DOLAR 32,5895 % 0.28
EURO 34,7718 % 0.05
STERLIN 40,5605 % -0.18
FRANG 35,7091 % 0.23
ALTIN 2.489,90 % 0,22
BITCOIN 2.076.063 3.493

TÜRK-İSLÂM MEDENİYETİNİN OLUŞMASI

Yayınlanma Tarihi :
TÜRK-İSLÂM MEDENİYETİNİN OLUŞMASI

Bülent Vedat AYDEMİR

 

TÜRK MERKEZLİ DÜŞÜNMEK (4.BÖLÜM)

 

TÜRK-İSLÂM MEDENİYETİNİN OLUŞMASI

 

Töre’den Tevhid’e geçiş.

Orta Asya bozkırlarında yaşayan topluluklar içerisinde tarihi ve sosyal yapılarıyla öne çıkan Türk kavimleri birliğe çok önem vermişlerdir. Burada asıl olan töredir. Töre’nin merkezinde de Gök Tanrı inancı vardır. Gök Tanrı bütün varlık âleminin sembolü olduğu gibi, varlık âlemi de bütün unsurlarıyla bu ilahi gerçeğin birer parçası durumundadır.

Töre’nin fikri temelini sınıfsız toplum, hak, hukuk, adalet, itaat, sadakat, merhamet, iyilik ve birliktelik gibi kavramlar oluşturur. Kimsenin kölesi olmamak ve kimseyi köle yapmamak; tabiatla birlikte olmak, kanaat sahibi olmak ve her şeyin yaratıcısı olan “Tanrı”ya inanmak esastır.

Türkler töreleri ve bozkır coğrafyasındaki hayat tarzı gereği iktisadi, sosyal ve kültürel alanlarda kurumsallaşmışlar; örgütlenme ve yönetme yeteneklerini geliştirmişlerdir.

***

İslâmiyet’ten önce Arap yarımadasında efendi-köle, göçebe-yerleşik, çoban-tacir gibi ikili, sınıflı sosyal ve iktisadi yapı mevcuttu.

Araplar arasında ki bu düalist yapıya, birde, Hz. Peygamberin vefatından sonra “iktidar olma” mücadelesi ilave edilmişti. Fıkıh tartışmalarının önemli bir bölümünü “iktidarın meşruiyeti” oluşturuyordu. Bu tartışmalar sonucu İslâm dünyasında siyasi ve itikadi mezhepler ortaya çıkmaya başlamıştı.

Türklerin İslâmiyet’i kabul etmeye başladığı yıllardaki bu durum, Türkler açısından tevhit ve akait konularında kendilerini ikna edecek uygun bir dil geliştirmelerini gerektiriyordu.

Bu uygun dili, temel çıkış noktasını Kur’an’dan alan İmam Maturidi ortaya koymuştur.

İmam Maturidi, Türk töresinin bilgeliğine aklı eklemiş, tevhit ruhuyla birleştirmiş ve bir ideale yönlendirmiştir. Din ve devlet yönetiminin birbirinden ayrılması gerektiğini belirten İmam Maturidi’ye göre, din gönülden kabul esasına, devlet işlerinin ise güç kullanma esasına dayanır. Maturidi’nin bu görüşü günümüz laik devlet yapısının erken dönem devlet yapılanması ve siyaset anlayışında da yer aldığını göstermektedir.

 

Türk töresinde yer alan coğrafyaya hâkim olma, ortama ve iklime uyma, yüksek sevk ve manevra yetenekleri, hikmetin akılla donatılması, yöneticiye itaat; tevhit inancına (Allah’ın birliğine inanma, bir sayma, bir olarak bakma) sadakat, dünyayı kavramada bilgelik gibi temel kavramlar İslâm’la bütünleştirilmiş ve yepyeni bir medeniyet, Türk-İslâm medeniyeti oluşturulmuştur.

Türkler İslâmiyet’le birlikte yeni bir yola girmeleri aynı zamanda töre’den tevhit’e geçişi de beraberinde getirmiştir.

Bu yeni yolda yüklenilen görev bölgesel ve kavmi sorumluluktan öte, kıtalar arası ve kavimler üstü bir görevdi. Bu görev bundan sonra “Türk Cihan Hâkimiyeti mefkûresi” olarak adlandırılacaktır.

