DOLAR 32,5999 % 0.34
EURO 34,8211 % 0.18
STERLIN 40,4534 % -0.43
FRANG 35,8280 % 0.59
ALTIN 2.508,34 % 0,96
BITCOIN 2.117.785 2.358

Tek Dayanağımız Tanrı Teâlâ’dır

Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi :
Tek Dayanağımız Tanrı Teâlâ’dır

Kenan EROĞLU

Monşer: O ne öyle, yine ortalığı karıştırdınız. 

Odgurmuş: Ne karıştırması, neresi karışmış. Siz neden bahsediyorsunuz? 

Monşer: Görmedin mi, duymadın mı? Twetter ve Facebook yıkılıyor. Neymiş; İçinde Tanrı, Tanrı Teâlâ gibi kelimeler geçen cümleler kuruyorlar, ardından da bunu paylaşıyorlar. Böyle bir şey olabilir mi? Neden insanların kafalarını karıştırıyorlar ki. 

Odgurmuş: Bunda ne gibi bir yanlışlık görüyorsunuz? Size göre Tanrı demekle yanlış mı yapılıyor? 

Monşer: Elbette yanlış. Neden Tanrı diyorlar da Allah demiyorlar. Özel bir sebebi mi var. Allah desinler efendim. Hatta Allah Allah desinler. Bu kimseler Allah dememek için mi “Tanrı, Rab, Hüda” gibi ifadeler kullanıyorlar bir türlü akıl erdiremiyorum. Sonra Tanrı kelimesi Esmaül Hüsna’da yok. 

Odgurmuş: Biliyorsunuz Ameller niyetlere göredir. Niyetiniz ne ise netice de ona gider. Siz yeri geldikçe Allah-u Teâlâ’nın adını kullanırsınız. Yeri gelir Tanrım dersiniz. Misal verecek olursak “Allahım bana ve Ümmet-i Muhammed’e yardım et” denilir fakat “Hüda bana ve Ümmet-i Muhammed’e yardım et” denilmez. “Büyük Allah’ım”denir ama “Büyük Hüd’am” denilmez. “Ya rabbim sana ellerimi açtım yalvarıyorum” denilir. Yanı sıra Ulu Tanrım sana ellerimi açtım yalvarıyorum”da denir. Siz Tanrı kelimesinden neden rahatsız oldunuz.  Bir açıdan bakıyorum da haklı olabilirsiniz; Tabii rahatsız olursunuz Yunan Klasiklerinde ve eskiden (belki şimdide) ders kitaplarında onlarca Yunan tanrılarından bahsedile bahsedile kafanızda olumsuz bir düşünce kalmış. Elbette Yunanlıların ilah olarak kabul ettiklerinin bizim yanımızda hiçbir kıymeti harbiyesi yoktur. Biz Tanrım derkende, Rabbim derken de o Yunanlıların kutsal olarak gördükleri bizim aklımıza hiç mi hiç gelmez. Biz ne dersek diyelim Kâinatın tek yaratıcısı Ulu Allah’ımızı hatırlar. Biz ancak O’na inanır ancak O’ndan yardım dileniriz. Görüyorum ki sizin aklınıza Yunanlı’ların kutsalları geliyor ve rahatsız oluyorsunuz. Rahat olunuz, müsterih olunuz. Hiç kimse Allah’tan başka bir ilah, bir yaratan tanımaz. Ama sizi bilemem.  

Monşer: Güya Allah demeyeceksiniz ya, lafı dolandırıp duruyorsunuz. Sanki Allah derseniz diliniz yanar. Neden tarihin derinliklerinde kalmış olan bir kelimeyi kullanıyorsunuz? Kullanmayın efendim, kullanmayın. 

Sonra nerden çıktı bu Tanrı Teâlâ meselesi, neden tartışıyoruz? 

