydana getirilmiş bulunan yabancı doktrinler ve yönetim sistemlerini taklit edilerek Türkiye’nin kalkınması sağlanamaz. Ne kapitalizm ve liberalizm, ne de komünizm Türkiye için yararlı olmaz. Türkiye’yi kalkındıracak sistem ve görüş ancak Türk Milletinin özelliklerine uygun, Müslüman Türk Milletinin realitesini göz önünde bulunduran ve modern ilim ve tekniği yol gösterici kabul eden millî bir görüş olmalıdır.[2]”

Bu çerçevede merhum Başbuğumuz Alparslan Türkeş, kuru bir siyaset adamı değil, Türk Milletinin kurtuluşuna vesile olacak millî bir doktrini ortaya koymuş, Türk Milliyetçilerini bir bayrak altında toplamayı başarmış, Türk gençliğini yabancı ideolojilerin lejyonerleri olmaktan kurtararak tarihin onlara yüklediği sorumluluğu hatırlatmış bir kültür, bir ahlak, bir aksiyon velhasıl eşsiz dava adamıdır.

Başbuğ Türkeş’te Devlet Sevgisi

Merhum Başbuğumuz Alparslan Türkeş ile ilgili ne yazsak, onu nasıl anlatmaya çalışsak da mutlaka bir yanı eksik kalacaktır. Ancak onun devletçilik özelliğine bilhassa vurgu yapmamız, devlete bakışını ortaya koymamız bugünkü Milliyetçi-Ülkücü Hareketin siyasi duruşunu anlamamız için önem arz etmektedir.

“Fikir, ülkü ve dava bakımından en güçlüyüz. En asil fikirler bizim fikirlerimizdir” diyen Başbuğumuz 9 Işık isimli eserinde şu dikkat çekici uyarıyı yapmaktadır;

“Hedefi iyi bilmeliyiz. Davayı iyi kavramalıyız. Hedef, Türk Milletinin birliğini koruyarak, toprak bütünlüğünü koruyarak, Türkiye Cumhuriyetini koruyarak, en kısa zamanda ilimde, teknikte en yüksek seviyeye çıkarmaktır; ahlâkta, maneviyatta en yükseğe çıkarmaktır[3]”

İşte bu yüksek anlayış, samimi kavrayış neticesinde Başbuğumuz Alparslan Türkeş’e yüksek bir sadakat duygusuyla bağlanan Milliyetçi Ülkücü Hareketin mensupları, Türkiye’yi Sovyet emperyalizminin kucağına atmak isteyen hainlere fırsat vermemiş, kâh şehit olmuş kâh güneş görmez zindanlarda çile çekmiş ama asla devletini teslim etmemiş, Türk Milletinin istiklal ve istikbalini korumuştur.

Milliyetçi Ülkücü Hareket, Başbuğumuz Alparslan Türkeş’in ifade ettiği üzere devletine ve milletine olan derin sevgisinin bedelini ya şehit olarak, ya da gazi olarak ödemiş ancak karşılığında en küçük bir menfaat beklememiştir. “Devleti kurtarmak size mi kaldı?, Sen de yaşıtların gibi gez, eğlen” gibi milli haysiyet yoksunu uyarılara maruz kalmış, bugün de kalmaya devam etmektedir.

Bugün ülkücü dünya görüşünü kavrayamamış, Başbuğ Türkeş’i anlayamamış bazı idrak kıtlığı çekenler Cumhur İttifakı’nın mimarı Bilge Liderimiz Sayın Devlet Bahçeli Beyefendi’ye ve Milliyetçi Ülkücü Harekete haksız ithamlarda bulunmakta, sözde milliyetçilik adına ahkâm kesmektedirler.

