DOLAR 32,5038 % 0.08
EURO 34,7826 % -0.12
STERLIN 40,2943 % -1.04
FRANG 35,7169 % 0.28
ALTIN 2.499,53 % 0,61
BITCOIN 2.114.033 4.287

BU DA İKTİDARIN ADALETİ

Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi :
BU DA İKTİDARIN ADALETİ

BU DA İKTİDARIN ADALETİ

Babür Hüseyin ÖZBEK

Masanın bir tarafında Öcalan, bir tarafında T.C. var. Kazlıçeşme’de taşınan pankartlardaki sloganda: “Öcalan’a özgürlük, Kürtlere statü” yazıyor. Statü eşittir direkt veya dolaylı bölünme. Şimdi bunun hukuki cephesi, hukuki altyapısı oluşturuluyor. Bu da iktidarın adaleti.

18 Mart Çanakkale Zaferi veya diğer adıyla Deniz Zaferi kutlamaları için Başbakan bu şehre gelecek; gene esip gürleyecek. Deniz Kuvvetleri’nin ana kumanda kademeleri: Harp Filosu ve Denizaltı Filosu Komutanları ile Güney, Kuzey ve Batı Görev Grup Komutanları tutuklu. Böyle bir kutlama, bu ahvali şartta akla ve vicdana ters. İktidarın izan sahibi vekilleri, “Siz ne diyorsunuz?” Yoksa sizde eski Refah Partili A.Gül gibi mi düşünüyorsunuz?

Ülke içerde farklı, dışarıda farklı; Atina’da farklı, Ankara’da farklı, Şemdinli’de farklı, Bodrum’da farklı bir görüntü veriyor. Bu da insanları yanıltıyor; içinde yaşadığı ortamdan, yarınlarından korku filmlerini çağrıştırırcasına ürkütüyor. İktidar, iktidarı destekleyen çevreler, para babaları, şeriat özlemli-din şerbetli guruplar ve partizan–taraf basını ile maşallah yerini her geçen gün daha sağlama alıyor. Sökülmesi zor bir şekilde perçinliyor.

Bu asker ne kadarda kötü imiş! İktidarın paralelinde olmayan, onun siyasi ideallerini gerçekleştirirken çıkabilecek ne kadar engel varsa hepsini dümdüz edecek şekilde kurulan mahkemeler kötü, haksız ve abartılı kararlara imzalar attılar. İçinde intikam içeren, geçmişin hesabını sormayı çağrıştıran ifadelerle görevlerini yapıyorlar. Ana, “aşılması şart pürüzlerin temelini askerin oluşturduğu” düşünüldüğünden, tasfiye edici hukuki düzenlemeler buna göre kuruldu. Sonrada düğmeye basıldı. Bi-şekilde, haklı haksız, yazılı, bir yerlerde ismi geçen bu iktidarın görüş ve düşüncelerine ters ne kadar asker varsa toplandı, toplanıyor.

     Bu yazıyı okurken eğer Silivri’ye gitmiş, davalara dışarıdan bile olsa girip takip etmişseniz başka, hiç gitmemiş, sadece gazetelerden okumuş veya televizyonlardan seyretmişseniz, gene başka bir gözle görüp değerlendireceksiniz. Mahkemelerin evrensel hukuk kurallarına göre işlemediğini göreceksiniz. Ergenekon sanığı eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ’un dinlenmesini istediği meslektaşı Işık Koşaner ve üç eski emekli kuvvet komutanının ifadelerine itibar edilmediğini Türk halkı gördü, yaşadı.

Aynı günlerde Bakırköy Marina’dan 27 deniz mili mesafedeki İmralı’ya, bu benim devletimi, ülkemi, bölmeye göre kurgulanmış üç militan milletvekili, lider kabul ettikleri katili görmeye, fikrini almaya, vereceği direktifleri kayıt edip uygulayıcılarına iletmeye gittiler. Yol açıldı ya, yarın gene gidecekler! Öcalan’dan aldıkları talimatla T.C’nin karşısına geçecekler. İktidarın adaleti bu!

