DOLAR 32,5768 % 0.09
EURO 34,9532 % 0.31
STERLIN 40,6086 % 0.06
FRANG 35,6426 % 0.16
ALTIN 2.425,34 % 0,09
BITCOIN 64.322,34 -3.071

Aydınlar Hep Karşı Görüştendir “Hayali Projelere (!) Karnımız Tok”

Yayınlanma Tarihi :
Aydınlar Hep Karşı Görüştendir “Hayali Projelere (!) Karnımız Tok”

“Aydınlar(! ) Hep Karşı Görüştendir”

 (Hayali Projelere (!) Karnımız Tok)

Kenan EROĞLU

 Biri: Nereden çıktı bu Kanal İstanbul projesi. Ben bu projeye de olabilecek her projeye de karşıyım. Bu proje yapıldığı hayata geçtiği takdirde, İstanbul sonsuza kadar yeraltı ve yerüstü su kaynaklarını kaybedecek. İstanbul susuz kalacak. İnsanlar susuzluktan kırılacak.

Diğeri: Bu söylediğiniz konuyu ne zaman incelediniz incelettiniz, daha proje ile ilgili durum yeni ortaya çıktı. Sizin amacınız bilimsel bir veri ortaya koymak mı yoksa aslı olmayan şeylerle, vatandaşta korku oluşturmak için yapılan mesnetsiz bir açıklama mıdır?. 2022 yılında hizmete girmesi planlanan “Melen” Barajı faaliyete geçince İstanbul’un su ihtiyacının tamamını karşılayacağı belirtiliyor.

Biri: Küçükçekmece Gölü’nden 3 sığ fay hattı geçiyor. Kanal İstanbul projesi 1. 2. ve 3. derece deprem bölgelerinde kalıyor. 11 kilometre mesafeden Kuzey Anadolu fay hattı, 30 km. mesafeden Çınarcık fay hattı geçiyor. Bu durumda Kanal İstanbul, İstanbul’un felaketi demektir.

Diğeri: Yüzeysel ve bilim dışı bir açıklama gibi geldi. Bu konuyu ne zaman incelediniz de bu verileri aktarıyorsunuz. Kanal İstanbul’un deprem için ilave bir etki yapmayacağı 275 yıllık tekerrür periyodu alınarak Kanal’ın hesaplanmış model çalışmasında ortaya konulmuş. Ayrıca kanal derinliği Km’lerce değil ki orada bir yarılma meydana gelsin. Derinlik sadece 25 metre.
            Sizin mantığınıza göre bu 25 metre derinlik yer küresinin de ikiye ayrılmasına sebep olacaktır.

Biri: Kanal çevresindeki yapılaşma, kısa zamanda sıcaklık-nem-rüzgâr rejimini değiştirerek İstanbul’u bir ısı adasına çevirecek. Yani sıcaklık artacak. Bu da felakete sebep olacaktır.

Diğeri: En yetkili ağızdan açıklamalar geliyor her halde duymuyorsunuz. Doğayı katledecek bir çalışma asla yok. Sürüngeninden memelisine, ağacından sulak alanlarına kadar hepsi üzerinde ayrı ayrı değerlendirme yapılarak bu sonuca ulaşılmış..

Biri: Küçükçekmece Gölü kıyısında yer alan Bathenoa Antik Kenti, İstanbul’daki ilk yerleşmelerden biri olan Yarımburgaz Mağaraları ve daha bilmediğimiz toprak altındaki nice antik hazineler proje tarafından yutulacak. İstanbul’un tarihi talan edilecek.

Diğeri: Sizi anlamak mümkün değil. 25 metre derinlik 44 km. uzunluktaki bir kanal neyi yutabilir ki. Biraz mantıklı olun. Devasa bir baraj yapılmıyor ki bir göl oluşsun ve pek çok yersular altında kalsın. Tam tersi tarihi yarım adadaki ve Boğaz’daki tarihi eserleri korumaya dayalı bir proje. Tarihi ve insan canını olası tehlikelere karşı korumaya yönelik mükemmel bir tarih projesi.

