DOLAR 32,3139 % 0.19
EURO 35,0759 % -0.17
STERLIN 40,8778 % -0.36
FRANG 35,6748 % -0.11
ALTIN 2.277,70 % 0,01
BITCOIN 2.290.409 1.291

Yeni askerlik sistemiyle ilgili flaş gelişme!

Askeralma Kanunu Teklifi, AK Parti İstanbul Milletvekili Şirin Ünal ve  AK Parti’li milletvekillerinin imzasıyla TBMM Başkanlığına sunuldu.

Yayınlanma Tarihi :
Yeni askerlik sistemiyle ilgili flaş gelişme!

Askerlik hizmeti yedek subay, yedek astsubay, erbaş ve er  olarak yerine getirilecek. Hizmet süresi, erbaş ve erler için 6 ay, yedek subay ve yedek astsubaylar için 12 ay olacak. 

Teklifle, yükümlülük esasına göre silah altına alınacakların yoklama,  sınıflandırma, celp, sevk, erteleme, muafiyet, muvazzaflık, cezalı yükümlülere  yapılacak işlemler, Türk Silahlı Kuvvetlerinden (TSK) çeşitli statülerde görev  yaparken ayrılan personel dahil olmak üzere yedeklik dönemleriyle TSK’ye çeşitli  statülerde katılan personelin askerlik yükümlülüğünü yerine getirmiş sayılması ve  bunlardan askerlik hizmetini tamamlamamış bulunanların işlemlerine ilişkin esas  ve usuller düzenleniyor.

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan her erkek için uygulanacak  düzenlemeye göre, askerlik çağı, nüfus kayıtlarına göre her erkeğin 20 yaşına  girdiği yılın ocak ayının birinci gününden başlayan ve 41 yaşına girdiği yılın  ocak ayının birinci gününde sona eren süreyi içeriyor.

Yeni askerlik sisteminde “yedek astsubay” olacak. Yedek astsubay  adaylarından öğreniminin ardından “astsubay astçavuş” nasbedilenler, yedek  astsubay olarak görev yapacak.

Yedek astsubay adayı, yapılan seçim ve sınıflandırma sonucu, yedek  astsubay statüsüne ayrılanlardan, astsubay astçavuş nasbedilinceye kadar geçen  dönemde bulunan yükümlüleri tanımlıyor.

Yedek astsubay aday adayı, 2 veya 3 yıl süreli yükseköğretim  kurumlarından mezun olanlar ve bunların yetkili makamlarca dengi olduğu kabul  edilen yurt dışı öğrenim kurumu mezunları ile 4 yıl ve daha fazla süreli  yükseköğretim kurumlarından mezun olanlar ve bunların yetkili makamlarca dengi  olduğu kabul edilen yurt dışı öğrenim kurumu mezunlarından istekli olan  yükümlüleri ifade ediyor.

ASKERLİK ÇAĞI VE HİZMET SÜRESİ

Teklife göre, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan her erkek askerlik  hizmeti yapmaya mecbur olacak, askerlik hizmeti yedek subay, yedek astsubay,  erbaş ve er olarak yerine getirilecek.

Savaş veya savaşı gerektirecek bir durumun baş göstermesi halinde, bu  kanuna tabi yükümlülerin askerlik hizmetini yerine getirmek üzere silahaltına  alınmalarının esasları Cumhurbaşkanı tarafından belirlenecek.

Hizmet süresi, erbaş ve erler için 6 ay, yedek subay ve yedek  astsubaylar için 12 ay olacak.

Askerlik hizmet sürelerini, ihtiyaca göre bir katına kadar artırmaya  veya yarısına kadar azaltmaya Cumhurbaşkanınca karar verilebilecek.

Erbaş ve erlerden istekli olanlar, sıralı disiplin amirlerinin olumlu  değerlendirmesiyle terhise hak kazandığı tarihten itibaren Milli Savunma  Bakanlığınca uygun görülecek sayıda ve 6 ay süreyle sınırlı olmak üzere askerlik  hizmetine devam edecek, bu sürenin sonunda terhis edilecek.

Bu şekilde askerlik hizmetine devam edenlerin vazgeçme talepleri kabul  edilmeyecek. Bu yükümlüler hakkında ilk 6 aylık hizmet süresi için ayrı, diğer 6  aylık hizmet süresi için ayrı terhis belgesi tanzim edilecek.

Bu kapsamda askerlik hizmetine devam edenlerin sayı, istek, tercih  durumları ve özlük hakları, ilgili kuvvet komutanlıkları tarafından yürütülecek.

Bu kapsamda askerlik hizmetine devam edenlere, görevlerinin devamı  süresince, net asgari ücretten az olmamak üzere Er ve Erbaş Harçlıkları Kanunu  hükümlerine göre harçlık ödenecek.

Yedek subay ve yedek astsubay yetiştirme süreleri Milli Savunma  Bakanlığınca belirlenecek.

Askerlik çağı, Cumhurbaşkanınca 5 yıla kadar uzatılabilecek veya  kısaltılabilecek.

Kanunda tespit edilen esaslar dışında muvazzaflık hizmetini yapmadıkça  veya yapmış sayılmadıkça hiçbir yükümlü askerlik çağı dışına çıkarılamayacak.

