DOLAR 32,3419 % 0.18
EURO 35,1026 % -0.24
STERLIN 41,0156 % -0.31
FRANG 36,4252 % 0.16
ALTIN 2.239,11 % -0,20
BITCOIN 2.140.676 -5.299

BİR SOSYAL MEDYA ‘AJİTASYONU’

Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi :
BİR SOSYAL MEDYA ‘AJİTASYONU’

BİR SOSYAL MEDYA ‘AJİTASYONU’

Kenan EROĞLU

Marksistlerin basın ve yayın ve sanatçılar hakkında 1958 yılında Moskova Dünya Komünist Yazarlar kongresinde alınan kararlara bir göz atalım.

…                                    

“BASIN VE SANATÇILAR HAKKINDAKİ UYGULAMALAR:”

Komünistler için sanat, sanat için değil. Sanat toplum içindir. Ama bu toplum Komünist toplumdur. Sözümüzün burasında, 1958 Moskova Dünya Komünist Yazarlar kongresinde stratejiye uygun olarak alınan kararlardan söz etmeden geçemeyeceğiz.

“1-Memleketinizde Komünist ve Sosyalist partilerin kurulmasını teşvik edip kışkırtacaksınız. Bu partilerin mevcudu varsa işbirliği yapacaksınız.

2-Komünizmi açıkça müdafaa etmekten mahrum olduğunuz takdirde Sosyalizm’i, Sosyalist yayın yapamadığınız takdirde ise işçi haklarını savunacak ve her türlü adaletsizliği ele alarak aynı gayeyi devam ettireceksiniz.

3-Komünist rejim kökleşinceye kadar memleketinizde Komünist tehlikesinin olmadığına herkesi inandıracaksınız. Sizin niyet ve çalışmalarınızı fark edenleri vehimli ve jurnalci olmakla suçlandıracaksınız.

4-Memleketinizde yasak değilse Rus filmlerine, yasaksa sol eğilimli film, tiyatro ve piyeslere övgüler yapıp alaka cezp edeceksiniz.

5-Tercümelerinizde batının komünist veya komünizme meyilli olan yazarlarının eserlerini tercih edeceksiniz.

6-Romanda, şiirde, yazıda, karikatürde, resimde sistemli ve maksatlı olarak işçinin ve köylünün sefaletini mübalağalı bir şekilde teşhir edeceksiniz.

7-Evvelce komünist oldukları halde sonradan dönen Fransız Andre Malraux, Andre Gide, İngiliz Arthur Koestler, Stephan Spender, İtalyan İgnosio Silone, Malaparte, Amerikan Richard Wirght ve Louis Fishe aleyhinde kampanya açılacak şöhret ve fikirlerini silip yıkacaksınız.

8-Politika, edebiyat, sanat ve kültürün bütün kollarında fikirlerinize yakın olmayan ve Komünist temayülü bulunmayanların bütün şöhret, rağbet ve otoritelerini yıkmaya çalışacaksınız.

9-Halkın çok sevdiği yahut millete kabul ettirilmiş olan kahramanlarını yıkmak zor olacağına göre onları kendinize bayrak yapacak, onların fikir ve düşüncelerini kendi açınızdan yorumlayacaksınız.

10-Devamlı huzursuzluk kaynakları arayacak ve huzursuzluğu devam ettirmek baş prensibiniz olacaktır.

11-Memleket ve halkınızı mümkün olduğu kadar sınıflara ve zümrelere böleceksiniz..

12-İşverenle işçi arasında devamlı anlaşmazlık mevzuları çıkaracak, grevleri tahrik edeceksiniz.

13-Gizli ve açık din düşmanlığı yapacaksınız. Mezhep ve tarikat münakaşalarını kızdıracaksınız. Halkı dinden soğutmaya çeşitli dini sınıf ve zümreler yaratmaya gayret edeceksiniz.

14-Her milli dava ve davranış karşısında tamamıyla hissiz, tasasız kalacak, mümkün olursa önleyici yazılar neşredeceksiniz. Her milli varlığı yıkmak için gayret sarf edeceksiniz.

15-Nizam ve kanunlara karşı gelenleri destekleyeceksiniz. Kargaşalık çıkarmak için muhalefet duygularını isyan derecesine çıkaracaksınız.

16-Milletinize batı bloğu, demokrasi ve Amerika düşmanlığını aşılayacaksınız.

17-İşçi sendikalarını, gençlik ve talebe derneklerini, sanat birliklerini, öğretmen teşekküllerini ele geçirmeye çalışacaksınız. Fikir birlikleri kurduracak, sizi tutan teşekküllere “Milli Teşkilat” adını vereceksiniz.

