DOLAR 32,6007 % 0.36
EURO 34,7185 % -0.12
STERLIN 40,5110 % -0.27
FRANG 35,9526 % 0.91
ALTIN 2.524,61 % 1,62
BITCOIN 1.995.892 -1.19

IRAK VE SURİYE TÜRKMENLERİ

Yayınlanma Tarihi :
IRAK VE SURİYE TÜRKMENLERİ

Ali BADEMCİ

alibademci@gmail.com

 

Çok ilginçtir ki bugün Türk askerinin bulunduğu Kuzey Suriye ve Irak Türkmeneli,  yani Musul-Kerkük’ü savaş sonunda savaşsız teslim ettik. Elbette bu coğrafyada bulunan ve o günden beri dünyayı idare eden petrol uluslararası siyasette  bir fırtına yarattı! İçeride Kürt ayaklanması olunca Türk askeri petrol bölgelerini buruk terketti! Dikkat ederseniz  Mustafa Kemal’in Yıldırım orduları ile Maraş-Antep ve Adana’ya doğru çekilişi de  tam bir trajedidir ve askerimiz ağıtlarla  uğurlanmıştır. Musul ve Kerkük için İngilizler ile akdettiğimiz Ankara Antlaşması gibi Türkiye’nin tapusu olan  Lozan’da da  önemli mesele olmuştur. Hatay’ın 1939’da bağımsız bir devlet olup Türkiye’ye katılmasıyla  sanki Suriye üzerindeki haklarımızdan vazgeçtik,  fakat  Musul ve Kerkük  kanayan yara olarak devam etti.

 

IRAK VE SURİYE TÜRKMENLERİ

 

Rus tarihçisi Barthold,  Moğol istilâsının Türk ırkını  geniş bir coğrafyaya yaymakla  sözkonusu ırka canlılık kazandırdığı  ve yeni vatanlar sunduğu  görüşünün sahibidir. Kazak İlimler Akademisi’nin neşrettiği ve A. Kara’nın   Türkiye Türkçesine kazandırdığı Kazakistan ve Kazaklar  adlı dolgun esere göre birçok Türkistanlı bilim adamı da benzer görüşleri savunmaktadır. Katılır veya katılmazsınız, tartışılacak yönleri bulunduğunu da düşünebilirsiniz! Elbette bu istilâ bir jenositti  ve en az  on milyon insanın öldürülmesi  kemiyet olarak  Türkler’in  belini kırmış ve   zamanın en büyük Türk İslâm medeniyetini  ortadan kaldırmış  sonuç olarak  yeniden kavim ve kabile mücadelesini artırdığı gibi  Türklüğü göçebeliğe sevk etmiştir. İslâm tarihçisi İbnü’l-esir’e göre  bizzat Cengiz “Dünya böyle bir felâket görmedi.” demiş! Bilim adamları da Moğol istilâsının Ortaçağ’ın en büyük  tehcir ve sarsıntısı olduğunu  müştereken kabul etmiştir! İşte bütün bu sebeblerle  Cengiz ülkelerinin yerinde yeller esmektedir! İnanmalıyız ki Emir Timur hareketi de böyledir, özellikle Doğu Anadolu, Suriye, İran ve Irak’ın  jeo-genetiğini değiştirmiştir. Fakat nedense fatihliği  zâlimlikten ibaret olanları  kendimize mal etmek için yarış içindeyiz;  güya bunlar hep bizim kahramanlarımızdır; maalesef bu rahatsızlık hepimizde  vardır. O sebeble gerçek tarihimizi unutur, gerçek kahramanları da  yerden yere vururuz! İşte Yavuz!

 

Türkler’in Müslüman oluşları ile birlikte  batıya doğru Oğuz muhacereti şüphesiz ki  bizim tarihimizin  ülkülerle donanmış en şuurlu hareketiydi! Gerek  Cengiz Han ve gerekse Emir Timur güya fethettikleri ülkelerde  işte bu yüzden sağlam bir taban ve düzen buldular; onlara “Biz de Türk’üz siz de” gibi bir sloganla yaklaşarak  bazı unsurları yanlarına almak suretiyle, maalesef  düzen ve inkişafı bozdular; işte o sebeble bu düzen bir daha da kurulamadı. Çektiğimiz sıkıntıların  gerçek sebeblerini  burada aramak gerekiyor; dolayısıyla   Cengiz’in istilâsı şuurlu bir Türk hareketi olmadığı gibi, Emir Timur’un “Ehl-i sünnet vel-cemaatız” sözlerinin de Türk Müslümanlığında  hiçbir değeri yoktur!

