DOLAR 32,5889 % 0.35
EURO 34,7978 % 0.17
STERLIN 40,6424 % 0.1
FRANG 35,8743 % 0.75
ALTIN 2.499,76 % 0,61
BITCOIN 2.112.218 4.904

TÜRKİYE’NİN MİLLİ BİR EKONOMİK MODELE İHTİYACI VAR -2-

Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi :
TÜRKİYE’NİN MİLLİ BİR EKONOMİK MODELE İHTİYACI VAR -2-

Safter TANIK

 

Madde; 12

Şekerde kota uygulamasına gidilmesi; şeker pancarı ekimi yapanlar ile Türkiye Şeker Fabrikaları AŞ (TŞFAŞ) ve besicileri sıkıntıya soktu, özelleştirmenin yolunu açtı, sakaroz-nişasta bazlı şeker gıda imalat sanayinde pancar şekerinin yerini aldı. 

Şekerde tekel olan Türkiye Şeker Fabrikaları AŞ (TÜRKŞEKER); 1991-1992’de Konya (2), Kayseri (2), Amasya Şeker Fabrikası olmak üzere, 5 fabrikasını Pancar Ekicileri Kooperatifleri’ne (PANKOBİRLİK) devretti.

2000’de; IMF’nin dayatmasıyla, Türkiye Şeker Fabrikaları AŞ’ye ait, bazı fabrikaların satışına karar verildi.

Kütahya Şeker Fabrikası’nın % 56 hissesi, 2004’te; 24 milyon dolara, Torunlar-Kiler Ortaklığı’na satıldı. Ancak; arsasının 113 dönümlük kısmı, tapu anlaşmazlığı nedeniyle dava konusu oldu.

2005’te özelleştirme ile Adapazarı Pancar Ekicileri Kooperatifi’ne satılan Adapazarı Şeker Fabrikası, kotaya aykırı faaliyetinden dolayı yüklü bir maddi cezaya maruz kaldı. 2012’de; Bank Asya’ya olan borcu nedeniyle, iştiraki olan Temel Doğal Gıdalar ve Tarım Ürünleri Üretim-Pazarlama AŞ’ye devredildi. 2013’te de; 182 milyon TL’ye, Ülker Grubu’na satıldı. Bugün ise; fabrika yerinde, bir rezidans ve AVM yapılması düşünülüyor.

2008’de; Şeker Fabrikaları, “A, B, C, D, E, F” şeklinde gruplandırılarak blok satışına geçildi. Ancak, Şeker-İş Sendikası’nın itirazı ve Danıştay kararı ile yürütme durduruldu.

Özelleştirmedeki ısrarın nedeni nedir?

Türkiye’de; pancar şekeri üreten, toplam üretim kapasitesi 3,1 milyon ton olan; 25’i Türkiye Şeker Fabrikaları AŞ’ye (TÜRKŞEKER), 5’i Pancar Ekicileri Kooperatifleri’ne (PANKOBİRLİK), 3’ü özel teşebbüse ait 33 adet şeker fabrikası var.

Bunun dışında, nişasta bazlı şeker üreten; kotaya tabi 0,9 milyon ton kapasiteli “5”, kota dışı ihracata çalışan 0,4 milyon ton kapasiteli “5” olmak üzere, içinde Cargil gibi küresel bir şirketin yer aldığı, yerli veya yabancı ortaklı 10 şirket bulunuyor.

Kamış ve nişasta bazlı şeker üretim maliyeti, pancar şekerine göre daha ucuz. Bu nedenle de; nişasta bazlı şeker, gıda sanayinde pancar şekerinin yerini aldı.

2016-2017 döneminde; şeker arzı, şeker talebinin gerisinde kaldı. Şeker fiyatı yükseliş gösterirken, pancar şekerine olan ihtiyaç arttı.

Türkiye; şekerde kendi kendine yeterli bir ülke, tüketilen şekerin % 90’ı pancar, % 10’u ise nişasta bazlı.

Türkiye Şeker Fabrikaları AŞ (TÜRKŞEKER); 25 şeker, 4 alkol, 5 makina, 1 elektromekanik aygıt, 1 tohum işleme fabrikası ve 1 şeker enstitüsü ile ülkemizin önde gelen kuruluşlarından biri.

TÜRKŞEKER’in pancar şekeri üretimindeki payı; 2002’de % 74 iken, 2016’da kota ve özelleştirme sonucu % 55’e düştü. Buna rağmen; fiyat istikrarını sağlayan, konu ve yapısı itibariyle stratejik önem arz eden, özellikle şeker kartelleri için engel teşkil eden özelliğe sahiptir. Özelleştirme; ısrarı da, bu nedene dayanır.