Odgurmuş: Bizim düşünce yapımız ve kalbimiz dosdoğru olduğu için her daim Allah lafzını’da diğer isimleri de zikretmekte bir beis görmeyiz. Bu Tanrı ifadesinin tartışması nereden çıktı diyorsunuz. Şurada çıktı. Twitter’da, bilgi birikiminden, dini bilgilerinden ve Tasavvufi terbiyesinden emin olduğum bir arkadaşımız gayet de masum bir paylaşımında “Tanrı Teâlâ” sözünü kullandığı için bazı takipçilerinin saldırısına uğradı. Sonra programcı mı, yönetmen mi, gazeteci mi, televizyoncu mu tam anlaşılmayan bir şahsın bu paylaşımı hedefe oturttuğuna tanık olduk. Tanrı kelimesine olan kin ve düşmanlıkları cehaletlerinden kaynaklanan bu insanlara doğruyu göstermeniz de yeterli gelmiyor. 

Peki, şimdi neden bu konudan tekrar bahsetme ihtiyacını duyuyoruz? Çünkü anlamıyorlar, anlamak istemiyorlar, içlerindeki kini boşaltıp rahatlayıncaya kadar saldırmaya devam ediyorlar. Paylaşımda bulunan arkadaşım“Tanrı Teâlâ” yerine “Huda-yı Teâlâ” deseydi, kimse sesini çıkarmayacaktı. Hattâ “Hz. Yezdan” deseydi yine kimsenin aklına böyle saldırmak gelmeyecekti. Kaldı ki bu tabirler de hem geçmişte pek çok dini kitaplarda din uleması tarafından ve de günümüzde de ifade edilmektedir. Buradan anlaşılıyor ve demek ki bütün garezleri Türkçe Tanrı kelimesine. 

Hâlbuki tarihî metinlerimiz “Tanrı Teâlâ” sözü ile dolu. Meselâ Lehcetü’l-lügat adlı sözlüğünde Şeyhülislâm Mehmet Esat Efendi’nin “Tanrı Teâlâ” maddesi var. Orada dört sayfa Tanrının sıfatları anlatılıyor. Yine Ebusuut Efendi’nin Tanrı sözü ile ilgili fetvaları var. Meselâ bir fetvasında “Ben Tanrıdan korkmam” diyen kişiye ne lâzım gelir sorusuna, “el-cevap katli vaciptir” ifadesi geçiyor. Buradan anlıyoruz ki “Tanrı=Allah. Hattâ God=Allah=Tanrı” bu kesinlikle böyle. Arada hiç bir fark yok. Zaten olması gereken de bu, doğrusu da bu Çünkü biz Allah’a Kur’an Arapça indiği için Allah diyoruz. Hz. İbrahim, Hz. Musa, Hz. İsa Allah kelimesini hiç duymamışlardı. Duymaları da mümkün değildi. Çünkü onlara gelen kitaplar Arapça değildi. Onlar kendi dillerinde Tanrıya Tanrı diyorlardı. Bunu biz nereden öğreniyoruz? Kur’an’dan öğreniyoruz. Orada “biz her peygamberi kendi kavminin dilinde gönderdik” deniyor açık açık (İbrahim 4). Bunu inkâr etmek mümkün değil her hâlde. 

Karahanlı Türkçesi ile başlayan İslâmî dönemden itibaren Harezm Türkçesi, Timurluların Çağatay Türkçesi, Memlûklerin Kıpçak Türkçesi metinlerinde, üstelik de dinî metinlerde, fıkıh kitaplarında “Allahü Teâlâ” ifadesi hiç geçmez. Bir yerde bile göremezsiniz. Bütün metinlerde “Teŋri Teâlâ” sözü geçer. Bu apaçık bir gerçektir. Eski Türkiye Türkçesi metinlerinde de Tanrı kelimesi Allah kelimesinden daha fazla geçer. 

Yanlış anlaşılmaya mahal vermeyelim, biz burada Allah lafzı ile Tanrı kelimesini yarıştırmıyoruz. 

Teŋri (تنكرى) kelimesinin sonuna Teâlâ (تعالى) kelimesinin getirilmesinin sebebi onun Allah kelimesinin eş anlamlısı olarak görülmesinden dolayıdır. Yoksa adam Tanrı kelimesinin sonuna neden Teâlâ kelimesini getirsin? Yoksa siz Müslümansınız da koskoca şeyhülislâm sizin kadar Müslüman değil miydi, onlar bu dini sizin kadar bilmiyorlar mıydı? 

