DOLAR 32,5493 % 0.25
EURO 34,8078 % 0.15
STERLIN 40,6721 % 0.45
FRANG 35,7057 % 0.23
ALTIN 2.497,60 % 1,43
BITCOIN 2.075.196 4.716

BAŞBUĞ’UM!

Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi :
BAŞBUĞ’UM!

BAŞBUĞ’UM!

Asena Kınacı Moral

Başbuğumu ilk 1975 yılında kırklı bir bebekken görmüşüm. Babam, Ülkü Ocaklarında görevli iken Atatürk Spor Salonu’nda yapılan bir toya annemi ve beni götürmüş. Annem bu olayı ve beni anlatırken “cin gibi bakıyordun sanki anlarmış gibi o kalabalıkta sus pus dinliyordun” der. Türkeş aşkı o gün mü düşmüştü yüreğime bilemem ama o karşılaşmanın uğuruna ve derinlerde yer ettiğine inandım hep. 

Şu hayatta bir istediklerimiz vardır, bir de nasibimiz vardır.  Onu görmek ve tanımak isteyişim ortaokul yıllarında başladı. Onu, elimi uzattığımda dokunabileceğim kadar yakından görmem ise liseli yıllarımda nasip oldu bana. 

 Liseli yılları bilirsiniz… Sebepsiz heyecanlar, mutlu gülüşler, umutlu telaşlar…  vardı içimde benim de…herkes gibi… Bahar aylarıydı herhalde. Dersim bitti. Arkadaşlarım ile güle oynaya eve gidiyordum. Yolda bir afiş dikkatimi çekti. Kocatepe Konferans Salonu’nda “Bizim Ocak” dergisinin Alparslan Türkeş’in katılımı ile düzenlediği bir programı vardı.  Yanımdaki arkadaşlarıma fark ettirmeden yazdım aklıma afişte tüm yazılanları. 

Beklenen gün geldi. Okuldan çıktım. Belirtilen saatte Kocatepe Konferans Salonu’ndaydım. Ocaklı gençler bugün olduğu gibi tek tip giyinmiş misafirleri karşılıyorlardı. Telaşları yüzlerinden belli oluyordu. Bana yer gösterdiler. Oturdum. Bekliyorum herkesle birlikte ama kalbim nasıl çarpıyor, bıraksanız yerinden fırlayacak. Tüm salon sessiz bir heyecan içerisinde Başbuğu bekliyor… Ben de bekliyorum bir elim kalbimin üzerinde. 

Salon ve görevli gençler hareketlendi. Başbuğumuz salonun koridorunda göründü. Hepimiz ona hayranlıkla bakıyorduk. Tüm koltuklarda oturan misafirler tek yöne, Ona doğru –Mete’nin askerleri disiplini ile-  bakıyor, sağ eller havada Bozkurt yapılıyor,  “Başbuğ Türkeş” sloganı ile yer gök inliyordu.  Başbuğumuz gökleri delen sloganlar eşliğinde kürsüye çıktı. Salonu selamladı. Vakurdu. O görüş… O bakış… Ben yerde miyim, gökte miyim? Rüyada mı, gerçekte mi? Kirpiklerimi kırpmadan bakıyorum Başbuğuma, her sözünü yazıyorum hafızama. O güne kadar okuduğum kitaplardan, dinlediğim anılardan, içimdeki vatan, millet, bayrak aşkından tanıdığım Ülkücülük, ete kemiğe büründü, Alparslan Türkeş’te can buldu. 

Tüm ömrümüzde gördüğümüz, göreceğimiz en güzel rüya gibi yaşadığım bu karşılaşmada,  O, kürsüde konuşuyor, tatlı, haklı… Ben çocuk aklımla her cümlesi bittiğinde, iç sesimle “İşte ben de öyle düşünüyorum!” “ İşte ben de öyle inanıyorum!” diyerek büyük bir sevinç ve keşif yaşıyorum. Ben o gün az aklım, küçük yüreğim ile Alparslan Türkeş’i bulmanın sevincini yaşıyorum.  