Madde; 13

TEKEL’in özelleştirilmesi sonucu içki-sigara piyasası küresel şirketlerin kontrolüne girdi, tütün ihraç eder iken ithal eder hale geldik, sigara tüketimi arttı, dar gelirli kaçak ve sarma sigaraya yöneldi.

2001’de, IMF dayatması ile TEKEL’in özelleştirilmesi kararlaştırıldı.

2003’te; TEKEL, 4’e bölünerek satışa arz edildi.

2004’te, TEKEL’in alkollü içecek bölümü; 14 fabrika ( İstanbul-İzmir- Gaziantep-Diyarbakır-Nevşehir-Ankara-Bilecik-Tekirdağ İçki Fabrikası, Yozgat Bira Fabrikası, Çanakkale Kanyak Fabrikası, Ürgüp-Elazığ-Şarköy-Kırıkkale Şarap Fabrikası) ve tüm aktifiyle, 292 milyon dolara, MEY İçki Sanayi ve Ticaret AŞ’ye (Nurol-Limak-Özaltın-Tütsab Ortak Girişim Grubu) satıldı.

2003’te, İzmir Sigara Fabrikası kapatıldı.

2008’de;  6 sigara fabrikası  (Adana, Bitlis, Maltepe, Malatya, Samsun, Tokat), tüm varlığıyla, 1 milyar 710 milyon dolara, British American Tobacco (BAT) şirketine devredildi.

Özelleştirme sonunda; TEKEL’in 7 sigara, 19 alkollü içecek, 1 kibrit, 1 ambalaj, 1 viskoz fabrikası; 10 tuzlası, 110 yaprak tütün işletmesi, 84 pazarlama müdürlüğü satıldı ya da kapatıldı. İçinde; “Ankara İkiz Kule-Bomonti-Mecidiyeköy-Paşa Limanı” gibi değerli mülklerin bulunduğu,   mülkleri satıldı veya 49 yıllığına bazı vakıflara kiraya verildi.

Neticede;

Dünyanın 7. büyük tütün-sigara pazarı olan Türkiye’de; devlet, karlı bir iktisadi faaliyeti terk etti.

Alkollü içecekte; İngiliz DİAGEO, tütün-sigarada; Philip Morris-British American Tobacco (BAT)-Japan Tobacco İnt (R. J. Reynolds) hâkim bir konuma geldi.

Tütün ekici sayısı ve üretimi hızla düştü, tütün ihraç eder iken ithal eder hale geldik.

Sigara tüketimi arttı, dar gelirli kaçak ve sarma sigaraya yöneldi, kaçak içkiden zehirlenenler gündem konusu oldu.

Madde; 14

TEKEL mülklerinin satışı; özellikle alkollü içecek bölümü özelleştirmesi, bir şüphe ve eleştiriye yol açtı.    

2004’te, TEKEL’in alkollü içecek bölümünü (14 fabrika ve tüm aktifiyle) 292 milyon dolara satın alan Nurol-Limak-Özaltın-Tütsab Ortak Girişim Grubu; bunu 2006’da 810 milyon dolara ABD Texas Pacific Group’a, O’da 2011’de 2 milyar 100 milyon dolara dünya içki devi İngiliz DİAGEO şirketine devretti. Bu da;  bir şüphe ve eleştiriyi doğurdu.

Madde; 15

Çayda devlet tekelinin kaldırılması, kalite ve ihracatı doğurmadı.    Aksine mağduriyet yarattı, ithal çayın önü açıldı.      

1984’te; çayda devlet tekeli kaldırıldı, çay alımı-işleme ve satışı yerli yabancı sermayeye açıldı, yatırımı teşvik edildi.

263 adet küçük ölçekli çay işlemesi kuruldu, özel sektörün kurulu kapasitedeki payı % 60’a ulaştı.

Neticede;

Özel teşebbüs; kaliteye özen göstermedi, bazıları satın aldığı çay bedelini yıllarca ödemeyerek üreticiyi perişan etti.

Bugün; özel teşebbüse ait çay işletmelerinin ancak yarısı üretimini sürdürüyor, yerini büyük sermayeye bırakıyor.