Günümüze gelecek olursak; “Nakşbendi mürşidi merhum Prof. Dr. M. Esad Coşan, bir videosunda “Tanrı” kelimesinin kullanımının İslamî bir sakıncası olmadığını uzmanı olduğu Eski Türk Edebiyatından örneklerle anlatıyor.”

Monşer: Tanrı kelimesinin kullanılması “Esma”larda bulunmadığı için Tanrı dememin putculuğa(!) götüreceğini de düşünmeniz lazım.

Odgurmuş: Efendim Tanrı, Esmaül Hüsnada yokmuş. Ne ilgisi var? Ona bakarsanız İstiklal Marşımızdaki Farsça “Huda” ve bundan bozma Yesevi Hinterlandındaki “Kuday” sözü de yoktur. “Çalap” kelimesi de yoktur.  Ama İslâmi hassasiyetlerinden şüphe etmediğimiz büyüklerimiz bu kelimeleri kullanmışlardır.

Süleyman Çelebi Mevlid’inde “Tanrı” kelimesi.

“BİRDİR ALLAH ANDAN ARTIK TANRI YOK”

(Süleymân Çelebî b. İvaz Ahmed Paşa Bursavî (öl. 825/1422)

Kaynak: Yazmalar Katalogu, Mevlûdü’n-Nebi 06 Hk 4069)

Yunus Emre’de: 

“Tanrı birdir Haktır resul

Bunu böyle bilmez iken

Bir acep makamda idim”

Bunu bir türlü anlatamıyorum “Tanrı” kelimesinin telaffuzunda hiçbir mahzur yok Mevlid’de Süleyman Çelebi de “Tanrı” der, Dede Korkut hikâyelerini geçemeyiz. Orada da öyle Allah lafzı ile yarıştırılması doğru değil.

Kısaca: “Allah Teala’ya; Arapça’da ‘Allah’, Farsça’da ‘Huda’, Türkçe’de ‘Tanrı’ denir.” (Cemâlüddîn el-Gaznevî (ö. 593/1197), Usûluddin.) 

Hoca Ahmet Yesevi Hikmeti; 

“İnnallahe azze ve celle yüsemmâ bi’l-Arabiyye Allah ve bi’l-Acemiyye Hudây ve bi’t-Türkiyye Tengri ve hüve vâhid.”

Mahmud Esad Hoca farkı… Tengri (Tanrı) Teâlâ diyen Ahmed Yesevî idi. Yine şiirlerinde Allah’a “çalap” diyen Yunus Emre’den başkası değildi. Onlardan takvâca üstün müsünüz de tanrı kelimesine karşı geliyorsunuz?

İbn Arabi, Futuhat-i Mekkiye’de aynı bilgileri aynı cümlelerle söylüyor.

Ali Şir Nevâyi: “Tañrı Teâlâ tevfîki birle bu uluğ işke elig urdum.”

Bir başka satır arası Türkçe mealden Fatiha suresi: “Başladım adıyla Tanrı Teâlâ’nın ki rızk vericidir ve rahmet edicidir. Şükr cemi âlemleri bar (var) eden Tanrı’ya ki rızk vericidir, rahmet edicidir. Kıyamet gününün padişahıdır. Sana taparız, dahi sana sığınırız.”

Ahmed Yesevî’nin öğrettiğidir.

Türk-İslam âleminin, Müslüman Türklerin dinî-tasavvufî hayatında geniş tesirler icrâ eden “Pîr-i Türkistan” Hoca Ahmed Yesevî Divanı’nda “Teñri Teâlâ” lafzının kullanımına örnekler.

“Son zamanlarda ortaya çıkan antropolojik veriler ve bu verilere istinaden yapılan etnografik çalışmalar eski çağlardan bu yana, “Tengri” kelimesi ve benzerlerinin Türkler arasında “ilahi düzen ve bu düzeni yaratıp, sürdüren  “ulu bir güç kaynağı” anlamında kullanıldığını göstermiştir. Türklerin “Tengri” anlayışı, hiçbir şey yaratabilemeyen ve zaten kendileri de -önce kavram olarak sonrasında da somut neeesneler olarak- yaratılmış olan putlara benzer bir karşılığa sahip olmamıştır.

