KİTAP “OKU” DÜĞÜNE GEL…
Hasan Tülkay
28 Temmuz’da haberini almış, hemen dostlara haber salmıştım:
BİR DÜĞÜN OLACAK Ocak Bucak ruhuyla…
Düğünden öte tam bir millî kültür şöleni… Hazırlıklar son hızla devam ediyor. Düğün sahibi Burdur Bucak’tan hemen herkesin iyi bildiği bir öğretmen arkadaşımız…
Oğlunun düğün davetiyesi olarak kitap dağıtıyor. Parola: 7’den 77’ye HERKES OKUSUN DİYE 777 KİTAP OKULUK (DAVETİYE)
Düğünlerde nadiren de olsa geline damada kitap hediye edildiği görülür. Bazı muhafazakâr kesimlerde Kur’an, ülkücü düğünlerinde de bayrak kılıç Kur’an hediye edildiği bilinmektedir. Fakat Bucaklıca OKU (Okuntu, okuluk, davetiye) olarak bu kadar geniş kapsamlı kitap dağıtımı sanırım ilk olacak.
AHDİMİZ AKTİMİZ ANDIMIZ KİTAP ÜZRE ANLAYIŞI ile bu öncü girişimi benimseyen gelin damat adaylarına ve ailelerine tebrik ve teşekkür borcumuz olduğunu düşünüyorum.
Kitaba, kültüre, eğitime değer veren bir zihniyetin düğün davetiye geleneğimize girmesine öncü olarak anılmalarını dileriz.
İsimleri ve eserleri ile DAVETİYE KİTAP girişimine manevî desteklerinden haberdar olduğumuz Hayati Bice, Hayri Ataş, Bülent Keskin, Nevzat Yüksel, Harun Yiğit, Ali Yıldız, Nurullah Çetin gibi yazar ve yayıncı dostlarımıza da teşekkürler.
Umarız ve dileriz ki Burdur Bucak’tan atılan işaret fişeği bundan sonraki düğünlerde de örnek olacaktır.
Kamu çalışanlarının sendikal mücadelesinde, TÜRK EĞİTİM-SEN’in örgütlenmesinde, ülkücü teşkilatlanmada aktif sorumluluklar yüklenen, aynı zamanda İLK-SAN temsilcisi değerli bir üretken eğitimci olan Hüseyin TORUN biricik oğulları Avukat Emin Alpertunga TORUN’un düğün merasimine davetiye (OKU) olarak kitabı seçmiş. Aile meclisi, gelin adayı Zeynep hanım ve dünürleri de bu ilginç, sıra dışı seçimi onaylamışlar. İstemişler ki, bağıran çağıran, kara gürültüye koşan cemiyetimiz biraz da düşünmeye, yüreğinin sesini dinlemeye yönelsin…
Yumruklar yerine kafalar konuşsun…
Kitap medeniyetinin çocukları kitapla dost olsunlar…
Düğünler, evlilik, insan hayatında sayılı çok özel işaretli törenlerdir. Keza toplum hayatımız açısından da, birtakım geleneklerin, sevinç ve mutluluk duygularının paylaşımıdır düğünler… Törelerin yaşatılması, paylaşma, yardımlaşma, dayanışma ruhunun canlı tutulması için bir vesiledir.
Kitap kültür ve doğa dostu Hüseyin hocamızdan aldığım bilgiye göre “7’den 77’ye Herkes Okusun Diye 777 Kitap” hedefiyle başlayan OKU dağıtımı bin kitabı geçmiş. Evet, sayı ile tam bin, (1.000) kitabı geçmiş. Hem de ne kitaplar… Dünya Klâsiklerinden ATSIZ’ın BOZKURTLAR’ına, Ziya Gökalp’in TÜRKÇÜLÜĞÜN ESASLARI’na varıncaya kadar geniş bir yelpazede edebî, fikrî eserler…
Bucak’ta bu kadar geniş çaplı ilk kitap OKU dağıtımı olmakla birlikte, Avukat Ahmet Sedat Oktay ve emekli Öğretmen Çamlıklı Ali Baki Çatal da düğün okusu olarak kitap dağıtmışlar. Doğrusu yeni öğrendim ve çok sevindim…
Not: Davetiye kitapla birlikte ayraç şeklinde ve alışılmışın dışında Cemil Meriç portresi ve sözleri ile oluşturulmuştur.
Bir müjdem daha var: Emin Alpertunga ve Zeynep hanımın düğününde TRT Müzik ZAMÂNE Programının yapımcısı, özellikle yöre müziğimizin güçlü sesi Uğur ÖNÜR ve arkadaşları da çalıp söyleyecekler.
Düğünümüz toyumuz şen ola…