Ünilever; Lipton,  Teekane; Sir Winston Tea markasıyla yerli-yabancı çayı harmanlayarak piyasaya sunan çokuluslu şirketler. Bu yöntem ile piyasaya çay arz eden şirketlerin piyasadaki payı, % 30’a ulaştı, Haliyle çay ihracatı değil, çay ithalatı gibi bir durum ortaya çıktı.

Türkiye; 150.000-160.000 ton (yıllık) tüketimle, dünyanın en çok çay tüketen 5. ülkesi. Bu da; küresel şirketlerin, dikkatini çekiyor. Bunun dışında, bölge ile ilgili stratejik hesaplar var. Bunların önünde duran en önemli engel ise bir kamu kuruluşu olan ÇAYKUR.

ÇAYKUR’un özelleştirilmesi; “Karadeniz’de çay tarımı ile sanayisinin tasfiyesi” demek. Zira yerli çayın yerini, yabancı çayın alması gibi bir durum var.

Madde; 16

FİSKOBİRLİK’in işlevsiz kılınması, TMO’nun (Toprak Mahsulleri Ofisi) güç kaybetmesi; fındık üreticisini, fındık karteli ile baş başa bıraktı.

Türkiye; dünya fındık üretiminde % 70’lik bir paya sahip, ancak ihracatın % 46’sını başta Ferrero’nun yer aldığı Progıda ve Stelliferi gibi üç yabancı sermaye şirketi yapıyor. FİSKOBİRLİK’in işlevini yitirmesi, TMO’nun pasif kalması ise; fındık üreticisini yalnız bıraktı.

Madde; 17  

“Türkiye’nin orman varlığı arttı” deniliyor. Ancak; İstanbul, Antalya, Muğla, Adana ve Mersin’deki orman kaybı dikkati çekiyor.

ORÜS’e ait işletmelerin özelleştirmesi, orman vasfını yitirdiği gerekçesiyle gerçek ve tüzel kişilere yapılan satış, üniversite ile turizmcilere tahsis edilen orman arazileri; İstanbul-Antalya-Muğla-Mersin-Adana gibi şehirlerde orman kaybına yol açtı.

Madde; 18

37 Yılda; 4,5 milyon hektarlık ekim-dikim, 7,2 milyon hektarlık çayır-mera alanı kayboldu. Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) kapsama alanındaki alanın, ancak % 20’sinde sulu tarım yapılıyor.   

1980’de;  28,2 milyon hektarlık ekim-dikim, 21,8 milyon hektarlık çayır-mera alanı var iken, 2016’da; ekim dikim 23,7 milyon hektara, çayır-mera da 14,6 milyon hektara düştü.

Geçmişi 1970’li yıllara kadar gitmekle birlikte, Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) kapsama alanındaki “Adıyaman-Batman-Şanlıurfa-Diyarbakır-Gaziantep-Kilis-Mardin-Siirt ve Şırnak illeri” alanın, ancak  % 20’sinde sulu tarım yapılıyor. Enerji yatırımında; % 80’e ulaşılmış ise de, sulama yatırımı durmuş gibi.

Madde; 19  

Tahıl üretimindeki artış; nüfus artışı gerisinde kaldı, küçükbaş-büyükbaş hayvan sayısı; 1980’in bile gerisinde. 1980’de; tahıl ve hayvan ihraç eder iken, bugün ise ithalatçısı konumuna geldik.

1980’de nüfusunuz 43 milyon iken; 16,5 milyon ton buğday, 5,3 milyon ton arpa, 525 bin ton çavdar, 355 bin ton yulaf, 1,2 milyon ton mısır, 238 bin ton çeltik üretimi vardı.

Hayvan sayısı, sığır; 15,6 milyon, manda; 1 milyon, koyun; 46 milyon,  keçi; 18,7 milyon baştı.

2016’da nüfusumuz 80 milyon (yaklaşık olarak) olmasına karşılık;  20,6 milyon ton buğday,  6,7 milyon ton arpa,  300 bin ton çavdar, 225 bin ton yulaf, 6,4 milyon ton mısır, 920 bin ton çeltik üretimimiz var.

Hayvan sayısı ise sığır; 14 milyon, manda; 142 bin, koyun; 30,9 milyon, keçi; 10,3 milyon baş oldu.

Haliyle 1980’de; tahıl ve ette kendi kendine yeterli ve ihracatçı iken, 2016’da ithalatçısı konumuna geldik. Tahıl ekim ve mera alanındaki önemli daralma ise; bunun, en önemli nedenidir.

Madde; 20

Kamu teşebbüsü; sanayi alanından çekildi, yerini özel teşebbüse bıraktı.