    O İmralı Adası’na gidip gelen Kıyı Emniyeti–KEMG 4 teknesinin yaktığı yakıt bu halkın vergilerinden toplanıyor. Başbakan, Adalet Bakanı ve diğer sorumlu kişi ve zevat, biliyorum bizim gibi düşünmüyor. Onlar bölerek, dağıtarak, Kuzeydoğu Anadolu kırsalında şehit düşmüş 35 bin insanımızla değil, başka şeyle tatmin olup, Erbil’i, Kandil’i, İmralı’yı, Anadolu insanına rağmen mutlu etmek istiyorlar.

Görüntü flu bile değil, karanlık. İntikam üzerine kurulu bir adalet anlayışı, ilelebet başarılı olamaz, çünkü uygulamalar çağdaş; yaşadığımız günleri de kapsayacak hukuk kurallarını içermiyor. Mahkeme salonlarından dışarılara yansıyan haksızlıklar, avukatlara reva görülen itip kalkmalardan, tutuklu ailelerinde oluşan yarınlarda ne olur korkusu, asker ailelerinde “acaba yarın benim de polis kapıma dayanır mı?” endişesi! Sayın Adalet Bakanı yukarıda oluşan ortam sizin eseriniz. Sakın ola bir şekilde tutuklanan şerefli askerlerle, İmralı’da yaşayan katili eş tutmadığınızı söylemeyin, biz görüyoruz, hareketleri seyrediyoruz ve yaşayarak Türk halkıyla beraber; “iktidar korosu”nun aldatıcı nağmelerini de duyuyoruz.

Yaşam şartlarında geriye doğru bir çekiştirme, sürüklenme var, bazı Anadolu şehirlerinden yönetimleriniz altındaki belediyeler, geriye çark ediyor, tornistan yapıyor, yasaklar koyuyor. Gidin görün, özlediğiniz Arap ülkelerinde bu uygulamalar var ve onlar bu çağın en geri toplumlarını oluşturuyorlar.

100 SANIK 99’U SUBAY

      Bugün itibariyle altı ayrı yerde her cumartesi Vardiya Bizde Platformu’nun öncülüğünde, “Sessiz Çığlık” adı altında tutuklu aileleri kamuoyuna kendilerini tanıtma eylemleri yapıyorlar. Bu eylemler gayesine hizmet ediyor ve kısmen de başarılı oluyor. Ancak, özellikle Balyoz ve Ergenekon davaları kapsamında tutuklu ailelerin eş, dost ve efradı ile arkadaşları bunu destekliyor; halktan daha çok katılım sağlanmalı.

Eşim ve diğer arkadaşlarla 9 Mart 2013’teki Beşiktaş Özgürlük Anıtı önünde yapılan “Sessiz Çığlık” eyleminin 24’üncüsüne katıldık. O topluluk kırgın, kızgın ve de devletinden beklediğini bulamayan düzgün ve eğitimli insanlardan oluşmuştu. Konuştuğum kişiler sessizliğe gömülmüş gibiydiler, Balyoz’dan tutuklu Amiral Ramazan Cem Gürdeniz’in eşi Rengin Hanım’a “dava Ankara’da Yargıtay safhasında, nasıl bir sonuç bekliyorsunuz?” dedim. Üzgündü, “…fazla bir beklentimiz yok” derken gene davanın avukatlarından ikisi de aynı mealde fikir beyan ettiler. En kötü şey umutsuz olmaktı.

     9 Mart 2012’de 10.Ağır Ceza Mahkemesi’nin 85’inci Balyoz Davası duruşmalarını takip için Silivri’ye gitmiştim. Mahkeme ara verdiğinde, çay salonunda Güllü Salkaya isimli şimdi 16 yıl hapis cezası verilen hanımla tanıştım. O tarihte tutuklu değildi ama endişeliydi. Çevresine bakarken, konuşurken, içinde bulunduğu haleti ruhiye onu belki yoruyordu. Tam bir yıl sonra kızı Gaye Salkaya’ya mikrofon verildi ve annesinin Hastal Cezaevi’ndeki tek tutuklu bayan olduğunu anlattı. Suçu, yazışmalarda adı geçiyor olmasıydı. Bir tek somut delil yoktu. Buna rağmen gene de 16 yıl hapis vermişti Silivri 10.Ağır Ceza hâkimi.