O gün ki bu aşk çarpılması beni önce Ankara Ülkü Ocakları’na götürdü.  Ülkü Ocakları, ocaktır gerçek. Orada aşkın ateşi tüter. Anadolu’nun her köşesinde bir evin bacasının tüttüğü gibi tüter… Vatan aşkından yanarsınız, o yanığın ateşi köz olur, kor olur, yanar da Türklük davasının ateşini sonsuza dek söndürtmez.  O ocakta fakirlik gani, gönüller çok zengindir. O ocakta dava arkadaşlarınızla öksüz Türkün kaderini birlikte yaşarsınız. Aç kalırsınız, yorulursunuz. Pankart asarsınız, çay demler, yerleri süpürürsünüz. Yeter ki o ocağın ateşi tütsün, sönmesin, söndürülmesin diye…  

Ocağın isi, tozu, dumanı bağımlılık yapar diye kinaye yapardı Başkanlarımız bize… O da gerçekmiş meğer… Üniversiteye başlayınca da ülkü aşkıyla tutuşan yüreğim beni Ülkü Ocakları Genel Merkezi’ne götürdü. 

Ülkü Ocakları Genel Merkezinde görev almak da nasip oldu bana. Orada yüreği kocaman, güzel adamlar vardı. Onlar benim yol arkadaşım, dava kardeşim, ülküdaşlarımdı. Sevgileri,  başımın üstünde taçtı. Amma… Başbuğumu anlamak, tanımak, görmek arzusu ile yanıp tutuşuyordum. Kitaplarını okuyor, sohbetlerini dinliyor, ona yakın olabilmek için çabalıyordum. Başbuğumun üniversite öğrencilerine yönelik “Özel Eğitim Dersleri” varmış. Üniversiteye başladığım ilk yıl benim derslerden haberim olduğunda, dersler başlamış, devam ediyormuş. Başvuruyu kaçırmışım. Özel eğitim sorumlusu başkanıma ne kadar yalvardımsa da kabul edilmedim. Nasıl üzüldüğümü anlatamam. Bugün bile hâlâ derinden üzülür ve etkilenirim. 

Ertesi yılı dört gözle bekledim. Yeni açılan ikinci özel eğitim grubuna girmeyi başardım.  Öyle kıymetlidir ki o günlerimiz, derslerimiz, eğitimde bulunan öğretmenimiz olan, olmayan başkanlarımız… Eğitimde bulunan kırk yiğit… 

Bu kırk yiğidin gönlünde vatan aşkı, millet aşkı, bayrak aşkı, velhasıl Türklük aşkı vardı.  Bu kırk yiğit Kızılelma’nın peşine düşmüş alperenlerdi. Zümrüdüankasını arayan  aşıklardı.  Ama bu kırk yiğidi bir araya getiren öyle bir aşk daha vardı ki; bu Türkeş aşkıydı. Hepimizi bu istek, bu hayal, bu özlem bir araya getirdi: Başbuğumuza en yakın olmak, en yakınında olmak! 

Başbuğumuz katıldığım ilk özel eğitim derslerine yoğun programından dolayı gelememişti. Üniversitenin son sınıfında iken yine bir özel eğitim grubu oluşturulduğunu duydum. Çok ısrar ederek, yalvararak yine gruba dâhil oldum. İyi ki de ısrar etmişim, iyi ki de bu gruba dâhil olmuşum… Çünkü Başbuğumuz uzun süre her dersimize kendisi katıldı. Ben ondan Ülkücü olmaya çalışmayı öğrendim. İşte bu kader ben ve ailem için büyük onur, çocuklarım ve torunlarım için de en büyük mirastır. 

O derslerde, kırk dörtlerin onuru, altmışlar ve yetmişlerin çilesi,  seksenlerin işkencesi vardı. Neler görüp geçirmiş, hapislerde yatmış, idam sehpalarını aşmış ama hiç devletine, milletine kırgınlığından bahsettiğini duymadım. Hiç yaşadıklarından dolayı birini suçladığını, küstüğünü, dertlendiğini,  sızlandığını duymadım.  Daha önemli yerlerde olması gerektiğini vurguladığını duymadım. Bazen eseflenecek olurum da yaşadıklarımdan, Başbuğumdan utanırım bu yüzden.  Türklük davası için ne çileler çekmiş, ne günler görmüş, ne kavgalar vermiş de ülküsünden vazgeçmemişti.  