İslami terminolojideki Allah kavramının karşılığı olarak Tengri; ilk ve ilahi başlangıcı bildirir, âlemdeki her şey O’na bağlıdır ve bir şekilde O’ndan bir eser taşır. Algılanan âlemin suları-denizleri; dağları-taşları, ağaçları-kuşları kendi özgün niteliklerinden varılabilecek “Tengri” işlevlerinin görüntüleridir. (Tasavvuftaki Tevhid-i Efal; Tevhid-i Sıfat – Tevhid-i Zat  basamakları da buna benzer bir anlamı içerir. ) “Tengri” kavramına karşı çıkanların dayanağı olan halk inanışları, ancak buradaki inceliği ayırd edemeyen insanlar arasında yayılan “yanlış uygulama” ve “hurafe”lerin tenkidi anlamında bir anlam taşımaktadır.(Dr. Hayati Bice)

“Yakut dilinde Tangara; Kuman dilinde Tengre; Karaim dilinde Tangrı; Çuvaş Türkçesinde Tura; Hakas dilinde Tigir; Tuva dilinde Deyri; Kırgız-Kazak Türkçesinde Tengri;Tatar dilinde Tengre; Karaçay-Malkar Türkçesinde Teyri; Azerbaycan Türkçesinde Tarı/Tanrı; Türkiye Türkçesinde  Tanrı olarak kullanılması bile bu kelimelerin ifade ettiği kavramın Türk halkları arasındaki ortak kullanımının işaretidir.

Son zamanlarda ortaya çıkan antropolojik veriler ve bu verilere istinaden yapılan etnografik çalışmalar eski çağlardan bu yana, “Tengri” kelimesi ve benzerlerinin Türkler arasında “ilahi düzen ve bu düzeni yaratıp, sürdüren  “ulu bir güç kaynağı” anlamında kullanıldığını göstermiştir. Türklerin “Tengri” anlayışı, hiçbir şey yaratabilemeyen ve zaten kendileri de -önce kavram olarak sonrasında da somut neeesneler olarak- yaratılmış olan putlara benzer bir karşılığa sahip olmamıştır.

İslami terminolojideki Allah kavramının karşılığı olarak Tengri; ilk ve ilahi başlangıcı bildirir, âlemdeki her şey O’na bağlıdır ve bir şekilde O’ndan bir eser taşır. Algılanan âlemin suları-denizleri; dağları-taşları, ağaçları-kuşları kendi özgün niteliklerinden varılabilecek “Tengri” işlevlerinin görüntüleridir. (Tasavvuftaki Tevhid-i Efal; Tevhid-i Sıfat – Tevhid-i Zat  basamakları da buna benzer bir anlamı içerir. ) “Tengri” kavramına karşı çıkanların dayanağı olan halk inanışları, ancak buradaki inceliği ayırd edemeyen insanlar arasında yayılan “yanlış uygulama” ve “hurafe”lerin tenkidi anlamında bir anlam taşımaktadır.

Divân-ı Lügati’t-Türk’ün son olarak Kabalcı Yayınevi tarafından yapılan güncelleştirilmiş baskısında Tengri kelimesi “Tengri: Allah azze  ve celle” karşılığı ile hiçbir şüphe olmaksızın verilmektedir. (2)

Kaşgarlı Mahmud 1074 yılında yazımının tamamladığı kabul edilen eserinde Tengri kelimesinin anlamını verirken şu önemli tesbiti de yapmaktadır: “Kafirler –Allah’ın gazabı üzerlerine olsun- göğe “tengri” derler, aynı zamanda azametli gördükleri her şeyi, örneğin bir dağı  ya da bir ağacı da “tengri” olarak adlandırır ve önünde secde ederler. Bunların sapkınlıklarından kaçarak Allah’a sığınırız.”