Başbuğ’un Devlet Adamlığı

Tam bu noktada Başbuğumuz Alparslan Türkeş’in siyasi hayatından önemli bazı örnekleri paylaşmamız yerinde olacaktır…

12 Eylül öncesi sokaklarda şiddet, gerginlik hat safhadaydı. 1977 seçimlerinde Ecevit’in CHP’si birinci parti olmuştu ancak milletvekili sayısı Meclis Başkanı’nı seçmeye yetmiyordu. 17 milletvekili olan MHP kime oy verirse o seçilecekti. MHP, ülkedeki gerginliği azaltmak adına bir bildiri yayımlayarak ‘Ilımlı bir CHP’liye Meclis Başkanlığı için oy verebileceğini” açıkladı.

Ilımlı bir siyasetçi olan CHP Zonguldak milletvekili Cahit Karakaş MHP’nin oyuyla Meclis Başkanlığı’na seçildi… Ecevit, Başbuğ Türkeş’e teşekkür etti.

Başbuğ Alparslan Türkeş, 20 Ekim 1991 genel seçimlerinde Refah Partisi (RP) ve Islahatçı Demokrasi Partisi (IDP) ile ittifak kurmuş, seçimlere ise Refah Partisi çatısında girmiştir[4]. Başbuğ Türkeş, beraberindeki 18 milletvekili ile 29 Aralık 1991’de yeniden MÇP’ye katılarak Genel Başkan olmuştur.

1991 seçimleri sonucunda hükümet kurma çalışmaları başarısızlıkla sonuçlanmıştı. Ya yeniden seçime gidilecek ya da olası koalisyon hükümetine destek verilecekti. 12 Eylül partileri kapatınca CHP’nin yerine SHP kurulmuştu. DYP ile SHP koalisyon kuracaktı ancak güvenoyu için yeterli sayıya ulaşamamıştı. Başbuğ Türkeş, tarihe 49. Hükümet olarak geçen 7. Demirel hükümetine güvenoyu verdi ve DYP-SHP koalisyon hükümeti göreve başlamış oldu.

Başbuğ Türkeş, TRT’de katıldığı bir programda, bugün de MHP’nin haklı ve ilkeli duruşunu açıklarcasına “Muhalefet yapmak için muhalefet yapma görüşünü benimsemedik” diyerek, memleketin istikrarını her şeyden önce düşündüklerini, ekonomide bunalımlı bir döneme girildiğini ve bölücü terör karşısında Türkiye’nin istikrara ihtiyacı olduğunu vurguladı. Başbuğ, DYP-SHP hükümetinin koalisyon protokolünü incelediklerini ve orada 12 Eylül kalıntılarının Türkiye’den tamamıyla temizlenmesinin taahhüt edildiği için güvenoyu verdiği açıklamıştır.[5]

Tarih, Başbuğ Türkeş’i Haklı Çıkardı

Başbuğ Alparslan Türkeş, o kadar büyük devlet adamıdır ki, o şahsına yapılan fenalıkları asla ama asla devlet işlerine karıştırmazdı.  Öyle ki,  devletin âli menfaati için 3 Mayıs 1944’ün üzerinden tam 49 yıl sonra devrin Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’nün oğlu Erdal İnönü’nün Başbakan yardımcısı olduğu hükümeti desteklemiştir. Nitekim Başbuğ Türkeş’in engin öngörüsü yine tecelli etmiş, 21-23 Mart 1993 tarihleri arasında Antalya’da ilki gerçekleştirilen ve Nevruz gününe denk getirilen Türk Devlet ve Toplulukları Dostluk, Kardeşlik ve İşbirliği Kurultayı’na dönemin Cumhurbaşkanı Turgut Özal, Başbakan Süleyman Demirel, KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın yanı sıra Erdal İnönü de katılarak, Türklerin Ergenekon’dan çıkışını temsilen örs üzerinde demir dövmüştür[6].