O dersler… O dersler… Not yok! Kayıt yok! Ordu disiplini var. Başbuğumuz az konuşur, öz konuşur. Okunmasını istediği kitaplar olur. Türk tarihinin dönüm noktalarını anlatır. Nasıl ve neden zarar görür milletim. Nasıl koruruz, nasıl yüceltiriz vatanı, nasıl yükseltiriz bayrağımızı… Türklük düşmanları ile nasıl mücadele edilmeli… Onu dinlerken, onu düşünürken, onu anlamaya çalışırken yüzyıllar ötesinden miğferi başında, topuzu elinde, oku sadağında yenilmez Türk, büyük Türk, kahraman Türk çıkıp gelir tarihin derinliklerinden sanki. Hiç boş konuşmaz. Şefkat var, sevgi var sesinde… Esir yurtların kurtuluşu var, umudu var… En önemlisi iman var. İleri yaşına rağmen hep ayakta, dimdik bize zümrüdüankasını anlatırken gökler gürler, şimşekler çakardı o derslikte.  O ses şimdi rüyalarımda: 

Evlatlarım!!!” der… 

“En güçlü silah imanlı insandır.” 

Ülkücüyse benim çocuklarım, herkesten çok çalışkan olacak, herkesten çok bilgili olacak, herkesten çok ilim ve teknolojiye önem verecek!” der. 

“Beni dinlerken içiniz uyumayacak, gözünüz kulağınız ateş gibi olacak!” der. 

Biz kırk yiğit çakmak çakmak bakarız Başbuğumuza… Kirpikler birbirine değmeyecek! O kirpiklerin birbirine değdiği an Başbuğumuzu daha az görmekten, daha az anlamaktan korkarız. 

“İnsan yalnız Allaha kul olur kula kul olunmaz!” der 

Hak haklınındır, hak kuvvetlinin değildir. Ancak hakkı hâkim kılmak da kuvvetli olmakla olur.” der. 

O yüzden kınalı kuzu postunda bozkurt olacaksınız evlatlarım.” der 

 “Hak ve hukuk gözeten bir toplum yıkılmaz.” der. 

“Benim bir ilkem var.” der gururla; “Yaşa ve yaşat ilkesi “ “Öğrenin bunu!” 

O karşımdayken Vey kıyısında Kürşad atıyla gezer, Alparslan kılıç kuşanır, Afşin Bey denize atını sürer, Kara Osman Kızılelma’sını bulur, Yıldırım Beyazıt  kale kuşatır, Niğbolu’yu alır ,Fatih Haliç’e gemiler indirir, Kanuni  Rumeli’yi geçer ,Yavuz çölleri aşar, Ulubatlı kale surlarına bayrağımızı diker, Hasan Tahsin Yunan’a kurşun sıkar, Şahin Bey Fransız’a  meydan okur, Mustafa Kemal Yunan’ı denize döker. O karşımdayken, Oğuz Atam çıkıp gelir tarihin derinliklerinden onun bedeninden seslenir sanki bana: 

“Türk yalvararak,  el etek öperek yaşayamaz.” 

 Dilinde sevgi, gönlünde sevgi vardır. O yüzdendir ki; 

 “ Yunus’u severim, hele şu dizesini çok severim.” der: 

  “Yaradılmışı severiz 

   Yaradandan ötürü”…  

İşte o yılların en güzel yanı, onur verici yanı, unutulmaz yanı Başbuğumuzla birlikte olmaktı. Toplantılarda, toylarda, yemeklerde, mitinglerde, derslerde… Hem istedim, hem nasip oldu. Onu üç beş günde bir görmek,  bayramlarda elini öpmek, onu bir yerden gelirken karşılamak, bir yere giderken uğurlamak, vatan derdiyle dertleşmek, göz göze bakışmak nasip oldu bana. Yüz yüze eğitim almak nasip oldu, hasbıhal etmek, özel olduğumuzu hissetmek…Nasip oldu şükür… 

Anılarımız oldu, hazine değerinde, sakladık, biriktirdik hazine sandıklarında… 

Mesela; Partinin Kadın Kolları Başbuğumuza sürpriz bir doğum günü programı hazırlamış. Ülkü Ocakları Genel Merkezi Kız Teşkilatı olarak biz de davetliyiz. Başbuğumuzun doğum günü kutlamasına sınavımız olduğu için geç kaldık. Strazburg Caddesi’ndeki parti binasındayız. Dar bir koridor ve dar bir asansörü vardı o yerin. Hanımların kutlama programı bitmiş, Başbuğumuz asansöre biniyor. Gidiyor. Ağlıyorum, geç kalmış olmanın utancı ve hırsıyla. Kendime kızıyorum. Öğrenci harçlıklarımızı birleştirip sade bir demet çiçek de yaptırmışız. Asansörün kapısı kapandı kapanacak. Bastım çığlığı… Karşısında heyecandan titrek bir çığlık bu… 

