MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, anayasa görüşmelerine ilişkin, “Eğer 440 günde çok farklı dünya görüşlerine sahip siyasi partiler TBMM’de bir ortak irade koyarak 48 maddede mutabakata varmışlarsa diğerlerini de sabırla devam ettirmede yarar var. MHP komisyondan ayrılmayacak, ayrılmayı düşünmemektedir ve fedakarlıklar çerçevesinde elinden gelen gayreti gösterecektir.” dedi.
Bahçeli, kendisini ziyaret eden TBMM Başkanı Cemil Çiçek’i uğurladıktan sonra gazetecilere açıklama yaptı.
“İnşallah çalışmalar verimli devam eder.” diyen Bahçeli, Çiçek’e, tekrar TBMM Başkanı seçilmesi sebebiyle tebriklerini ilettiğini belirtti.
Bahçeli, “Sayın Başkanımız çok ayrıntılı bir şekilde anayasa değişikliği uzlaşma komisyonunun çalışmaları hakkında ayrıntılı bilgi verdiler. Bizim kanaat olarak da Sayın Başkana özetle söylemek istediğimiz; bu çalışmalar çok hayırlıdır. 400 günü aşan bir çalışmadır. Bu çalışma sonrasında şu an için 48 maddede TBMM’de temsil edilen siyasi partilerin mutabakatı oluşmuştur. Bu mutabakat diğer maddeler üzerinde görüşmeler devam ettiği takdirde genişleyebilir. MHP, bu hayırlı çalışmanın devamını dilemektedir. Tüm fedakarlıklarıyla, gayretleriyle bu çalışma sonrasında toplumun temel ihtiyaçlarına cevap verebilecek bir anayasanın TBMM’de yazımına başlamış olmak ve genel kurulda da sonuçlanmasını temin etmek zannediyorum bütün partilerin görevi olsa gerek diye düşünüyorum.” şeklinde konuştu.
“Olumlu mesajlar veriyorsunuz. Başkanlık sisteminde vazgeçmiş mi görünüyor?” sorusu üzerine de Bahçeli, “O Sayın Başkanın yapmış olduğu görüşmeler sonrasında komisyonun değerlendirmesidir. Komisyonun değerlendirmesine bu bilgi alma sürecinde bizim bir sonuç veren bir değerlendirme yapmamız doğru olmaz. Yakışık almaz.” dedi.
“SABIRLA DEVAM ETTİRMEDE YARAR VAR”
“Görüşmelerin devam edebilmesi için ne gerekir?” sorusuna Bahçeli, şu cevabı verdi: “Devam edebilmesinin yolu sürekli görüşmedir. Kesip atmak çözüm değildir. Eğer 440 günde çok farklı dünya görüşlerine sahip siyasi partiler TBMM’de bir ortak irade koyarak 48 maddede mutabakata varmışlarsa diğerlerini de sabırla devam ettirmede yarar var. MHP komisyondan ayrılmayacak, ayrılmayı düşünmemektedir ve fedakarlıklar çerçevesinde elinden gelen gayreti gösterecektir. Masadan çekilmek isteyen, komisyondan ayrılmak isteyen varsa o siyasi partilerin kendilerinin bileceği iştir.”
Bahçeli, Anayasa Mahkemesi’nin açıklaması ile ilgili soruyu “Bugünkü konu budur.” diyerek cevapsız bıraktı.