Allah’ın Ordusu ve Askerleri

Prof. Dr. Durmuş Hocaoğlu, “Türk Müslümanlığı üzerine bazı notlar” başlıklı makalesinde, “Türkler, Müslüman olmaya başlayınca, İslâm’ın müdafaasının ihalesini almışlar ve bir daha da kimseye bırakmamışlardır. Daha henüz ilk Müslüman-Türk devletlerinin kurulmasının öncesinden başlayarak göğüslerini 1000 yıldan daha uzunca bir süre Batı’da Haçlılara, Kuzey’de Ruslara, Doğu’da Çinlilere siper etmişler, İslâm dünyası içerisinde de ihanetlerle boğuşmuşlardır; onlar, bütün tarih boyunca İslâm dünyasının yükünü ve kahrını çekmişler, kaynaklarını ve canlarını bu yolda tüketmişlerdir. Eğer Müslüman Türk ve onun hâlâ hafızalardan silinmeyen o dehhaş (dehşetli) gücü ve akıl-almaz “İla-yı Kelimetullah” Allah kelamının, İslâmiyet’in ulviyetini ve hakikatlerinin kıymetini bildirmek ve yaymak). cehdi olmasaydı her şey tanınmayacak şekilde farklı olur du” tespitinde bulunur ve ilave eder, “Biz Türkler, kelimenin tam ve hakiki manasıyla ‘Allah’ın Askerleri’ olmuşuzdur” (Köprü Dergisi- Sayı:66 – 1999)

***

8 ile 19. Yüzyıllar arasındaki 1100 senelik dönem, Türk-İslâm tefekkür dönemi olarak adlandırılır.

Prof. Dr Hilmi Ziya Ülken,e göre “İslâmi Türk tefekkürü bir “ümmet” tefekkürüdür. Orada imparatorluk ideolojisi beynelmilel dinî camia meydana getirmiştir. Türk tefekkürü burada kendine mahsus karakteri ancak Araplar, Türk ve Acemler arasında müşterek olan İslâmi bir şekil içerisinde ifade edebilmiştir. Bu devirde orijinal bir eserin ortaya konulabilmesi için her şeyden evvel ümmet ruhunun tamamen kavranmış olması, yani İslâmi şekilde “üstat” olunması lazımdı. Bundan dolayı Türk tefekkürü ümmet devrinde hakiki mahsul verinceye kadar; bu devrin şekline ait uzun bir çıraklık devresi geçirmiştir.” … “Her ne kadar genel bir ümmet medeniyetinden bahsedilse de milletler kendi kültürlerine göre İslami düşüncelerini de şekillendirmişlerdir. Şu halde, İslamiyet içerisinde Türk’ten değil fakat Türk’ün İslamiyet’inden bahsedilebilir. Bu demektir ki, Türkler sabit bir şekil ve vahdet olan İslâm medeniyetine kendi hususi renklerini katmamışlar; fakat kendi cemiyetleri ve içtimai şartları içerisinde İslâmiyet’e yeni bir şekil ve mana vermişlerdir. ” (Türk tefekkür tarihi. S:82-83- Yapı Kredi yayınları-2004)

SELÇUKLULAR DÖNEMİ

Büyük Selçuklu Devleti’nin temeli, Oğuzların Kınık Boyunun mensubu ve lideri, bağımsız bir Türk devleti olan Oğuz Yabguluğu’nun Subaşısı (ordu komutanı)  Selçuk bey tarafından 1020’li yılında atılmış, yeğenleri Tuğrul ve Çağrı beyler tarafından bağımsız bir devlet haline getirilmiştir.

Tuğrul ve Çağrı Beyler önderliğindeki Büyük Selçuklu Devleti’nin önlenemez ilerleyişi bölgedeki dengeleri tümüyle değiştiriyordu. Yalnızca 20 yıl gibi bir süre içerisinde Asya’nın dörtte birine hâkim olan Selçuklular artık gözünü batıya, Bizans topraklarına dikmişti.
Büyük Selçuklu Devleti yalnızca Türk dünyasının değil İslam dünyasının da en önemli aktörü haline gelmişti. Zira İslam dünyası mezhep çatışmaları ile boğuşuyor, Şii-Sünni çatışmalarıyla mücadele eden İslam coğrafyası Arap Yarımadasından dışarı çıkamıyordu. Selçukluların Orta Doğu üzerindeki mutlak hâkimiyeti Arap Yarımadasında varlığını devam ettiren Abbasileriçin bir umut ışığı olmuştu. Zira Abbasiler, Şii kökenli Büveyhioğulları devletinin baskısı altındaydılar.
Tuğrul Bey, Halife Kaim’in talebi üzerine bizzat ordusunun başına geçerek Büveyhioğullarının Abbasiler üzerindeki baskısını ortadan kaldırmak için Bağdat’a girdi (1055). Selçukluların Bağdat’a girmesi üzerine Büyük Selçuklu Devleti ile baş etmesi mümkün olmayan Büveyhioğulları Bağdat’ı terk ettiler
Selçuklular, Abbasilerin ve dolayısıyla İslam dünyasının yardımına koşmuş, İslam’ın Arap coğrafyasının dışına çıkabilmesini sağlamıştır.