Biri: Bırakın inşaat maliyetini, özel şahıslara ait mülklerin kamulaştırma bedelleri bile milletin sırtına yüklenecek.

Diğeri: Türkiye bu güne kadar hiçbir projeye imza atmamış gibi konuşuyorsunuz. Ülkede pek çok proje yapıldı ve kamulaştırmalarda yapıldı. Yapılan projenin getirisi her zaman daha fazla olmuştur. Bunu hesap edemiyorsanız bir yetkiliye hesap ettiriniz. Projenin maliyeti 75 milyar lira. Bu işin farklı finansman yöntemleri vardır. Vatandaşa vergi ile yapılmayacağı açık bir gerçek. Projenin çok yüksek bir maliyeti var diye o proje yapılmayacak mı: Elbette yapılacak.

Ayrıca bir de Türkiye’nin çok başarılı bir şekilde pek çok projede uygulaya geldiği “yap işlet devret” yöntemi ile de bu iş yapılabilir. İstanbul hava limanı için de benzer şeyler söylemiştiniz ama hava limanı açıldığından bu güne 28 Ekim 2019 itibariyle 40 milyonu geçmiş durumda.

Biri: Bakanlığın ilk tahminlerine göre 75 milyar maliyet ve bunun yanı sıra İBB’ye yüklediğiniz 23-35 milyarlık maliyetle bu gereksiz işe kalkıyorsunuz. Bu kadar parayı neden oraya gömüyorsunuz.

Diğeri: Projeyi lüzumsuz olarak görürseniz yaptığınız her iş lüzumsuz olur. Siz ve sizin gibi düşünen insanlar ne zaman yapılmaya kalkışılan bir işe karşı çıkmadınız.1973 yılında İstanbul’a köprü yapılması gündeme gelince Ecevit karşı çıkmıştı. O köprü karşı çıkmalara rağmen yapıldı hatta biliyorsunuz o köprü ihtiyaca cevap vermedi denizin altından 2 tane ve üstünden 2 tane daha yapıldı. Belki ilerde bu da ihtiyaca cevap vermeyecek bir yenisi daha yapılacak. Fakat siz yine karşı çıkacaksınız. Yapıldıktan sonra da küçük oldu, yetersiz oldu vs. diyeceksiniz. Hatta hatta adı Atatürk kanalı olsun diyeceksiniz. İBB’nin görevi ona buna karşı çıkıp laf yetiştirmek yerine seçim öncesi verdiği vaatleri yerine getirse ve insanları rahatlatsa daha iyi olur kanaatindeyim. .

Biri: Gemiler İstanbul Boğazı’ndan bedavaya geçmek varken, neden para vererek Kanal İstanbul’dan geçsin? Hangi akıllı kaptan, kârını düşünen hangi şirket buna evet diyecek? Bu kanaldan kimse geçmez. Kimseyi de zorlayamazsınız.

Diğeri: Bu proje esas itibariyle bir gelir kazanmak için yapılmıyor. Şu an Boğaz’dan 50 bin gemi geçiyor, 10 yıl sonra bu rakam 70 binin üzerine çıkacak. Boğazdan gemiler toplu olarak geçmiyor ki, sıra ile geçiyorlar. Gelen giden gemi sayısı arttıkça boğaz önlerine gelen gemilerin orada bekleme süreleri de uzuyor. Bekleme süresi nedeniyle kayba uğrayan gemi kaptanları Kanal İstanbul’da kendi istekleri ile geçecekler. Kanal İstanbul yapılmazsa bekleme süresiyle birlikte gemilerin ve taşıma firmalarının maliyetleri artacak. Gemiler, kendi rızalarıyla kanaldan geçecekler. Bundan da bir gelir elde edilecek.