Görüldüğü gibi Kaşgarlı Mahmud da Tengri kelimesinin kullanımında hiçbir sakınca görmezken bu kelimeyi kullananların düştükleri şirk -ve hatta küfür- hatasını savunma gibi bir yanlıştan sakınmaktadır. Bu tenzihi tavrın bilincinde olan bir insanın Allah –azze ve celle- manasına Tengri kelimesini kullanmakla “din dışına çıkma” tehlikesi olabilir mi? Burada da şu ebedi ve nebevi gerçek hatırlanmalıdır: “Ameller niyetlere göredir.”

Türklerin hâkim olduğu tüm coğrafyalarda okunan her ezanda adı hürmetle terennüm edilen Allah’ın en sevgili kullarından birisi olduğu –benim için- tartışılmaz olan Pir-i Türkistan Yesevi’nin hiçbir zorlama olmaksızın  kullandığı Tanrı kelimesini kullandı-kullanıyor diye hiç kimseyi tekfir etme hakkına hiç kimsenin sahip olmadığını da altını çizerek kaydetmek isterim.” (Dr. Hayati Bice)

Bu kadar izahat yeterli değilse sizde bir art niyet ararım.  Aynı manaya gelen Arapça, Farça kelimeler konusunda göstermediğiniz hassasiyeti Türkçe bir kelime ile ifade edildiğinde kabul etmiyor, çok önemli bir gerekçe de gösteremiyorsunuz.

Sizin asıl niyetiniz nedir? Türkçe düşmanlığı mı, Türk düşmanlığı mı? Açıkça söyleyiniz. Siz ne derseniz deyiniz biz Hoca Ahmet Yesevi ve Yunus Emre yolunda yürümeye devam edeceğiz.

