VEFAT eden Erzurum eski milletvekilleri Nevzat Kösoğlu ile Sebahattin Aras, son yolculuklarına uğurlandı. Meclis’te düzenlenen törene, Kösoğlu ve Aras’ın yakınlarının yanı sıra TBMM Başkanı Cemil Çiçek, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli çok sayıda eski bakan ve milletvekili katıldı.Aras ve Kösoğlu’nun cenazeleri, Kocatepe Camisi’nde kılınan Cuma namazının ardından Gölbaşı Mezarlığı’nda toprağa verildi.
Vefat eden Erzurum eski milletvekilleri Nevzat Kösoğlu ile Sebahattin Aras için Meclis’te tören düzenlendi.
Törene, Kösoğlu ve Aras’ın yakınlarının yanı sıra TBMM Başkanı Cemil Çiçek, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, eski Meclis Başkanları Köksal Toptan ve Yıldırım Akbulut, çok sayıda eski bakan ve milletvekili katıldı.
Aras ve Kösoğlu’nun cenazeleri, Kocatepe Camisi’nde kılınan Cuma namazının ardından Gölbaşı Mezarlığı’nda toprağa verildi..
Sebahattin Aras 14,17 ve 18. Dönem; Nevzat Kösoğlu ise 16. Dönem’de Erzurum’dan milletvekili seçilmişlerdi.
NEVZAT KÖSOĞLU KİMDİR?
Türkiye’nin yetiştirdiği önemli aydınlardan biri olan Kösoğlu, daha çok yayıncılıkla uğraştı. 14 ciltlik Büyük Türk Klasiklerini yayınladı. Kültür ve Turizm Bakanlığı adına 30 ciltlik Türkiye Dışındaki Türk Edebiyatları projesini yürüttü.
Kösoğlu, Türk tarihini ve felsefesini günümüz şartları içinde yeniden ele alarak, kültür ve medeniyet kavramlarıyla alakalı özgün fikirler ortaya koydu. Gelenekle gelecek arasındaki bağın nasıl kurulması gerektiğini güncel meseleler çerçevesinde ele aldı.
Nevzat Kösoğlu, 1941 yılında Erzurum’un İspir ilçesinde dünyaya geldi.Türk Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı Başkanlığını da yapan Kösoğlu, İstanbul’da gazetecilik ve hukuk tahsili yaptı.
Ankara’da “Babıalide Sabah” adlı gazetede çalışan Kösoğlu, yedeksubay olarak askerliğini yaptıktan sonra, avukatlık mesleğinin yanı sıra “Söğüt Dergisi” ni çıkardı ve Ötüken Yayınevi’nin kurucularından oldu.
Genel Sekreter Yardımcısı olarak MHP’de resmen görev alan Kösoğlu, 1977’de aynı partiden Erzurum milletvekili seçildi. 12 Eylül 1980 Darbesi’nden sonra 1,5 yıl cezaevinde yattı.
Siyasete geri dönmeyen Kösoğlu’nun kitaplarından bazıları ise şöyle: “Türk Dünyasında Yeni Bir Medeniyet Tasarımı, Türk Dünyası Tarihi ve Türk Medeniyeti Üzerine Düşünceler 1-2-3-4, Hukuka Bağlılık Açısından Eski Türkler’de-İslam’da ve Osmanlı’da Devlet, Galip Erdem, Milliyetçilikte Yeni Arayışlar / Yahya Kemal, Şehit Enver Paşa, Türk Milliyetçiliğinin Doğuşu ve Ziya Gökalp, Türk Milliyetçiliği ve Osmanlı, Türk Kimliği ve Türk Dünyası, Tarihe Konuşmalar, Milli Kültür ve Kimlik.