Biri: Kanal İstanbul İnşaatının başlamasıyla TEM ve E-5, sık sık trafiğe kapatılacak. 6-7 yıllık inşaat sürecinden bahsediliyor. İstanbul trafiği altüst olacak, büyük kargaşa yaşanacak hatta problemlerin boyutu şu an çok belirsiz görünüyor. Halka eziyet vermenin bir manası yok.

Diğeri: İstanbulluların trafikte perişan olacağı varsayımı yanlış deniliyor. İnşaat sırasında bu bölgeye buraya ilave bir nüfus gelmeyecek, İstanbul’da riskli alanlardaki binaların burada kentsel dönüşümüne katkıda bulunulacak, bu da tam tersi trafik sıkışıklığını azaltacak. Mevcut ulaşım sistemi yeni düzenlemeye göre revize edilecek deniliyor.

Biri: Kanal inşaatından çıkacak hafriyat nereye dökülecek. Bu hafriyatın 2 milyar metreküp olması tahmin ediliyor. İstanbul’un yıllık hafriyat hazmetme kapasitesi 40 milyon metreküp. Bu 2 milyar metreküp hafriyatı uzaya mı göndereceksiniz.

Diğeri: Çet raporunu sanırım incelemişsiniz. Sizin belirttiğiniz rakam çok abartılı bir rakamdır.  Bu hafriyat denize dökülerek orada bir alan oluşturulabilir, dolayısı ile toprak kazanılmış olur.

Biri: Kanal İstanbul inşa edildiğinde, yapılacak olan yeni yerleşim birimlerine 1.2 milyon yeni nüfus gelecek. Bu 1.2 milyonla kalmaz. 2 milyon olur. Bu kadar nüfusu bu bölge kaldırabilir mi. Plan yok, proje yok, alt yapı yok, hiçbir şey yok.

Diğeri: Bu da yanlış. Bu bölgede kentsel dönüşüme katkıda olacak şekilde 500 bin nüfus olacak. Vatandaşlar buradaki depreme dayanıklı binalarda oturacak. Nüfusun bir kısmı bu tarafa kayacağı için. Bu sayede İstanbul’un yükü hafifleyecek.

Biri: İstanbul Boğazı ile yeni açılacak kanal arasına yeni bir ada oluşacak. Bu adada ne kadar nüfusolacak? En az 7-8 milyon. Bu kadar nüfusun bu dar alana hapsedilmesi demektir. Bir deprem sırasında bu nüfusun güvenliğini nasıl sağlayacaksınız?

Diğeri: Şu anki duruma göre bir risk oluşturmayacak. Nüfusun bir kısmı o tarafa doğru kayacağı için bir deprem sırasında olumsuzluk artmış olmayacak, bunun ondan bir farkı olmayacak, çünkü nüfusta bir değişiklik olmayacak. Nüfus yayılmış olacak daha büyük avantaj getirecek.

Biri: Siz öyle kafanıza göre bir kanal yapamazsınız. Kanal İstanbul’un yaratacağı denizsel ve karasal etki ve değişiklikler, bizi Montrö bağladığı gibi, bunun dışında 7 tane daha uluslararası sözleşmeyle de bağlıyor.

Diğeri: Montrö, Türkiye için çok önemli ve avantajlar sağlıyor. Montrö anlaşmasını delme gibi bir durum olmadığı için Montrö’den dolayı İstanbul kanalının olumsuz etkilenme durumu yok çünkü kanaldan geçişler zorunlu değil isteğe bağlı olacak.

Biri: Karadeniz’in tuzlu su miktarı artacak ve doğal dengesi bozulacak. Hem Marmara’da hem de Karadeniz’de balık da yok olacak balıkçılık da bitecek.

Diğeri: Karadeniz balıkçılığını daha da güçlendirecek. Olası bir deniz kazasına ya da petrolün ve kimyasalın denize karışmasına karşın daha garanti altında balıklar.