 

Fatih Sultan Mehmet Doğu Anadolu’da “Fırat’ı geçmeyin” diye vasiyette bulunmuş; sebebi  bu bölgede Türkmenler’in bulunmasıdır! Yavuz ve Kanunî Tebriz’e vardılar ama Türkmenleri korumak için kalıcı olmadılar; o “Alevikıran” diyen Bektaşi Anadolu Türkmenleri’ne  fazla aldırmayın, çünkü  Yavuz Hemadan’da  Şiî ezanı ve kâmeti ile  namaz kılmıştır! Fakat Emir Timur Anadolu’yu terkedip  Karabağ’da   kendi nesline  vasiyette bulunurken “Buralarda kalıcı olmak isterseniz Türkmenler’in başını kaldırmaya müsaade etmeyiniz” mealinde   talimatta bulunmuştur! Emir Timur sırf kavga etmek için Anadolu-Irak-Suriye Türkmenleri’ni  geniş İran sahrasına çekmeseydi belki  belki Şah İsmail hareketi veya Türkmen Şiîliği ortaya çıkmayacak, Doğu ve Güneydoğu Anadolu aşîretler tarafından doldurulmayacaktı!

 

Şu hususu mutlaka vurgulamak gereklidir, ki Anadolu-İran-Suriye-Irak Türkmen gerçeği tamamen bir Selçuklu gerçeğidir! Cengiz kendi zamanında  buralara nüfuz edemedi ve sonrakiler de Suriye’yi bile ele geçiremediler, Anadolu ise azınlık  Moğolların Türkmenleşmesi ile bu belâdan  kurtuldu! Y. Ziya Yörükan Selçuklular’ın  sadece Irak ve Suriye’ye 2,5 milyon  Türkmen iskan ettiğini yazar;  sayı abartılı da bulunsa, İslâm tarihinin kara lekesi olan  Emevi  ınkırazının ortadan kalkması   Türkmen hareketinin ne kadar isabetli ve şuurlu olduğunu   gözler ününe  sermiyor mu? Bölgede Selçuklular’ın kurduğu Osmanlılar’ın devam ettirdiği hür ve serbest idareye hâlâ dünyanın hiçbir bölgesinde  ulaşılamamıştır! İmparatorluğu dağılırken bir Selçuklu âile hizbi olan Kutalmışoğlu Süleyman’ın  Anadolu ve Suriye’de  Türkiye Devleti’ni sağlam temellere oturtması elbette  üzerinde çalışılması gereken bir siyasi ve sosyal harekettir!

 

Yavuz Sultan Selim’in, Mısır’da  kökleşmiş olan ilk İslâmi yıllara ait Karluk ve Kıpçak ürünü Memluklu Devleti’ni Anadolu’ya  katması da  çok önemli bir harekettir. Hilafetin İstanbul’a  naklinin ileriye dönük siyasi sonuçları tartışılabilir, fakat Türkiye ile el-Türkiyye’nin birleşmesinin ne anlama geldiğini  düşünebilir misiniz? Ya Haçlılar’ın  Kudüs önlerinde  bloke edilmesi dünyaya kafa tutma değil midir? Bu işe ne Cengiz’in çocukları ne de  Emir Timur’un  gücü yetmemiştir. Moğollar Ayncallud’u hiçbir zaman unutmadılar, ki Timur da o korku ile  burayı aşamamıştır.

 

