Âdeta “yaşamadan” geçen sene 6 Ağustos’ta aramızdan ayrılan ve 49 yıl gibi kısa bir ömre, Türklüğe ve Türkçülüğe en iyi hizmetlerini sığdıran dostumuz Servet Somuncuoğlu, bünyesinden dev İmparatorluk çınarını çıkaran Bursa Karacabey’de şüphesiz ki rahat uymaktadır. Allah’a her Türk’e böyle iyi bir hizmet ömrü nasip etmesi için dua ederken, o ömrü de bu kadar erken nihayetlendirmemesini niyaz etmekten başka takdiri ilâhi karşısında yapacak bir şeyimiz yoktur.
Servet, 4 Mayıs 1964 tarihinde Bursa’nın Karacabey ilçesinde doğmuştu; fakat aslen Giresun Eynesilliydi. Arifiyle Öğretmen Lisesi, Erzurum Atatürk Üniversitesi Kâzım Karabekir Eğitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü, İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi bölümlerinden mezun olmuş, 1988 / 2004 arası TRT İstanbul Radyosu’nda prodüktör olarak çalışmış ve “Günle Gelen, Günün İçinden, Müzikli Edebiyat, Yeni Bakışlar, Türkülerle Yaşamak, Aşkın Has Bahçesinde, Tarihte Yolculuk ve Tarihin Büyük İhanetleri” gibi önemli programlara imza atmıştı.
Fakat onun esas çalışmaları ve bir ömrü başlangıcından sonuna kadar Türk yazılı taşlarına adamak, yani; ortaya çıkarmak, programlaştırmak ve resimlemek olmuştur. 2005 yılı Temmuz ayında“Saymalı Taş- Türklerin Bilinçaltı“ çalışmasını Kırgızistan’da tamamladı ve Atlas Dergisinin Aralık 2005 sayısında yayınladı. 2007 yılının son ayı Atlas sayısında “Taştaki Türkler“ konusunu yazmış ve fotoğraf çekimlerini gerçekleştirmiştir.
1740 – 1962 yılları arasında Anadolu’da yaşayan ve 1962 yılında Rusya’ya göç eden ”Manyas-Akşehir Kazakları“ ve “Kars Malakanları”nın göçünü anlatan “Don Kazakları“, Darüşşafaka Cemiyeti Başkanı Çetin Berkmen’le yaptığı söyleşiler “Adanmış Bir Ömür” adı altında kitap olarak yayımlandı. “Gallemit” adlı eseri“Bilgeoğuz Yayınları’ndan çıktı.
Servet Somuncuoğlu, fotoğraf çalışmalarına kesintisiz olarak devam etmiş, Rusya, Çin, Moğolistan, Kazakistan, Kırgızistan, Azerbaycan, Kosova, Macaristan ve Avusturya’da çekimler yapmıştır. “Anadolu Çiçekleri, İnsan Anadolu, Şimdi Dem Zamanı, Dumanda Yaşamak, Tanrı Dağlarından, Krater Gölleri ve Çocuklar”konulu fotoğraf projelerinin çekimlerini yapmış, Türk tarihinin antik döneminin belgeleri olan kaya resimleriyle ilgili çalışmalarını sürdürmüştür.
Dört yıllık bir emek sonucunda, 150 bin km yol kat edilip, 138 gün saha çalışması ile ortaya çıkan ve TRT tarafından yayınlanan ve TÜRKSAV 12. Türk Dünyası Hizmet Ödülünü alan “Karlı Dağlardaki Sır“ adlı belgeselin yapım-yönetim ve metin yazarlığını da yapmıştır. Bir İnşaat Firması’nın desteğiyle yayınladığı“Sibirya’dan Anadolu’ya Taştaki Türkler“ kitabı ile 2008 yılı TGC Sedat Simavi Sosyal Bilimler Araştırma Armağanı’na lâyık görülmüştür.
Ve kısa bir ömre bu kadar büyük çalışma ve prodüksiyonları sığdıran Servet, 6 Ağustos 2013 tarihinde çok zamansız olarak aramızdan ayrılmıştır.
Hemşerimiz Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Sayın Sevgi Kafalı’ya, seçildiği takdirde bu Türklük sevdalısının sevdasına yakışır bir kabrini yaptıracağını söz vermişler. Somuncuoğlu’na birinci ölüm yıldönümünde Tanrı’dan rahmet niyaz ederken, Sayın Başkan’dan böyle bir hizmeti mutlaka bekliyoruz.
Muhabbetle.