Biri: İbb  Mezarlıklar Müdürlüğünün verdiği rapora göre; kanal projesiyle dâhilinde kalan Arnavutköy-Baklalı, Roman ve Yeniköy mezarlıkları çok net proje alanında kalıyor. Ve bu mezarlıkların kaldırılması gerekiyor. Sizin maneviyata saygınız bu kadar mı?

Diğeri: Manevi açıdan gurur duyulacak bir proje. Geçmişte havalimanı ve köprü projeleri için de aynı şeyler söylemişti. Bunu Bülent Ecevit çok daha önce düşünmüş, Osmanlı düşünmüş, bunlar vizyon projeleri. Bu projeleri yaparken bir takım sıkıntılar varsa gereken tedbirler alınır.

Biri: Bu proje şahsi bir projedir. İstanbul halkına sorarak yapılan bir şey olmadığı için bu durum  Milleti sevmemektir. Kendini sevmektir. Kamu adına karar verenlerin önceliği milletin canını, malını, geleceğini korumaktır.

Diğeri:  Milleti sevmemek demek olamaz.

Bu projeyi tarafsız ve bilimsel değerlendirip faydalarını görmek gerekir.

Görülüyor ki; Bundan önce ortaya çıkan her proje gibi bu projeye de toptan ve kökten karşı olanlar var.

Öteki: Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının yayınladığı raporda, 2011-2019 dönemde proje kapsamında yapılan çalışmalara ilişkin kapsamlı bilgilere yer verildi.

Buna göre, “Boğaziçi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Gazi, Başkent, Atılım, Çankırı Karatekin üniversitelerinden 200’e yakın akademisyen ve uzmanla 33 bilim dalında çalışma yürütüldü.”

Çalışma yapılan alanlar ise şunlar:

“Hidrolik, jeoloji, zemin mekaniği, kaya mekaniği, hidroloji ve yer üstü havzaları, hidrojeoloji, hidrodinamik, su kalitesi ve sediment araştırmaları, tsunami analizi, deprem analizi, gemi trafik analizi, trafik (ulaşım) yönetim planı, gemi navigasyonu simülasyonu, işletme modeli, dalga modeli, heyelan tespit ve önlemi, inşaat yönetimi, şehir bölge planlama ve sosyolojik etki değerlendirme, ekonomi, hukuk, arkeoloji, flora (bitki) ve fauna (hayvan) habitatı, omurgasız hayvanlar, sürüngenler, kuş türleri, memeli hayvanlar, iç su balıkları, deniz biyolojisi, ekoloji, endemik ve nadir türler, sosyal araştırmalar ve anketler, atık yönetimi ile kültürel miras.”

“Fransa’da da çalışma yürütüldü

Kanal İstanbul Projesi’ne yönelik 97 noktada çevresel ölçüm (ağır metal, toz, sediment, hidrolik ve benzeri), 15 noktada gürültü ve titreşim ölçümü, 304 noktada 17 bin metre sondaj (karada, denizde ve gölde) gerçekleştirildi. 8 noktada yer altı suyu akış tespit kuyusu, 17 noktada hidrojeolojik gözlem kuyusu açıldı.

57 kurum ve kuruluştan çevresel etki değerlendirmesi (ÇED) görüşü alındı ve sürece onların da katılımı sağlandı.

Proje için ayrıca Türkiye ve Fransa’da laboratuar deneyleri ve simülasyonları gerçekleştirildi.”

Biri: Sen gel onu benim külahıma anlat. Ne malum böyle bir inceleme yapıldığı? Sonra bu incelemeyi yapanlar bakalım yetkin kişiler mi?

*******

Şu kadar çalışma, bu kadar çalışma.

Vatandaş ne yapsın?.

Kim doğru, kim yanlış, kim haklı kim haksız anlayana aşk olsun.

Aklımız karıştı.