Genelkurmay Başkanlığı, TSK’nin ihtiyaç miktarını ve tahsis oranını  Milli Savunma Bakanlığına bildirecek. Bakanlıkça ihtiyaç miktarı ve oranlarına  göre tahsis yapılacak.

YEDEK ASTSUBAY SEÇİMİ

4 yıl veya daha fazla süreli yükseköğretim kumrularından mezun  olanlarla yetkili makamlarca dengi olduğu kabul edilen yurt dışı öğrenim kurumu  mezunu olanlardan, TSK’nin ihtiyaç miktarı yedek subay adayı olarak ayrılacak.

TSK’nin ihtiyaç duyduğu yedek subay miktarından fazla olan  yükümlülerden, istekli olanlardan ihtiyaç miktarı kadarı askerlik hizmetini yedek  astsubay, diğerleri erbaş ve er olarak yerine getirecek.

Yükümlülerin yedek subay adayı statüsüne ayrılmasında öncelikle  TSK’nin ihtiyacı olmak üzere yükümlülerin istekleri de dikkate alınacak.

TSK’nin ihtiyacı kadar yedek astsubay adayları, 2 veya 3 yıl süreli  yükseköğretim kurumlarından mezun olanlar ile yetkili makamlarca dengi olduğu  kabul edilen yurt dışı öğrenim kurumu mezunu olanlar, 4 yıl ve daha fazla süreli  yükseköğretim kurumlarından mezun olanlar ile yetkili makamlarca dengi olduğu  kabul edilen yurt dışı öğrenim kurumu mezunlarından istekli olanlar arasından  seçilecek.

TSK’nin ihtiyaç duyduğu yedek astsubay miktarından fazla olan  yükümlüler askerlik hizmetini erbaş ve er olarak yerine getirecek.

Yükümlülerin yedek astsubay adayı statüsüne ayrılmasında öncelikle  TSK’nin ihtiyacı olmak üzere yükümlülerin istekleri de dikkate alınacak.

Askerlik herkes için 6 aya iniyor

İstekli olanlardan Milli Savunma Bakanlığınca belirlenecek  sayıda yükümlü, 240 bin gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı  sonucu bulunacak tutarı peşin ödeyerek ve bir aylık temel askerlik eğitimini  tamamlayarak askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılacak. 

AK Parti’li milletvekillerince TBMM Başkanlığına sunulan Askeralma  Kanunu Teklifine göre, istekli olanlardan Bakanlıkça belirlenecek sayıda yükümlü  240 bin gösterge rakamının memur aylık katsayısıyla çarpımı sonucu bulunacak  bedel miktarını silahaltına alınmadan önce Milli Savunma Bakanlığınca  belirlenecek sürede peşin ödemeleri ve bir aylık temel askerlik eğitimini  tamamlamaları halinde askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılacaklar.

İstekli miktarının, bedelli askerlikten yararlandırılacak miktardan  fazla olması halinde, bedel ödemeye istekli olanlar kurayla seçilecek. İstekli  miktarının yararlandırılacak miktardan az olması durumunda kura çekimi yapılmadan  tüm istekliler bedelli askerlik hizmeti için seçilecek. Yararlanma şartlarını  haiz olanlar yasal erteleme hakları devam ettiği sürece seçime tabi tutulacak.  Bedelli askerlikten yararlanma hakkı elde edip de vazgeçenlere yeni bir hak  verilmeyecek.

Bu uygulama kapsamında tahsil edilen tutarlar genel bütçeye gelir  kaydedilmek üzere Bakanlık merkez muhasebe birimi hesabına yatırılacak. Bedel  ödenmesi ve uygulamaya ilişkin esaslar Bakanlıkça belirlenecek.

Bu kapsamda sevke tabi olanlardan katılmayarak bakaya kalanlar ile  aynı celpte sevke tabi tutulan emsallerinin terhise hak kazanacağı tarihe kadar  katılmayanlar kapsam dışına çıkarılarak erbaş ve er statüsünde askerlik  hizmetleri tamamlatılacak. Kapsam dışına çıkartılanlara talepleri halinde geri  ödeme yapılacak.

Bedelli askerlik hizmetinden, fiili askerlik hizmetine başlayanlar,  bakaya durumunda bulunanlar ve yoklamasının yapıldığı tarihte yoklama kaçağı veya  saklı olanlar yararlanamayacak.

Seferberlik ve savaş halinde bu madde hükümleri uygulanmayacak.

ÖĞRETMEN YÜKÜMLÜLERE MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖDEME YAPACAK

Milli Eğitim Bakanlığının ihtiyaç göstermesi ve Milli Savunma  Bakanlığının uygun görmesi üzerine yedek subay aday adayı olarak silahaltına  alınacaklardan, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından öğretmen mesleğini fiilen icra  edenler arasından bildirilenler, temel askerlik eğitimini takiben Milli Eğitim  Bakanlığı emrine verilecek.