18-Bilhassa öğretmen, profesör, parti başkanı, gazeteci gibi büyük kitleleri elinde tutanlara yaklaşarak saflarımıza çekeceksiniz.”(Kaynak: 12 Eylül 1980 öncesi eğitim amaçlı hazırlanan bir teksir.)

Değerli okuyucu, şimdi oturup şöyle etrafımıza, sosyal medyaya, basın ve yayın organlarına, onların uygulamalarına bir bakalım. Kimler yukarıdaki kararlara uygun hareket ediyor biraz fikredelim.

Şimdi bu haftaki yazımıza geçebiliriz;

Monşer-1: Her şey hazır mı?

Monşer-2: Ne hazır mı, ne hazırlayacağız?

Monşer-1: Ne demek ne hazır mı? Elimize böyle bir fırsat geçti bu fırsatı değerlendirmeyelim mi?

  Monşer-2: Hangi fırsat, ne fırsatı önemli bir şey oldu da benim mi haberim yok?

Monşer-1:Yahu sen nasıl bir Monşer’sin. Hep beklemiyor muyduk? Hep teyakkuz halinde bekliyoruz sen daha hala ne fırsatı diyorsun? Olmaz kardeşim biraz sosyal medyayı ve bizim sosyal medyada üfürdüğümüz buhurdanlık dumanını görmedin mi? Duymadın mı?

Monşer-2: Ülke gündemi o kadar hızlı değişiyor ki hangi biri hakkında fırsat bu diye düşüneyim aklım karışıyor, ayırt edemiyorum.

Monşer-1: Koskoca bakanlar, koskoca saygın gazeteciler birbirlerine demediklerini bırakmıyorlar. Ülke çalkalanıyor. Bundan daha iyi fırsat mı olur.

Monşer-2:Bakan ne demiş, gözcünün saygını ne demiş anlamadım. Pek takip edemedim.

Monşer-1: Sen hala orada mısın? Yetkilinin ne dediğinin ne önemi var. Onun küçük bir iması bile yeter. Biz her zaman her duruma hazır olmalıyız, Sosyal medyaya bakmıyor musun, yalan, dolan, iftira, uydurma haber, yanlış haber, masa başı haberi, yabancı servislerce üretilen haberler, çarpıtılan haber, vs. vs. işte bütün bunlar bizim için çok önemli bir imkân eğer bu imkân ve fırsattan faydalanıp bir netice alamazsak yuh bize.

Monşer-2: Ama bizim saygın ne demiş anlamadım ki. Bizim saygının ne dediğine bakan biri çıkmış cevap vermiş. Cevap vermişse ne demiş. Bütün bunları ben hep kaçırdım.

Monşer-1: Dedim ya onun ne dediğinin hiçbir önemi yoktur. O zat ima dahi etmiş olsa biz pür silah zaten bekliyoruz. Dört bir yandan saldıracak onu yerinden edinceye kadar mücadelemizi sürdüreceğiz. Bu mücadele dürüstlerle dürüst olmayanların mücadelesidir. Sen da sözü uzatma gözcü oku ve safını belli et. Hatta bu savaş laiklerle dincilerin mücadelesidir. Bu mücadele demokratlar ile şeriat devleti isteyenlerin mücadelesidir. O sözün söylenmiş olmasının da söylenmemiş olmasının da hiçbir önemi yoktur, O kişiler ve şürekâları bu gibi şeyleri söyleme potansiyele her zaman sahiptirler. Onlara hiç inanmam, onlar her şeyi söylerler. Söyleseler bile söylerler, söylemeseler bile söylerler, hatta onların kafalarının arkasında daha meşum düşünceler vardır. Bak buradan ben bile onların kafalarının arkasındakini okuyabiliyorum. Onlaar, onlar..  Aslında konu onlar ve ötekiler meselesi değil ki.  Asıl mesele bizleriz yani demokratlar.  Biz laiklere kim karşı çıkarsa bizim gazabımız ve sosyal medya silahlarımız hemen ona doğru çevrilir ve bombardımana başlarız.   Biiiz. Kimiz herkes görecek. Biz cumhuriyeti kuran, kimimiz Chp de kimimiz Hadep te, birçoğumuz da iyiler arasında olmasına rağmen bu şeriat hayranlarına hadlerini bildirecek güç ve kuvveti gider Anıtkabire Ata’nın huzuruna “iman tazeler” yine mücadele ederiz.