“Başbuğum!”  “Başbuğum!”…Korumalar beni şöyle bir savurdu tabi… 

O şefkat tonunu asla unutamam:”Bırakın, bırakın evlatlarımı, söylesinler ne söyleyeceklerse…” 

Asansörden indi… Bir elimde mütevazı çiçeğimiz var. Bir elimle eğildim öptüm elini. Doğum gününü kutladım. Gözlerimden de yaşlar akıyor… Onun da gözleri yaşardı… Teşekkür etti. Asansöre bindi, gitti. Çocuk neşesiyle yaşasın o da bizi seviyor,  o da bizi seviyor diyerek havalara zıplıyordum, arkadaşlarımla kucaklaşıyordum. Çocuksu bir karşılık bekleyiş bu diyeceksiniz ama gerçekten seviyormuş işte bizi. Birkaç gün sonra imzalamış oldukları o güne, o ana ait teşekkür belgesini göndermiş bize… Gurur! 

O topyekûn bir milletin gençliğinin sembolüydü. Yediden yetmişe tüm yaş aralığında herkesi etkilemiş, ülküsüne, kendisine bağlamıştı. İşte Yetmiş, altmış, elli, kırk, otuz ve yirmili yaş aralığında herkesin Türkeşli yılları ve anıları olmuştur. Ve kime sorsanız gözleri parlayarak askerlik anısı kadar özüne sinmiş Türkeşli gençlik anılarını anlatır. 

Benim gençliğim de doksanlı yıllara denk geldi. Doksanlı yıllarda Sovyetler yıkıldı. Orta Asya’da  Türk Devletlerinin bağımsızlığı Türk Milliyetçilerini çok mutlu etti. Bazı çevrelerin o güne kadar ütopya dedikleri Turan’ı, Türkeş de Türkeşçiler de göremez dedikleri Turan günlerini gördü,  murat aldı Başbuğum. Devlet töreni ile kutlanan Turan Kurultaylarının özel konuğu olarak davet edildi. Türkiye sınırları dışında Türkler var, onların derdi bizim derdimiz, sevinci bizim sevincimiz dedi. Türk Devletlerinin ve Topluluklarının liderleri geldi, diz kırdı, baş eğdi Türkeş Hakanlarının önünde. İşte Başbuğum bu törenleri organize etti, katıldı, destek oldu. Koca Türk Hakanı olarak bununla kalmadı,  Nevruz Bayramı kutladı, demir dövdü. Başbuğum imanının, inancının, mücadelesinin karşılığını gördü. Türklük aşkıyla beslenen, çilesiyle devleşen ulu bir çınar oldu. Dallarıyla kökleriyle hepimizi kendisine ve Türklük ülküsüne bağladı. Tarihe Turan notunu düştü, bize de o notu görmek ve okumak nasip oldu. 

Yıllar akıp geçiyor elbette… Üniversiteden mezun oldum. 1997 yılının ocak ayında ilk görev yerim Konya’ya gittim. Ankara’yı, Başbuğumu, ocağı, arkadaşlarımı çok özledim. Hafta sonları gelip görebiliyordum ancak. En son Mart ayında gördüm Başbuğumu… 

4 Nisan… 

“Duvar yıkılır, ağaç yıkılır, ama Allaha dayan yıkılmaz !” derdi derslerinde Başbuğum. Biz de hazırlandığımızı zannediyorduk “ölüm” e tevekkül edenler olarak. Hiç hazır olmadığımızı gördük 4 Nisan’da… Duydum, inanmadım. Ankara’ya gelen ilk otobüse bindim. Ağlamaktan, feryattan kaç kez bayıldım, kaç kez ayıldım… Bugün eğer o otobüsün muavinini bulabilsem helâllik isterim.. Beni teselli etmek için ne çok uğraştı o çocukcağız. 

O yollar Bayındır Hastanesi’ne varamadı. Bitmedi Konya’nın üç saatlik yolu. Otobüsten inip Bayındır Hastanesi’nin bahçesine ulaştığımda; ben o gün kıyameti gördüm.  Başbuğumun evlatları ağlıyor, ağlıyordu. Kimse dünkü gibi değildi artık. Omuzları düşmüş, gözlerinin feri sönmüş, umutları bitmişti. Başbuğumun milleti ağlıyor, ağlıyordu.  