YORUM YAP

Bağdar Caddesi Escorthamile pornobodrum escortbahis siteleri yenigaziantep escortgaziantep escortmaltepe escortbostancı escortanadolu yakası escortizmir escortdeneme bonusu veren sitelerhttps://www.tedxpenn.com/escort ankaraankara escorthttps://greenhousecraftfood.com/ataşehir escortBetofficeMebbistrendyol indirim koduPusulabetCasibomistanbul escortslot siteleri https://en-iyi-10-slot-siteleri.comstarzbet adamsah.netdeneme bonusuistanbul escortcasibomstarzbetpiabetstarzbet girişstarzbet girişbahsegelbahsegelklasbahisankara kombi servisimersin günlük kiralık evbetturkeyxslotBelge istemeyen bahis siteleribycasinotipobetgrandbettingtruvabetbahiscasinotarafbetbahiscommariobetbetistmarkajbetbetinematadornetcasibombelugabahisbetebet1xbetasyabahiscasinovalediscountcasinoelexbetfavoribahisbahiscombahiscombelugabahisbelugabahisbetistbetistceltabetceltabetklasbahisklasbahismariobetmariobetrestbetrestbettarafbettarafbettipobettipobetcasibomcasibomcasibomcasibomstarzbetsahnebetlimanbetredwinmatadorbetmatadorbetbetkombetkomcasibomsancaktepe çilingircasibomcasibomcasibomcasibom7slotsbahigobahis1000bahisalbaymavibaywinbetexperbetkanyonbetkolikbetkombetlikebetmatikbetnisbetonredbetorspinbetparkbetperbetroadbetsatbettiltbetturkeybetvole24wincratosslotelitbahisfavorisenfunbahisgorabethilbetikimisliimajbetintobetjasminbetjetbahiskralbetligobetlordbahismarsbahismeritkingmilanobetmobilbahismostbetmrbahisneyinenoktabetnorabahisoleybetonbahisonwinorisbetparmabetperabetpiabetpinuppokerbetapusulabetredwinrexbetromabetsahabetsavoybettingbetkombahis siteleriblackjack siteleriCasinoBonanzacasino bonanzadeneme bonusurulet sitelerisweet bonanzacasino sitelericasino sitelericasino sitelerisupertotobettulipbettumbetpadisahbetvdcasinovenusbetwinxbetbonusgaziemir çilingirtarafbetparibahisjojobet girişmarsbahis7slotsasyabahisbahis1000bahisalbahsegelbaywinbetebetbetexperbetkolikbetmatikbetonredbetorspinbetroadbettiltbetturkeybetvolecasibomcratosslotdumanbetelitbahisextrabetfunbahisgorabetgrandpashabethilbetimajbetjasminbetkalebetkralbetlimanbetmaltcasinomarkajbetmatbetmilanobetmobilbahismostbetgirisneyinenorabahisonwinpalacebetparmabetperabetpokerbetaredwinrexbetrokubetsahabetsavoybettingtarafbettruvabettumbetxslotartemisbitbaymavibetebetbetkolikbetkombetperbettiltceltabetimajbetklasbahisligobetlimanbetmariobetmatbetneyinesahabetbetturkeyBeylikdüzü Escortbetpasrestbetklasbahisbetebetbelugabahistarafbetbetkombetistmarkajbetparibahisbetinegobahisbettiltbetnisbetsatbetorspinligobetbetkanyonbaywinrokubetcratosslotgorabetelexbetfunbahisartemisbetbetparkbetmatikoleybetbetlikekralbetperabetlimanbetsavoybettingintobetdiscount casinobahsegelmostbetbetroadjasminbethilbetvenüsbetasyabahisredwinbetkolikdinamobetmilanobetelitbahisorisbetpusulabetaresbetpolobetdumanbetmatbetpalacebetmrbahistulipbetnorabahismilosbetbetvoleonbahisbetexperbetperbahigopokerbetalordbahiscasinovalebetonredbahis1000baymaviakcebetnoktabetneyinefavorisenbetgitbetcupstarzbethiltonbetsetrabetmelbetbetnanokazandrapokerklasmaltcasinoeskişehir halı yıkamaistanbul escort bayanmarsbahisBağdar Caddesi Escorthamile pornobodrum escortbahis siteleri yenigaziantep escortgaziantep escortmaltepe escortbostancı escortanadolu yakası escortizmir escortdeneme bonusu veren sitelerhttps://www.tedxpenn.com/escort ankaraankara escorthttps://greenhousecraftfood.com/ataşehir escortBetofficeMebbistrendyol indirim koduPusulabetCasibomistanbul escortslot siteleri https://en-iyi-10-slot-siteleri.comstarzbet adamsah.netdeneme bonusuistanbul escortcasibomstarzbetpiabetstarzbet girişstarzbet girişbahsegelbahsegelklasbahisankara kombi servisimersin günlük kiralık evbetturkeyxslotBelge istemeyen bahis