Ya Devlet Başa ya kuzgun leşe

Türkler İslam medeniyetine siyasi bir güç olarak girdiklerinde İslam medeniyeti yaklaşık 400 yaşında bir medeniyetti.

İslâm dünyasının dünya görüşü ve tasavvurunu büyük oranda tamamlayan bu medeniyetin büyük siyasi, fikri ve manevi önderleri Farabi, İbn-i Sina, İbn-i Heysem, ve Bîrûnî hemen hemen aynı dönemlerde vefat etmişlerdi.

İslâm dünyası siyasi açıdan parçalanmış vaziyetteydi; neredeyse her şehir birer devlet halini almıştı. Doğal olarak adalet, aklî düşünce ve vicdan paramparça olmuştu. Hakikati kendilerinin temsil ettiğini savunan birçok dinî ve fikrî kuruluşlar arasında keskin çatışmalar oluyordu: İtikadî ve fıkhî mezhepler arasında ifrat ve tefrik had safhaya ulaşmıştı. Aklın ve bilginin parçalanmış hali eylemlere de yansımaktaydı; devletsizliğin, yaygın fitne ve fesatçılığın yarattığı büyük bir kaos içerisindeydi.

Bugünlerde bile sıkça kullanılan “Ya Devlet başa ya kuzgun leşe” deyiminin içeriği bu dönemi yansıtır.

Türkler, binlerce yıllık devlet yönetme meziyetlerini ve bilgi birikimlerini İslâm coğrafyasına taşıdılar; fitne ve fesadı yok edecek, içtimai düzeni (nizam-ı âlem) sürdürebilir kılacak tedbirler aldılar.

Ortak Akıl, Ortak Vicdan, Ortak İrfan

Öncelikle siyasi birliğin sağlanması için ortak akıl, ortak irfan ve ortak vicdanın oluşturulması ve adil bir yönetim sistemini yerleştirmek istediler. Uygulanabilir, güçlü ve tutarlı bir hukuk sistemini oluşturmaya çalıştılar. Siyasi iradenin hukuk bilincine sahip olmasına önem verdiler; devletin bu bilince sahip insanları yetiştirmesi için gerekli okulları (medreseleri) açtılar.

Türkler tarafından oluşturulan medrese sistemi, verdiği hukukla bu bilinci öğretmiş, ürettiği hukukçu da bunu icra etmiştir.

 

Prof. Dr. İhsan FAZLIOĞLU’nun  “Anadolu Selçukluları ve Beylikler dönemi Türk felsefe-bilim tarihine önsöz” başlıklı makalesinde de belirttiği gibi

Türkler, siyasî birliğin bile meşruiyetini kendisinden devşirdiği aklın/nazarın birliğinin yeniden yapılanması için çift yönlü bir strateji takip ettiler.

–Birincisi, hakikat‘e ilişkin farklı mezhep, meslek ve meşreplerin ileri sürdüğü mevcut bilgi birikimini bir ortak-dil‘e dökmek;

–İkincisi ise bu ortak-dil’e dökülen bilgi manzumesini eğitim-öğretim yoluyla nesiller arası aktarıma sokmak.

Ortak-dil üzerinden yürütülecek eğitim-öğretim yoluyla din, ortak-vicdanı; hikmet, ortak-idraki; tasavvuf ise ortak-irfanı verecek; kısaca üst-dilde birleşen bir ortak-akıl, her alanda vuku bulan çatışma ortamlarını giderecek, en azından asgariye düşürecektir. Bu ortak-aklın kalıcılığı için ise, medrese hem ortak-vicdanın hem ortak-idrakin, dergâh/tekke/tarikatlar ise ortak-irfanın sürekliliğini yürütmeyi üstlenmiştir.”