  O gün,  benim sırtımı dayadığım yüce dağım gitti. Güneşim söndü. O bizim arkamızda Ergenekon’un Demir Dağ’ı kadar büyük ve güçlüydü. O varken bize bir şey olmazdı ki… O yüzyıllar ötesinden gelip bize yol gösteren, umut veren   Gökbörü’müzdü… O gün büyük Türk Dünyasının Gökbörü’sü gitti.  Türk Yurtlarından ağıt sesleri geldi: Kaldık başsız, kolsuz… 

Türk at sırtında doğar, at sırtında ölür.  Türklük aşkıyla beslenen, çilesiyle devleşen ulu çınar Türkeş de ayakta öldü ataları gibi… Atam Alper Tunga’ya yakılan ağıtlar yüzyıllar boyu yürekleri nasıl yırttıysa, Başbuğuma yakılan ağıtlarda ilk günkü kadar yürekleri yakacak, Türk evlatları ilelebet onun özlemini yaşayacak… 

Başbuğumuzu Türk Hakanına yakışır uğurladık, defnettik. Hiç unutulmayacak sonsuza kadar anlatılacak bir uğurlamaydı Başbuğumun gitmesi. Nöbetini tuttuk. Dualarını okuduk. Mutluyum. Evlatlarından razıyım. Emanetleri emanetimiz, kabri bizlere kutlu bir ziyaretgâhtır daima. 

Mehmetler ölür, Mustafalar ölür, Türkeşler ölür fakat Türk Milliyetçiliği davası ölmez.  Başbuğumun çilelerle harmanladığı, gözyaşıyla yoğurduğu, alın teriyle kurduğu bu okunmuş(!) parti, bu ocak devam edecek, etmeli… Bozkurtların yuvası da daima  orası  olmalı …Bu kutlu bayrak taşınmalı ve asla yere düşürülmemeli… Bize öğrettiği gibi…Öyle de  oldu…. 

Öyle de  oldu….2020….Yıllar geldi, geçti…Yirmi yılı aştı Başbuğumuz gideli.  

Alemde şer Oğuzda er tükenmez. Türk illerinin baharı biter mi?… Bitmez.  

Bayrağı lekesiz, temiz bugüne getirenlere selam olsun.  

Türklük baki… Devlet baki…  

Varolsun Devlet.  Sonsuza dek… 

YORUM YAP

Zübeyir 04.04.2022 / Yanıtla

Yüreğinize, kaleminize sağlık

Reşat Gürel 03.04.2023 / Yanıtla

Başbuğum Asenalarla yaşayacak.Allah razı olsun.