KİT’lere ait; özelleştirmeye alınan şeker-çay ile demiryolu araç, silah-  madencilik-kimya sanayide kalan tesisler dışında, bir farika ve işletme kalmadı.

Madde; 21

Kamu teşebbüsüne ait birçok fabrika-işletme; bizzat, ya da satın alan tarafından kapatıldı.

TEKEL’in; İzmir Sigara Fabrikası, 110 yaprak tütün işletmesi,

SEK’in; Afyon-Bayburt-Çanakkale-Erzincan-Erzurum-Havsa-Yatağan-Diyarnakır İşletmeleri,

EBK’nin; Afyon-Kars-Bayburt-Bursa-Manisa Kastamonu-Gaziantep Kombinaları,

Sümerbank’ın; Adana-Erzincan-Şanlıurfa-Denizli-Bakırköy-Çanakkale-Nazilli-Bursa-İzmir-TESTAŞ Aydın-Beykoz Fabrikaları,

Sakarya Traktör Fabrikası,  Manisa Kükürt İşletmesi, Gümüşhane Çimento Fabrikası,

ORÜS ’ün; Ulupınar- Pazarköy-Düzce-Ayancık-Bafra-Antalya-Bartın-Demirköy-Şavşat İşletmeleri,

SEKA’nın; Afyon-Dalaman-Akkuş tesisleri faaliyetine son verdi. Tabi ki bunlar, bazılarıdır.

Madde; 22

Ekonomik dönüşüm-rekabet-kriz sonucu; özel teşebbüse ait birçok fabrika-işletme kapandı, yerli büyük sermayede bile yaygın bir iflas yaşandı. Yerli büyük sermaye, milli olma özelliğini kaybetti. İmalat sanayi kollarında, yerli büyük sermaye ve küresel sermaye ile evlilik yapanlar hâkim konuma geldi.  Bu da; imalat sanayi iş kolunda, fiyat kartelini doğurdu.      

Madde; 23

İmalat sanayinde yabancı kontrol oranı, tütün ürünlerinde; % 87,  motorlu kara taşıtlarında; % 44,8, temel eczacılık malzemelerinde % 42, kimyasallarda; % 40, elektrikli teçhizatta; % 28’dir. Tabi ki buna; yabancıların, borsadaki hisse payı dâhil değildir. Bunların % 56,4’ü ise orta-yüksek bir teknolojiye sahiptir.

Madde; 24

Özel teşebbüs; “daha az yerli üretim, daha fazla ticaret” düsturunu benimsedi.

Merkezdeki üretim tesisini; ya kapattı, ya da burasını merkez üssü gibi kullanacak bir şekilde daha küçük, esnek kapasiteli bir üretim tesisine dönüştürdü. Yani üretimi; uygun bir ülkede gerçekleştirirken, merkezi montaj hattı olarak kullandı.

Madde; 25

Özel teşebbüs, imalat sanayinde; emek yoğun, katma değeri az, çevreye zarar veren işkolunu tercih etti. İthal fiyatının düşük olması,  ya da daha yüksek kar marjından istifade etme gibi nedenle; birçok malın üretiminden vazgeçti, ithalatına yöneldi.

Madde; 26

Yabancı sermaye; bazı üretim tesislerini, uygun bulduğu ülkeye taşıdı. Örneğin; General Electric ve Philips, ampul üretim faaliyetini Polonya’ya kaydırdı. Tekfen’in üretimi durdurması ile de; Türkiye, ampul ithal eden bir ülke oldu.                

Madde; 27

Yerli büyük sermayenin; özelleştirme ile satın aldığı tesislerin yenilenmesi ve birkaç istisna dışında; katma değeri yüksek ve sanayileşme açısından önem arz eden metalürji-kimya-makine- elektronik imalat sanayi alanında yeni bir yatırımı yok. Öyle ki TÜPRAŞ, PETKİM, EREĞLİDEMİR’e, bir yenisini ilave edemedik.

Madde; 28   

İhracat artışı üzerinde, bir dış ticaret açığı oluştu. İhracatı artırmak için daha çok ithalat yapmak zorundayız. Bu da; “dış ticaret açığının, daha da büyümesi” demektir.

Zira imalat sanayi; büyük ölçüde ithal girdiye bağlı ve katma değeri düşük mallar üretiyor. Geçmişte ürettiğimiz birçok malın ise; bugün, bir üretimi yok. Bırakınız; 4. sanayi devrimini, 2. sanayi devriminin hedefine bile ulaşmış değiliz.