Şöyle bir Selçuklu devrine doğru gidersek  Türklüğün sıklet merkezi  bugünkü Musul ve Kerkük, yani Irak Türkmeneli’dir. Mısır gibi burada  ilk İslâmi yıllarda Türk yerleşimi az olduğu için  bu coğrafya Anadolu-Suriye-İran Türkmenliği’nin  çekirdeğini oluşturmuştur. Mısır sayılan fakat Anadolu coğrafyası olan  Suriye’de  Selçuklular zamanında dahi Karluk ve Kıpçaklar sırf devlet yönettikleri ve hanedan oldukları için  Türkçe değil Arapça konuşuyorlardı; uzun Osmanlı yıllarında bile bu önemli gerçeğin önüne geçilemedi. İşte H. Mahalli’nin Suriye’de “Türk Arabları” dediği unsurlar  bunlardır; Halep’de azdır  ama Asi Deltası boyunca  İdlib-Cisrişuğur, Hama-Humus, Batı Şam  gerçeği budur ve Golan’ı aşarak  Lübnan’da devam eder. Irak’da böyle açık bir durum yok; elbette  Bağdad ve Basra’da Selçuklu muhalifi Arslan Besasiri’nin Arapça konuşan Şiî Horasan Türkleri  bulunmaktadır, fakat Türkmenler’in kesafetine  ulaşması mümkün değildir!

 

Çok ilginçtir ki bugün  Türk askerinin bulunduğu Kuzey Suriye ve Irak Türkmeneli,  yani Musul-Kerkük’ü  savaş sonunda  savaşsız teslim ettik. Elbette bu coğrafyada bulunan ve o günden beri dünyayı idare eden  petrol  uluslararası siyasette  bir fırtına yarattı! İçeride Kürt ayaklanması olunca  Türk askeri petrol bölgelerini buruk  terketti! Dikkat ederseniz  Mustafa Kemal’in Yıldırım orduları ile Maraş-Antep ve Adana’ya doğru çekilişi de  tam bir trajedidir ve askerimiz ağıtlarla  uğurlanmıştır. Musul ve Kerkük için İngilizler ile akdettiğimiz Ankara Antlaşması  gibi  Türkiye’nin tapusu olan  Lozan’da da  önemli mesele olmuştur. Hatay’ın 1939’da  bağımsız bir devlet olup Türkiye’ye katılmasıyla  sanki Suriye üzerindeki haklarımızdan vazgeçtik, fakat  Musul ve Kerkük  kanayan yara olarak devam etti.Rahmetli  Mahir Kaynak’ın şu satırlarını görmemezlikten gelemeyiz:

 

“Türkiye eğer Milli çıkarlarını bahane edip, Musul ve Kerkük’ü işgal ederse, küresel güçler uluslararası alanda Türkiye’yi sıkıntıya sokabilir. Türkiye’yi NATO’dan çıkarmaya, ekonomik ambargo uygulamaya kadar pek çok zarar verebilirler. Bu sebeple Türkiye olarak biz, Musul ve Kerkük’ü meşru yollarla nasıl işgal edeceğimizin ve daha sonra Musul ve Kerkük’ü nasıl Türkiye sınırlarına katacağımızın hesaplarını yapmalıyız.1926 yılın­da İngiltere ile yaptığımız Ankara Antlaşması’nda Türkiye’ye meşruiyet kapışı açan çok önemli bir madde var: Musul Vilâyeti, Irak’a ait olacak. Bu şu demektir; eğer Musul, Irak Devleti’nden ayrılma noktasına gelirse, Türkiye Musul’a askeri müdahalede bulu­nabilir. Çünkü Türkiye, Musul ve Kerkük’ten, Musul’un Irak toprağı olması şartıyla geri çekilmişti. Kerkük, Musul’un bir ilçesiydi. Tıpkı Yalova’nın İstanbul’dan ayrılması gibi Kerkük de Musul’dan ayrılıp il oldu. Yani Antlaşmanın yapıldığı tarihlerde Kerkük Musul’un bir ilçesi olduğu için, bugün Kerkük’ün toprak bütünlüğünün bozulması da yine bize meşruiyet sağlamaktadır. Türkiye’nin Musul ve Kerkük’ü almasının artıları ve eksi­lerinin ne olduğu konusu ise herkes tarafından bilinmektedir. Kürt bölgesinin enerjisini Türkiye kontrol edecek ve burada planlanan Kürdistan hayali suya düşmüş olacak. Enerji ile bir­likte güçlenen Türkiye, hem Rusya ve İran’a olan bağımlılıktan büyük ölçüde kurtulacak hem de bu bölgeyi endüstri merkezi haline getirip gerek Avrupa’ya gerekse Doğu Afrika’ya enerji pazarlayacak. Türkiye neden Musul ve Kerkük’ü sınırlarına katmalıdır? Bir bölgeyi, ülkeyi, coğrafyayı distribütörler vasıtasıyla özellikle ekonomik olarak kontrol etmenin riskleri çok yüksektir. Türkiye eğer Irak’ın kuzeyi ile Musul ve Kerkük’ü iş adamları, asker, medya patronları ve siyasiler yoluyla uzun süre idare edemez. Bölgede küresel güçler’in baskısı var ve bu baskı sonucu tüm iş adamlar, askerler, medya patronları ve siyasiler en fazla bir yıl içinde tasfiye edilebilir. Ve nihayetinde yıllarca harcanan emek boşa gitmiş olur. Çünkü Musul ve Kerkük, kağıt üzerinde Irak toprağıdır. Ve Türkiye, bu tasfiyeye karşı hiçbir hak talep edemez. Türkiye bu sebeple, Musul ve Kerkük’ü çok geçmeden topraklarına katmalıdır.