Bağdar Caddesi Escorthamile pornobodrum escortbahis siteleri yenigaziantep escortgaziantep escortmaltepe escortbostancı escortanadolu yakası escortizmir escortdeneme bonusu veren sitelerhttps://www.tedxpenn.com/escort ankaraankara escorthttps://greenhousecraftfood.com/ataşehir escortBetofficeMebbistrendyol indirim koduPusulabetCasibomistanbul escortslot siteleri https://en-iyi-10-slot-siteleri.comstarzbet adamsah.netdeneme bonusuistanbul escortcasibomstarzbetpiabetstarzbet girişstarzbet girişbahsegelbahsegelklasbahisankara kombi servisimersin günlük kiralık evbetturkeyxslotBelge istemeyen bahis siteleribycasinotipobetgrandbettingtruvabetbahiscasinotarafbetbahiscommariobetbetistmarkajbetbetinematadornetcasibombelugabahisbetebet1xbetasyabahiscasinovalediscountcasinoelexbetfavoribahisbahiscombahiscombelugabahisbelugabahisbetistbetistceltabetceltabetklasbahisklasbahismariobetmariobetrestbetrestbettarafbettarafbettipobettipobetcasibomcasibomcasibomcasibomstarzbetsahnebetlimanbetredwinmatadorbetmatadorbetbetkombetkomcasibomsancaktepe çilingircasibomcasibomcasibomcasibom7slotsbahigobahis1000bahisalbaymavibaywinbetexperbetkanyonbetkolikbetkombetlikebetmatikbetnisbetonredbetorspinbetparkbetperbetroadbetsatbettiltbetturkeybetvole24wincratosslotelitbahisfavorisenfunbahisgorabethilbetikimisliimajbetintobetjasminbetjetbahiskralbetligobetlordbahismarsbahismeritkingmilanobetmobilbahismostbetmrbahisneyinenoktabetnorabahisoleybetonbahisonwinorisbetparmabetperabetpiabetpinuppokerbetapusulabetredwinrexbetromabetsahabetsavoybettingbetkombahis siteleriblackjack siteleriCasinoBonanzacasino bonanzadeneme bonusurulet sitelerisweet bonanzacasino sitelericasino sitelericasino sitelerisupertotobettulipbettumbetpadisahbetvdcasinovenusbetwinxbetbonusgaziemir çilingirtarafbetparibahisjojobet girişmarsbahis7slotsasyabahisbahis1000bahisalbahsegelbaywinbetebetbetexperbetkolikbetmatikbetonredbetorspinbetroadbettiltbetturkeybetvolecasibomcratosslotdumanbetelitbahisextrabetfunbahisgorabetgrandpashabethilbetimajbetjasminbetkalebetkralbetlimanbetmaltcasinomarkajbetmatbetmilanobetmobilbahismostbetgirisneyinenorabahisonwinpalacebetparmabetperabetpokerbetaredwinrexbetrokubetsahabetsavoybettingtarafbettruvabettumbetxslotartemisbitbaymavibetebetbetkolikbetkombetperbettiltceltabetimajbetklasbahisligobetlimanbetmariobetmatbetneyinesahabetbetturkeyBeylikdüzü Escortbetpasrestbetklasbahisbetebetbelugabahistarafbetbetkombetistmarkajbetparibahisbetinegobahisbettiltbetnisbetsatbetorspinligobetbetkanyonbaywinrokubetcratosslotgorabetelexbetfunbahisartemisbetbetparkbetmatikoleybetbetlikekralbetperabetlimanbetsavoybettingintobetdiscount casinobahsegelmostbetbetroadjasminbethilbetvenüsbetasyabahisredwinbetkolikdinamobetmilanobetelitbahisorisbetpusulabetaresbetpolobetdumanbetmatbetpalacebetmrbahistulipbetnorabahismilosbetbetvoleonbahisbetexperbetperbahigopokerbetalordbahiscasinovalebetonredbahis1000baymaviakcebetnoktabetneyinefavorisenbetgitbetcupstarzbethiltonbetsetrabetmelbetbetnanokazandrapokerklasmaltcasinoeskişehir halı yıkamaistanbul escort bayanmarsbahisBağdar Caddesi Escorthamile pornobodrum escortbahis siteleri yenigaziantep escortgaziantep escortmaltepe escortbostancı escortanadolu yakası escortizmir escortdeneme bonusu veren sitelerhttps://www.tedxpenn.com/escort ankaraankara escorthttps://greenhousecraftfood.com/ataşehir escortBetofficeMebbistrendyol indirim koduPusulabetCasibomistanbul escortslot siteleri https://en-iyi-10-slot-siteleri.comstarzbet adamsah.netdeneme bonusuistanbul escortcasibomstarzbetpiabetstarzbet girişstarzbet girişbahsegelbahsegelklasbahisankara kombi servisimersin günlük kiralık evbetturkeyxslotBelge istemeyen bahis