Gündem öyle dolu ki; birileri bir yerlerden hafifçe üfürüyor, o askerin üzerine fırtına olarak, çullanarak, sağanak halinde geliyor. 16 yıl geçti, 28 Şubat 1997’nin tutuklamaları başladı. 76’sı tutuklu 100 sanık var:  biri sivil 99’u subay. Bu askerler ne kadar da kötüler! Nasılsa YÖK başkanı Kemal Gürüz de 28 Şubat davalarına dâhil olmuş. Fırtına daha başka dalları da kırar, budar, bu girdabın içine getirir mi, şimdilik bilinmez.

Kendinize sorun, bu bir darbe mi? Silah kullanıldı veya birilerine doğrultuldu mu? Refah Yol hükümeti zor kullanılarak mı devrildi, birkaç kişi öldü veya yaralandı mı? Yok böyle bir şey! Peki, siz devamlı neyi deşiyor, neyi kurcalıyor, Silahlı Kuvvetleri hedef alarak sonu gelmez meseleler yaratıp korku salarak, davalar açıp askerleri tutukluyor, tutuklatıyorsunuz. İktidarın burada bir rolü yok mu? Var, var! Hem de baş aktörler AKP’de.

ADALET İSTEYEN, MUTSUZ VE ENDİŞELİ İNSANLAR

       Daha 10-12 sene önce devlet kanalı TRT veya özel kanallarda 13 Mart akşam haberlerinde; 3’üncü, 4’üncü, bazen de 6’ıncı 7’inci sırada, askeri talebelerin arasında yapılan temsili yoklamada biri gür, net, pırıl pırıl sesiyle, “1283” diye bağırırdı. O yarınların Türkiye’sinde iz bırakan gençleri, hep bir ağızdan “aramızda” diye cevap verirdi. 13 Mart 1901 Mustafa Kemal Atatürk’ün Harp Okulu’na katıldığı tarih olup, söylenen numara 18 yaşında kendisine verilen apolet numarasıydı. Evet, daha düne kadar anılır, halk da duyar, yeni nesiller öğrenirdi. Şimdilerde Atatürk, bayrak, milliyetçilik, Türkçe ve “adalet istiyorum” sözleri günümüzün muktedirlerine ters gelen kelimeler.

İntikam üzerine kurulan adalet anlayışı başarılı olamaz.

Türkiye’nin gündemi, her daim yüklü. Basında iktidarın egemenliği var, tehdidi var. “Batsın senin gazeteciliğin” narasının ardından Erdoğan Demirören’in “Başbakan bizim velinimetimizdir. Milliyeti kapat desin hemen kapatırım” tarzı süklüm püklüm eğilişi, 59 yıllık gazeteci Hasan Pulur’un kovulmaktan beter edilişinin üzüntüsü sürüyor. Gazetedeki köşe yazarları Hasan Cemal ve Can Dündar ne olacak, şimdilik belli değil. Veya belli de biz bilmiyoruz.

***

      Kendini kabul ettirme çabası içinde olan bir Cumhurbaşkanı’mız var. Hiç net konuşmuyor. Lâfı hep dolaştırıyor, askere uzak duruyor. Gerekirse iğneliyor; bazı konuşmaları ise sanki bir yerlere yol gösterici mesaj içeriyor. İsveç Kralı XVI. Gustav’ın daveti üzerine Stockholm’de bulunduğu sırada 60 süvarili bir karşılama alayı yapıldı.  Orada bir şey ağdırdı, yakışmadı. Tabi göğsüne takılan “Serafim Nişanı”na söylenecek söz yok. Stockholm Kürt bölücülerin Avrupa’daki has odaklarından biri; T.C’nin Cumhurbaşkanı oradaki konuşmalarında yeterli, doyurucu, dosta düşmana varlığını hissettiren, 76 milyonun içini rahatlatan bir tavır sergileyemedi.