Birinci fıkra uyarınca öğretmen olarak ayrılan ve göreve başlayan  yükümlülere, Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanununda asteğmenler için tespit  edilen aylık, ödenek, yardım ve tazminatlar Milli Eğitim Bakanlığınca ödenecek.  Bu yükümlüler; öğretmenlik görevleri sırasında resmi elbise giyemeyecek, emsali  yedek subaylar kadar hizmet yapacak, hizmetleri askerlik şubelerinden sevk  tarihinde başlayacak ve görev yerleri Milli Eğitim Bakanlığınca belirlenecek.

Bu kişiler hizmetleri sonunda asteğmen olarak terhis edilecek, bu  görevleri sırasında usulüne göre öğretmenlik mesleğiyle ilişkileri kesilenler  kalan hizmetlerini er olarak tamamlamak üzere kıtalara sevk edilecek, ayrıca  Milli Eğitim Bakanlığı ile de ilişikleri kesilecek.

Milli Eğitim Bakanlığı emrine verilenler hakkında firar, hava  değişimi/izin tecavüzü, yoklama kaçağı, bakaya ve geç iltihak suretiyle bakaya  kalmak suçlarına ilişkin Kanun ile kısa süreli kaçma ve izin süresini geçirme  disiplinsizliklerine ilişkin Türk Silahlı Kuvvetleri Disiplin Kanunu hükümleri  uygulanacak. Seferberlik ve savaş halinde bu hükümler uygulanmayacak.

EMNİYET VE JANDARMA İÇİN SİLAHALTINA ALMA İŞLEMLERİ

Emniyet Teşkilatı kadrolarında kadro ve/veya rütbeleriyle ilişkisi  devam eden Emniyet Hizmetleri Sınıfına mensup personel ile polis eğitim ve  öğretim kuramlarında öğrenim görenler veya bu kuramların giriş sınavlarını  kazananlardan askerlik hizmetini yapmamış olanların her türlü askerlik işlemleri  ertelenecek. Emniyet Hizmetleri Sınıfında 10 yıllık hizmet süresini, kamu  görevinden sayılmayacak haller hariç olmak üzere tamamlayanlar ise askerlik  hizmetini yerine getirmiş sayılacak.

Geçici süreli görevlendirmeler, yurt dışı misyon koruma, yurt dışında  eğitim ve diğer görevler sebebiyle geçirilen süreler de 10 yıllık hizmet  süresinin hesabında dikkate alınacak.

10 yıllık süre, birinci fıkra kapsamındaki eğitim ve öğretim  kuramlarından mezun olarak fiilen göreve başlanılan tarihte başlayacak. 10 yıllık  süreyi tamamlamadan herhangi bir nedenle Emniyet Hizmetleri Sınıfından ayrılan,  başka kuruma nakledilen veya bu süre içinde meslekten ilişiği kesilen personel,  bu Kanun hükümlerine göre askerlik hizmetini yerine getirecek.

Fiili askerlik hizmeti başladıktan sonra eğitim ve öğretim  kurumlarında öğrenim hakkı elde edenlerin tabi oldukları askerlik hizmet süresini  tamamlamaları gerekecek.

Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisinde veya Jandarma Genel  Komutanlığı ile Sahil Güvenlik Komutanlığı adına üniversite, fakülte veya  yüksekokullar ile meslek yüksekokullarında öğrenim görenler veya bu kurumların  giriş sınavlarını kazananlardan askerlik hizmetini yapmamış olanların da her  türlü askerlik işlemleri ertelenecek.

Görevlerinden ayrılan veya ilişikleri kesilen uzman jandarmaların  hizmette geçirdikleri sürelerin tamamı askerlik hizmetinden sayılacak. Sayılan  hizmet süresi erbaş ve erlerin tabi olduğu hizmet süresini karşılayanlar askerlik  hizmetini yerine getirmiş olacak. Hizmet süresini karşılamayanların eksik kalan  süreleri, erbaş ve erlerin tabi olduğu hizmet süresi esas alınarak bu kanun  hükümlerine göre erbaş ve er olarak tamamlatılacak.

TABİP SAYISI İKİ BAKANLIKÇA MÜŞTEREK BELİRLENECEK

Milli Savunma Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığınca her celp döneminde  müşterek belirlenen yer ve miktarda yedek subay aday adayı olarak silahaltına  alınacak tabipler, temel askerlik eğitimini takiben devlet hizmeti yükümlülüğünü  yapmak üzere Sağlık Bakanlığı emrine verilecek ve bu yükümlülüğü yerine  getirinceye kadar geçici terhis edilecek.

Bu kişilerin her türlü özlük işleri devlet hizmeti yükümlülüğünün  devamı süresince Sağlık Bakanlığınca yürütülecek. Bunlardan usulüne uygun olarak  devlet hizmeti yükümlülüğünü yerine getirdikleri Sağlık Bakanlığınca, Bakanlığa  bildirilenler askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılacak ve asteğmen olarak  terhis edilecek. Sağlık Bakanlığındaki bu görevleri sırasında usulüne göre  tabiplik mesleği ile ilişkileri kesilenler kalan hizmetlerini er olarak  tamamlamak üzere Sağlık Bakanlığı ile ilişikleri kesilerek Bakanlığa  bildirilecek.