siteleribycasinotipobetgrandbettingtruvabetbahiscasinotarafbetbahiscommariobetbetistmarkajbetbetinematadornetcasibombelugabahisbetebet1xbetasyabahiscasinovalediscountcasinoelexbetfavoribahisbahiscombahiscombelugabahisbelugabahisbetistbetistceltabetceltabetklasbahisklasbahismariobetmariobetrestbetrestbettarafbettarafbettipobettipobetcasibomcasibomcasibomcasibomstarzbetsahnebetlimanbetredwinmatadorbetmatadorbetbetkombetkomcasibomsancaktepe çilingircasibomcasibomcasibomcasibom7slotsbahigobahis1000bahisalbaymavibaywinbetexperbetkanyonbetkolikbetkombetlikebetmatikbetnisbetonredbetorspinbetparkbetperbetroadbetsatbettiltbetturkeybetvole24wincratosslotelitbahisfavorisenfunbahisgorabethilbetikimisliimajbetintobetjasminbetjetbahiskralbetligobetlordbahismarsbahismeritkingmilanobetmobilbahismostbetmrbahisneyinenoktabetnorabahisoleybetonbahisonwinorisbetparmabetperabetpiabetpinuppokerbetapusulabetredwinrexbetromabetsahabetsavoybettingbetkombahis siteleriblackjack siteleriCasinoBonanzacasino bonanzadeneme bonusurulet sitelerisweet bonanzacasino sitelericasino sitelericasino sitelerisupertotobettulipbettumbetpadisahbetvdcasinovenusbetwinxbetbonusgaziemir çilingirtarafbetparibahisjojobet girişmarsbahis7slotsasyabahisbahis1000bahisalbahsegelbaywinbetebetbetexperbetkolikbetmatikbetonredbetorspinbetroadbettiltbetturkeybetvolecasibomcratosslotdumanbetelitbahisextrabetfunbahisgorabetgrandpashabethilbetimajbetjasminbetkalebetkralbetlimanbetmaltcasinomarkajbetmatbetmilanobetmobilbahismostbetgirisneyinenorabahisonwinpalacebetparmabetperabetpokerbetaredwinrexbetrokubetsahabetsavoybettingtarafbettruvabettumbetxslotartemisbitbaymavibetebetbetkolikbetkombetperbettiltceltabetimajbetklasbahisligobetlimanbetmariobetmatbetneyinesahabetbetturkeyBeylikdüzü Escortbetpasrestbetklasbahisbetebetbelugabahistarafbetbetkombetistmarkajbetparibahisbetinegobahisbettiltbetnisbetsatbetorspinligobetbetkanyonbaywinrokubetcratosslotgorabetelexbetfunbahisartemisbetbetparkbetmatikoleybetbetlikekralbetperabetlimanbetsavoybettingintobetdiscount casinobahsegelmostbetbetroadjasminbethilbetvenüsbetasyabahisredwinbetkolikdinamobetmilanobetelitbahisorisbetpusulabetaresbetpolobetdumanbetmatbetpalacebetmrbahistulipbetnorabahismilosbetbetvoleonbahisbetexperbetperbahigopokerbetalordbahiscasinovalebetonredbahis1000baymaviakcebetnoktabetneyinefavorisenbetgitbetcupstarzbethiltonbetsetrabetmelbetbetnanokazandrapokerklasmaltcasinoeskişehir halı yıkamaistanbul escort bayanmarsbahis
escort Bağcılar escort Bahçelievler escort Bakırköy escort Bayrampaşa escort Beylikdüzü escort Güngören escort İstiklal escort Kadıköy escort Sultanbeyli escort Üsküdar escort Avsallar escort Mahmutlar escort Oba escort Mecidiyeköy escort Ölüdeniz escort Güllük escort Kültür escort Ataşehir escort Avcılar escort Başakşehir escort Esenler escort Esenyurt escort Fatih escort Gaziosmanpaşa escort Kartal escort Küçükçekmece escort Maltepe escort Pendik escort Sultangazi escort Ümraniye escort Adapazarı escort Yalıkavak escort güvenilir casino siteleri Yalova escort Muğla escort Aydın escort Çanakkale escort Balıkesir escort Tekirdağ escort Manisa escort Trabzon escort Kahramanmaraşescort Kütahya escort Osmaniye escort Sivas escort Tokat escort Çorum escort Yozgat escort Isparta escort Elazığ escort Ordu escort Edirne escort Erzincan escort Zonguldak escort Rize escort Uşak escort Kırşehir escort Erzurum escort Giresun escort Amasya escort Sinop escort Niğde escort Bolu escort Karaman escort Kırıkkale escort Bayburt escort Ardahan escort Gümüşhane escort Artvin escort Çankırı escort Bartın escort Sinop escort Bilecik escort Karabük escort Burdur escort Nevşehir escort Kıbrıs escort Kırklareli escort Kastamonu escort Düzce escort Aksaray escort Adıyaman escort Afyon escort Arnavutköy escort Bebek escort Beşiktaş escort Beykoz escort Beyoğlu escort Büyükçekmece escort Çatalca escort Çekmeköy escort Eyüpsultan escort Kağıthane escort Sancaktepe escort Sarıyer escort Şile escort Silivri escort Şişli escort Taksim escort Zeytinburnu escort Aliağa escort Balçova escort Bayındır escort Bayraklı escort Bergama escort