 

Prof. Dr. İbrahim Kafesoğlu’na göre de “ Türkler yeni bölge ve kültür şartlarının gereklerine uymuşlar, dolayısıyla eskisinden oldukça farklı bir hüviyete bürünmüşlerdir… İdarelerindeki bölgelerde Müslüman kütlelerce alışılmış ve onları rahatsız etmeyen gelenek ve kuruluşlara müdahale etmemişlerdir… Selçuklu devleti Müslüman ülkelerin ortasında kurulmuş ve bütün siyasi, iktisadi, dini icraatı doğrudan doğruya bu memleketlerin meselelerine, Türk ve yerli Müslüman halkın arzu ve ihtiyaçlarının tatminine yönelmişti. Böylece, bilhassa bahis konusu “kaynaşma”yı gerçekleştirmek suretiyle Türk-İslâm devlet ve cemiyetini meydana getirmeyi başaran Büyük Selçuklu İmparatorluğu zamanı, sonraki bin yıllık tarihe damgasını vuran bir “büyük” çağ vasfını taşımaktadır.” (Türk Milli Kültürü S: 339-340. Ötüken Neşriyat-2012)

 

İşte Selçuklular (Oğuzlar) böyle bir dönemde tarihi tecrübe ve devlet yönetimi bilgisinin kazandırdığı büyük tecrübe; akli düşünce, düzen ve süreklilik özellikleriyle bilgi akıl ve adaleti yeniden tesis etmişlerdir.

Türkler İslâm medeniyetine girmeden önce bu medeniyet içerisinde tartışılan dini, siyasi, kültürel ve felsefi sorunların hiçbirisiyle muhatap olmamışlar; zihinlerini bu konulara yormamışlardı. Bunun yanında siyasi birliktelik içinde topladıkları bu medeniyet mensuplarını anlamak, medeniyetin içeriği hakkında bilgi edinmek, daha da ötesinde onları kendilerinden kılmak durumundaydılar.

 

Ünlü tarihçi Prof. Dr. İsmail Hami Danişmend’e göre ” İnkârına imkân olmayan bir hakikat şudur: İslâm, Oğuz Türlüğünden ne kadar kuvvet almışsa, Türklük de İslâm’dan o kadar kuvvet almış ve sonuçta İslâm’ı Türklük ve Türklüğü de İslâm Yaşatmıştır” ( Türkler Niçin Müslüman Oldu. S:133, Timaş yayınları-2008)

 

İşte böyle bir ortamda Türkler Müslümanlaştıkça, İslâm da Türkleşti, ortaya bir Türk İslâm’ı çıktı ve bu İslam’a mensup Müslüman Türk, bir Türk-İslâm medeniyeti inşa etti.

 

