MHP Genel Sekreteri İsmet Büyükataman, “Türkiye Cumhuriyeti devleti, AKP zihniyetinin görmeyi arzuladığı melez bir devlet, çokluklar devleti değildir. Tam tersine; Devleti tekdir. Bayrağı tekdir. Milleti tekdir. Başkenti tekdir.” dedi.
Ankara’nın Başkent oluşunun 91. yıl dönümüne ilişkin yazılı basın açıklaması yapan İsmet Büyükataman, 27 Aralık 1919’da Temsil Heyeti’nin gelmesi ile Ankara’nın Millî Mücadele’nin karargâhı olduğunu hatırlatarak, 23 Nisan 1920’de Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin Ankara’da açılmasıyla yeni Türk devletinin temellerinin atıldığını, Kurtuluş Savaşı’nın buradan yönetildiğini, böylece Ankara’nın fiilen başkent durumuna geldiği bilgisini tekrarladı.
İstanbul’un işgalden kurtulması ile yeni devletin başkentinin neresi olacağının tartışılmaya başlandığına ilişkin tarihi bilgiye işaret eden MHP’li Büyükataman, şöyle devam etti: “Bazı kişiler İstanbul’un başkent yapılmasını istiyorlardı. Ancak Meclis’in Ankara’da açılması, buraya fiilen hükümet merkezi olma niteliği kazandırmıştı.
Ayrıca Ankara, Türkiye’nin merkezinde, askerî ve coğrafî özellikleriyle başkent olabilecek konumdaydı. İsmet İnönü, bir kanun teklifi hazırlayarak Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na sundu. ‘Türkiye Devleti’nin başkenti Ankara’dır.’ şeklindeki bir maddelik kanun teklifi kabul edildi (13 Ekim 1923). Kanunun yürürlüğe girmesiyle Ankara yeni Türk devletinin başkenti oldu.”
“ANKARA, ALELADE BİR BAŞKENT DEĞİL, BİR SEMBOLDÜR”
Büyükataman, Ankara’nın, alelade bir başkent değil, bir sembol olduğunu belirterek, “Türk’ün hayatta kalma iradesi, bağımsızlık arzusu ve kudretidir. Ankara Millî Mücadele’dir. Ankara’nın başkent yapılması fikrinin temelinde yenilikçilik yatar. Ankara, kurulan çağdaş devletin ufkunu simgeler, aynı zamanda taze bir atılımın da ifadesidir. Ankara, zor şartların, imkânsızlıkların pençesinde sürdürülen Millî Mücadele’nin kutsal ruhunun varlık kazanmasıdır.” ifadelerini kullandı.
“ANKARA, ÜLKENİN GERİ KALANINA MODEL OLMA ROLÜNÜ BİR KENARA İTMİŞTİR”
Coğrafi konumuyla bir merkez olan Ankara şehrinin, cumhuriyetin inşa sürecinde vatanın dört bir tarafı için yeni bir gelişim modeli işlevi gördüğünü söyleyen İsmet Büyükataman, “Bu bağlamda, şehir planlaması, parkları, yolları, mimarisiyle diğer şehirlere örnek olma görevini üstlenmelidir.
Ankara’nın 21. yüzyılda içinde bulunduğu vaziyet ortadadır ve herkesin malumudur. Ankara çürümeye terk edilmiştir, yüzüstü bırakılmıştır. Ankara bugün itibarıyla, ülkenin geri kalanına model olma rolünü bir kenara itmiştir. Unutulmamalıdır ki Başkent Ankara, üstümüze çöreklenen kara bulutların def edildiği yerdir. Başkent Ankara, Kurtuluş Savaşımızın simgesidir. Başkent Ankara, üniter yapımızın belgesidir. Başkent Ankara, milli birliğimizin sembolüdür. Başkent Ankara, Atatürk’tür, İnönü’dür, Çakmak’tır, Karabekir’dir. Bayardır.” düşüncesini aktardı.
“TÜRKİYE ASLA BİR LÜTUF CUMHURİYETİ DEĞİLDİR”
Türkiye’nin asla kaynaklarını yabancılara peşkeş çekecek bir sömürge artığı olmadığına dikkatleri çeken MHP’li Büyükataman sözlerini, “Türkiye asla, başka devletlerin izni ve imzası ile kurulmuş bir lütuf cumhuriyeti değildir. Vatanın her bölgesinden, her kökenden millet evlatlarının kanları ile kurulmuş milli ve üniter bir Cumhuriyettir. Başkenti Ankara’dır. Türkiye Cumhuriyeti devleti, AKP zihniyetinin görmeyi arzuladığı melez bir devlet, çokluklar devleti değildir. Tam tersine devleti tektir. Bayrağı tektir. Milleti tetir. Başkenti tektir.” diye tamamladı.
Ankara’nın, kuruluş felsefesindeki eski yükümlülüklerine ulaşacağı ve nitelikli yönetileceği günleri arzulayarak,Ankara’nın başkent oluşunun 91. yıl dönümünü kutluyorum.