Türkiye’nin 2016’da; 142,5 milyar dolarlık ihracatına karşılık, 198,6 milyar dolarlık ithalatı var.

İmalat sanayi ile ilgili olarak; 133,6 milyar dolarlık ihracata karşılık 167,2 milyar dolarlık ithalatı bulunuyor.

Gıda imalat sanayinde; “buğday, mısır, soya, kamış şekeri, süttozu, et, çay, yağlı tohum, ham bitkisel yağ, tütün” gibi birçok ithal girdinin yer aldığını görüyoruz. Tütün ithalatı, ihracatın üzerinde.

İddialı olduğumuz tekstil imalat sanayinde, pamuk-elyaf-iplik-kumaş-aksesuar-kimyasal vb ham-yarı mamul ve mamul ihracatımız; 7,5 milyar dolarda kalırken, ithalatımız 8,1 milyar dolar oldu. Her ne kadar hazır giyimde; 16,7 milyar dolarlık ihracatımız mevcut ise de, 2,7 milyar dolarlık ithalatımız var. Giderek artan ithal girdi payı ise dikkati çekiyor.

Kimyevi madde ve makinede, ithalata olan bağımlılığımız değişmedi. İplik-hazır giyim makinelerinin % 100’ünü, dokuma makinelerinin de % 78’ini ithal ediyoruz.

Ciddi bir deri ve ayakkabı imalat sanayimiz var ama dünya uluslararası ticaretteki payı % 1’in altında, ihracından çok ayakkabı ithal ediyoruz.

Motorlu kara taşıtları imalat sanayinde; 19,8 milyar dolarlık ihracata karşılık, 17,8 milyar dolarlık ithalat var. Yan sanayi ürünleri ile birlikte otomotiv endüstrisi toplam ihracatı, 24,2 milyar doları buldu. Güçlü bir yan sanayi olmasına rağmen; otomotiv sanayi, montaj sanayiden öteye gidemedi.

Beyaz eşya, elektrik ve elektronik imalat sanayinde; üretimi nerdeyse Çin’de yapıyoruz, geçmişte ürettiğimiz birçok malın üretiminden ise vazgeçtik.

Demir-Çelik imalat sanayinde; 10,6 milyar dolarlık ihracata karşılık, 12,3 milyar dolarlık ithalat var. Sektör; hammadde itibariyle büyük ölçüde dışa bağımlıdır. Zira cevher yetersizliği nedeni ile hurda veya kütük demiri ithal etmek zorundayız. Yassı demir üretiminde, henüz yeterli bir üretim kapasitesine ulaşamadık.

Çimento imalat sanayinde; adeta bir fiyat karteli var. İç pazar, dış pazara oranla daha avantajlı.

Katma değeri yüksek; metalürji, kimya, makine, elektronik imalat sanayinde almamız gereken çok mesafe var, birçok ürününde ithalatçı konumdayız.

 

