ÜlkücüMilliyetçiTürkçüTürkeşÜlkü OcaklarıdövizakpchpmhpAhmet b.karabacakhasan külünk
DOLAR
27,2653
EURO
28,9279
ALTIN
1.676,17
BIST
8.337,68
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
26°C
İstanbul
26°C
Az Bulutlu
Çarşamba Hafif Yağmurlu
24°C
Perşembe Az Bulutlu
24°C
Cuma Az Bulutlu
24°C
Cumartesi Az Bulutlu
24°C
ÜÇ HİLAL'İN HİKAYESİ Ahmet B. Karabacak

YOL ARKADAŞIMI KAYBETTİM

YOL ARKADAŞIMI KAYBETTİM
13.03.2023
272
A+
A-

YOL ARKADAŞIMI KAYBETTİM

Dr. Abdülkadir Sezgin Hakk’a Yürüdü

Ahmet B. KARABACAK

Sezgin ile dostluğumuz, M.H.P.’nin, benim sahipliğini yaptığım ilk yayın organı Millî Hareket Dergisi yayınlandığı 1966 yıllarında başladı ve kesintisiz bu günlere kadar geldi. İstanbul’da yerleşik Yozgatlı bir aileden olan sevgili dostum o yıllarda İstanbul İlâhiyat Fakültesi’nde öğrenci idi. Mezun oldu; Diyanet İşleri Başkanlığı’nda emekli olana kadar müfettiş olarak çalıştı.

         Sezgin, gençlik yaşlarından itibaren arkadaşları ve yaşıtları arasında bir cazibe merkezi idi. Elbette, önce tavizsiz bir Türk Milliyetçisi idi. Hiç sakınmaz mekân, büyük, küçük dinlemez, inandıklarını belli bir edep içinde savunurdu. Çok okur, çok düşünür, çok yönlü hareket ederdi. Türkiye Millî Talebe Federasyonu Tiyatrosunu kurdu. Benim elimde gördüğü yarı siyasî, yarı komedi bir tiyatro eserini alarak sahneye koydu ve oynadı. Daha sonra II.Abdülhamid’le ilgili bir oyunda II.Abdülhamid’i canlandırdı. Bu arada yazı hayatına bizim Millî Hareket dergisinde başladı, ilgi çekici yazılar yayınladı, seminer ve konferanslarda konuşmalar yaptı.

Merhum Abdülkadir Sezgin, Merhum Ali Uğur, Osman B.Karabacak ve Ahmet B.Karabacak

         1969 yılı M.H.P. Adana çekişmeli büyük kongresine bir otobüsle, partili gençler ve delegelerle beraber gittik. Kongreye bazı illerden yeterli delege gelememişti. Kastamonu’da bunlardandı. Kastamonu Milletvekili rahmetli ağabeyimiz İsmail Hakkı Yılanlıoğlu bana Kastamonu İl başkanı temsilcisi olacak birini bul dedi. O kongrede Sezgin, Kastamonu’yu temsil etti.

         Sonraki yıllarda, bir vakıf kurmayı plânlamıştık. Ahmet Arvasî merhumun başkanı olduğu Türk Gençlik Vakfı’nı kurduk. Beş kişilik Vakıf Mütevelli heyetinde en gencimiz Abdülkadir Sezgin’di. Eğitim çalışmalarını hiç tavizsiz yürüttü. Türk gençliğine kültürel seviye kazandırmak için yayınladığımız ÜLKÜCÜ KADRO dergisinde Folklor ve Türk Halk Edebiyatı konulu, örnekli yazılar yayınladı.

         Sovyetlerin dağılmasından sonra şimdi Hukuk Profesörü olan bir kardeşimiz ile Azerbaycan’a gitti ve orada bürokrasinin şekillenmesi için çalıştı. Tecrübelerini Azerbaycanlı kardeşlerimizle paylaştı.  

         Pek çok kişinin girmekten çekindiği Alevili-Bektaşilik konusunda çok cesur görüşleri ele aldığı bir kitap yayınladı. Büyük ilgi gördü. Sosyoloji alanında doktora yaptı.

         Abdülkadir Sezgin Türklükden ve İslamiyet’den hiç taviz vermeden yaşadı. Bizler onu çok sevdik. Ondan memnunduk. İnanıyorum ki, bizi bu geçici dünyada misafir eden Mevlâ’mız da ondan memnundur. Mekânın cennet olsun her yanıyla güzel kardeşim.

Yorumlar

  1. Bilge Zehra B.Karabacak Yılmaz dedi ki:

    Yeri doldurulamayacak büyüğümüzdü. Allah rahmet eylesin mekanı cennet olsun. Geride kalanlara ailesi ve sevenlerine baş sağlığı diliyorum.