Ne var ki Başbuğ Türkeş’in bu devlet yanlısı ve ülkedeki siyasi tansiyonu düşürecek millî duruşu parti içindeki bazıları tarafından idrak edilememiştir. Nitekim çok geçmeden parti içindeki bazı isimler Başbuğ Türkeş’e çeşitli iftiralar atarak BBP’yi kurmuşlardır. Kendilerine ülkücülüğü öğreten Başbuğ Türkeş’e ve MHP’ye karşı siyaset yapmışlar ancak “ülkücüyüz” demekten de geri durmamışlardır.

Başbuğ Türkeş, başka bir partiye giderek siyaset yapanların “Biz de ülkücüyüz. Ülkücülük kimsenin tekelinde değildir” şeklindeki hezeyanlarına sert tepki göstererek, günümüze de ışık tutan şu anlamlı sözleri söylemiştir; “Ülkücü Milliyetçi Hareket Partisi’nde olur. MHP’de bulunmayan ülkücü değildir. Gittiği yerin damgasını yer!”

Başbuğumuzun sağlığında yaşanan bu olayların benzeri günümüzde de yaşanmakta ancak Başbuğ Türkeş’in yolundan ayrılmayan Milliyetçi Ülkücü Hareketin mensupları Liderimiz Devlet Bahçeli Beyefendi’nin emrinde partisine ve ocağına sahip çıkmaktadır.

Adı Devlet, Derdi Millet

Başbuğ Alparslan Türkeş’in Türk Milletine bıraktığı iki kutlu miras vardır. Birisi Milliyetçi Hareket Partisi, diğeri ise Ülkü Ocakları’dır.

Bilge Liderimiz Sayın Devlet Bahçeli Beyefendinin emrindeki Milliyetçi Ülkücü Hareket, Başbuğumuzun iki mukaddes emanetine gözü gibi bakmakta, ondaki millî hassasiyet, devlete olan sadakat, Türk Milletine duyulan derin sevgi devam etmektedir.

Başbuğumuzun yakın dava arkadaşı, emanetlerinin koruyucusu Liderimiz Sayın Devlet Bahçeli Beyefendi, merhum Başbuğumuzun yolundan gitmiş, siyasi ikbal ve menfaatleri elinin tersiyle itmiştir.

Türk siyasi hayatında “Önce ülkem ve milletim sonra partim ve ben” anlayışını ortaya koyan yine odur.

Türk devletinin içine sızan FETÖ’nün 15 Temmuz hain darbe girişimi göstermiştir ki, binlerce şehidimizin bizlere emaneti Türk devleti büyük bir tehlike ile karşı karşıyadır. Sözde müttefik ABD’nin binlerce TIR silah yardımı yaptığı PKK/PYD terör örgütü ülkemizi kuşatmaktadır. Doğu Akdeniz’de deniz yetki alanımız saldırı altındadır.

Bu şartlar altında Milliyetçi Ülkücü Hareket elbette devletinin ve milletinin yanında olmalıydı. Nitekim oldu da…

Başbuğumuz Alparslan Türkeş yukarıda verdiğimiz bazı örneklerde olduğu gibi, Türk Devletinin çıkarları söz konusu olduğunda şahsına ve partisine yapılan fenalıkları bir kenara bırakıp, bir devlet ve millet adamı olarak ülkücü bir tavırla hükümetlere destek çıktıysa bugünde Cumhur İttifakı’nın temelinde bu yatmaktadır. Bugün Cumhur İttifakı’nın önemini kavrayamayanlara en güzel cevap Başbuğumuzun 1993 yılında ortaya koyduğu ülkücü ahlakta, siyasi anlayışta gizlidir.

Merhum Başbuğumuzun siyasi ferasetini ve millî duruşunu anlayamayanların bugün Liderimiz Sayın Devlet Bahçeli’yi ve Cumhur İttifakı’nın ruhunu anlamaması gayet normaldir.

Ülkücüler için söz konusu vatansa, elbette gerisi teferruattır.