Okumuş takımı zaten hep bir birine karşıdır. Birinin ak dediğine diğeri mutlaka kara, birinin iyi dediğine diğeri mutlaka kötü demektedir.

Biri biriyle anlaşamayan Aydın(!) takımının biz hangisine inanacak, hangisine güveneceğiz.

İşte bu yüzden halkımız okumuşları pek desteklemiyor.

Aklımız oldukça karışmış olmasına rağmen yinede biz iyi niyetle; “Memleketimiz için hayırlı olur inşallah” diyoruz.

………………..

Not: Biri, Diğeri ve Öteki’nin görüşleri sosyal medyadan derlenmiştir.

YORUM YAP

Bağdar Caddesi Escorthamile pornobodrum escortbahis siteleri yenigaziantep escortgaziantep escortmaltepe escortbostancı escortanadolu yakası escortizmir escortdeneme bonusu veren sitelerhttps://www.tedxpenn.com/escort ankaraankara escorthttps://greenhousecraftfood.com/ataşehir escortBetofficeMebbistrendyol indirim koduPusulabetCasibomistanbul escortslot siteleri https://en-iyi-10-slot-siteleri.comstarzbet adamsah.netdeneme bonusuistanbul escortcasibomstarzbetpiabetstarzbet girişstarzbet girişbahsegelbahsegelklasbahisankara kombi servisimersin günlük kiralık evbetturkeyxslotBelge istemeyen bahis siteleribycasinotipobetgrandbettingtruvabetbahiscasinotarafbetbahiscommariobetbetistmarkajbetbetinematadornetcasibombelugabahisbetebet1xbetasyabahiscasinovalediscountcasinoelexbetfavoribahisbahiscombahiscombelugabahisbelugabahisbetistbetistceltabetceltabetklasbahisklasbahismariobetmariobetrestbetrestbettarafbettarafbettipobettipobetcasibomcasibomcasibomcasibomstarzbetsahnebetlimanbetredwinmatadorbetmatadorbetbetkombetkomcasibomsancaktepe çilingircasibomcasibomcasibomcasibom7slotsbahigobahis1000bahisalbaymavibaywinbetexperbetkanyonbetkolikbetkombetlikebetmatikbetnisbetonredbetorspinbetparkbetperbetroadbetsatbettiltbetturkeybetvole24wincratosslotelitbahisfavorisenfunbahisgorabethilbetikimisliimajbetintobetjasminbetjetbahiskralbetligobetlordbahismarsbahismeritkingmilanobetmobilbahismostbetmrbahisneyinenoktabetnorabahisoleybetonbahisonwinorisbetparmabetperabetpiabetpinuppokerbetapusulabetredwinrexbetromabetsahabetsavoybettingbetkombahis siteleriblackjack siteleriCasinoBonanzacasino bonanzadeneme bonusurulet sitelerisweet bonanzacasino sitelericasino sitelericasino sitelerisupertotobettulipbettumbetpadisahbetvdcasinovenusbetwinxbetbonusgaziemir çilingirtarafbetparibahisvdcasino girişmarsbahis7slotsasyabahisbahis1000bahisalbahsegelbaywinbetebetbetexperbetkolikbetmatikbetonredbetorspinbetroadbettiltbetturkeybetvolecasibomcratosslotdumanbetelitbahisextrabetfunbahisgorabetgrandpashabethilbetimajbetjasminbetkalebetkralbetlimanbetmaltcasinomarkajbetmatbetmilanobetmobilbahismostbetgirisneyinenorabahisonwinpalacebetparmabetperabetpokerbetaredwinrexbetrokubetsahabetsavoybettingtarafbettruvabettumbetxslotartemisbitbaymavibetebetbetkolikbetkombetperbettiltceltabetimajbetklasbahisligobetlimanbetmariobetmatbetneyinesahabetbetturkeyBeylikdüzü Escortbetpasrestbetklasbahisbetebetbelugabahistarafbetbetkombetistmarkajbetparibahisbetinegobahisbettiltbetnisbetsatbetorspinligobetbetkanyonbaywinrokubetcratosslotgorabetelexbetfunbahisartemisbetbetparkbetmatikoleybetbetlikekralbetperabetlimanbetsavoybettingintobetdiscount