DEVAM EDECEK

YORUM YAP

Bağdar Caddesi Escorthamile pornobodrum escortbahis siteleri yenigaziantep escortgaziantep escortmaltepe escortbostancı escortanadolu yakası escortizmir escortdeneme bonusu veren sitelerhttps://www.tedxpenn.com/escort ankaraankara escorthttps://greenhousecraftfood.com/ataşehir escortBetofficeMebbistrendyol indirim koduPusulabetCasibomistanbul escortslot siteleri https://en-iyi-10-slot-siteleri.comstarzbet adamsah.netdeneme bonusuistanbul escortcasibomstarzbetpiabetstarzbet girişstarzbet girişbahsegelbahsegelklasbahisankara kombi servisimersin günlük kiralık evbetturkeyxslotBelge istemeyen bahis siteleribycasinotipobetgrandbettingtruvabetbahiscasinotarafbetbahiscommariobetbetistmarkajbetbetinematadornetcasibombelugabahisbetebet1xbetasyabahiscasinovalediscountcasinoelexbetfavoribahisbahiscombahiscombelugabahisbelugabahisbetistbetistceltabetceltabetklasbahisklasbahismariobetmariobetrestbetrestbettarafbettarafbettipobettipobetcasibomcasibomcasibomcasibomstarzbetsahnebetlimanbetredwinmatadorbetmatadorbetbetkombetkomcasibomsancaktepe çilingircasibomcasibomcasibomcasibom7slotsbahigobahis1000bahisalbaymavibaywinbetexperbetkanyonbetkolikbetkombetlikebetmatikbetnisbetonredbetorspinbetparkbetperbetroadbetsatbettiltbetturkeybetvole24wincratosslotelitbahisfavorisenfunbahisgorabethilbetikimisliimajbetintobetjasminbetjetbahiskralbetligobetlordbahismarsbahismeritkingmilanobetmobilbahismostbetmrbahisneyinenoktabetnorabahisoleybetonbahisonwinorisbetparmabetperabetpiabetpinuppokerbetapusulabetredwinrexbetromabetsahabetsavoybettingbetkombahis siteleriblackjack siteleriCasinoBonanzacasino bonanzadeneme bonusurulet sitelerisweet bonanzacasino sitelericasino sitelericasino sitelerisupertotobettulipbettumbetpadisahbetvdcasinovenusbetwinxbetbonusgaziemir çilingirtarafbetparibahisjojobet girişmarsbahis7slotsasyabahisbahis1000bahisalbahsegelbaywinbetebetbetexperbetkolikbetmatikbetonredbetorspinbetroadbettiltbetturkeybetvolecasibomcratosslotdumanbetelitbahisextrabetfunbahisgorabetgrandpashabethilbetimajbetjasminbetkalebetkralbetlimanbetmaltcasinomarkajbetmatbetmilanobetmobilbahismostbetgirisneyinenorabahisonwinpalacebetparmabetperabetpokerbetaredwinrexbetrokubetsahabetsavoybettingtarafbettruvabettumbetxslotartemisbitbaymavibetebetbetkolikbetkombetperbettiltceltabetimajbetklasbahisligobetlimanbetmariobetmatbetneyinesahabetbetturkeyBeylikdüzü Escortbetpasrestbetklasbahisbetebetbelugabahistarafbetbetkombetistmarkajbetparibahisbetinegobahisbettiltbetnisbetsatbetorspinligobetbetkanyonbaywinrokubetcratosslotgorabetelexbetfunbahisartemisbetbetparkbetmatikoleybetbetlikekralbetperabetlimanbetsavoybettingintobetdiscount casinobahsegelmostbetbetroadjasminbethilbetvenüsbetasyabahisredwinbetkolikdinamobetmilanobetelitbahisorisbetpusulabetaresbetpolobetdumanbetmatbetpalacebetmrbahistulipbetnorabahismilosbetbetvoleonbahisbetexperbetperbahigopokerbetalordbahiscasinovalebetonredbahis1000baymaviakcebetnoktabetneyinefavorisenbetgitbetcupstarzbethiltonbetsetrabetmelbetbetnanokazandrapokerklasmaltcasinoeskişehir halı yıkamaistanbul escort bayanmarsbahisBağdar Caddesi Escorthamile pornobodrum escortbahis siteleri yenigaziantep escortgaziantep escortmaltepe escortbostancı escortanadolu yakası escortizmir escortdeneme bonusu veren sitelerhttps://www.tedxpenn.com/escort ankaraankara escorthttps://greenhousecraftfood.com/ataşehir escortBetofficeMebbistrendyol indirim koduPusulabetCasibomistanbul escortslot siteleri https://en-iyi-10-slot-siteleri.comstarzbet adamsah.netdeneme bonusuistanbul escortcasibomstarzbetpiabetstarzbet girişstarzbet girişbahsegelbahsegelklasbahisankara kombi servisimersin günlük kiralık evbetturkeyxslotBelge istemeyen bahis