Liderimiz Sayın Devlet Bahçeli Beyefendi’nin 6 Temmuz 2010 yılında TBMM Grup Toplantısında yapmış olduğu konuşmada, hükümete millî bir çağrıda bulunmuş ve şöyle seslenmişti;

 “Şayet konu millî meseleler olursa, milletin gelecek kaygıları olursa günlük siyasetin üstünde bir fedakârlık yaparak milletimize hizmet yolunda uzlaşma aramaya da hazırız. Terörle ve bölücülükle mücadelede bizim fikirlerimizden yararlanmak isteyenlere kapılarımızı aralamaya hazır olduğumuzu da açıklıyorum. Eğer, Başbakan Erdoğan, Türk millî kimliğine bağlılığını açıklıyorsa, Amerika Birleşik Devletlerini dinlemeyeceğini, Barzani’ye haddini bildireceğini, yabancı başkentlere kulağını tıkayacağını ve Kandil’e gidip terörü teslim alacağını söylüyorsa; bizim için hiçbir engel kalmamıştır. Bunları kendisinden duyduğumuz anda elimizi uzatırız ve bugüne kadar kamuoyuna yaptığımız teklifleri kendisine hatırlatırız. Zira bizim için milletin varlığı ve devamı kendi varlığımızdan ve siyasi projelerimizden çok daha önemli ve önceliklidir. Siyaset hedefimiz Türk milletinin mutlu ve müreffeh yaşaması, onurlu ve huzurlu bir hayat sürmesi üzerine şekillenmiştir. Bu yüksek gaye için günlük siyasi hesapların içinde olmayacağımız, ‘önce ülkem ve milletim sonra partim ve ben’ anlayışı ile hareket edeceğimiz geride kalan uygulamalarımızla sabittir”[7]

Bu bakımdan Liderimiz Sayın Devlet Bahçeli Beyefendi’nin ifadesiyle “Cumhur İttifakı, Kuvayı Millîye ruhudur. Cumhur İttifakı, Millî Mücadele şuurudur. Cumhur İttifakı, felahı vatan ufkudur. Cumhur İttifakı, bizatihi Türk milletinin duruşudur”[8]

Başbuğun Emaneti Emin Ellerde

Başbuğumuz Alparslan Türkeş’in bizlere bıraktığı iki kutlu mirasından biri Milliyetçi Hareket Partisi diğeri ise Ülkü Ocakları’dır. Bu her iki emanette emin ellerde, liderine sadakatle bağlı inanmış yüreklerdedir. Başbuğumuzun bu iki emanetini ele geçiremeyen siyasi çizgileri çarpık, zihinleri bulanık, yürekleri karanlık odaklar bu kez Türkeş ismi üzerinden nemalanma yarışına girdiğine, hayâsızca Başbuğumuzu istismar ettiğine şahit olduk. Ancak merhum Başbuğumuzun iki kutsal emanetine ve ülküsüne sahip çıkan Bilge Liderimiz Sayın Devlet Bahçeli Beyefendi, Türkiye Alparslan Türkeş Siyaset Akademisi Vakfı’nı (TASAV) kurarak Türkeş ismi üzerinden Milliyetçi-Ülkücü Hareketi karanlık senaryolara figüran yapmak isteyenlere izin vermemiş, Türkeş isminin karanlık mahfillerde siyaset malzemesi yapılmasına engel olmuştur. TASAV gibi kıymetli bir kuruluşun vakıf başkanlığını Liderimizin yapıyor olması bizim için büyük bir şeref ve mutluluktur. Bu vesileyle kendilerine ve vakfın kuruluşunda emeği geçen kıymetli isimlere şükranlarımı arz ediyorum.

Cennetmekân Başbuğumuzu anlatmaya kelimeler kifayetsiz, cümleler eksiz kalır.

Merhum Başbuğumuz Alparslan Türkeş’i rahmet, minnet ve şükranla anıyorum. Ruhu şad, mekânı cennet olsun!