siteleribycasinotipobetgrandbettingtruvabetbahiscasinotarafbetbahiscommariobetbetistmarkajbetbetinematadornetcasibombelugabahisbetebet1xbetasyabahiscasinovalediscountcasinoelexbetfavoribahisbahiscombahiscombelugabahisbelugabahisbetistbetistceltabetceltabetklasbahisklasbahismariobetmariobetrestbetrestbettarafbettarafbettipobettipobetcasibomcasibomcasibomcasibomstarzbetsahnebetlimanbetredwinmatadorbetmatadorbetbetkombetkomcasibomsancaktepe çilingircasibomcasibomcasibomcasibom7slotsbahigobahis1000bahisalbaymavibaywinbetexperbetkanyonbetkolikbetkombetlikebetmatikbetnisbetonredbetorspinbetparkbetperbetroadbetsatbettiltbetturkeybetvole24wincratosslotelitbahisfavorisenfunbahisgorabethilbetikimisliimajbetintobetjasminbetjetbahiskralbetligobetlordbahismarsbahismeritkingmilanobetmobilbahismostbetmrbahisneyinenoktabetnorabahisoleybetonbahisonwinorisbetparmabetperabetpiabetpinuppokerbetapusulabetredwinrexbetromabetsahabetsavoybettingbetkombahis siteleriblackjack siteleriCasinoBonanzacasino bonanzadeneme bonusurulet sitelerisweet bonanzacasino sitelericasino sitelericasino sitelerisupertotobettulipbettumbetpadisahbetvdcasinovenusbetwinxbetbonusgaziemir çilingirtarafbetparibahisjojobet girişmarsbahis7slotsasyabahisbahis1000bahisalbahsegelbaywinbetebetbetexperbetkolikbetmatikbetonredbetorspinbetroadbettiltbetturkeybetvolecasibomcratosslotdumanbetelitbahisextrabetfunbahisgorabetgrandpashabethilbetimajbetjasminbetkalebetkralbetlimanbetmaltcasinomarkajbetmatbetmilanobetmobilbahismostbetgirisneyinenorabahisonwinpalacebetparmabetperabetpokerbetaredwinrexbetrokubetsahabetsavoybettingtarafbettruvabettumbetxslotartemisbitbaymavibetebetbetkolikbetkombetperbettiltceltabetimajbetklasbahisligobetlimanbetmariobetmatbetneyinesahabetbetturkeyBeylikdüzü Escortbetpasrestbetklasbahisbetebetbelugabahistarafbetbetkombetistmarkajbetparibahisbetinegobahisbettiltbetnisbetsatbetorspinligobetbetkanyonbaywinrokubetcratosslotgorabetelexbetfunbahisartemisbetbetparkbetmatikoleybetbetlikekralbetperabetlimanbetsavoybettingintobetdiscount casinobahsegelmostbetbetroadjasminbethilbetvenüsbetasyabahisredwinbetkolikdinamobetmilanobetelitbahisorisbetpusulabetaresbetpolobetdumanbetmatbetpalacebetmrbahistulipbetnorabahismilosbetbetvoleonbahisbetexperbetperbahigopokerbetalordbahiscasinovalebetonredbahis1000baymaviakcebetnoktabetneyinefavorisenbetgitbetcupstarzbethiltonbetsetrabetmelbetbetnanokazandrapokerklasmaltcasinoeskişehir halı yıkamaistanbul escort bayanmarsbahis
escort Bağcılar escort Bahçelievler escort Bakırköy escort Bayrampaşa escort Beylikdüzü escort Güngören escort İstiklal escort Kadıköy escort Sultanbeyli escort Üsküdar escort Avsallar escort Mahmutlar escort Oba escort Mecidiyeköy escort Ölüdeniz escort Güllük escort Kültür escort Ataşehir escort Avcılar escort Başakşehir escort Esenler escort Esenyurt escort Fatih escort Gaziosmanpaşa escort Kartal escort Küçükçekmece escort Maltepe escort Pendik escort Sultangazi escort Ümraniye escort Adapazarı escort Yalıkavak escort güvenilir casino siteleri Yalova escort Muğla escort Aydın escort Çanakkale escort Balıkesir escort Tekirdağ escort Manisa escort Trabzon escort Kahramanmaraşescort Kütahya escort Osmaniye escort Sivas escort Tokat escort Çorum escort Yozgat escort Isparta escort Elazığ escort Ordu escort Edirne escort Erzincan escort Zonguldak escort Rize escort Uşak escort Kırşehir escort Erzurum escort Giresun escort Amasya escort Sinop escort Niğde escort Bolu escort Karaman escort Kırıkkale escort Bayburt escort Ardahan escort Gümüşhane escort Artvin escort Çankırı escort Bartın escort Sinop escort Bilecik escort Karabük escort Burdur escort Nevşehir escort Kıbrıs escort Kırklareli escort Kastamonu escort Düzce escort Aksaray escort Adıyaman escort Afyon escort Arnavutköy escort Bebek escort Beşiktaş escort Beykoz escort Beyoğlu escort Büyükçekmece escort Çatalca escort Çekmeköy escort Eyüpsultan escort Kağıthane escort Sancaktepe escort Sarıyer escort Şile escort Silivri escort Şişli escort Taksim escort Zeytinburnu escort Aliağa escort Balçova escort Bayındır escort Bayraklı escort Bergama