T.C’nin himayesindeki Kandil-İmralı hattındakiler, araya Erbil’i de aldıklarında istenen sonuca koşarak, umduklarından kısa sürede gidecekler, menzile erişecekler. MHP ve CHP iktidara BDP’den daha uzak. Onların istekleri içinde Atatürk, bayrak, Türk kelimeleri var. İktidarın gündeminde ise her geçen gün Demokratik Özerk Kürt Yönetimi’ni bilerek veya bilmeden yapılan hizmetlerle Abdullah Öcalan’ın er- geç affedilip Ankara’ya veya Erbil’e gelişi var.

     Kandil’de Karayılan, İmralı’da Öcalan, TBMM’de BDP milletvekilleri birer zafer sarhoşu gibiler. 15 Ağustos 1984’te Eruh’da başlayan “Kürt İsyanı”ndan beri geçen 29 senede kendilerine göre büyük başarı kazandılar21 Mart 2013’te, Nevroz Bayramı’nda, Abdullah Öcalan başarıya çok yakın gördüğü eserini, halkına yapacağı bir konuşma veya vereceği bir mesajla taçlandırmayı planlıyor. Diğer tarafta şehitler mi var, o iktidarın adaleti dışında; onlara göre açılım devam ediyor, edecek. Ve de fedakârlıklar yapılıyor, hatta “Baldıran zehri bile içmeye hazırım” diyen Başbakan’ın yaptığı ve yapacakları yetmez mi, diye de soruyor.

       Sayın Erdoğan, intikam üzerine kurulu adalet anlayışı başarılı olamaz. Şu anda Türkiye coğrafyası, bir tarafta düğün, diğer tarafta ise cenaze evini çağrıştırıyor;  mutsuz, endişeli insanlarla dolu.  

www.baburhuseyinozbek.com

 

 