MUAYENELERDEN ÜCRET VEYA KATKI PAYI ALINMAYACAK

Askerlik çağına gireceklerin kimlik bilgileri elektronik ortamda  İçişleri Bakanlığından alınacak. Askerlik çağına girenlerle bunlarla işleme tabi  daha yaşlı doğumluların yoklaması, her yıl 1 Ocak günü başlayacak ve o yılın 31  Aralık (dahil) gününe kadar devam edecek. Askerlik çağına girmeden önce yaşları  değişenlerin yoklamaları, değişen yaşlarına göre yapılacak.

Askerlik çağına girdikten sonra yapılan yaş değişiklikleri, askerlik  işlemlerinde dikkate alınmayacak. Ancak kendi isteği dışındaki mahkeme kararına  istinaden re’sen yapılan yaş değişiklikleri kabul edilecek.

Yükümlülerin sağlık muayeneleri, Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma  Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı Sağlık Yeteneği Yönetmeliğinde  belirtilen usul ve esaslara göre yapılacak. Bu muayeneler, öncelikle yükümlünün  kayıtlı olduğu aile hekimi, yoksa müracaat ettiği askerlik şubesine en yakın  resmi sağlık kuruluşundaki hekim tarafından yapılacak. Aile hekimlerince veya  resmi sağlık kuruluşunca hakkında karar verilmeyenler Sağlık Bakanlığınca  belirlenen en yakın yetkili sağlık kurullarına sevk edilecek.

Yapılacak sağlık muayenelerinden herhangi bir ücret veya katkı payı  alınmayacak. Yükümlüler hakkında verilecek ertesi yıla bırakma, sevk geciktirmesi  veya “askerliğe elverişli değildir” kararlı sağlık raporlarını tanzim etmeye  yetkili makam, Sağlık Bakanlığınca belirlenen yetkili sağlık kuruluşunun sağlık  kurulu olacak. “Askerliğe elverişli değildir” kararlı sağlık kurulu raporları  Milli Savunma Bakanlığının onayını müteakip kesinleşecek.

Yurt dışında yaşayan yükümlülerin sağlık muayeneleri de Türk Silahlı  Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı Sağlık  Yeteneği Yönetmeliğinde belirtilen esaslara göre yapılacak.

Askerlik şubelerince engel durumunu bildirir geçerli sağlık raporu  olanların raporları, askerliğe elverişli olup olmadıklarının tespiti için  Bakanlığa gönderilecek.

Yoklaması yapılanlar, askerliğe elverişli olanlar, geçici rahatsızlığı  bulunanlar ve askerliğe elverişli olmayanlar olarak ayrılacak. Askerliğe  elverişli olmayanlar silahaltına alınmayacak.

Haklarında verilen sağlık kararına itiraz edenler yeniden muayeneye  gönderilecek.

SAĞLIK DURUMLARINI YURT DIŞINDA DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI ARAŞTIRACAK

Muayeneleri sonucunda tanzim edilen askerlik yükümlülüğü ile ilgili  sağlık raporları hakkında şikayet veya ihbar edilen yükümlülerin sağlık durumları  yurt içinde Sağlık Bakanlığı, yurt dışında Dışişleri Bakanlığı tarafından  araştırılacak. Araştırma sonucunda raporun gerçeği yansıtmadığına kanaat  getirilenler Sağlık Bakanlığınca belirlenen yetkili sağlık kurullarına sevk  edilecek. Sağlık kurulları tarafından verilen raporlara göre kesin işlem  yapılacak.

Muayeneleri sonucunda tanzim edilen raporlar hakkında idarece yeniden  muayenesine lüzum görülenler, Sağlık Bakanlığınca belirlenen yetkili sağlık  kurullarına sevk edilecek. Sağlık kurulları tarafından verilen raporlara göre  kesin işlem yapılacak.

Yoklamaya tabi yükümlüler, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası bulunan  kimliği, öğrenim durumlarını, varsa meslek ve niteliklerini gösterir belgeler ile  birlikte yurt içinde askerlik şubelerinde, yurt dışında elçilik veya  konsolosluklarda bizzat hazır bulunmak veya e-Devlet üzerinden bu işlemleri  tamamlamak zorunda olacak.

Yoklamaya tabi yükümlülerden yoklamada bulunamayacak derecede  hastalığı bulunanlarla tutuklu/hükümlü olanların, usulüne uygun rapor  göndermeleri ve hükümlülük veya tutukluluklarını bildirmeleri gerekecek.

Sevke tabi tutulan yükümlüler bizzat askerlik şubesinden veya e-Devlet  üzerinden sevk belgelerini alacak ve kendilerine tebliğ edilen tarihte  birliklerine katılacak.

AK Parti İstanbul Milletvekili Şirin Ünal ve AK Parti  milletvekillerinin imzasını taşıyan Askeralma Kanunu Teklifi, askerliğin hangi durumlarda ertelenebileceğini hükme bağlıyor.

Geçici rahatsızlıkları veya hapiste bulunmaları nedeniyle askere sevki  mümkün olmayanların iyileşinceye veya tahliye oluncaya kadar askerlik işlemleri  ertelenecek. Geçici rahatsızlığı nedeniyle erteleme kararı verilenler, rapor  bitiminde yeniden muayeneye tabi tutulacak. Aynı rahatsızlık nedeniyle ertelemesi  3 yıl süreyle devam edenler hakkında askerliğe elverişli olup olmadıkları kararı  verilecek.

