Seçimi kazanılan belediye sayısına göre değil, alınan oylara ve oy oranlarına göre hesaplamak gerekir. 30 Mart 2014 seçimlerinde seçmen sayısı, 2011 seçimlerine göre 1.5 milyon artmıştır. Seçimin galibi belirlenirken bunun göz önünde bulundurulması gerekir.
AKP; 2011 seçimlerinde % 49.9 oranında 21 milyon oy almıştır. 2014 seçimlerinde ise % 43.3 oranında 19 milyon oy almıştır. Oy oranı % 6.6, oyu 2 milyon gerilemiştir.
CHP ; 2011 seçimlerinde % 26 oranında 11.5 milyon oy almıştır. 2014 seçimlerinde % 27 oranında yine 11.5 milyon oy almıştır. Bu durumda oy oranını % 1 oranında arttırmış, oyunu ise korumuştur.
MHP; 2011 seçimlerinde % 13 oranında 5.4 milyon oy almıştır. 2014 seçimlerinde % 17.5 oranında 7.9 milyon oy almıştır. Oy oranı % 4.5 oranında, oyu 2.5 milyon artmıştır.
Bu durumda seçimin gerçek galibi kimdir? Kim ne derse desin bu seçimin galibi MHP’dir. Ayrıca 3 Büyükşehir ve 5 İl Belediye Başkanlığı kazanan MHP, 30 ilde de 2. parti olarak önümüzdeki seçimlerde Başkanlık kazanabilecek konumda olduğunu göstermiştir.
Bu seçim sonuçlarına göre CHP, ancak bir önceki seçimdeki oyunu koruyabilmiştir. Bu durumda seçimin tek mağlubu olduğu görülüyor. O da bir önceki seçime göre 2 milyonun üzerinde oy kaybeden AKP’dir. Onu başarılı gösteren, aleyhinde bu kadar iddia varken % 43.3 oy almasıdır. Çünkü daha fazla oy kaybına uğrayacağı hesaplanıyordu.
Fakat şunu da unutmamak gerekir. Eğer bu olaylar olmasa ve muhalefet bu kadar çalışmasa belki % 50 oranının üstüne çıkacaktı. Demek ki, bir yıl önce oy ortalaması bu civardaymış.
AKP’nin azalan 2 milyon oyu hangi partilere gitti? Yapılan analizlere göre 300 bini Büyük Birlik Partisine, 700 bini Saadet Partisine, 1 milyonu da MHP’ye gittiği hesaplanıyor.
Peki MHP’nin aldığı diğer 1.5 milyon oy nereden geldi? Bunun cevabı açık, bu 1.5 milyon oy yeni seçmen olan gençlerden geldi.
Bu yüzden MHP’lilerin seçim sonuçlarını değerlendirirken bir yenilgi psikolojisine girmemeleri gerekir.” AKP’nin 19 milyon, MHP!nin 8 milyon oyu var, bu mu başarı?” dememek gerekir. Tabii ki, Güneydoğu’da hiç olmamak, Doğu’da ise çok zayıf olmak tabii ki, başarısızlık. Bunun için bu bölgelere göre yeni politikalar geliştirip, buna göre çalışmak gerekir. Ayrıca MHP, üç büyük ilimiz olan İstanbul , Ankara ve İzmir’de oy oranını en az % 15’e çıkarmadan iktidarın eşiğine gelmek mümkün değildir.
Bunun için, Türkiye’nin sorunlarına çağdaş çözüm programları oluşturmak. Türk halkının gönlüne dokunmanın yöntemini bulmak ve hemen çalışmaya başlamak gerekiyor.
Önce alınan sonuçtan mutlu olalım. Sonra birbirimizle uğraşmayı bırakıp derhal milli iktidara doğru yürüyüşümüzü başlatalım.