YORUM YAP

Bağdar Caddesi Escorthamile pornobodrum escortbahis siteleri yenigaziantep escortgaziantep escortmaltepe escortbostancı escortanadolu yakası escortizmir escortdeneme bonusu veren sitelerhttps://www.tedxpenn.com/escort ankaraankara escorthttps://greenhousecraftfood.com/ataşehir escortBetofficeMebbistrendyol indirim koduPusulabetCasibomistanbul escortslot siteleri https://en-iyi-10-slot-siteleri.comstarzbet adamsah.netdeneme bonusuistanbul escortcasibomstarzbetpiabetstarzbet girişstarzbet girişbahsegelbahsegelklasbahisankara kombi servisimersin günlük kiralık evbetturkeyxslotBelge istemeyen bahis siteleribycasinotipobetgrandbettingtruvabetbahiscasinotarafbetbahiscommariobetbetistmarkajbetbetinematadornetcasibombelugabahisbetebet1xbetasyabahiscasinovalediscountcasinoelexbetfavoribahisbahiscombahiscombelugabahisbelugabahisbetistbetistceltabetceltabetklasbahisklasbahismariobetmariobetrestbetrestbettarafbettarafbettipobettipobetcasibomcasibomcasibomcasibomstarzbetsahnebetlimanbetredwinmatadorbetmatadorbetbetkombetkomcasibomsancaktepe çilingircasibomcasibomcasibomcasibom7slotsbahigobahis1000bahisalbaymavibaywinbetexperbetkanyonbetkolikbetkombetlikebetmatikbetnisbetonredbetorspinbetparkbetperbetroadbetsatbettiltbetturkeybetvole24wincratosslotelitbahisfavorisenfunbahisgorabethilbetikimisliimajbetintobetjasminbetjetbahiskralbetligobetlordbahismarsbahismeritkingmilanobetmobilbahismostbetmrbahisneyinenoktabetnorabahisoleybetonbahisonwinorisbetparmabetperabetpiabetpinuppokerbetapusulabetredwinrexbetromabetsahabetsavoybettingbetkombahis siteleriblackjack siteleriCasinoBonanzacasino bonanzadeneme bonusurulet sitelerisweet bonanzacasino sitelericasino sitelericasino sitelerisupertotobettulipbettumbetpadisahbetvdcasinovenusbetwinxbetbonusgaziemir çilingirtarafbetparibahisjojobet girişmarsbahis7slotsasyabahisbahis1000bahisalbahsegelbaywinbetebetbetexperbetkolikbetmatikbetonredbetorspinbetroadbettiltbetturkeybetvolecasibomcratosslotdumanbetelitbahisextrabetfunbahisgorabetgrandpashabethilbetimajbetjasminbetkalebetkralbetlimanbetmaltcasinomarkajbetmatbetmilanobetmobilbahismostbetgirisneyinenorabahisonwinpalacebetparmabetperabetpokerbetaredwinrexbetrokubetsahabetsavoybettingtarafbettruvabettumbetxslotartemisbitbaymavibetebetbetkolikbetkombetperbettiltceltabetimajbetklasbahisligobetlimanbetmariobetmatbetneyinesahabetbetturkeyBeylikdüzü Escortbetpasrestbetklasbahisbetebetbelugabahistarafbetbetkombetistmarkajbetparibahisbetinegobahisbettiltbetnisbetsatbetorspinligobetbetkanyonbaywinrokubetcratosslotgorabetelexbetfunbahisartemisbetbetparkbetmatikoleybetbetlikekralbetperabetlimanbetsavoybettingintobetdiscount casinobahsegelmostbetbetroadjasminbethilbetvenüsbetasyabahisredwinbetkolikdinamobetmilanobetelitbahisorisbetpusulabetaresbetpolobetdumanbetmatbetpalacebetmrbahistulipbetnorabahismilosbetbetvoleonbahisbetexperbetperbahigopokerbetalordbahiscasinovalebetonredbahis1000baymaviakcebetnoktabetneyinefavorisenbetgitbetcupstarzbethiltonbetsetrabetmelbetbetnanokazandrapokerklasmaltcasinoeskişehir halı yıkamaistanbul escort bayanmarsbahisBağdar Caddesi Escorthamile pornobodrum escortbahis siteleri yenigaziantep escortgaziantep escortmaltepe escortbostancı escortanadolu yakası escortizmir escortdeneme bonusu veren sitelerhttps://www.tedxpenn.com/escort ankaraankara escorthttps://greenhousecraftfood.com/ataşehir escortBetofficeMebbistrendyol indirim koduPusulabetCasibomistanbul escortslot siteleri https://en-iyi-10-slot-siteleri.comstarzbet adamsah.netdeneme bonusuistanbul escortcasibomstarzbetpiabetstarzbet girişstarzbet girişbahsegelbahsegelklasbahisankara kombi servisimersin günlük kiralık evbetturkeyxslotBelge istemeyen bahis