 

Türkiye Musul ve Kerkük’ü ne zaman sınırlarına katabilir? Türkiye ABD ile ittifak kurduğu için, özellikle dış politikasını ABD’ye endekslemiş durumdadır. Bu sebeple Türkiye, 2016 yılının Kasım ayında gerçekleşmesi planlanan ABD Başkanlık seçimlerini beklemektedir. Çünkü ABD’de Demokrat Parti tekrar iktidara gelirse Amerika’nın Obama sonrası politikaları devam edecek ve Amerika içindeki Neoconlar yani yeni dünya düzenini eski düzenle devam ettirmek isteyen Amerika içindeki Muhafazakar Hristiyan-Anglo Saksoncu kesim biraz daha darbe yiyecek. Yani Türkiye kalkınmaya devam edecek. Eğer Amerika’da 2016 seçimlerinde Cumhuriyetçi Parti iktidara gelirse her şey yeniden alt üst ola­cak ve belki de birkaç sene de dünya yeniden en başa dönecek. Masonlar, Küresel Güçler güçlenmeye devam edecek. Türkiye, ABD’deki 2016 Başkanlık seçimlerinde Demokrat Parti’nin iktidara gelmesini umuyor ve Demokrat Parti iktidara geldiği takdirde Türkiye, 2017 en geç 2018’de Musul ve Kerkük’e mü­dahale edebilir. Daha sonra Musul ve Kerkük referandum ile Türkiye sınırlarına katılabilir. Unutmayalım ki, Türkiye’nin en büyük düşmanı, içindeki düşmanlardır. “

 

Hoşçakalın.