YORUM YAP

Bağdar Caddesi Escorthamile pornobodrum escortbahis siteleri yenigaziantep escortgaziantep escortmaltepe escortbostancı escortanadolu yakası escortizmir escortdeneme bonusu veren sitelerhttps://www.tedxpenn.com/escort ankaraankara escorthttps://greenhousecraftfood.com/ataşehir escortBetofficeMebbistrendyol indirim koduPusulabetCasibomistanbul escortslot siteleri https://en-iyi-10-slot-siteleri.comstarzbet adamsah.netdeneme bonusuistanbul escortcasibomstarzbetpiabetstarzbet girişstarzbet girişbahsegelbahsegelklasbahisankara kombi servisimersin günlük kiralık evbetturkeyxslotBelge istemeyen bahis siteleribycasinotipobetgrandbettingtruvabetbahiscasinotarafbetbahiscommariobetbetistmarkajbetbetinematadornetcasibombelugabahisbetebet1xbetasyabahiscasinovalediscountcasinoelexbetfavoribahisbahiscombahiscombelugabahisbelugabahisbetistbetistceltabetceltabetklasbahisklasbahismariobetmariobetrestbetrestbettarafbettarafbettipobettipobetcasibomcasibomcasibomcasibomstarzbetsahnebetlimanbetredwinmatadorbetmatadorbetbetkombetkomcasibomsancaktepe çilingircasibomcasibomcasibomcasibom7slotsbahigobahis1000bahisalbaymavibaywinbetexperbetkanyonbetkolikbetkombetlikebetmatikbetnisbetonredbetorspinbetparkbetperbetroadbetsatbettiltbetturkeybetvole24wincratosslotelitbahisfavorisenfunbahisgorabethilbetikimisliimajbetintobetjasminbetjetbahiskralbetligobetlordbahismarsbahismeritkingmilanobetmobilbahismostbetmrbahisneyinenoktabetnorabahisoleybetonbahisonwinorisbetparmabetperabetpiabetpinuppokerbetapusulabetredwinrexbetromabetsahabetsavoybettingbetkombahis siteleriblackjack siteleriCasinoBonanzacasino bonanzadeneme bonusurulet sitelerisweet bonanzacasino sitelericasino sitelericasino sitelerisupertotobettulipbettumbetpadisahbetvdcasinovenusbetwinxbetbonusgaziemir çilingirtarafbetparibahisjojobet girişmarsbahis7slotsasyabahisbahis1000bahisalbahsegelbaywinbetebetbetexperbetkolikbetmatikbetonredbetorspinbetroadbettiltbetturkeybetvolecasibomcratosslotdumanbetelitbahisextrabetfunbahisgorabetgrandpashabethilbetimajbetjasminbetkalebetkralbetlimanbetmaltcasinomarkajbetmatbetmilanobetmobilbahismostbetgirisneyinenorabahisonwinpalacebetparmabetperabetpokerbetaredwinrexbetrokubetsahabetsavoybettingtarafbettruvabettumbetxslotartemisbitbaymavibetebetbetkolikbetkombetperbettiltceltabetimajbetklasbahisligobetlimanbetmariobetmatbetneyinesahabetbetturkeyBeylikdüzü Escortbetpasrestbetklasbahisbetebetbelugabahistarafbetbetkombetistmarkajbetparibahisbetinegobahisbettiltbetnisbetsatbetorspinligobetbetkanyonbaywinrokubetcratosslotgorabetelexbetfunbahisartemisbetbetparkbetmatikoleybetbetlikekralbetperabetlimanbetsavoybettingintobetdiscount casinobahsegelmostbetbetroadjasminbethilbetvenüsbetasyabahisredwinbetkolikdinamobetmilanobetelitbahisorisbetpusulabetaresbetpolobetdumanbetmatbetpalacebetmrbahistulipbetnorabahismilosbetbetvoleonbahisbetexperbetperbahigopokerbetalordbahiscasinovalebetonredbahis1000baymaviakcebetnoktabetneyinefavorisenbetgitbetcupstarzbethiltonbetsetrabetmelbetbetnanokazandrapokerklasmaltcasinoeskişehir halı yıkamaistanbul escort bayanmarsbahisBağdar Caddesi Escorthamile pornobodrum escortbahis siteleri yenigaziantep escortgaziantep escortmaltepe escortbostancı escortanadolu yakası escortizmir escortdeneme bonusu veren sitelerhttps://www.tedxpenn.com/escort ankaraankara escorthttps://greenhousecraftfood.com/ataşehir escortBetofficeMebbistrendyol indirim koduPusulabetCasibomistanbul escortslot siteleri https://en-iyi-10-slot-siteleri.comstarzbet adamsah.netdeneme bonusuistanbul escortcasibomstarzbetpiabetstarzbet girişstarzbet girişbahsegelbahsegelklasbahisankara kombi servisimersin günlük kiralık evbetturkeyxslotBelge istemeyen bahis