Beydağ escort Bornova escort Buca escort Çeşme escort Çiğli escort Karşıyaka escort Fehiye escort Marmaris escort Gaziemir escort Dikili escort Menderes escort Menemen escort Torbalı escort Atakum escort Çerkezköy escort Yenişehir escort Bodrum escort Toroslar escort Tarsus escort Silifke escort Mezitli escort Erdemli escort Anamur escort Akdeniz escort Melikgazi escort Elbistan escort Lüleburgaz escort İzmit escort İlkadım escort Çorlu escort Battalgazi escort Yeşilyurt escort Milas escort Ceyhan escort Çukurova escort Kozan escort Sarıçam escort Seyhan escort Emirdağ escort Sandıklı escort Merzifon escort Suluova escort Taşova escort Altındağ escort Batıkent escort Çankaya escort Çubuk escort Etimesgut escort Haymana escort Kahramankazan escort Keçiören escort Kızılcahamam escort Mamak escort Polatlı escort Pursaklar escort Sincan escort Ulus escort Yenimahalle escort Aksu escort Alanya escort Belek escort Demre escort Döşemealtı escort Elmalı escort Finike escort Gazipaşa escort Kaş escort Kemer escort Kepez escort Konyaaltı escort Korkuteli escort Kumluca escort Lara escort Manavgat escort Muratpaşa escort Serik escort Side escort Didim escort Efeler escort Nazilli escort Söke escort Altıeylül escort Ayvalık escort Bandırma escort Bigadiç escort Burhaniye escort Dursunbey escort Edremit escort Erdek escort Gömeç escort Gönen escort Havran escort İvrindi escort Karesi escort Kepsut escort Susurluk escort Büyükorhan escort Gemlik escort Görükle escort Gürsu escort Harmancık escort İnegöl escort İznik escort Karacabeyescort Kestel escort Mudanya escort Mustafakemalpaşa escort Nilüfer escort Orhangazi escort Osmangazi escort Yıldırım escort Biga escort Çan escort Gelibolu escort Karahayıt escort Merkezefendi escort Pamukkale escort Keşan escort Aziziye escort Palandöken escort Yakutiye escort Odunpazarı escort Tepebaşı escort Araban escort İslahiye escort Karkamış escort Nizip escort Nurdağı escort Oğuzeli escort Şahinbeyescort Şehitkamil escort Yavuzeli escort Bulancak escort Espiye escort Görele escort Altınözü escort Arsuz escort Antakya escort Defne escort Dörtyol escort Erzin escort Hassa escort İskenderun escort Kırıkhan escort Kumlu escort Payas escort Reyhanlı escort Samandağ escort Eğirdir escort Yalvaç escort Foça escort Karabağlar escort Kemalpaşa escort Kiraz escort Kınık escort Konak escort Narlıdere escort Ödemiş escort Tire escort Urla escort Safranbolu escort Akhisar escort Alaşehir escort Kırkağaç escort Salihli escort Sarıgöl escort Şehzadeler escort Soma escort Turgutlu escort Yunusemre escort Akkışla escort Bünyan escort Develi escort Kocasinan escort Talas escort Yahyalı escort Gazimusağa escort Girne escort İskele escort Lefke escort Lefkoşa escort Başiskele escort Çayırova escort Darıca escort Afşin escort Dulkadiroğlu escort Göksun escort Onikişubat escort Türkoğlu escort Kızıltepe escort Mut escort Dalaman escort Gümbet escort Datça escort Kavaklıdere escort Köyceğiz escort Menteşe escort Turgutreis escort Ula escort Yatağan escort Fatsa escort Altınordu escort Ünye escort Düziçi escort Kadirli escort Ardeşen escort Akyazı escort Arifiye escort Erenler escort Geyve escort Hendek escort Karasu escort Kaynarca escort Sapanca escort Derince escort Dilovası escort Gebze escort Gölcük escort Kandıra escort Karamürsel escort Kartepe escort Körfez escort Akşehir escort Beyşehir escort Bosna escort Ereğli escort Karapınar escort Meram escort Selçuklu escort Gediz escort Simav escort Tavşanlı escort Doğanşehir escort Bafra escort Çarşamba escort Boyabat escort Kapaklı escort Süleymanpaşa escort Erbaa escort Niksar escort Turhal escort Akçaabat escort Of escort Ortahisar escort Yomra escort Armutlu escort Çiftlikköy escort Çınarcık escort Akdağmadeni escort Boğazlıyan escort Sarıyaka escort Sorgun escort Alaplı escort Çaycuma escort Devrek escort Ereğli escort Kilimli escort Kozlu escort