YORUM YAP

Bağdar Caddesi Escorthamile pornobodrum escortbahis siteleri yenigaziantep escortgaziantep escortmaltepe escortbostancı escortanadolu yakası escortizmir escortdeneme bonusu veren sitelerhttps://www.tedxpenn.com/escort ankaraankara escorthttps://greenhousecraftfood.com/ataşehir escortBetofficeMebbistrendyol indirim koduPusulabetCasibomistanbul escortslot siteleri https://en-iyi-10-slot-siteleri.comstarzbet adamsah.netdeneme bonusuistanbul escortcasibomstarzbetpiabetstarzbet girişstarzbet girişbahsegelbahsegelklasbahisankara kombi servisimersin günlük kiralık evbetturkeyxslotBelge istemeyen bahis siteleribycasinotipobetgrandbettingtruvabetbahiscasinotarafbetbahiscommariobetbetistmarkajbetbetinematadornetcasibombelugabahisbetebet1xbetasyabahiscasinovalediscountcasinoelexbetfavoribahisbahiscombahiscombelugabahisbelugabahisbetistbetistceltabetceltabetklasbahisklasbahismariobetmariobetrestbetrestbettarafbettarafbettipobettipobetcasibomcasibomcasibomcasibomstarzbetsahnebetlimanbetredwinmatadorbetmatadorbetbetkombetkomcasibomsancaktepe çilingircasibomcasibomcasibomcasibom7slotsbahigobahis1000bahisalbaymavibaywinbetexperbetkanyonbetkolikbetkombetlikebetmatikbetnisbetonredbetorspinbetparkbetperbetroadbetsatbettiltbetturkeybetvole24wincratosslotelitbahisfavorisenfunbahisgorabethilbetikimisliimajbetintobetjasminbetjetbahiskralbetligobetlordbahismarsbahismeritkingmilanobetmobilbahismostbetmrbahisneyinenoktabetnorabahisoleybetonbahisonwinorisbetparmabetperabetpiabetpinuppokerbetapusulabetredwinrexbetromabetsahabetsavoybettingbetkombahis siteleriblackjack siteleriCasinoBonanzacasino bonanzadeneme bonusurulet sitelerisweet bonanzacasino sitelericasino sitelericasino sitelerisupertotobettulipbettumbetpadisahbetvdcasinovenusbetwinxbetbonusgaziemir çilingirtarafbetparibahisjojobet girişmarsbahis7slotsasyabahisbahis1000bahisalbahsegelbaywinbetebetbetexperbetkolikbetmatikbetonredbetorspinbetroadbettiltbetturkeybetvolecasibomcratosslotdumanbetelitbahisextrabetfunbahisgorabetgrandpashabethilbetimajbetjasminbetkalebetkralbetlimanbetmaltcasinomarkajbetmatbetmilanobetmobilbahismostbetgirisneyinenorabahisonwinpalacebetparmabetperabetpokerbetaredwinrexbetrokubetsahabetsavoybettingtarafbettruvabettumbetxslotartemisbitbaymavibetebetbetkolikbetkombetperbettiltceltabetimajbetklasbahisligobetlimanbetmariobetmatbetneyinesahabetbetturkeyBeylikdüzü Escortbetpasrestbetklasbahisbetebetbelugabahistarafbetbetkombetistmarkajbetparibahisbetinegobahisbettiltbetnisbetsatbetorspinligobetbetkanyonbaywinrokubetcratosslotgorabetelexbetfunbahisartemisbetbetparkbetmatikoleybetbetlikekralbetperabetlimanbetsavoybettingintobetdiscount casinobahsegelmostbetbetroadjasminbethilbetvenüsbetasyabahisredwinbetkolikdinamobetmilanobetelitbahisorisbetpusulabetaresbetpolobetdumanbetmatbetpalacebetmrbahistulipbetnorabahismilosbetbetvoleonbahisbetexperbetperbahigopokerbetalordbahiscasinovalebetonredbahis1000baymaviakcebetnoktabetneyinefavorisenbetgitbetcupstarzbethiltonbetsetrabetmelbetbetnanokazandrapokerklasmaltcasinoeskişehir halı yıkamaistanbul escort bayanmarsbahisBağdar Caddesi Escorthamile pornobodrum escortbahis siteleri yenigaziantep escortgaziantep escortmaltepe escortbostancı escortanadolu yakası escortizmir escortdeneme bonusu veren sitelerhttps://www.tedxpenn.com/escort ankaraankara escorthttps://greenhousecraftfood.com/ataşehir escortBetofficeMebbistrendyol indirim koduPusulabetCasibomistanbul escortslot siteleri https://en-iyi-10-slot-siteleri.comstarzbet adamsah.netdeneme bonusuistanbul escortcasibomstarzbetpiabetstarzbet girişstarzbet girişbahsegelbahsegelklasbahisankara kombi servisimersin günlük kiralık evbetturkeyxslotBelge istemeyen bahis