siteleribycasinotipobetgrandbettingtruvabetbahiscasinotarafbetbahiscommariobetbetistmarkajbetbetinematadornetcasibombelugabahisbetebet1xbetasyabahiscasinovalediscountcasinoelexbetfavoribahisbahiscombahiscombelugabahisbelugabahisbetistbetistceltabetceltabetklasbahisklasbahismariobetmariobetrestbetrestbettarafbettarafbettipobettipobetcasibomcasibomcasibomcasibomstarzbetsahnebetlimanbetredwinmatadorbetmatadorbetbetkombetkomcasibomsancaktepe çilingircasibomcasibomcasibomcasibom7slotsbahigobahis1000bahisalbaymavibaywinbetexperbetkanyonbetkolikbetkombetlikebetmatikbetnisbetonredbetorspinbetparkbetperbetroadbetsatbettiltbetturkeybetvole24wincratosslotelitbahisfavorisenfunbahisgorabethilbetikimisliimajbetintobetjasminbetjetbahiskralbetligobetlordbahismarsbahismeritkingmilanobetmobilbahismostbetmrbahisneyinenoktabetnorabahisoleybetonbahisonwinorisbetparmabetperabetpiabetpinuppokerbetapusulabetredwinrexbetromabetsahabetsavoybettingbetkombahis siteleriblackjack siteleriCasinoBonanzacasino bonanzadeneme bonusurulet sitelerisweet bonanzacasino sitelericasino sitelericasino sitelerisupertotobettulipbettumbetpadisahbetvdcasinovenusbetwinxbetbonusgaziemir çilingirtarafbetparibahisjojobet girişmarsbahis7slotsasyabahisbahis1000bahisalbahsegelbaywinbetebetbetexperbetkolikbetmatikbetonredbetorspinbetroadbettiltbetturkeybetvolecasibomcratosslotdumanbetelitbahisextrabetfunbahisgorabetgrandpashabethilbetimajbetjasminbetkalebetkralbetlimanbetmaltcasinomarkajbetmatbetmilanobetmobilbahismostbetgirisneyinenorabahisonwinpalacebetparmabetperabetpokerbetaredwinrexbetrokubetsahabetsavoybettingtarafbettruvabettumbetxslotartemisbitbaymavibetebetbetkolikbetkombetperbettiltceltabetimajbetklasbahisligobetlimanbetmariobetmatbetneyinesahabetbetturkeyBeylikdüzü Escortbetpasrestbetklasbahisbetebetbelugabahistarafbetbetkombetistmarkajbetparibahisbetinegobahisbettiltbetnisbetsatbetorspinligobetbetkanyonbaywinrokubetcratosslotgorabetelexbetfunbahisartemisbetbetparkbetmatikoleybetbetlikekralbetperabetlimanbetsavoybettingintobetdiscount casinobahsegelmostbetbetroadjasminbethilbetvenüsbetasyabahisredwinbetkolikdinamobetmilanobetelitbahisorisbetpusulabetaresbetpolobetdumanbetmatbetpalacebetmrbahistulipbetnorabahismilosbetbetvoleonbahisbetexperbetperbahigopokerbetalordbahiscasinovalebetonredbahis1000baymaviakcebetnoktabetneyinefavorisenbetgitbetcupstarzbethiltonbetsetrabetmelbetbetnanokazandrapokerklasmaltcasinoeskişehir halı yıkamaistanbul escort bayanmarsbahis
escort Bağcılar escort Bahçelievler escort Bakırköy escort Bayrampaşa escort Beylikdüzü escort Güngören escort İstiklal escort Kadıköy escort Sultanbeyli escort Üsküdar escort Avsallar escort Mahmutlar escort Oba escort Mecidiyeköy escort Ölüdeniz escort Güllük escort Kültür escort Ataşehir escort Avcılar escort Başakşehir escort Esenler escort Esenyurt escort Fatih escort Gaziosmanpaşa escort Kartal escort Küçükçekmece escort Maltepe escort Pendik escort Sultangazi escort Ümraniye escort Adapazarı escort Yalıkavak escort güvenilir casino siteleri Yalova escort Muğla escort Aydın escort Çanakkale escort Balıkesir escort Tekirdağ escort Manisa escort Trabzon escort Kahramanmaraşescort Kütahya escort Osmaniye escort Sivas escort Tokat escort Çorum escort Yozgat escort Isparta escort Elazığ escort Ordu escort Edirne escort Erzincan escort Zonguldak escort Rize escort Uşak escort Kırşehir escort Erzurum escort Giresun escort Amasya escort Sinop escort Niğde escort Bolu escort Karaman escort Kırıkkale escort Bayburt escort Ardahan escort Gümüşhane escort Artvin escort Çankırı escort Bartın escort Sinop escort Bilecik escort Karabük escort Burdur escort Nevşehir escort Kıbrıs escort Kırklareli escort Kastamonu escort Düzce escort Aksaray escort Adıyaman escort Afyon escort Arnavutköy escort Bebek escort Beşiktaş escort Beykoz escort Beyoğlu escort Büyükçekmece escort Çatalca escort Çekmeköy escort Eyüpsultan escort Kağıthane escort Sancaktepe escort Sarıyer escort Şile escort Silivri escort Şişli escort Taksim escort Zeytinburnu escort Aliağa escort Balçova escort Bayındır escort Bayraklı escort Bergama