Yükümlülerin, lise veya dengi okullarda öğrenim görenler için 22  yaşını, fakülte ve yüksekokullar ile meslek yüksekokullarında öğrenim görenler  için 28 yaşını tamamladıkları yılın sonunu geçmemek kaydıyla askerlikleri mezun  oluncaya veya ilişikleri kesilinceye kadar ertelenecek.

Bitirdiği okulun dengi veya daha alt seviyedeki bir öğretim kurumuna  kayıt yaptıranların askerlikleri ertelenmeyecek.

Çift ana dal programına kayıtlı yükümlülerin bir programdan mezun  olmaları halinde askerlik erteleme işlemleri, diğer ana dal programındaki  öğrenciliğine göre yürütülecek. Yoklama kaçağı veya bakaya kaldıktan sonra ya da  yoklama kaçağı olarak muayenesi yapılarak sınıflandırma kaynağına alınacaklardan;  sevke tabi tutulacağı celp tarihine kadar okula kayıt yaptıranların askerlikleri  ertelenmeyecek. Yurt dışında yükseköğretim kurumlarında öğrenim görenlerin  askerlikleri, öğrenciliklerinin yetkili Türk makamlarınca tanınmasınının ardından  ertelenecek.

Öğrenim kurumlarından terk, ilişiği kesilen veya mezun olanlardan;  lise veya dengi okuldan mezun olduğunu belgeleyenlerin askerlikleri istekleri  halinde mezuniyet tarihinden itibaren 3 yıl, mesleki ve teknik lise mezunlan için  ilave 3 yıl, fakülte veya yüksekokul ile meslek yüksekokulundan ilişikleri  kesilenler ile yüksekokul ve meslek yüksekokulu mezunlarının askerlikleri ise  mezuniyet ya da ilişik kesme tarihinden itibaren 2 yıl süreyle ertelenecek. Bu  erteleme süreleri lise veya dengi okul mezunlan için 22, mesleki ve teknik lise  mezunlan için 25, fakülte veya yüksekokul ile meslek yüksekokulundan ilişikleri  kesilenler ile yüksekokul ve meslek yüksekokulu mezunları için 28 yaşını  tamamladıkları yılın sonunu geçemeyecek.

4 yıl ve daha uzun süreli yükseköğretim kurumlarından mezun olan  yükümlülerin askerlikleri istekleri halinde 2 yıla, yüksek lisans eğitimini  tamamlayanların ise 1 yıla kadar ertelenecek. Yurt dışındaki öğrenim  kurumlarından mezun olanlara, talepleri halinde, denklik işlemlerini  tamamlayabilmeleri için ayrıca bir yılı geçmemek üzere erteleme hakkı  tanınabilecek. Bu şekilde yapılan erteleme süreleri 32 yaşını tamamladıkları  yılın sonunu geçemeyecek. Erteleme süresi içerisinde yükseköğretim kurumuna kayıt  yaptıranların askerlikleri öğrencilik nedeniyle ertelenecek.

Askerlik çağına girmeden önce lise veya dengi okullar, yüksekokullar  veya meslek yüksekokullarından mezun olanlar, fakülte, yüksekokul, meslek  yüksekokulundan ilişiği kesilenlerin ertelemeleri, askerlik çağına girdikleri  yıldan itibaren başlayacak.

4 yıl ve daha uzun süreli yükseköğretim kuramlarından mezun olanlardan  kamu kurum ve kuruluşlarında görevli olup hizmetinin özelliği sebebiyle  ertelenmesine ihtiyaç duyulan kamu personelinin, devlet veya kendi hesaplarına  yurt içinde, yurt dışında staj, yüksek lisans yapanların bağlı oldukları  bakanlığın, Cumhurbaşkanlığı ile TBMM gibi herhangi bir bakanlığa bağlı veya  ilgili bakanlığı bulunmayan kurum personeli, staj ve yüksek lisans yapanların  ilgili kurum amirinin teklifi üzerine, 32 yaşını tamamladıkları yılın sonuna  kadar askerlikleri ertelenebilecek.

Öğrenimleri süresince, sanatta yeterlilik, doktora veya ihtisas  yapanlar ile çalıştıkları bilim dallarında dünya ölçüsünde bir yenilik getiren  orijinal çalışmalarda bulunanların, aktif spor hayatına devam edenlerin  askerlikleri, 35 yaşını tamamladıkları yılın sonuna kadar ertelenebilecek.

Yoklama kaçağı, bakayalar, yoklama kaçağı olarak muayenesi yapılarak  sınıflandırma kaynağına alınacakların askerlikleri, sevke tabi tutulacakları celp  tarihine kadar geçen süre içinde ertelenmeyecek. Ertelemelerine neden olan görev,  staj, yüksek lisans, ihtisas veya doktora öğrenimi başlangıç tarihleri,  sporcuların erteleme kapsamındaki kulüpleriyle yaptıkları sözleşme başlangıç  tarihleri, yoklama kaçağı veya bakaya kaldıkları tarihten önce olanların  ertelemeleri yapılabilecek.