siteleribycasinotipobetgrandbettingtruvabetbahiscasinotarafbetbahiscommariobetbetistmarkajbetbetinematadornetcasibombelugabahisbetebet1xbetasyabahiscasinovalediscountcasinoelexbetfavoribahisbahiscombahiscombelugabahisbelugabahisbetistbetistceltabetceltabetklasbahisklasbahismariobetmariobetrestbetrestbettarafbettarafbettipobettipobetcasibomcasibomcasibomcasibomstarzbetsahnebetlimanbetredwinmatadorbetmatadorbetbetkombetkomcasibomsancaktepe çilingircasibomcasibomcasibomcasibom7slotsbahigobahis1000bahisalbaymavibaywinbetexperbetkanyonbetkolikbetkombetlikebetmatikbetnisbetonredbetorspinbetparkbetperbetroadbetsatbettiltbetturkeybetvole24wincratosslotelitbahisfavorisenfunbahisgorabethilbetikimisliimajbetintobetjasminbetjetbahiskralbetligobetlordbahismarsbahismeritkingmilanobetmobilbahismostbetmrbahisneyinenoktabetnorabahisoleybetonbahisonwinorisbetparmabetperabetpiabetpinuppokerbetapusulabetredwinrexbetromabetsahabetsavoybettingbetkombahis siteleriblackjack siteleriCasinoBonanzacasino bonanzadeneme bonusurulet sitelerisweet bonanzacasino sitelericasino sitelericasino sitelerisupertotobettulipbettumbetpadisahbetvdcasinovenusbetwinxbetbonusgaziemir çilingirtarafbetparibahisjojobet girişmarsbahis7slotsasyabahisbahis1000bahisalbahsegelbaywinbetebetbetexperbetkolikbetmatikbetonredbetorspinbetroadbettiltbetturkeybetvolecasibomcratosslotdumanbetelitbahisextrabetfunbahisgorabetgrandpashabethilbetimajbetjasminbetkalebetkralbetlimanbetmaltcasinomarkajbetmatbetmilanobetmobilbahismostbetgirisneyinenorabahisonwinpalacebetparmabetperabetpokerbetaredwinrexbetrokubetsahabetsavoybettingtarafbettruvabettumbetxslotartemisbitbaymavibetebetbetkolikbetkombetperbettiltceltabetimajbetklasbahisligobetlimanbetmariobetmatbetneyinesahabetbetturkeyBeylikdüzü Escortbetpasrestbetklasbahisbetebetbelugabahistarafbetbetkombetistmarkajbetparibahisbetinegobahisbettiltbetnisbetsatbetorspinligobetbetkanyonbaywinrokubetcratosslotgorabetelexbetfunbahisartemisbetbetparkbetmatikoleybetbetlikekralbetperabetlimanbetsavoybettingintobetdiscount casinobahsegelmostbetbetroadjasminbethilbetvenüsbetasyabahisredwinbetkolikdinamobetmilanobetelitbahisorisbetpusulabetaresbetpolobetdumanbetmatbetpalacebetmrbahistulipbetnorabahismilosbetbetvoleonbahisbetexperbetperbahigopokerbetalordbahiscasinovalebetonredbahis1000baymaviakcebetnoktabetneyinefavorisenbetgitbetcupstarzbethiltonbetsetrabetmelbetbetnanokazandrapokerklasmaltcasinoeskişehir halı yıkamaistanbul escort bayanmarsbahis
escort Bağcılar escort Bahçelievler escort Bakırköy escort Bayrampaşa escort Beylikdüzü escort Güngören escort İstiklal escort Kadıköy escort Sultanbeyli escort Üsküdar escort Avsallar escort Mahmutlar escort Oba escort Mecidiyeköy escort Ölüdeniz escort Güllük escort Kültür escort Ataşehir escort Avcılar escort Başakşehir escort Esenler escort Esenyurt escort Fatih escort Gaziosmanpaşa escort Kartal escort Küçükçekmece escort Maltepe escort Pendik escort Sultangazi escort Ümraniye escort Adapazarı escort Yalıkavak escort güvenilir casino siteleri Yalova escort Muğla escort Aydın escort Çanakkale escort Balıkesir escort Tekirdağ escort Manisa escort Trabzon escort Kahramanmaraşescort Kütahya escort Osmaniye escort Sivas escort Tokat escort Çorum escort Yozgat escort Isparta escort Elazığ escort Ordu escort Edirne escort Erzincan escort Zonguldak escort Rize escort Uşak escort Kırşehir escort Erzurum escort Giresun escort Amasya escort Sinop escort Niğde escort Bolu escort Karaman escort Kırıkkale escort Bayburt escort Ardahan escort Gümüşhane escort Artvin escort Çankırı escort Bartın escort Sinop escort Bilecik escort Karabük escort Burdur escort Nevşehir escort Kıbrıs escort Kırklareli escort Kastamonu escort Düzce escort Aksaray escort Adıyaman escort Afyon escort Arnavutköy escort Bebek escort Beşiktaş escort Beykoz escort Beyoğlu escort Büyükçekmece escort Çatalca escort Çekmeköy escort Eyüpsultan escort Kağıthane escort Sancaktepe escort Sarıyer escort Şile escort Silivri escort Şişli escort Taksim escort Zeytinburnu escort Aliağa escort Balçova escort Bayındır escort Bayraklı escort Bergama