Görmüyor musun kişimizi tanıyan tanımayan herkes onu 100 yıldır tanıyormuşlar gibi davranıyorlar. “Ben de tanırım, saygındır”, “yakinen bilirim o iyi, biridir”, “O kanatsız uçar”, “onun anlamadığı konu oynatmadığı kalemi yoktur” “hatta o o kadar temiz o kadar dürüst birisidir ki neredeyse evliya gibi biridir” .hatta bakar mısın; Onu tanımayanlar bile tanıyormuş gibi yapıyor onun hakkında olumlu şeyler söylüyorlar. Bu bir milli-cumhuriyet dayanışmasıdır. Bu dayanışmada herkes yerini almalıdır. Bak sen de katıl, geride kalma bu dincilerin elinden ve dilinden her şey gelir. Aman dikkatli olalım.

Monşer-2: Ama efendim diyorlar ki bu saygın kişi Türkiye düşmanı solculuğu tescilli gazetede önemli bir görevdeymiş. Hatta diyorlar ki 12 Eylül öncesi kendisi Hürriyet gazetesi muhabiri iken, Yozgat’ta Marksist dev gençliler bir yürüyüş yapmışlardı da 15-20 kişi katılmış olduğu halde bu 15-20 kişiyi 200-300 kişi yürüyüş yaptı diye haber yapmıştı. Hatta yürüyüşe pek katılan olmaması nedeniyle bu yapılan yürüyüşü Yozgat’ta kimsenin haberi dahi pek olmamıştı. Ertesi günü gazetede okuyunca herkes çok şaşırmıştı, saygın muhabir olayı bilerek büyütmüş sanki dev genç’lileri kabarık gösterme çabasına girmiş diyorlar..

Hatta yine Hürriyet gazetesi adına Yozgat’a gelerek bir dizi röportaj yapmış resimler çekmiş ve bunları 16 Temmuz 1980 tarihinde yayınlamıştı, Adeta Yozgat’ı Sıkıyönetim komutanlığına ihbar ediyor bir dil kullanmıştı ve yetkililerin (Polis asker) adeta Yozgat’a dikkatini çekiyormuş gibi Yozgat’ı adeta hedef göstermişti diyorlar. MHP il başkanı Ruhi Bacanlı’nın ağzından haber yapmış pek çok şeyi çarpıtarak veya bir yöne doğru çekerek vermiş ve belki de 1.5 iki ay sonra 12 Eylül 1980 de Askerlerin darbe yapması sonucu Yozgat üzerine daha çok eğilmelerine ve pek çok kişinin sorgularına sebep olduğu. Masum insanların işkencelerden geçirilmesine sebep olduğu da söyleniyor. Bu konularda neler söyleyeceksiniz. Bu durumları bilmeyen bazı saf dil Yozgatlı sözüm ona milliyetçilerin sol sever olmaktan hoşlandıkları da söyleniyor.

Monşer-1: Onları boş ver şimdi, fi tarihinde yapılan bir haberden, bir röportajdan bahsediliyor. O günleri kim hatırlar, kim dile getirir. Zaten milletimiz pek geçmişi hatırlamaz. Hatırlasa bile milliyetçi olarak bilinen bazı kimselerin sola doğru “evirilme” işlemimiz hızla sürerken o kişinin Marksist veya solcu olduğunu iddia etmek kimsenin ne aklına gelir ne de kimse inanır. Bu yüzden sen bunları düşünme. Yok, saygın kişi hep devletin, milletin dilimizin, kültürümüzün hassasiyetini pek göstermeyen bir mevkutede yazdığını bile kimse aklına getirip bütün kartları bir araya toplayıp bir netice çıkartamaz. Ama zaten önemli olan burada Saygın kişi değil ki..Önemli olan bu Saygın kişiye söz söylediği iddia edilen kişidir. O iddia edilen kişinin kimliğinin bir önemi yoktur. Yetkili kişi “şerefsiz” demiş midir dememiş midir? Konunun özü burada düğümleniyor. Nasıl Hırant Dink katledildiğinde bütün Marksist’ler solcular nasıl “Hepimiz Ermeni’yiz” demişlerse bu gün de biz sağcı solcu ayırmadan, ülkücü vs. demeden “hepimiz solcuyuz hepimiz saygıncıyız” var mı ötesi?  Haklı olsa da saygıncıyız, haksız olsa da saygıcıyız ve hatta tv ye çıkıp çok üzgün pozlar vererek, ağlasa da, ağlama pozu verse de vermese de biz yine anti bakancıyız.

Kahrolsun emperyalizm. 3. Hava limanı, 3. Boğaz köprüsüne de karşıyız.  Tüm bakanlar, Başbakanlar istifa.

….

