Kenan EROĞLU
** Başka siyâsî partilerle “İtinâ ile ittifak yapan” liderler; aynı hassâsiyeti aynı fikir ve inançları paylaştıkları diğer partilere ve kendi partililerine karşı pek göstermiyor.
** Masa başında yapılan ittifaklar ve anlaşmalar gerçek hayatta tam manasıyla karşılık bulmuyor. Yapılan tüm hesaplar sonuç vermezken hayal kırıklığına sebep olur.
** Seçmen ittifak sırasında bir kere rey verdiği partiden fanatik taraftarın dışında kolay kolay vazgeçmiyor. İttifak sırasında o partiye giden öteki partinin oyları çoğunlukla geri dönmüyor.
** Her partili bu birliktelikte aktif olarak çalışmıyor. Bazı insanlar bu birlikteliği içine sindiremiyor.
** Ayrıca, seçim sonuçları itibariyle, çatısı altında seçime girilen parti ittifak yaptığı seçmenin de verdiği oyları kendi hanesine yazıyor.
** Seçimler sırasında hangi parti çatısı altında seçime gidiliyorsa diğer bazı parti taraftarları arasında o partiye karşı bir soğukluk oluşuyor. Diğer partilerin adaylarının seçilme ihtimali yoksa onların çalışmaları da ona göre zayıf oluyor.
** Esasında büyük partiler veya kalabalık taraftarı olan fikrî gruplar bu birliktelikten daha karlı çıkabiliyor.
** Seçim ittifakından kârlı çıkma ihtimali yüksek olan siyasi parti veya fikir hareketi canla başla çalışırken diğer grup yeteri kadar gayret göstermiyor, siyasi çalışmalara pek katılmıyor. Veya çalışıyor gibi görünüyorlar.
** Daha düne kadar, parti üst düzeyinin birtakım sebeplerle ittifak yaptığı parti ve partililerle kıyasıya bir mücadele içinde bulunuluyordu. Bu durum hemen unutulmuyor.
** İttifak yapılan parti ile daha önce mücadele edildiği, karşı karşıya gelindiği, rekabetin yaşandığı, yerine göre tatsızlıkların, suçlamaların yaşandığı ortamlar oluşuyordu.
** Partilerin tabanında fanatik particilerin dışında pek çok insan bu durumdan rahatsız oluyor, yukarıda alınan bir kararı gönül rahatlığı ile onaylayamıyor.
** Çünkü parti yöneticilerini bu ittifak durumunu taraftar ve tabanına anlatmak bazen çok güç olabiliyor.
** Partinin hareketin Lideri ve lider kadrosu karşılıklı yapılan görüşme ve müzakerelerle yapılan pazarlıkların içinde olmuş olmakla o konuya yapılan müzakereler sonucu ikna olmuş olabilirler. Fakat taraftar için durum aynı değildir.
** Çeşitli sebeplerle, iki parti veya birkaç parti veya bir fikir hareketi, ittifak yapıyor, birlikte seçime giriyor, herhangi bir konuda birlikte hareket ediyor veya biri diğerini destekliyor diyelim. Partilerin, örgütlerin üst yönetiminde durumu kabullenemeyenler olabildiği gibi bu durum çoğunlukla ve olgunlukla karşılanıyor.
** Siyasi partilerin yaptıkları politika gereği olarak kabul ettikleri bu zikzaklı ve tutarsız manevraları taraftar kitlenin fanatik bölümünde pek olumsuz etkisi olmazken, biraz daha düşünen ve bilinçle hareket eden taraftar arasında olumsuz durumlara sebep olur
** Parti taraftarları ve partinin görüşlerini benimseyen sade vatandaşlar bazı ittifak çalışmalarını izah etmekte güçlük çekerler. İttifak konuları fanatikler dışında diğer taraftarları rahatsız eder.
** Siyasi partiler siyaset arenasında pek çok konuda ittifak çalışmalarına ve pek çok kez politik manevralara girişirler. Bu manevralar seçmen ve taraftar tabanında olumsuzluklara sebep olur. Seçmen yapılan bu pazarlıkları ve manevraları asla unutmuyor.