escort Beydağ escort Bornova escort Buca escort Çeşme escort Çiğli escort Karşıyaka escort Fehiye escort Marmaris escort Gaziemir escort Dikili escort Menderes escort Menemen escort Torbalı escort Atakum escort Çerkezköy escort Yenişehir escort Bodrum escort Toroslar escort Tarsus escort Silifke escort Mezitli escort Erdemli escort Anamur escort Akdeniz escort Melikgazi escort Elbistan escort Lüleburgaz escort İzmit escort İlkadım escort Çorlu escort Battalgazi escort Yeşilyurt escort Milas escort Ceyhan escort Çukurova escort Kozan escort Sarıçam escort Seyhan escort Emirdağ escort Sandıklı escort Merzifon escort Suluova escort Taşova escort Altındağ escort Batıkent escort Çankaya escort Çubuk escort Etimesgut escort Haymana escort Kahramankazan escort Keçiören escort Kızılcahamam escort Mamak escort Polatlı escort Pursaklar escort Sincan escort Ulus escort Yenimahalle escort Aksu escort Alanya escort Belek escort Demre escort Döşemealtı escort Elmalı escort Finike escort Gazipaşa escort Kaş escort Kemer escort Kepez escort Konyaaltı escort Korkuteli escort Kumluca escort Lara escort Manavgat escort Muratpaşa escort Serik escort Side escort Didim escort Efeler escort Nazilli escort Söke escort Altıeylül escort Ayvalık escort Bandırma escort Bigadiç escort Burhaniye escort Dursunbey escort Edremit escort Erdek escort Gömeç escort Gönen escort Havran escort İvrindi escort Karesi escort Kepsut escort Susurluk escort Büyükorhan escort Gemlik escort Görükle escort Gürsu escort Harmancık escort İnegöl escort İznik escort Karacabeyescort Kestel escort Mudanya escort Mustafakemalpaşa escort Nilüfer escort Orhangazi escort Osmangazi escort Yıldırım escort Biga escort Çan escort Gelibolu escort Karahayıt escort Merkezefendi escort Pamukkale escort Keşan escort Aziziye escort Palandöken escort Yakutiye escort Odunpazarı escort Tepebaşı escort Araban escort İslahiye escort Karkamış escort Nizip escort Nurdağı escort Oğuzeli escort Şahinbeyescort Şehitkamil escort Yavuzeli escort Bulancak escort Espiye escort Görele escort Altınözü escort Arsuz escort Antakya escort Defne escort Dörtyol escort Erzin escort Hassa escort İskenderun escort Kırıkhan escort Kumlu escort Payas escort Reyhanlı escort Samandağ escort Eğirdir escort Yalvaç escort Foça escort Karabağlar escort Kemalpaşa escort Kiraz escort Kınık escort Konak escort Narlıdere escort Ödemiş escort Tire escort Urla escort Safranbolu escort Akhisar escort Alaşehir escort Kırkağaç escort Salihli escort Sarıgöl escort Şehzadeler escort Soma escort Turgutlu escort Yunusemre escort Akkışla escort Bünyan escort Develi escort Kocasinan escort Talas escort Yahyalı escort Gazimusağa escort Girne escort İskele escort Lefke escort Lefkoşa escort Başiskele escort Çayırova escort Darıca escort Afşin escort Dulkadiroğlu escort Göksun escort Onikişubat escort Türkoğlu escort Kızıltepe escort Mut escort Dalaman escort Gümbet escort Datça escort Kavaklıdere escort Köyceğiz escort Menteşe escort Turgutreis escort Ula escort Yatağan escort Fatsa escort Altınordu escort Ünye escort Düziçi escort Kadirli escort Ardeşen escort Akyazı escort Arifiye escort Erenler escort Geyve escort Hendek escort Karasu escort Kaynarca escort Sapanca escort Derince escort Dilovası escort Gebze escort Gölcük escort Kandıra escort Karamürsel escort Kartepe escort Körfez escort Akşehir escort Beyşehir escort Bosna escort Ereğli escort Karapınar escort Meram escort Selçuklu escort Gediz escort Simav escort Tavşanlı escort Doğanşehir escort Bafra escort Çarşamba escort Boyabat escort Kapaklı escort Süleymanpaşa escort Erbaa escort Niksar escort Turhal escort Akçaabat escort Of escort Ortahisar escort Yomra escort Armutlu escort Çiftlikköy escort Çınarcık escort Akdağmadeni escort Boğazlıyan escort Sarıyaka escort Sorgun escort Alaplı escort Çaycuma escort Devrek escort Ereğli escort Kilimli escort Kozlu escort