[1] Alparslan Türkeş, Dokuz Işık, İstanbul, Bilge Oğuz Yayınları, 2015 s.200.

[2] Alparslan Türkeş, Dokuz Işık, İstanbul, Bilge Oğuz Yayınları, 2015 s.165-166.

[3] Alparslan Türkeş, Dokuz Işık, İstanbul, Bilge Oğuz Yayınları, 2015 s.269.

[4] https://tr.wikipedia.org/wiki/Milliyetçi_Çalışma_Partisi

[5] https://www.youtube.com/watch?v=q1VNeWYc2hE

[6] https://www.tudev.org.tr/kurultaylar/

[7] https://www.youtube.com/watch?v=CskR1ia3ZJc

[8] https://twitter.com/mhp_bilgi/status/1414900979179433991

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

YORUM YAP

Bağdar Caddesi Escorthamile pornobodrum escortbahis siteleri yenigaziantep escortgaziantep escortmaltepe escortbostancı escortanadolu yakası escortizmir escortdeneme bonusu veren sitelerhttps://www.tedxpenn.com/escort ankaraankara escorthttps://greenhousecraftfood.com/ataşehir escortBetofficeMebbistrendyol indirim koduPusulabetCasibomslot siteleri https://en-iyi-10-slot-siteleri.comstarzbet adamsah.netdeneme bonusucasibomstarzbetpiabetstarzbet girişstarzbet girişbahsegelbahsegelklasbahisankara kombi servisimersin günlük kiralık evbetturkeyBelge istemeyen bahis siteleritipobetgrandbettingtruvabetbahiscasinotarafbetbahiscommariobetbetistmarkajbetbetinematadornetcasibombelugabahisbetebet1xbetasyabahiscasinovalediscountcasinoelexbetfavoribahisbahiscombahiscombelugabahisbelugabahisbetistbetistceltabetceltabetklasbahisklasbahismariobetmariobetrestbetrestbettarafbettarafbettipobettipobetcasibomcasibomcasibomcasibomstarzbetsahnebetlimanbetredwinmatadorbetmatadorbetbetkombetkomcasibomsancaktepe çilingircasibomcasibomcasibomcasibom7slotsbahigobahis1000bahisalbaymavibaywinbetexperbetkanyonbetkolikbetkombetlikebetmatikbetnisbetonredbetorspinbetparkbetperbetroadbetsatbettiltbetturkeybetvole24wincratosslotelitbahisfavorisenfunbahisgorabethilbetikimisliimajbetintobetjasminbetjetbahiskralbetligobetlordbahismarsbahismeritkingmilanobetmobilbahismostbetmrbahisneyinenoktabetnorabahisoleybetonbahisonwinorisbetparmabetperabetpiabetpinuppokerbetapusulabetredwinrexbetromabetsahabetsavoybettingbetkombahis siteleriblackjack siteleriCasinoBonanzacasino bonanzadeneme bonusurulet sitelerisweet bonanzacasino sitelericasino sitelericasino sitelerisupertotobettulipbettumbetpadisahbetvdcasinovenusbetwinxbetbonusgaziemir çilingirtarafbetparibahisvdcasino girişmarsbahis7slotsasyabahisbahis1000bahisalbahsegelbaywinbetebetbetexperbetkolikbetmatikbetonredbetorspinbetroadbettiltbetturkeybetvolecasibomcratosslotdumanbetelitbahisextrabetfunbahisgorabetgrandpashabethilbetimajbetjasminbetkalebetkralbetlimanbetmaltcasinomarkajbetmatbetmilanobetmobilbahismostbetgirisneyinenorabahisonwinpalacebetparmabetperabetpokerbetaredwinrexbetrokubetsahabetsavoybettingtarafbettruvabettumbetxslotartemisbitbaymavibetebetbetkolikbetkombetperbettiltceltabetimajbetklasbahisligobetlimanbetmariobetmatbetneyinesahabetbetturkeyBeylikdüzü Escortbetpasrestbetklasbahisbetebetbelugabahistarafbetbetkombetistmarkajbetparibahisbetinegobahisbettiltbetnisbetsatbetorspinligobetbetkanyonbaywinrokubetcratosslotgorabetelexbetfunbahisartemisbetbetparkbetmatikoleybetbetlikekralbetperabetlimanbetsavoybettingintobetdiscount