SUÇ DUYURUSU

Erteleme şartlarını taşımadığı, bilgi, belgeleri gerçeği yansıtmadığı  halde askerliği ertelendiği tespit edilenlerin askerlik işlemleri, erteleme  işlemi yapılmadan önceki durumları, erteleme şartlarını kaybettiği tespit  edilenlerin ise erteleme şartlarını kaybettikleri tarihteki durumları dikkate  alınarak yürütülecek.

Askerlik işlemlerinin yürütülmesine ilişkin görevlerini veya  sorumluluklarını zamanında yerine getirmediği tespit edilenler hakkında  cumhuriyet savcılıklarına suç duyurusunda bulunulacak.

Savaş zamanı hariç olmak üzere, iki kardeşin aynı anda silahaltına  alınma sırası gelmesi halinde anne veya babanın talebine göre kardeşlerden  birinin askere alınması ertelenebilecek. 20 yaşından küçük olanlar ile geçime  yardım edemeyecek derecedeki maluller, hesaba katılmayacak.

Askerlikleri ertelenenler, seferberlik ve savaş halinde lüzum ve  ihtiyaca göre askere sevk edilecek.

YOKLAMA KAÇAĞI, SAKLI, BAKAYA VE GEÇ İLTİHAK BAKAYALAR

Teklif, yoklama kaçağı, saklı, bakaya ve geç iltihak bakayası  kalanların belirtilen mazeretleri yoksa statülerine uygun olarak silahaltına  alınma tarihleriyle ilgili düzenlemeler de içeriyor.

Belirtilen yazılı mazereti bulunduğuna dair belge ibraz etmeyenlerden,  tabi olduğu yoklama yılı içerisinde yoklamasını yaptırmayanlar yoklama kaçağı; 20  yaşına girdiği halde isimlerini nüfus kayıtlarına geçirmemiş bulunanlar saklı;  tabi olduğu halde sevke katılmayanlar ile sevk edildiği birliğine katılmayanlar  bakaya; sevkini yaptırdığı halde kendisine tanınan yol süresi dışında birliğine  katılanlar geç iltihak bakayası olacak.

Yoklama kaçağı ve saklılardan erteleme hakkı bulunanların talepleri  halinde yoklamaları yapılmadan ertelenecek, erteleme hakkı bulunmayanlardan  muayeneleri neticesinde askerliğe elverişli olduğu anlaşılanlar ilk sınıflandırma  kaynağına alınacak.

Yoklama kaçağı ve saklılardan sınıflandırıldıktan sonra, belirtilen  yazılı bir mazeret nedeniyle ertelemesi yapılanlar, ertelemelerinin bitiminin  ardından ilk celp döneminde sevk edilecek.

Er statüsündeki bakayalar cezaevinden tahliye olanlar hariç ele  geçirilmesini müteakip, yedek subay ve yedek astsubay adayı statüsündeki  bakayalar ele geçirildikten sonra, düzenlemede belirtilen yazılı bir mazeret  nedeniyle ertelemesi yapılanlar erteleme bitimini müteakip ilk celp döneminde  sevk işlemi yapılacak.

Yoklamaları sonucunda askerliğe elverişli oldukları tespit edilenler,  bakanlıkça belirlenecek esaslara göre askere sevk edilecek.

Barışta ve seferde silahaltına alınanlara yol ve iaşe bedeli ödenecek.

ÖLÜM, DOĞUM, HASTALIK, EVLİLİKTE CEZAİ YAPTIRIM OLMAYACAK

Teklif, yükümlülerin ölüm, doğum, hastalık, evlilik, tutukluluk gibi  hallerde bakaya durumuna düşerek, cezai yaptırıma maruz kalmadan sevklerinin  geriye bırakılmasını sağlıyor.

Tutukluluğu veya hükümlülüğü, herhangi bir sağlık kurumu raporuyla  belgelendirilmiş istirahat gerektiren hastalığı, eşi veya ikinci derece dahil kan  veya kayın hısımlarından birinin sağlık kurumu heyet raporuyla belgelendirilmiş  hayati tehlike içinde olduklarını gösteren hastalığı, sevkten önceki veya sonraki  15 gün içinde eşinin, ikinci derece dahil kan veya kayın hısımlarından birinin  ölümü, sevkten önceki veya sonraki 15 gün içinde kendisi veya ikinci derece dahil  kan veya kayın hısımlarından birinin evlenmesi, sevkten önceki veya sonraki 2 ay  içinde çocuğunun doğması nedeniyle sevkini yaptırmayanlar, bu mazeretlerini  kanıtlayan belgeleri askerlik şubesine teslim edecekler. Bu kişilere, idari para  cezası uygulanmayacak.

Seferberlik ve savaş halinde bu hükümler uygulanmayacak.

YOKLAMA KAÇAĞI, SAKLI VE BAKAYALARA VERİLECEK CEZALAR

Barışta kabul edilebilir bir özrü olmaksızın yoklama kaçakları ye  saklılar için yoklama kaçağı kaldıkları tarihten; bakayalar için bakaya  kaldıkları tarihten; geç iltihak bakayaları için kendilerine tanınan yol  süresinin bitiminden; yedeklerden çağrılanlar için birlikte işleme tabi olanların  en son gönderilme tarihinden itibaren kaçak kaldıkları gün süresi kadar idari  para cezası uygulanacak. Bunlardan kendiliğinden gelenlere her gün karşılığı 5,  yakalananlara ise her gün karşılığı 10 lira idari para cezası verilecek.

