Ayakkabı Bot ve çizme Günlük ayakkabı Bot ayakkabı modelleri Çizme ayakkabı Terlik ayakkabı Sandalet Babet Spor ayakkabı Topuklu ayakkabı İç giyim Mayo Çorap Fantezi giyim İç çamaşır takımları Sütyen Gecelik Pijama takımı Gece elbisesi Plaj giyim Giyim Büyük beden Tesettür Etek Trenckot tarz eşofman takımları bayan Mont Gömlek Pantolon T-shirt Sweatshirt Kırmızı elbiseler Ceket Çanta Çanta aksesuarlar Bebek bakım çantası Spor çanta Okul çantası Laptop çantası Portföy çanta Bel çantası Postacı çantası El çantası Sırt çanta Bebek bakım çantası Omuz çantası
Tuzla azeri escort Alanya azeri escort Kayseri azeri escort Antalya azeri escort Diyarbakır azeri escort Anadolu yakası azeri escort Adana azeri escort Ataşehir azeri escort Şirinevler azeri escort Beylikdüzü azeri escort Halkalı azeri escort Maltepe azeri escort Ümraniye azeri escort Samsun azeri escort Avcılar azeri escort Pendik azeri escort Beylikdüzü azeri escort Maltepe azeri escort Ümraniye azeri escort Mersin azeri escort Avrupa yakası azeri escort Kocaeli azeri escort Bodrum azeri escort Bakırköy azeri escort Kadıköy azeri escort İzmir azeri escort bayan Beşiktaş azeri escort Eskişehir azeri escort Bursa azeri escort Şişli azeri escort Şişli escort bayan azeri escort İzmir Gaziantep azeri escort Ankara azeri escort Denizli azeri escort Samsun escort kızlar Malatya azeri escort İzmir azeri escorts Samsun azeri escort İzmir eskort bayanlar
Asena Kınacı MORAL
Ben gelmedim dava için
Benim işim sevi için
Dostun evi gönüllerdir
Gönüller yapmaya geldim.
Bütün tarihi kıymetli şahsiyetlerin hayatı; şu tarihte yaşadı, şunları yaptı, şu tarihte öldü diyerek kronolojik olarak ifade edilir. Ama bu kronolojik hayat hikâyeleri o kıymetli insanları meraklılarına tam manasıyla tanıtabiliyor mu? Ben tarihi büyük şahsiyetlerin hayat hikâyelerini öz kıymetlerine göre hep yavan ve sığ bulmuşumdur. Bu nedenle onları anlatan başka kitaplar okuyarak tarihi kıymetli örnek şahsiyetleri daha iyi tanımak ve hayalimde yaşatmak isterim.
2021 yılı Yunus Emre’nin vefatının 700. yılı nedeniyle UNESCO tarafından anma ve kutlama yıldönümleri arasına alınmıştır.
Ülkemizde de Cumhurbaşkanlığı tarafından 2021 yılı Yunus Emre ve Türkçe Yılı olarak ilan edilmiştir.
“Elif okuduk ötürü
Pazar eyledik götürü
Yaradılanı hoş gördük
Yaradandan ötürü…”
Herkes Yunus Emre’yi bilir. Ama onu bilmek yeter mi? Onun yüreğini görmek, elini tutmak, dilini çözmek gerekir. Onun seslenişiyle Çalap, insanı bedeni ve duyguları ile bir bütün olarak yaratmış. Ve sol tarafına bir yürek kondurmuş. Herkes bu yürekle sever. Yunus’u bilmeyen sevmeyi ne bilir? Sevmeyi bilse de Yunusca sevmeyi bilir mi?
Yunus’un adını bilmek Yunus’u bilmek midir? Yunus bize amcamızın, dayımızın, teyzemizin, halamızın oğlu kadar yakın olmadan onu anlayabilir miyiz? Onun ideal kişiliğini örnek alıp Yunus’ça yaşayabilir miyiz? Yunus Emre’yi sisli, bulanık bir hayalet kavramdan çıkararak ete kemiğe büründürerek Müslüman bir Türk olarak anlayıp anlatabilir miyiz?
Sabır saadeti ebedi kalır
Sabır kimde ise o nasip alır.
Yunus Emre’nin hayat hikâyesini herkes okumuştur, dinlemiştir, bilir. “Ete kemiğe büründüm. Yunus diye göründüm.” diyen Yunus’un hayat hikâyesini yazılı kaynaklardan okuyarak onu Yunusça tanımak, anlamak zordur. Onun hayat hikâyesini okurken de dinlerken de şiirlerindeki derinliği hayat hikâyesinde bulamayız. Onu tanımak ve anlamak için Yaradana tam teslimiyetle iman ister, daima aramak ister, çok çalışmak ister, büyük sabır ister, kocaman sevda ister… İster de ister… Onun ete kemiğe bürünmüş Yunus halini doğru tanıyamayınca “erdemli insan” olarak örnek almak da zorlaşır. Onun inançlarının derinliği anlaşılmaz. “Bir ben var bende benden içerü” dediği benliği ile duygudaş olunmaz.
Hiç kimseye yan bakma!
Öfkelenip sert çıkma!
Kalb Allah’ın evidir,
Bu evi sakın yıkma!
Yunus da bir insandı. Acıkırdı, susardı, yorulurdu, ağlardı. Hayat gailesi vardı. Çalışırdı. Hatta bir çuval buğdaya muhtaçtı. O, Peygamberin sünnetini ve Türk töresini yaşayarak Allah’ın bir hikmeti ve lütfu olan ana dilinin, Türkçenin derinliklerinde kaybolarak esfel-î safilin derekesinden eşref-î mahlûkat derecesine ulaşmayı ve tüm insanlığa örnek olmayı başardı.