casinobahsegelmostbetbetroadjasminbethilbetvenüsbetasyabahisredwinbetkolikdinamobetmilanobetelitbahisorisbetpusulabetaresbetpolobetdumanbetmatbetpalacebetmrbahistulipbetnorabahismilosbetbetvoleonbahisbetexperbetperbahigopokerbetalordbahiscasinovalebetonredbahis1000baymaviakcebetnoktabetneyinefavorisenbetgitbetcupstarzbethiltonbetsetrabetmelbetbetnanokazandrapokerklasmaltcasinoeskişehir halı yıkamaistanbul escort bayanmarsbahiscasibomSahabetportobetSekabet
escort Bağcılar escort Bahçelievler escort Bakırköy escort Bayrampaşa escort Beylikdüzü escort Güngören escort İstiklal escort Kadıköy escort Sultanbeyli escort Üsküdar escort Avsallar escort Mahmutlar escort Oba escort Mecidiyeköy escort Ölüdeniz escort Güllük escort Kültür escort Ataşehir escort Avcılar escort Başakşehir escort Esenler escort Esenyurt escort Fatih escort Gaziosmanpaşa escort Kartal escort Küçükçekmece escort Maltepe escort Pendik escort Sultangazi escort Ümraniye escort Adapazarı escort Yalıkavak escort güvenilir casino siteleri Yalova escort Muğla escort Aydın escort Çanakkale escort Balıkesir escort Tekirdağ escort Manisa escort Trabzon escort Kahramanmaraşescort Kütahya escort Osmaniye escort Sivas escort Tokat escort Çorum escort Yozgat escort Isparta escort Elazığ escort Ordu escort Edirne escort Erzincan escort Zonguldak escort Rize escort Uşak escort Kırşehir escort Erzurum escort Giresun escort Amasya escort Sinop escort Niğde escort Bolu escort Karaman escort Kırıkkale escort Bayburt escort Ardahan escort Gümüşhane escort Artvin escort Çankırı escort Bartın escort Sinop escort Bilecik escort Karabük escort Burdur escort Nevşehir escort Kıbrıs escort Kırklareli escort Kastamonu escort Düzce escort Aksaray escort Adıyaman escort Afyon escort Arnavutköy escort Bebek escort Beşiktaş escort Beykoz escort Beyoğlu escort Büyükçekmece escort Çatalca escort Çekmeköy escort Eyüpsultan escort Kağıthane escort Sancaktepe escort Sarıyer escort Şile escort Silivri escort Şişli escort Taksim escort Zeytinburnu escort Aliağa escort Balçova escort Bayındır escort Bayraklı escort Bergama escort Beydağ escort Bornova escort Buca escort Çeşme escort Çiğli escort Karşıyaka escort Fehiye escort Marmaris escort Gaziemir escort Dikili escort Menderes escort Menemen escort Torbalı escort Atakum escort Çerkezköy escort Yenişehir escort Bodrum escort Toroslar escort Tarsus escort Silifke escort Mezitli escort Erdemli escort Anamur escort Akdeniz escort Melikgazi escort Elbistan escort Lüleburgaz escort İzmit escort İlkadım escort Çorlu escort Battalgazi escort Yeşilyurt escort Milas escort Ceyhan escort Çukurova escort Kozan escort Sarıçam escort Seyhan escort Emirdağ escort Sandıklı escort Merzifon escort Suluova escort Taşova escort Altındağ escort Batıkent escort Çankaya escort Çubuk escort Etimesgut escort Haymana escort Kahramankazan escort Keçiören escort Kızılcahamam escort Mamak escort Polatlı escort Pursaklar