MHP Grup Başkanvekili ve Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu, bazı milletvekillerinin kadim kültürü dile getirdiklerini ve Osmanlıcadan bahsettiklerini ancak Osmanlıca bilmediklerini söyledi.
MHP Grup Başkanvekili ve Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu, bazı milletvekillerinin kadim kültürü dile getirdiklerini ve Osmanlıcadan bahsettiklerini ancak Osmanlıca bilmediklerini söyledi. Kadim kültürün nereye kadar uzadığını da bilmediklerini anlatan Halaçoğlu, “Yani sadece Osmanlı mı kadim kültürümüz? Ta, Hunlara kadar giden, şimdi biraz sonra söyleyeceğim, bir yapıya sahip. E o zaman yani Arap harfleriyle bir Osmanlıca Türkçesini değil, Göktürk alfabesini getirin eğer kadim alfabeyse. En eskiye kadar gidelim ama burada arkadaşlarımız ‘kadim’ kelimesinin herhâlde hangi anlama geldiğini de bilmiyorlar, kapsamını da bilmiyorlar.” Diye konuştu.
TBMM Genel Kurulu’nda bütçe görüşmelerine devam edildi. Bütçe görüşmelerinin ikinci gününde RTÜK, BYEGM, Hazine Müsteşarlığı, BDDK, SPK, AFAD Başkanlığı, TİKA, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, Atatürk Araştırma Merkezi, Atatürk Kültür Merkezi, Türk Dil Kurumu, Türk Tarih Kurumu bütçelerinin görüşülüyor. Birleşimi TBMM Başkanvekili Meral Akşener yönetirken katip üyeler Burdur Milletvekili Bayram Özçelik ve Çanakkale Milletvekili İsmail Kaşdemir oldu.
MHP Grup Başkanvekili Yusuf Halaçoğlu, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu ve bağlı kuruluşlarıyla ilgili görüşlerini dile getirmek üzere söz aldı.
Birtakım milletvekili arkadaşlarının az önce kadim kültürden, dolayısıyla Osmanlıcadan bahsettiklerini belirten Halaçoğlu, “Şimdi, bunu söyleyen hiç kimse Osmanlıca bilmiyor. Kaldı ki kadim kültürümüz nereye kadar uzar, onu da bilmiyor. Yani sadece Osmanlı mı kadim kültürümüz? Ta, Hunlara kadar giden, şimdi biraz sonra söyleyeceğim, bir yapıya sahip. E o zaman yani Arap harfleriyle bir Osmanlıca Türkçesini değil, Göktürk alfabesini getirin eğer kadim alfabeyse. En eskiye kadar gidelim ama burada arkadaşlarımız ‘kadim’ kelimesinin herhâlde hangi anlama geldiğini de bilmiyorlar, kapsamını da bilmiyorlar.” diye konuştu.
“FATİH SULTAN CAMİİ YIKILIP YERİNE KİLİSE YAPILDI”
Türk Tarih Kurumu Başkanlığı döneminde Balkanlarda, Yunanistan, Bulgaristan, Makedonya, Kosova, Hırvatistan, Sırbistan, Macaristan, Romanya, Kırım; Kafkasya’da Azerbaycan ve Gürcistan; Orta Doğu’da Suriye, Ürdün; Afrika’da Mısır, Tunus; Asya’da Kazakistan ve Kırgızistan’da envanter çalışmaları başlatıldığını belirten Halaçoğlu, “Öte yandan ülkemizde kiliseleri onarırken ve hatta camileri kilise hâline getirirken ecdat yadigarlarının tespitinin bile yapılmasının neden devam ettirilmediğini anlamakta zorluk çekiyorum. Balkanlarda Selanik Hamza Bey Camii’nde olduğu gibi 3 filmin bir arada oynatıldığı porno sinema salonu yapılan, kubbesi cinsel içerikli resimlerle kaplanmış ve Filibe Perşembe Pazarı Camii gibi lokanta olarak kullanılan, Süleymaniye Camii gibi kiliseye çevrilen, Ohri’deki İmaret Camii olarak adlandırılan, Fatih Sultan Camii gibi yıkılıp yerine Hazreti İsa’nın doğumunun 2000’inci yılı kutlamaları çerçevesinde kilise yapılan ecdat yadigarlarımız sizi mahzun bakışlarla seyretmektedir.” diye konuştu.
“Kültür mirasımıza sahip çıkacaksanız Osmanlıcadan önce bunları yapmaya kalkışın” diyen Halaçoğlu, “Osmanlıca o kadar basit bir şey değil öğrenmek için. ‘Ali’ yazarsınız, ‘Ali’yi yazarken elifle, lâmla yazarsınız, o zaman âli olur, ayınla yazmayı akıl edemezsiniz, İsmet’i ayınla yazmayı akıl edemezsiniz, elifle yazmaya kalkışırsınız. Arapça grameri öğretmedikten sonra da Osmanlıca biliyor, demeyin, Arap harfleriyle Türkçe yazabilirsiniz, bu kadar basit. Diğer taraftan, yine, size hâlâ eğitim kurumlarınızda birleştirilmiş sınıflarda eğitim gösteriyorsanız çocuklarınıza, taşıma sistemiyle eğitim gösteriyorsanız, 80 kişilik sınıflarda eğitim gösteriyorsanız önce onları halledin, onları çözmeye çalışın.” Şeklinde konuştu.