casinobahsegelmostbetbetroadjasminbethilbetvenüsbetasyabahisredwinbetkolikdinamobetmilanobetelitbahisorisbetpusulabetaresbetpolobetdumanbetmatbetpalacebetmrbahistulipbetnorabahismilosbetbetvoleonbahisbetexperbetperbahigopokerbetalordbahiscasinovalebetonredbahis1000baymaviakcebetnoktabetneyinefavorisenbetgitbetcupstarzbethiltonbetsetrabetmelbetbetnanokazandrapokerklasmaltcasinoeskişehir halı yıkamaistanbul escort bayanmarsbahiscasibomSahabetBağdar Caddesi Escorthamile pornobodrum escortbahis siteleri yenigaziantep escortgaziantep escortmaltepe escortbostancı escortanadolu yakası escortizmir escortdeneme bonusu veren sitelerhttps://www.tedxpenn.com/escort ankaraankara escorthttps://greenhousecraftfood.com/ataşehir escortBetofficeMebbistrendyol indirim koduPusulabetCasibomistanbul escortslot siteleri https://en-iyi-10-slot-siteleri.comstarzbet adamsah.netdeneme bonusuistanbul escortcasibomstarzbetpiabetstarzbet girişstarzbet girişbahsegelbahsegelklasbahisankara kombi servisimersin günlük kiralık evbetturkeyxslotBelge istemeyen bahis siteleribycasinotipobetgrandbettingtruvabetbahiscasinotarafbetbahiscommariobetbetistmarkajbetbetinematadornetcasibombelugabahisbetebet1xbetasyabahiscasinovalediscountcasinoelexbetfavoribahisbahiscombahiscombelugabahisbelugabahisbetistbetistceltabetceltabetklasbahisklasbahismariobetmariobetrestbetrestbettarafbettarafbettipobettipobetcasibomcasibomcasibomcasibomstarzbetsahnebetlimanbetredwinmatadorbetmatadorbetbetkombetkomcasibomsancaktepe çilingircasibomcasibomcasibomcasibom7slotsbahigobahis1000bahisalbaymavibaywinbetexperbetkanyonbetkolikbetkombetlikebetmatikbetnisbetonredbetorspinbetparkbetperbetroadbetsatbettiltbetturkeybetvole24wincratosslotelitbahisfavorisenfunbahisgorabethilbetikimisliimajbetintobetjasminbetjetbahiskralbetligobetlordbahismarsbahismeritkingmilanobetmobilbahismostbetmrbahisneyinenoktabetnorabahisoleybetonbahisonwinorisbetparmabetperabetpiabetpinuppokerbetapusulabetredwinrexbetromabetsahabetsavoybettingbetkombahis siteleriblackjack siteleriCasinoBonanzacasino bonanzadeneme bonusurulet sitelerisweet bonanzacasino sitelericasino sitelericasino sitelerisupertotobettulipbettumbetpadisahbetvdcasinovenusbetwinxbetbonusgaziemir çilingirtarafbetparibahisvdcasino girişmarsbahis7slotsasyabahisbahis1000bahisalbahsegelbaywinbetebetbetexperbetkolikbetmatikbetonredbetorspinbetroadbettiltbetturkeybetvolecasibomcratosslotdumanbetelitbahisextrabetfunbahisgorabetgrandpashabethilbetimajbetjasminbetkalebetkralbetlimanbetmaltcasinomarkajbetmatbetmilanobetmobilbahismostbetgirisneyinenorabahisonwinpalacebetparmabetperabetpokerbetaredwinrexbetrokubetsahabetsavoybettingtarafbettruvabettumbetxslotartemisbitbaymavibetebetbetkolikbetkombetperbettiltceltabetimajbetklasbahisligobetlimanbetmariobetmatbetneyinesahabetbetturkeyBeylikdüzü Escortbetpasrestbetklasbahisbetebetbelugabahistarafbetbetkombetistmarkajbetparibahisbetinegobahisbettiltbetnisbetsatbetorspinligobetbetkanyonbaywinrokubetcratosslotgorabetelexbetfunbahisartemisbetbetparkbetmatikoleybetbetlikekralbetperabetlimanbetsavoybettingintobetdiscount