siteleribycasinotipobetgrandbettingtruvabetbahiscasinotarafbetbahiscommariobetbetistmarkajbetbetinematadornetcasibombelugabahisbetebet1xbetasyabahiscasinovalediscountcasinoelexbetfavoribahisbahiscombahiscombelugabahisbelugabahisbetistbetistceltabetceltabetklasbahisklasbahismariobetmariobetrestbetrestbettarafbettarafbettipobettipobetcasibomcasibomcasibomcasibomstarzbetsahnebetlimanbetredwinmatadorbetmatadorbetbetkombetkomcasibomsancaktepe çilingircasibomcasibomcasibomcasibom7slotsbahigobahis1000bahisalbaymavibaywinbetexperbetkanyonbetkolikbetkombetlikebetmatikbetnisbetonredbetorspinbetparkbetperbetroadbetsatbettiltbetturkeybetvole24wincratosslotelitbahisfavorisenfunbahisgorabethilbetikimisliimajbetintobetjasminbetjetbahiskralbetligobetlordbahismarsbahismeritkingmilanobetmobilbahismostbetmrbahisneyinenoktabetnorabahisoleybetonbahisonwinorisbetparmabetperabetpiabetpinuppokerbetapusulabetredwinrexbetromabetsahabetsavoybettingbetkombahis siteleriblackjack siteleriCasinoBonanzacasino bonanzadeneme bonusurulet sitelerisweet bonanzacasino sitelericasino sitelericasino sitelerisupertotobettulipbettumbetpadisahbetvdcasinovenusbetwinxbetbonusgaziemir çilingirtarafbetparibahisjojobet girişmarsbahis7slotsasyabahisbahis1000bahisalbahsegelbaywinbetebetbetexperbetkolikbetmatikbetonredbetorspinbetroadbettiltbetturkeybetvolecasibomcratosslotdumanbetelitbahisextrabetfunbahisgorabetgrandpashabethilbetimajbetjasminbetkalebetkralbetlimanbetmaltcasinomarkajbetmatbetmilanobetmobilbahismostbetgirisneyinenorabahisonwinpalacebetparmabetperabetpokerbetaredwinrexbetrokubetsahabetsavoybettingtarafbettruvabettumbetxslotartemisbitbaymavibetebetbetkolikbetkombetperbettiltceltabetimajbetklasbahisligobetlimanbetmariobetmatbetneyinesahabetbetturkeyBeylikdüzü Escortbetpasrestbetklasbahisbetebetbelugabahistarafbetbetkombetistmarkajbetparibahisbetinegobahisbettiltbetnisbetsatbetorspinligobetbetkanyonbaywinrokubetcratosslotgorabetelexbetfunbahisartemisbetbetparkbetmatikoleybetbetlikekralbetperabetlimanbetsavoybettingintobetdiscount casinobahsegelmostbetbetroadjasminbethilbetvenüsbetasyabahisredwinbetkolikdinamobetmilanobetelitbahisorisbetpusulabetaresbetpolobetdumanbetmatbetpalacebetmrbahistulipbetnorabahismilosbetbetvoleonbahisbetexperbetperbahigopokerbetalordbahiscasinovalebetonredbahis1000baymaviakcebetnoktabetneyinefavorisenbetgitbetcupstarzbethiltonbetsetrabetmelbetbetnanokazandrapokerklasmaltcasinoeskişehir halı yıkamaistanbul escort bayanmarsbahis
escort Bağcılar escort Bahçelievler escort Bakırköy escort Bayrampaşa escort Beylikdüzü escort Güngören escort İstiklal escort Kadıköy escort Sultanbeyli escort Üsküdar escort Avsallar escort Mahmutlar escort Oba escort Mecidiyeköy escort Ölüdeniz escort Güllük escort Kültür escort Ataşehir escort Avcılar escort Başakşehir escort Esenler escort Esenyurt escort Fatih escort Gaziosmanpaşa escort Kartal escort Küçükçekmece escort Maltepe escort Pendik escort Sultangazi escort Ümraniye escort Adapazarı escort Yalıkavak escort güvenilir casino siteleri Yalova escort Muğla escort Aydın escort Çanakkale escort Balıkesir escort Tekirdağ escort Manisa escort Trabzon escort Kahramanmaraşescort Kütahya escort Osmaniye escort Sivas escort Tokat escort Çorum escort Yozgat escort Isparta escort Elazığ escort Ordu escort Edirne escort Erzincan escort Zonguldak escort Rize escort Uşak escort Kırşehir escort Erzurum escort Giresun escort Amasya escort Sinop escort Niğde escort Bolu escort Karaman escort Kırıkkale escort Bayburt escort Ardahan escort Gümüşhane escort Artvin escort Çankırı escort Bartın escort Sinop escort Bilecik escort Karabük escort Burdur escort Nevşehir escort Kıbrıs escort Kırklareli escort Kastamonu escort Düzce escort Aksaray escort Adıyaman escort Afyon escort Arnavutköy escort Bebek escort Beşiktaş escort Beykoz escort Beyoğlu escort Büyükçekmece escort Çatalca escort Çekmeköy escort Eyüpsultan escort Kağıthane escort Sancaktepe escort Sarıyer escort Şile escort Silivri escort Şişli escort Taksim escort Zeytinburnu escort Aliağa escort Balçova escort Bayındır escort Bayraklı escort Bergama