escort Sincan escort Ulus escort Yenimahalle escort Aksu escort Alanya escort Belek escort Demre escort Döşemealtı escort Elmalı escort Finike escort Gazipaşa escort Kaş escort Kemer escort Kepez escort Konyaaltı escort Korkuteli escort Kumluca escort Lara escort Manavgat escort Muratpaşa escort Serik escort Side escort Didim escort Efeler escort Nazilli escort Söke escort Altıeylül escort Ayvalık escort Bandırma escort Bigadiç escort Burhaniye escort Dursunbey escort Edremit escort Erdek escort Gömeç escort Gönen escort Havran escort İvrindi escort Karesi escort Kepsut escort Susurluk escort Büyükorhan escort Gemlik escort Görükle escort Gürsu escort Harmancık escort İnegöl escort İznik escort Karacabeyescort Kestel escort Mudanya escort Mustafakemalpaşa escort Nilüfer escort Orhangazi escort Osmangazi escort Yıldırım escort Biga escort Çan escort Gelibolu escort Karahayıt escort Merkezefendi escort Pamukkale escort Keşan escort Aziziye escort Palandöken escort Yakutiye escort Odunpazarı escort Tepebaşı escort Araban escort İslahiye escort Karkamış escort Nizip escort Nurdağı escort Oğuzeli escort Şahinbeyescort Şehitkamil escort Yavuzeli escort Bulancak escort Espiye escort Görele escort Altınözü escort Arsuz escort Antakya escort Defne escort Dörtyol escort Erzin escort Hassa escort İskenderun escort Kırıkhan escort Kumlu escort Payas escort Reyhanlı escort Samandağ escort Eğirdir escort Yalvaç escort Foça escort Karabağlar escort Kemalpaşa escort Kiraz escort Kınık escort Konak escort Narlıdere escort Ödemiş escort Tire escort Urla escort Safranbolu escort Akhisar escort Alaşehir escort Kırkağaç escort Salihli escort Sarıgöl escort Şehzadeler escort Soma escort Turgutlu escort Yunusemre escort Akkışla escort Bünyan escort Develi escort Kocasinan escort Talas escort Yahyalı escort Gazimusağa escort Girne escort İskele escort Lefke escort Lefkoşa escort Başiskele escort Çayırova escort Darıca escort Afşin escort Dulkadiroğlu escort Göksun escort Onikişubat escort Türkoğlu escort Kızıltepe escort Mut escort Dalaman escort Gümbet escort Datça escort Kavaklıdere escort Köyceğiz escort Menteşe escort Turgutreis escort Ula escort Yatağan escort Fatsa escort Altınordu escort Ünye escort Düziçi escort Kadirli escort Ardeşen escort Akyazı escort Arifiye escort Erenler escort Geyve escort Hendek escort Karasu escort Kaynarca escort Sapanca escort Derince escort Dilovası escort Gebze escort Gölcük escort Kandıra escort Karamürsel escort Kartepe escort Körfez escort Akşehir escort Beyşehir escort Bosna escort Ereğli escort Karapınar escort Meram escort Selçuklu escort Gediz escort Simav escort Tavşanlı escort Doğanşehir escort Bafra escort Çarşamba escort Boyabat escort Kapaklı escort Süleymanpaşa escort Erbaa escort Niksar escort Turhal escort Akçaabat escort Of escort Ortahisar escort Yomra escort Armutlu escort Çiftlikköy escort Çınarcık escort Akdağmadeni escort Boğazlıyan escort Sarıyaka escort Sorgun escort Alaplı escort Çaycuma escort Devrek escort Ereğli escort Kilimli escort Kozlu escort