casinobahsegelmostbetbetroadjasminbethilbetvenüsbetasyabahisredwinbetkolikdinamobetmilanobetelitbahisorisbetpusulabetaresbetpolobetdumanbetmatbetpalacebetmrbahistulipbetnorabahismilosbetbetvoleonbahisbetexperbetperbahigopokerbetalordbahiscasinovalebetonredbahis1000baymaviakcebetnoktabetneyinefavorisenbetgitbetcupstarzbethiltonbetsetrabetmelbetbetnanokazandrapokerklasmaltcasinoeskişehir halı yıkamaistanbul escort bayanmarsbahiscasibomSahabet
escort Bağcılar escort Bahçelievler escort Bakırköy escort Bayrampaşa escort Beylikdüzü escort Güngören escort İstiklal escort Kadıköy escort Sultanbeyli escort Üsküdar escort Avsallar escort Mahmutlar escort Oba escort Mecidiyeköy escort Ölüdeniz escort Güllük escort Kültür escort Ataşehir escort Avcılar escort Başakşehir escort Esenler escort Esenyurt escort Fatih escort Gaziosmanpaşa escort Kartal escort Küçükçekmece escort Maltepe escort Pendik escort Sultangazi escort Ümraniye escort Adapazarı escort Yalıkavak escort güvenilir casino siteleri Yalova escort Muğla escort Aydın escort Çanakkale escort Balıkesir escort Tekirdağ escort Manisa escort Trabzon escort Kahramanmaraşescort Kütahya escort Osmaniye escort Sivas escort Tokat escort Çorum escort Yozgat escort Isparta escort Elazığ escort Ordu escort Edirne escort Erzincan escort Zonguldak escort Rize escort Uşak escort Kırşehir escort Erzurum escort Giresun escort Amasya escort Sinop escort Niğde escort Bolu escort Karaman escort Kırıkkale escort Bayburt escort Ardahan escort Gümüşhane escort Artvin escort Çankırı escort Bartın escort Sinop escort Bilecik escort Karabük escort Burdur escort Nevşehir escort Kıbrıs escort Kırklareli escort Kastamonu escort Düzce escort Aksaray escort Adıyaman escort Afyon escort Arnavutköy escort Bebek escort Beşiktaş escort Beykoz escort Beyoğlu escort Büyükçekmece escort Çatalca escort Çekmeköy escort Eyüpsultan escort Kağıthane escort Sancaktepe escort Sarıyer escort Şile escort Silivri escort Şişli escort Taksim escort Zeytinburnu escort Aliağa escort Balçova escort Bayındır escort Bayraklı escort Bergama escort Beydağ escort Bornova escort Buca escort Çeşme escort Çiğli escort Karşıyaka escort Fehiye escort Marmaris escort Gaziemir escort Dikili escort Menderes escort Menemen escort Torbalı escort Atakum escort Çerkezköy escort Yenişehir escort Bodrum escort Toroslar escort Tarsus escort Silifke escort Mezitli escort Erdemli escort Anamur escort Akdeniz escort Melikgazi escort Elbistan escort Lüleburgaz escort İzmit escort İlkadım escort Çorlu escort Battalgazi escort Yeşilyurt escort Milas escort Ceyhan escort Çukurova escort Kozan escort Sarıçam escort Seyhan escort Emirdağ escort Sandıklı escort Merzifon escort Suluova escort Taşova escort Altındağ escort Batıkent escort Çankaya escort Çubuk escort Etimesgut escort Haymana escort Kahramankazan escort Keçiören escort Kızılcahamam escort Mamak escort Polatlı escort Pursaklar escort