Günlük hayatında Peygamberimizin sünnetini örnek alan, toplumunun kültür değerleriyle barışık, büyüklerine saygılı, küçüklerine sevgili Yunus bahar geldiğinde çiğdemi çiçeği sever, yaradılmışlarla gönül bağı kurardı. “Sordum sarı çiçeğe, annen baban var mıdır? / Çiçek eydür derviş baba, annem babam topraktır.” diyerek tüm yaratılmışlarla konuşurken yaradılışın gayesinin sırrına vakıf olmaya çalışırdı.
Siz hiç düşünmediniz mi? Akletmez misiniz? Allah bizi neden/niçin yarattı? Allah’ın ilahi kudretiyle, sonsuz sınırsız gücüyle insanın dünyadaki varlığına ihtiyacı mı vardı? Yunus bu sırrı, inanarak, severek, çalışarak, arayarak bulmaya çalıştı. Allah’ın emir ve yasaklarına uyarak ve yaratıcı ile yaratılanı anlamaya çalışarak, “Yunus sırrı”na erdi. Yaradılanı severek Yaradana ulaştı. Yunus İslam ahlakıyla ahlaklı Türk töresiyle yaşayan ideal bir Müslüman Türk’tü. Bizler de onu böyle tanımalı, böyle örnek anlamalı ve böyle sevmeliyiz.
Gönül Çalab’ın tahtı
Gönüle Çalap bahdı
İki cihân bed-bahtı
Kim gönül yıkar ise
Yunus’u hepimiz biliyoruz. Yunus’u hepimiz seviyoruz. Hepimiz doğrulardan yanayız. Peki eğriler neden var? Hepimiz iyilerden, iyiliklerden yanayız? Peki, kötüler ve kötülükler neden var? Hepimiz güzelliklerden izmit yaşlı escort yanayız? Peki, çirkinlikler neden dünyayı sarıp sarmalıyor? Yani hepimiz Yunus’u biliyor, seviyorsak ve hepimiz onun gibi iyiden, güzelden, doğrudan, haktan yanaysak bu dünyayı yaşanmaz hale getirenler kim? Çevreyi kirletiyorsak, ormanları korumuyorsak, çiçekleri koparıyorsak, hayvanlara saygı duymuyorsak Yunus’u mersin escort servisi bilmenin ne anlamı var? Kötü sözlerle, şiddet ile, büyük-küçük tanımazlıkla, acımasızlıkla, sinirle, sabırsızlıkla, kin, nefretle ve düşmanlıkla dilimizde Yunus Emre adı olsa neye yarar? Haset ve fesat ile kaynayan yüreklerle Eline geleni yersen/ diline geleni dersen..sen derviş olamazsın diyen Esc bayan adana Yunus’u bilsen de olur bilmesen de…
Yunus’u bilmek de yeterli değildir. Onu tanımak, anlamak gerekir. Yunus’u sevmek yeterli değildir. Onu örnek almak gerekir. Onun örnek aldığı iki cihan serverini sevmek gerekir. Peygamberin sünnetine uymak gerekir. Yunus’un adını bilmek Yunusca yaşamayı bilmedikten sonra önemsizdir. Yunus’u sadece adıyla bilirseniz; aşk, hoşgörü, saygı, sevgi, barış, kardeşlik, sabır, tevazu v.s. gibi güzeli anlatan kelimeler anlamının ve hayatın dışında sadece harflerle sınırlı kalır.
“Sevelim sevilelim
Bu dünya kimseye kalmaz.”
Yunus Emre’nin Türkçe söylediği şiirlerinde kullandığı sevgi dili, tüm insanlığın gönlünü fethederken değişik kaynaklarda ve özellikle batı ülkelerinde hümanizmin temsilcisi olarak tanıtılıp anlatılmasına yol açmıştır. Ancak o asla dünya insanı yada hümanist değildi. İslamiyet’in dünya algısı ve anlayışını en ideal olarak öğrenen öğreten bir şair, ozan ve dervişti. Allah’ın Türk milletini yarattığı kutlu özellikler ile İslam felsefesi ve ahlakının birleşmesiyle kendine özgü doğru ve ideal bir hayat kurabilen Yunus’u sevgi dili üzerinden dünya milletinden, hümanizmin temsilcisi gibi görmek ve göstermek yanlıştır. Yunus Türk-İslam insanını temsil eden en güzel örneklerden biriydi. Dervişti. Oduncuydu. Çobandı. Çıraktı. Aşıktı. Öğrenciydi. Öğretmendi. Seyyahtı. Yani ne olursa olsun Müslüman Türk’tü.
“Bilmeyen ne bilsin bizi
Bilenlere selam olsun”
2021 yılı Yunus Emre ve Türkçe Yılı…. Bu yılın kalan altı ayını her Müslüman Türk Yunus’u öğrenmek-öğretmek, anlamak-anlatmak ile geçirmelidir. Yunus İslamiyet’in yaradılana sevgi öğretisini Peygamberimizin sünnetiyle birleştirerek ulaştığı iman temizliği ve sevgi dili ile tüm dünyayı kucaklayabilmiştir. Ve bütün bu özellikleri ile insanlığın gönlünü kazanmıştır. Türk İslam medeniyetinin zenginliğini Türkçe söylediği şiirleri ile insanlığa sunmuştur. Allah’ın olmamızı istediği “kul” kemaline erişmek için bizler de Yunus’u tanımalıyız. Peygamberimizin sünnetiyle ve ahlakıyla ahlaklı Yunus Emre’yi tanıyan anlayan ve Yunusca yaşayan çocuklarımızın ve gençlerimizin varlığı ile hem bizim Yunus’un ruhu şad olacak hem de atalarımızın ruhu şad olacaktır.