escort Beydağ escort Bornova escort Buca escort Çeşme escort Çiğli escort Karşıyaka escort Fehiye escort Marmaris escort Gaziemir escort Dikili escort Menderes escort Menemen escort Torbalı escort Atakum escort Çerkezköy escort Yenişehir escort Bodrum escort Toroslar escort Tarsus escort Silifke escort Mezitli escort Erdemli escort Anamur escort Akdeniz escort Melikgazi escort Elbistan escort Lüleburgaz escort İzmit escort İlkadım escort Çorlu escort Battalgazi escort Yeşilyurt escort Milas escort Ceyhan escort Çukurova escort Kozan escort Sarıçam escort Seyhan escort Emirdağ escort Sandıklı escort Merzifon escort Suluova escort Taşova escort Altındağ escort Batıkent escort Çankaya escort Çubuk escort Etimesgut escort Haymana escort Kahramankazan escort Keçiören escort Kızılcahamam escort Mamak escort Polatlı escort Pursaklar escort Sincan escort Ulus escort Yenimahalle escort Aksu escort Alanya escort Belek escort Demre escort Döşemealtı escort Elmalı escort Finike escort Gazipaşa escort Kaş escort Kemer escort Kepez escort Konyaaltı escort Korkuteli escort Kumluca escort Lara escort Manavgat escort Muratpaşa escort Serik escort Side escort Didim escort Efeler escort Nazilli escort Söke escort Altıeylül escort Ayvalık escort Bandırma escort Bigadiç escort Burhaniye escort Dursunbey escort Edremit escort Erdek escort Gömeç escort Gönen escort Havran escort İvrindi escort Karesi escort Kepsut escort Susurluk escort Büyükorhan escort Gemlik escort Görükle escort Gürsu escort Harmancık escort İnegöl escort İznik escort Karacabeyescort Kestel escort Mudanya escort Mustafakemalpaşa escort Nilüfer escort Orhangazi escort Osmangazi escort Yıldırım escort Biga escort Çan escort Gelibolu escort Karahayıt escort Merkezefendi escort Pamukkale escort Keşan escort Aziziye escort Palandöken escort Yakutiye escort Odunpazarı escort Tepebaşı escort Araban escort İslahiye escort Karkamış escort Nizip escort Nurdağı escort Oğuzeli escort Şahinbeyescort Şehitkamil escort Yavuzeli escort Bulancak escort Espiye escort Görele escort Altınözü escort Arsuz escort Antakya escort Defne escort Dörtyol escort Erzin escort Hassa escort İskenderun escort Kırıkhan escort Kumlu escort Payas escort Reyhanlı escort Samandağ escort Eğirdir escort Yalvaç escort Foça escort Karabağlar escort Kemalpaşa escort Kiraz escort Kınık escort Konak escort Narlıdere escort Ödemiş escort Tire escort Urla escort Safranbolu escort Akhisar escort Alaşehir escort Kırkağaç escort Salihli escort Sarıgöl escort Şehzadeler escort Soma escort Turgutlu escort Yunusemre escort Akkışla escort Bünyan escort Develi escort Kocasinan escort Talas escort Yahyalı escort Gazimusağa escort Girne escort İskele escort Lefke escort Lefkoşa escort Başiskele escort Çayırova escort Darıca escort Afşin escort Dulkadiroğlu escort Göksun escort Onikişubat escort Türkoğlu escort Kızıltepe escort Mut escort Dalaman escort Gümbet escort Datça escort Kavaklıdere escort Köyceğiz escort Menteşe escort Turgutreis escort Ula escort Yatağan escort Fatsa escort Altınordu escort Ünye escort Düziçi escort Kadirli escort Ardeşen escort Akyazı escort Arifiye escort Erenler escort Geyve escort Hendek escort Karasu escort Kaynarca escort Sapanca escort Derince escort Dilovası escort Gebze escort Gölcük escort Kandıra escort Karamürsel escort Kartepe escort Körfez escort Akşehir escort Beyşehir escort Bosna escort Ereğli escort Karapınar escort Meram escort Selçuklu escort Gediz escort Simav escort Tavşanlı escort Doğanşehir escort Bafra escort Çarşamba escort Boyabat escort Kapaklı escort Süleymanpaşa escort Erbaa escort Niksar escort Turhal escort Akçaabat escort Of escort Ortahisar escort Yomra escort Armutlu escort Çiftlikköy escort Çınarcık escort Akdağmadeni escort Boğazlıyan escort Sarıyaka escort Sorgun escort Alaplı escort Çaycuma escort Devrek escort Ereğli escort Kilimli escort Kozlu escort