escort Beydağ escort Bornova escort Buca escort Çeşme escort Çiğli escort Karşıyaka escort Fehiye escort Marmaris escort Gaziemir escort Dikili escort Menderes escort Menemen escort Torbalı escort Atakum escort Çerkezköy escort Yenişehir escort Bodrum escort Toroslar escort Tarsus escort Silifke escort Mezitli escort Erdemli escort Anamur escort Akdeniz escort Melikgazi escort Elbistan escort Lüleburgaz escort İzmit escort İlkadım escort Çorlu escort Battalgazi escort Yeşilyurt escort Milas escort Ceyhan escort Çukurova escort Kozan escort Sarıçam escort Seyhan escort Emirdağ escort Sandıklı escort Merzifon escort Suluova escort Taşova escort Altındağ escort Batıkent escort Çankaya escort Çubuk escort Etimesgut escort Haymana escort Kahramankazan escort Keçiören escort Kızılcahamam escort Mamak escort Polatlı escort Pursaklar escort Sincan escort Ulus escort Yenimahalle escort Aksu escort Alanya escort Belek escort Demre escort Döşemealtı escort Elmalı escort Finike escort Gazipaşa escort Kaş escort Kemer escort Kepez escort Konyaaltı escort Korkuteli escort Kumluca escort Lara escort Manavgat escort Muratpaşa escort Serik escort Side escort Didim escort Efeler escort Nazilli escort Söke escort Altıeylül escort Ayvalık escort Bandırma escort Bigadiç escort Burhaniye escort Dursunbey escort Edremit escort Erdek escort Gömeç escort Gönen escort Havran escort İvrindi escort Karesi escort Kepsut escort Susurluk escort Büyükorhan escort Gemlik escort Görükle escort Gürsu escort Harmancık escort İnegöl escort İznik escort Karacabeyescort Kestel escort Mudanya escort Mustafakemalpaşa escort Nilüfer escort Orhangazi escort Osmangazi escort Yıldırım escort Biga escort Çan escort Gelibolu escort Karahayıt escort Merkezefendi escort Pamukkale escort Keşan escort Aziziye escort Palandöken escort Yakutiye escort Odunpazarı escort Tepebaşı escort Araban escort İslahiye escort Karkamış escort Nizip escort Nurdağı escort Oğuzeli escort Şahinbeyescort Şehitkamil escort Yavuzeli escort Bulancak escort Espiye escort Görele escort Altınözü escort Arsuz escort Antakya escort Defne escort Dörtyol escort Erzin escort Hassa escort İskenderun escort Kırıkhan escort Kumlu escort Payas escort Reyhanlı escort Samandağ escort Eğirdir escort Yalvaç escort Foça escort Karabağlar escort Kemalpaşa escort Kiraz escort Kınık escort Konak escort Narlıdere escort Ödemiş escort Tire escort Urla escort Safranbolu escort Akhisar escort Alaşehir escort Kırkağaç escort Salihli escort Sarıgöl escort Şehzadeler escort Soma escort Turgutlu escort Yunusemre escort Akkışla escort Bünyan escort Develi escort Kocasinan escort Talas escort Yahyalı escort Gazimusağa escort Girne escort İskele escort Lefke escort Lefkoşa escort Başiskele escort Çayırova escort Darıca escort Afşin escort Dulkadiroğlu escort Göksun escort Onikişubat escort Türkoğlu escort Kızıltepe escort Mut escort Dalaman escort Gümbet escort Datça escort Kavaklıdere escort Köyceğiz escort Menteşe escort Turgutreis escort Ula escort Yatağan escort Fatsa escort Altınordu escort Ünye escort Düziçi escort Kadirli escort Ardeşen escort Akyazı escort Arifiye escort Erenler escort Geyve escort Hendek escort Karasu escort Kaynarca escort Sapanca escort Derince escort Dilovası escort Gebze escort Gölcük escort Kandıra escort Karamürsel escort Kartepe escort Körfez escort Akşehir escort Beyşehir escort Bosna escort Ereğli escort Karapınar escort Meram escort Selçuklu escort Gediz escort Simav escort Tavşanlı escort Doğanşehir escort Bafra escort Çarşamba escort Boyabat escort Kapaklı escort Süleymanpaşa escort Erbaa escort Niksar escort Turhal escort Akçaabat escort Of escort Ortahisar escort Yomra escort Armutlu escort Çiftlikköy escort Çınarcık escort Akdağmadeni escort Boğazlıyan escort Sarıyaka escort Sorgun escort Alaplı escort Çaycuma escort Devrek escort Ereğli escort Kilimli escort Kozlu escort