siteleribycasinotipobetgrandbettingtruvabetbahiscasinotarafbetbahiscommariobetbetistmarkajbetbetinematadornetcasibombelugabahisbetebet1xbetasyabahiscasinovalediscountcasinoelexbetfavoribahisbahiscombahiscombelugabahisbelugabahisbetistbetistceltabetceltabetklasbahisklasbahismariobetmariobetrestbetrestbettarafbettarafbettipobettipobetcasibomcasibomcasibomcasibomstarzbetsahnebetlimanbetredwinmatadorbetmatadorbetbetkombetkomcasibomsancaktepe çilingircasibomcasibomcasibomcasibom7slotsbahigobahis1000bahisalbaymavibaywinbetexperbetkanyonbetkolikbetkombetlikebetmatikbetnisbetonredbetorspinbetparkbetperbetroadbetsatbettiltbetturkeybetvole24wincratosslotelitbahisfavorisenfunbahisgorabethilbetikimisliimajbetintobetjasminbetjetbahiskralbetligobetlordbahismarsbahismeritkingmilanobetmobilbahismostbetmrbahisneyinenoktabetnorabahisoleybetonbahisonwinorisbetparmabetperabetpiabetpinuppokerbetapusulabetredwinrexbetromabetsahabetsavoybettingbetkombahis siteleriblackjack siteleriCasinoBonanzacasino bonanzadeneme bonusurulet sitelerisweet bonanzacasino sitelericasino sitelericasino sitelerisupertotobettulipbettumbetpadisahbetvdcasinovenusbetwinxbetbonusgaziemir çilingirtarafbetparibahisjojobet girişmarsbahis7slotsasyabahisbahis1000bahisalbahsegelbaywinbetebetbetexperbetkolikbetmatikbetonredbetorspinbetroadbettiltbetturkeybetvolecasibomcratosslotdumanbetelitbahisextrabetfunbahisgorabetgrandpashabethilbetimajbetjasminbetkalebetkralbetlimanbetmaltcasinomarkajbetmatbetmilanobetmobilbahismostbetgirisneyinenorabahisonwinpalacebetparmabetperabetpokerbetaredwinrexbetrokubetsahabetsavoybettingtarafbettruvabettumbetxslotartemisbitbaymavibetebetbetkolikbetkombetperbettiltceltabetimajbetklasbahisligobetlimanbetmariobetmatbetneyinesahabetbetturkeyBeylikdüzü Escortbetpasrestbetklasbahisbetebetbelugabahistarafbetbetkombetistmarkajbetparibahisbetinegobahisbettiltbetnisbetsatbetorspinligobetbetkanyonbaywinrokubetcratosslotgorabetelexbetfunbahisartemisbetbetparkbetmatikoleybetbetlikekralbetperabetlimanbetsavoybettingintobetdiscount casinobahsegelmostbetbetroadjasminbethilbetvenüsbetasyabahisredwinbetkolikdinamobetmilanobetelitbahisorisbetpusulabetaresbetpolobetdumanbetmatbetpalacebetmrbahistulipbetnorabahismilosbetbetvoleonbahisbetexperbetperbahigopokerbetalordbahiscasinovalebetonredbahis1000baymaviakcebetnoktabetneyinefavorisenbetgitbetcupstarzbethiltonbetsetrabetmelbetbetnanokazandrapokerklasmaltcasinoeskişehir halı yıkamaistanbul escort bayanmarsbahis
escort Bağcılar escort Bahçelievler escort Bakırköy escort Bayrampaşa escort Beylikdüzü escort Güngören escort İstiklal escort Kadıköy escort Sultanbeyli escort Üsküdar escort Avsallar escort Mahmutlar escort Oba escort Mecidiyeköy escort Ölüdeniz escort Güllük escort Kültür escort Ataşehir escort Avcılar escort Başakşehir escort Esenler escort Esenyurt escort Fatih escort Gaziosmanpaşa escort Kartal escort Küçükçekmece escort Maltepe escort Pendik escort Sultangazi escort Ümraniye escort Adapazarı escort Yalıkavak escort güvenilir casino siteleri Yalova escort Muğla escort Aydın escort Çanakkale escort Balıkesir escort Tekirdağ escort Manisa escort Trabzon escort Kahramanmaraşescort Kütahya escort Osmaniye escort Sivas escort Tokat escort Çorum escort Yozgat escort Isparta escort Elazığ escort Ordu escort Edirne escort Erzincan escort Zonguldak escort Rize escort Uşak escort Kırşehir escort Erzurum escort Giresun escort Amasya escort Sinop escort Niğde escort Bolu escort Karaman escort Kırıkkale escort Bayburt escort Ardahan escort Gümüşhane escort Artvin escort Çankırı escort Bartın escort Sinop escort Bilecik escort Karabük escort Burdur escort Nevşehir escort Kıbrıs escort Kırklareli escort Kastamonu escort Düzce escort Aksaray escort Adıyaman escort Afyon escort Arnavutköy escort Bebek escort Beşiktaş escort Beykoz escort Beyoğlu escort Büyükçekmece escort Çatalca escort Çekmeköy escort Eyüpsultan escort Kağıthane escort Sancaktepe escort Sarıyer escort Şile escort Silivri escort Şişli escort Taksim escort Zeytinburnu escort Aliağa escort Balçova escort Bayındır escort Bayraklı escort Bergama