“Monşer”: “Batı özentisi içinde olan”, “cehaletinden rahatsız olmayan”, biraz sağcı, biraz solcu, biraz 1970’li yıllar ülkücüsü, biraz liberal, biraz Kemalist, biraz laik ve her halükarda halkını geri-sürü gören hayali bir şahsiyet

YORUM YAP

Bağdar Caddesi Escorthamile pornobodrum escortbahis sitelerigaziantep escortgaziantep escortmaltepe escortbostancı escortanadolu yakası escortizmir escortdeneme bonusu veren sitelerhttps://www.tedxpenn.com/escort ankaraankara escorthttps://greenhousecraftfood.com/ataşehir escortbetperBetofficeOnwinMebbisjojobetmatbetholiganbetbetkomtrendyol indirim kodusahabetbim aktüelkayseri evden eve nakliyatdeneme bonusu veren sitelertipobetPusulabetCasibomstarzbet girişbets10kredi hesaplamaa101 aktüeltipobetbetturkey girişbetturkey girişcasibomcasibomvevobahismarkajbetbetineceltabetgrandpashabetcasibomgobahisbettiltbetsatbetorspinligobetistanbul escortslot siteleri https://en-iyi-10-slot-siteleri.comdinamobetstarzbet adamsah.netbahis siteleribetvolesetrabetbetpasrestbetklasbahisbetebetbelugabahistarafbetbahiscomgüzel hostingtipobetbetkommarkajbetparibahisbetinematadorbetgobahisbettiltbetsatbetorspinromabetligobetbetkanyononwinsahabetbaywinrokubetmarsbahisextrabetikimislicratosslotwinxbetbahisalgorabetelexbettümbetfunbahisartemisbetbetparkbetmatiksüpertotobetoleybetbetlikekralbetperabetimajbetlimanbetsavoybettingbahsegelmostbetpiabetmeritkingholiganbetjasminbethilbetvenüsbetasyabahisredwinbetkolikdinamobetkordonbet7slotsmilanobetelitbahisorisbetxslotpusulabetaresbetfavoribahispadişahbetnakitbahispolobetdumanbetsekabetmaltcasinopalacebetmrbahistulipbetnorabahismilosbetonbahissüperbetinbetexpervenüsbetpokerbetalordbahisvdcasinocasinovalebetonredpinupbahis1000baymaviakcebetnoktabetneyinefavorisen1xbettrabzonspor fenerbahçe maçını canlı izletrabzonspor fenerbahçe maçını canlı izlebahis sitelerimelbetbetnanokazandrapokerklascasino siteleriselçuksportsselçuk sportstruvabetdeneme bonusuistanbul escort
escort Bağcılar escort Bahçelievler escort Bakırköy escort Bayrampaşa escort Beylikdüzü escort Güngören escort İstiklal escort Kadıköy escort Sultanbeyli escort Üsküdar escort Avsallar escort Mahmutlar escort Oba escort Mecidiyeköy escort Ölüdeniz escort Güllük escort Kültür escort Ataşehir escort Avcılar escort Başakşehir escort Esenler escort Esenyurt escort Fatih escort Gaziosmanpaşa escort Kartal escort Küçükçekmece escort Maltepe escort Pendik escort Sultangazi escort Ümraniye escort Adapazarı escort Yalıkavak escort güvenilir casino siteleri Yalova escort Muğla escort Aydın escort Çanakkale escort Balıkesir escort Tekirdağ escort Manisa escort Trabzon escort Kahramanmaraşescort Kütahya escort Osmaniye escort Sivas escort Tokat escort Çorum escort Yozgat escort Isparta escort Elazığ escort Ordu escort Edirne escort Erzincan escort Zonguldak escort Rize escort Uşak escort Kırşehir escort Erzurum escort Giresun escort Amasya escort Sinop escort Niğde escort Bolu escort Karaman escort Kırıkkale escort Bayburt escort Ardahan escort Gümüşhane escort Artvin escort Çankırı escort Bartın escort Sinop escort Bilecik escort Karabük escort Burdur escort Nevşehir escort Kıbrıs escort Kırklareli escort Kastamonu escort Düzce escort Aksaray escort Adıyaman escort Afyon escort Arnavutköy escort Bebek escort Beşiktaş escort Beykoz escort Beyoğlu escort Büyükçekmece escort Çatalca escort Çekmeköy escort Eyüpsultan escort Kağıthane escort Sancaktepe escort Sarıyer escort Şile escort Silivri escort Şişli escort Taksim escort Zeytinburnu escort Aliağa escort Balçova escort Bayındır escort Bayraklı escort Bergama escort Beydağ escort Bornova escort Buca escort Çeşme escort Çiğli escort Karşıyaka escort Fehiye escort Marmaris escort Gaziemir escort Dikili escort