Ülkücü şehit Mustafa Pehlivanoğlu’nun 33. ölüm yıl dönümünde, arkadaşları, idam edildiği Ulucanlar Cezaevi Müzesi’nde anma programı düzenledi.
Taş Medreseli Ülkücüler Platformu’nun Ulucanlar Cezaevi Müzesi’nde düzenlediği anma programına, cezaevinde yatmış ülkücüler ile Pehlivanoğlu’nun yakınları katıldı.
Cezaevi avlusundaki darağacı önünde basın açıklaması yapan Pehlivanoğlu’nun koğuş arkadaşı İlhami Erdoğan, “Bugün 12 Eylül ihtilal konseyinin keyfiyetiyle, ahaliye korku salmak için ‘bir sağdan bir soldan asalım’ denilerek, asli faili olmamasına rağmen idam sehpasında ketledilen ülküdaşımız Mustafa Pehlivanoğlu’nun 33. şehadet yıl dönümüdür. Arkadaşımızı Mamak’tan kaçırdık ama kara talihinden kurtaramadık. Takdiri ilahi, mukadderat böyleymiş” dedi.
12 Eylül Davasına müdahil olduklarını hatırlatan Erdoğan, daha sonra Pehlivanoğlu’nun ailesine yazdığı son mektubu okudu.
Grup, açıklamanın ardından dua ederek cezaevi müzesini gezdi.
Mustafa Pehlivanoğlu kimdir?
Mustafa Pehlivanoğlu, 12 Eylül darbesinden sonra idam edilen ilk ülkücüdür.
Balgat’ta 10 Ağustos 1978 gecesi mahalledeki 5 kahvehane kimliği belirsiz kişilerce tabancalarla tarandı, 5 kişi yaşamını yitirdi. Tarihe ‘Balgat katliamı’ olarak geçen bu olayda, sol görüşlülere ait üç kahvehanede 3, ülkücülere ait iki kahvehanede de 2 kişi yaşamını yitirdi. Olaydan sonra operasyona başlayan polis, 3 kilometre uzakta, ülkücülerin yoğun olarak oturduğu Karapınar Mahallesi’ne baskın düzenledi ve bir grup genci gözaltına aldı. Gözaltına alınanlar arasında 22 yaşındaki Mustafa Pehlivanoğlu da vardı.
12 Eylül 1980 askerî darbesinden önce yapılan yargılama sonunda idam cezasına çarptırılmıştı. 2 yıl kadar hapis yatan Mustafa Pehlivanoğlu ile aynı davadan yargılanan İsa Armağan, yatmakta oldukları ve çok sıkı korunan Mamak Askerî Cezaevi’nden kaçtılar. Planları yurtdışına kaçmaktı. Ancak aynı günlerde 12 Eylül darbesi yapıldı, sıkıyönetim ilan edildi. Mustafa Pehlivanoğlu ile İsa armağan, 18 Ağustos 1980’de Kütahya’da saklandıkları bağ evinde yakalanarak tekrar cezaevine kondular. 7 Ekim 1980 tarihinde idamı onaylanan Mustafa Pehlivanoğlu, 7 Ekim’i 8 Ekim’e bağlayan gece yarısından sonra, solcu militan Necdet Adalı’dan birkaç saat sonra, Mamak Cezaevi’nde asıldı. Pehlivanoğlu, Ankara Karşıyaka Mezarlığı’na defnedildi.
Mustafa Pehlivanoğlu mahkeme süresi boyunca polis ifadesinin işkence zoruyla alındığını ve kendisinin masum olduğunu iddia etti.
İdam kararını veren Sıkıyönetim Mahkemesi Hâkimi Ali Fahir Kayacan daha sonra anlattığı anılarında, Mustafa Pehlivanoğlu’nun asılan solcu Necdet Adalı’ya denge olsun diye idam edildiğini belirtti.
Ailesi idamı ancak infazdan 3 gün sonra çocuklarını ziyarete geldiklerinde öğrenebildi.
İşte Mustafa Pehlivanoğlu’nun idamından önce anasına ve babasına yazdığı mektup:
”Sevgili anneciğim ve babacığım, sizler beni bu yasa kadar büyüttünüz ve yetiştirdiniz. Benim sizlere karşı islemiş olduğum hataları ve suçlarımı affedin. Hakkınızı helal edin. Ben sizlerin bir evladınız olarak, bugüne kadar Cenab-ı Hakk’ın ve Onun Resulünün, Yüce Peygamberimizin yolundan ayrılmadım. Alın yazımız böyle yazılmış. Kader ne ise onu çekeceğiz. Ben de kardeşim Haydar gibi bir an önce Allah’ın huzuruna çıkacağım. Eğer benim günahım varsa Cenab-ı Allah’ın huzurunda çekmeye hazırım. Yok, bir yanlışlık sonucu ölümüme karar verenler, idam edenler Allah’tan bulsunlar. Şunu hiç bir zaman unutmasınlar ki, Mustafa’lar ölür, Allah davası ölmez, milliyetçilik yaşar. Kellemi verdiğim bu yolun zaferi yakındır. Zafer her zaman Allah’a inananlarındır.
Bunun için hiç üzülmeyin. Cenazemin arkasından ağlamayın, günahtır. Sizden ricam ağlamayın. Anne, sizlerle helalleşmek isterdim, fakat olmadı. Hakkım varsa, hepinize helal olsun, siz de helal edin.
Son olarak, abime, yengeme, yiğenime, bacıma selam eder, haklarını helal etmelerini dilerim. Nişanlıma da selam eder, Cenab-ı Allah’ın mutlu bir yuva kurması için ona yardımcı olmasını dilerim.
Oğlunuz Mustafa”