Sincan escort Ulus escort Yenimahalle escort Aksu escort Alanya escort Belek escort Demre escort Döşemealtı escort Elmalı escort Finike escort Gazipaşa escort Kaş escort Kemer escort Kepez escort Konyaaltı escort Korkuteli escort Kumluca escort Lara escort Manavgat escort Muratpaşa escort Serik escort Side escort Didim escort Efeler escort Nazilli escort Söke escort Altıeylül escort Ayvalık escort Bandırma escort Bigadiç escort Burhaniye escort Dursunbey escort Edremit escort Erdek escort Gömeç escort Gönen escort Havran escort İvrindi escort Karesi escort Kepsut escort Susurluk escort Büyükorhan escort Gemlik escort Görükle escort Gürsu escort Harmancık escort İnegöl escort İznik escort Karacabeyescort Kestel escort Mudanya escort Mustafakemalpaşa escort Nilüfer escort Orhangazi escort Osmangazi escort Yıldırım escort Biga escort Çan escort Gelibolu escort Karahayıt escort Merkezefendi escort Pamukkale escort Keşan escort Aziziye escort Palandöken escort Yakutiye escort Odunpazarı escort Tepebaşı escort Araban escort İslahiye escort Karkamış escort Nizip escort Nurdağı escort Oğuzeli escort Şahinbeyescort Şehitkamil escort Yavuzeli escort Bulancak escort Espiye escort Görele escort Altınözü escort Arsuz escort Antakya escort Defne escort Dörtyol escort Erzin escort Hassa escort İskenderun escort Kırıkhan escort Kumlu escort Payas escort Reyhanlı escort Samandağ escort Eğirdir escort Yalvaç escort Foça escort Karabağlar escort Kemalpaşa escort Kiraz escort Kınık escort Konak escort Narlıdere escort Ödemiş escort Tire escort Urla escort Safranbolu escort Akhisar escort Alaşehir escort Kırkağaç escort Salihli escort Sarıgöl escort Şehzadeler escort Soma escort Turgutlu escort Yunusemre escort Akkışla escort Bünyan escort Develi escort Kocasinan escort Talas escort Yahyalı escort Gazimusağa escort Girne escort İskele escort Lefke escort Lefkoşa escort Başiskele escort Çayırova escort Darıca escort Afşin escort Dulkadiroğlu escort Göksun escort Onikişubat escort Türkoğlu escort Kızıltepe escort Mut escort Dalaman escort Gümbet escort Datça escort Kavaklıdere escort Köyceğiz escort Menteşe escort Turgutreis escort Ula escort Yatağan escort Fatsa escort Altınordu escort Ünye escort Düziçi escort Kadirli escort Ardeşen escort Akyazı escort Arifiye escort Erenler escort Geyve escort Hendek escort Karasu escort Kaynarca escort Sapanca escort Derince escort Dilovası escort Gebze escort Gölcük escort Kandıra escort Karamürsel escort Kartepe escort Körfez escort Akşehir escort Beyşehir escort Bosna escort Ereğli escort Karapınar escort Meram escort Selçuklu escort Gediz escort Simav escort Tavşanlı escort Doğanşehir escort Bafra escort Çarşamba escort Boyabat escort Kapaklı escort Süleymanpaşa escort Erbaa escort Niksar escort Turhal escort Akçaabat escort Of escort Ortahisar escort Yomra escort Armutlu escort Çiftlikköy escort Çınarcık escort Akdağmadeni escort Boğazlıyan escort Sarıyaka escort Sorgun escort Alaplı escort Çaycuma escort Devrek escort Ereğli escort Kilimli escort Kozlu escort