Yapılan muayenelerinde askerliğe elverişli olmadıkları anlaşılanlar,  askerlikten muafiyet hakkı olanlar, düzenlemede belirtilen nedenlerle erteleme  hakkı olduğu halde süresi içerisinde işlem yaptırmayanlara, idari para cezası  uygulanmayacak.

Askerlik şubesi başkanlıkları, idari para cezası vermeye yetkili  olacak.

Terör örgütlerine veya MGK’ce devletin milli güvenliğine karşı  faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara üyeliği,  mensubiyeti, iltisakı, bunlarla irtibatı olan ve askerliğe elverişli oldukları  anlaşılan yükümlülerden, yoklama kaçağı ve bakayalar dahil bu düzenlemede yazılı  geçerli mazereti olmayanlar, bakanlıkça belirlenecek celp ve sevk esaslarına göre  silahaltına alınacak.

Yoklama kaçakları ve bakayalar, askerlik ödevlerini yerine getirmek  amacıyla yakalanmaları için Milli Savunma Bakanlığınca, İçişleri Bakanlığına  bildirilecek. Yakalanarak muhafaza altına alınanlar, mesai saatleri içerisinde en  yakın askerlik şubesine getirilecek. Mesai saatleri dışında veya askerlik  şubesinin bulunmadığı yerlerde ilgili kolluk kuvveti tarafından hazırlanan  tutanağa istinaden derhal serbest bırakılacak.

Yoklama, celp ve sevk ile ilgili hususlar, Milli Savunma Bakanlığınca  TRT ve diğer ulusal yayın yapan televizyon, radyo kanalları aracılığıyla zorunlu  yayın kapsamında duyurulacak, bakanlığın internet sitesinde ve e-Devlet  sisteminde ilan edilecek.

AK Parti’li milletvekillerince TBMM Başkanlığına sunulan Askeralma  Kanunu Teklifi’ne göre, erbaş ve erlere muvazzaflık hizmetinin her ayı için bir  gün izin verilecek.

Askerlik hizmetinin gerektirdiği görev ile yükümlülükleri yerine  getirme konusunda gayret ve çalışmaları sonucu emsalleri arasında üstün başarı  gösteren erbaş ve erlerden, muvazzaf askerlik hizmetleri boyunca, herhangi bir  ceza almamış olanlara, azami üç güne kadar ek izin verilebilecek.

Radyoaktif ışınla çalışan erbaş ve erler, her ay için iki gün ilave  izin kullanabilecek. Muvazzaflık hizmeti sırasında eşi doğum yapan ya da eşi veya  ikinci derece dahil kan veya kayın hısımlarından biri vefat eden erbaş ve erler,  talepleri üzerine ilave 10 gün izin kullanabilecek. Askerlik hizmetini yedek  subay ve yedek astsubay olarak yerine getirecek yükümlülerin izinleri, Türk  Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu’ndaki sürelere oranlanarak uygulanacak. Bu  kapsamda verilen izinler askerlik hizmet süresinden sayılacak. Bu kapsamdaki  yazılı izinlerin dışında izin vermeye cumhurbaşkanı yetkili olacak.

Erbaş ve erlerin hava değişimi ile istirahatte geçen sürelerinin, tabi  olduğu hizmet süresinin her ayı için bir günlük kısmı, askerlik hizmetinden  sayılacak.

Yedek subay ve yedek astsubaylardan hastalananlar, muvazzaf  subay/astsubay emsalleri gibi sıhhi izin süresine tabi tutulacak. Bu izin  süresince, özlük hakları saklı kalmak kaydıyla, yedek subay veya yedek  astsubaylıkta alınan sıhhi izin sürelerinin tabi olduğu hizmet süresinin, her ayı  için bir günlük kısmı askerlik hizmetinden sayılacak.

Yedek subay adayları ya da yedek astsubay adaylarının kanuni  mazeretlerine dayalı olarak sınıf okulundan ayrı geçirilen sürenin, sınıf okulu  toplam süresinin üçte birinden fazla olanlar veya sınıfı görevi yapamaz raporu  alanlar hakkında geçici terhis işlemi yapılacak.  Bir sonraki dönemde  hastalıklarının devam etmediği sağlık raporu ile saptananlar ve yeniden  sınıflandırılanlar yeni dönemin tamamına katılacak.

Firar ve hava değişimi veya izin ihlali durumundaki yükümlüler  hakkındaki suç dosyası, suçun oluşması için öngörülen sürelerin geçmesine  müteakip, ilgililerce soruşturma izni verilmesi halinde yetkili cumhuriyet  savcılıklarına gönderilecek.

Haklarında yakalama kararı olan firar ve hava değişimi ya da izin  ihlali durumundaki yükümlüler ele geçirilinceye kadar kolluk kuvvetlerince  aranacak. Kolluk kuvvetlerince yakalananlar en yakın adli makama teslim edilecek  ve adli makamın talimatı doğrultusunda haklarında işlem yapılacak. Bu durumda  olan ancak haklarında adli makamlarca çıkarılmış yakalama kararı bulunmayan yükümlülerden, kendiliğinden gelen ya da kolluk kuvvetlerince askerlik şubelerine  teslim edilenler, serbest olarak birlik ve kuramlarına sevk edilecek.