escort Beydağ escort Bornova escort Buca escort Çeşme escort Çiğli escort Karşıyaka escort Fehiye escort Marmaris escort Gaziemir escort Dikili escort Menderes escort Menemen escort Torbalı escort Atakum escort Çerkezköy escort Yenişehir escort Bodrum escort Toroslar escort Tarsus escort Silifke escort Mezitli escort Erdemli escort Anamur escort Akdeniz escort Melikgazi escort Elbistan escort Lüleburgaz escort İzmit escort İlkadım escort Çorlu escort Battalgazi escort Yeşilyurt escort Milas escort Ceyhan escort Çukurova escort Kozan escort Sarıçam escort Seyhan escort Emirdağ escort Sandıklı escort Merzifon escort Suluova escort Taşova escort Altındağ escort Batıkent escort Çankaya escort Çubuk escort Etimesgut escort Haymana escort Kahramankazan escort Keçiören escort Kızılcahamam escort Mamak escort Polatlı escort Pursaklar escort Sincan escort Ulus escort Yenimahalle escort Aksu escort Alanya escort Belek escort Demre escort Döşemealtı escort Elmalı escort Finike escort Gazipaşa escort Kaş escort Kemer escort Kepez escort Konyaaltı escort Korkuteli escort Kumluca escort Lara escort Manavgat escort Muratpaşa escort Serik escort Side escort Didim escort Efeler escort Nazilli escort Söke escort Altıeylül escort Ayvalık escort Bandırma escort Bigadiç escort Burhaniye escort Dursunbey escort Edremit escort Erdek escort Gömeç escort Gönen escort Havran escort İvrindi escort Karesi escort Kepsut escort Susurluk escort Büyükorhan escort Gemlik escort Görükle escort Gürsu escort Harmancık escort İnegöl escort İznik escort Karacabeyescort Kestel escort Mudanya escort Mustafakemalpaşa escort Nilüfer escort Orhangazi escort Osmangazi escort Yıldırım escort Biga escort Çan escort Gelibolu escort Karahayıt escort Merkezefendi escort Pamukkale escort Keşan escort Aziziye escort Palandöken escort Yakutiye escort Odunpazarı escort Tepebaşı escort Araban escort İslahiye escort Karkamış escort Nizip escort Nurdağı escort Oğuzeli escort Şahinbeyescort Şehitkamil escort Yavuzeli escort Bulancak escort Espiye escort Görele escort Altınözü escort Arsuz escort Antakya escort Defne escort Dörtyol escort Erzin escort Hassa escort İskenderun escort Kırıkhan escort Kumlu escort Payas escort Reyhanlı escort Samandağ escort Eğirdir escort Yalvaç escort Foça escort Karabağlar escort Kemalpaşa escort Kiraz escort Kınık escort Konak escort Narlıdere escort Ödemiş escort Tire escort Urla escort Safranbolu escort Akhisar escort Alaşehir escort Kırkağaç escort Salihli escort Sarıgöl escort Şehzadeler escort Soma escort Turgutlu escort Yunusemre escort Akkışla escort Bünyan escort Develi escort Kocasinan escort Talas escort Yahyalı escort Gazimusağa escort Girne escort İskele escort Lefke escort Lefkoşa escort Başiskele escort Çayırova escort Darıca escort Afşin escort Dulkadiroğlu escort Göksun escort Onikişubat escort Türkoğlu escort Kızıltepe escort Mut escort Dalaman escort Gümbet escort Datça escort Kavaklıdere escort Köyceğiz escort Menteşe escort Turgutreis escort Ula escort Yatağan escort Fatsa escort Altınordu escort Ünye escort Düziçi escort Kadirli escort Ardeşen escort Akyazı escort Arifiye escort Erenler escort Geyve escort Hendek escort Karasu escort Kaynarca escort Sapanca escort Derince escort Dilovası escort Gebze escort Gölcük escort Kandıra escort Karamürsel escort Kartepe escort Körfez escort Akşehir escort Beyşehir escort Bosna escort Ereğli escort Karapınar escort Meram escort Selçuklu escort Gediz escort Simav escort Tavşanlı escort Doğanşehir escort Bafra escort Çarşamba escort Boyabat escort Kapaklı escort Süleymanpaşa escort Erbaa escort Niksar escort Turhal escort Akçaabat escort Of escort Ortahisar escort Yomra escort Armutlu escort Çiftlikköy escort Çınarcık escort Akdağmadeni escort Boğazlıyan escort Sarıyaka escort Sorgun escort Alaplı escort Çaycuma escort Devrek escort Ereğli escort Kilimli escort Kozlu escort