Menderes escort Menemen escort Torbalı escort Atakum escort Çerkezköy escort Yenişehir escort Bodrum escort Toroslar escort Tarsus escort Silifke escort Mezitli escort Erdemli escort Anamur escort Akdeniz escort Melikgazi escort Elbistan escort Lüleburgaz escort İzmit escort İlkadım escort Çorlu escort Battalgazi escort Yeşilyurt escort Milas escort Ceyhan escort Çukurova escort Kozan escort Sarıçam escort Seyhan escort Emirdağ escort Sandıklı escort Merzifon escort Suluova escort Taşova escort Altındağ escort Batıkent escort Çankaya escort Çubuk escort Etimesgut escort Haymana escort Kahramankazan escort Keçiören escort Kızılcahamam escort Mamak escort Polatlı escort Pursaklar escort Sincan escort Ulus escort Yenimahalle escort Aksu escort Alanya escort Belek escort Demre escort Döşemealtı escort Elmalı escort Finike escort Gazipaşa escort Kaş escort Kemer escort Kepez escort Konyaaltı escort Korkuteli escort Kumluca escort Lara escort Manavgat escort Muratpaşa escort Serik escort Side escort Didim escort Efeler escort Nazilli escort Söke escort Altıeylül escort Ayvalık escort Bandırma escort Bigadiç escort Burhaniye escort Dursunbey escort Edremit escort Erdek escort Gömeç escort Gönen escort Havran escort İvrindi escort Karesi escort Kepsut escort Susurluk escort Büyükorhan escort Gemlik escort Görükle escort Gürsu escort Harmancık escort İnegöl escort İznik escort Karacabeyescort Kestel escort Mudanya escort Mustafakemalpaşa escort Nilüfer escort Orhangazi escort Osmangazi escort Yıldırım escort Biga escort Çan escort Gelibolu escort Karahayıt escort Merkezefendi escort Pamukkale escort Keşan escort Aziziye escort Palandöken escort Yakutiye escort Odunpazarı escort Tepebaşı escort Araban escort İslahiye escort Karkamış escort Nizip escort Nurdağı escort Oğuzeli escort Şahinbeyescort Şehitkamil escort Yavuzeli escort Bulancak escort Espiye escort Görele escort Altınözü escort Arsuz escort Antakya escort Defne escort Dörtyol escort Erzin escort Hassa escort İskenderun escort Kırıkhan escort Kumlu escort Payas escort Reyhanlı escort Samandağ escort Eğirdir escort Yalvaç escort Foça escort Karabağlar escort Kemalpaşa escort Kiraz escort Kınık escort Konak escort Narlıdere escort Ödemiş escort Tire escort Urla escort Safranbolu escort Akhisar escort Alaşehir escort Kırkağaç escort Salihli escort Sarıgöl escort Şehzadeler escort Soma escort Turgutlu escort Yunusemre escort Akkışla escort Bünyan escort Develi escort Kocasinan escort Talas escort Yahyalı escort Gazimusağa escort Girne escort İskele escort Lefke escort Lefkoşa escort Başiskele escort Çayırova escort Darıca escort Afşin escort Dulkadiroğlu escort Göksun escort Onikişubat escort Türkoğlu escort Kızıltepe escort Mut escort Dalaman escort Gümbet escort Datça escort Kavaklıdere escort Köyceğiz escort Menteşe escort Turgutreis escort Ula escort Yatağan escort Fatsa escort Altınordu escort Ünye escort Düziçi escort Kadirli escort Ardeşen escort Akyazı escort Arifiye escort Erenler escort Geyve escort Hendek escort Karasu escort Kaynarca escort Sapanca escort Derince escort Dilovası escort Gebze escort Gölcük escort Kandıra escort Karamürsel escort Kartepe escort Körfez escort Akşehir escort Beyşehir escort Bosna escort Ereğli escort Karapınar escort Meram escort Selçuklu escort Gediz escort Simav escort Tavşanlı escort Doğanşehir escort Bafra escort Çarşamba escort Boyabat escort Kapaklı escort Süleymanpaşa escort Erbaa escort Niksar escort Turhal escort Akçaabat escort Of escort Ortahisar escort Yomra escort Armutlu escort Çiftlikköy escort Çınarcık escort Akdağmadeni escort Boğazlıyan escort Sarıyaka escort Sorgun escort Alaplı escort Çaycuma escort Devrek escort Ereğli escort Kilimli escort Kozlu escort