escort Beydağ escort Bornova escort Buca escort Çeşme escort Çiğli escort Karşıyaka escort Fehiye escort Marmaris escort Gaziemir escort Dikili escort Menderes escort Menemen escort Torbalı escort Atakum escort Çerkezköy escort Yenişehir escort Bodrum escort Toroslar escort Tarsus escort Silifke escort Mezitli escort Erdemli escort Anamur escort Akdeniz escort Melikgazi escort Elbistan escort Lüleburgaz escort İzmit escort İlkadım escort Çorlu escort Battalgazi escort Yeşilyurt escort Milas escort Ceyhan escort Çukurova escort Kozan escort Sarıçam escort Seyhan escort Emirdağ escort Sandıklı escort Merzifon escort Suluova escort Taşova escort Altındağ escort Batıkent escort Çankaya escort Çubuk escort Etimesgut escort Haymana escort Kahramankazan escort Keçiören escort Kızılcahamam escort Mamak escort Polatlı escort Pursaklar escort Sincan escort Ulus escort Yenimahalle escort Aksu escort Alanya escort Belek escort Demre escort Döşemealtı escort Elmalı escort Finike escort Gazipaşa escort Kaş escort Kemer escort Kepez escort Konyaaltı escort Korkuteli escort Kumluca escort Lara escort Manavgat escort Muratpaşa escort Serik escort Side escort Didim escort Efeler escort Nazilli escort Söke escort Altıeylül escort Ayvalık escort Bandırma escort Bigadiç escort Burhaniye escort Dursunbey escort Edremit escort Erdek escort Gömeç escort Gönen escort Havran escort İvrindi escort Karesi escort Kepsut escort Susurluk escort Büyükorhan escort Gemlik escort Görükle escort Gürsu escort Harmancık escort İnegöl escort İznik escort Karacabeyescort Kestel escort Mudanya escort Mustafakemalpaşa escort Nilüfer escort Orhangazi escort Osmangazi escort Yıldırım escort Biga escort Çan escort Gelibolu escort Karahayıt escort Merkezefendi escort Pamukkale escort Keşan escort Aziziye escort Palandöken escort Yakutiye escort Odunpazarı escort Tepebaşı escort Araban escort İslahiye escort Karkamış escort Nizip escort Nurdağı escort Oğuzeli escort Şahinbeyescort Şehitkamil escort Yavuzeli escort Bulancak escort Espiye escort Görele escort Altınözü escort Arsuz escort Antakya escort Defne escort Dörtyol escort Erzin escort Hassa escort İskenderun escort Kırıkhan escort Kumlu escort Payas escort Reyhanlı escort Samandağ escort Eğirdir escort Yalvaç escort Foça escort Karabağlar escort Kemalpaşa escort Kiraz escort Kınık escort Konak escort Narlıdere escort Ödemiş escort Tire escort Urla escort Safranbolu escort Akhisar escort Alaşehir escort Kırkağaç escort Salihli escort Sarıgöl escort Şehzadeler escort Soma escort Turgutlu escort Yunusemre escort Akkışla escort Bünyan escort Develi escort Kocasinan escort Talas escort Yahyalı escort Gazimusağa escort Girne escort İskele escort Lefke escort Lefkoşa escort Başiskele escort Çayırova escort Darıca escort Afşin escort Dulkadiroğlu escort Göksun escort Onikişubat escort Türkoğlu escort Kızıltepe escort Mut escort Dalaman escort Gümbet escort Datça escort Kavaklıdere escort Köyceğiz escort Menteşe escort Turgutreis escort Ula escort Yatağan escort Fatsa escort Altınordu escort Ünye escort Düziçi escort Kadirli escort Ardeşen escort Akyazı escort Arifiye escort Erenler escort Geyve escort Hendek escort Karasu escort Kaynarca escort Sapanca escort Derince escort Dilovası escort Gebze escort Gölcük escort Kandıra escort Karamürsel escort Kartepe escort Körfez escort Akşehir escort Beyşehir escort Bosna escort Ereğli escort Karapınar escort Meram escort Selçuklu escort Gediz escort Simav escort Tavşanlı escort Doğanşehir escort Bafra escort Çarşamba escort Boyabat escort Kapaklı escort Süleymanpaşa escort Erbaa escort Niksar escort Turhal escort Akçaabat escort Of escort Ortahisar escort Yomra escort Armutlu escort Çiftlikköy escort Çınarcık escort Akdağmadeni escort Boğazlıyan escort Sarıyaka escort Sorgun escort Alaplı escort Çaycuma escort Devrek escort Ereğli escort Kilimli escort Kozlu escort