Kısa süreli kaçma ve izin süresini geçirme disiplinsizliklerini  işleyen yükümlülerden kendiliğinden askerlik şubelerine gelenler, serbest olarak  birlik ve kurumlarına sevk edilecek.

TANI VE TEDAVİDE GEÇEN SÜRELER ASKERLİK HİZMETİNDEN SAYILACAK

Muvazzaflık hizmeti sırasında sağlık kuruluşlarında tanı ve tedavide  geçen süreler, yargılama sonucu beraat edenlerin gözaltı ve tutukluluk süreleri  askerlik hizmetinden sayılacak.

Terörle mücadele görevi sırasında veya bu görevinden dolayı alıkonulan  ya da kaybolanların yeniden birliklerine dönmeleri halinde durumları kuvvet  komutanlıklarınca teşkil edilecek kurul tarafından incelecek. Kaçırılma veya  kaybolma ile ilgili kusurlu görülenler hakkında soruşturma dosyası tanzim  edilerek yetkili adli makamlara intikal ettirilecek. Kurul tarafından kusursuz  görülenler ile haklarında kovuşturmaya yer olmadığı yahut beraat kararı  verilenlerin birliklerinden ayrı geçirdiği süreler hizmetten sayılacak ve  ödenmemiş özlük hakları ödenecek.

Firar, izin ihlali suçları ile kısa süreli kaçma ve izin süresini  geçirme disiplinsizliklerinde geçen süreler, mahkemelerin hükmettiği hapis  cezalarının infazda geçen süreleri, Türk Silahlı Kuvvetleri Disiplin Kanunu’nda  hizmetten sayılmayacağı belirtilmiş cezalar, kendilerini askerliğe elverişsiz  hale getirmeye veya getirtmeye teşebbüs ettikleri mahkeme kararıyla sabit  olanların, yargılanmalarına esas eylemleri dolayısıyla ortaya çıkan  rahatsızlıklar ile uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanması nedeniyle mahkeme  tarafından haklarında tedaviye karar verilenlerin, bu karar nedeniyle yatarak  gördüğü tedaviler ya da istirahatte veya  hava değişiminde geçirdikleri süreler  muvazzaflık ve yedeklik hizmeti sürelerinden sayılmayacak.

Yedek subay veya yedek astsubay, yedek subay adayı, ya da yedek  astsubay adayı, yedek subay aday adayı veya yedek astsubay aday adayı iken;   Askeri Ceza Kanunu ile Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu’nda belirtilen  suçlardan mahkum olanlar, süresine bakılmaksızın kamu hizmetlerinden yasaklı  olanlar ile idari karar sonucu kamu hizmetlerinden çıkarılanlar, yedek subay  yahut yedek astsubaylardan askerlik hizmet süresini tamamlamadan çeşitli  nedenlerle Türk Silahlı Kuvvetleriyle ilişikleri kesilen veya mahkeme kararı ile  ya da haklarında verilen mahkumiyet kararı sonucu Türk Silahlı Kuvvetlerinden  çıkarılanlar yedek subay veya yedek astsubay olamayacak.

Bunun yanı sıra yedek subay adayı veya yedek astsubay adaylarından  Bakanlıkça belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde, disiplinsizlik ve ahlaki  durumları nedeniyle yedek subay ya da yedek astsubay olması uygun görülmeyenler,  Türk Silahlı Kuvvetlerinin manevi şahsiyetine gölge düşüren veya askerliğin şeref  ve haysiyetiyle bağdaşmayacak eylemlerde bulunanlar ile tutum ve davranışlarıyla  yasa dışı siyasi, yıkıcı, bölücü ideolojik görüşü benimsemiş olduğu anlaşılanlar,  yedek subay veya yedek astsubay eğitim ve öğretiminde başarı gösteremeyenler  yedek subay veya yedek astsubaylık yapamayacak.

Subay, astsubay, uzman erbaş ve sözleşmeli erbaş veya er olarak görev  yaparken askerlik hizmet süresini tamamlamadan disiplinsizlik ya da ahlaki  nedenlerle Türk Silahlı Kuvvetleriyle ilişikleri kesilen veya mahkeme kararı ile  ya da haklarında verilen mahkumiyet kararının sonucu olarak Türk Silahlı  Kuvvetlerinden çıkanlanlar, askerlik hizmetini er statüsünde tamamlayacak.  Bunların askerlik hizmeti erbaş ve erlerin hizmet süresi kadar olacak.

Sevk edilen yükümlülerin katılışları, birlik veya kurumlarınca  Bakanlığa bildirilecek. Terhis edilen yükümlüler için birlik komutanlığı ya da  kurum amirliğince terhis belgesi tanzim edilerek yükümlüye verilecek ve kıta  şahsi dosyası ile birlikte kayıtlı olduğu askerlik şubesine gönderilecek.

Askerlik hizmetini yapmakta iken yedek subay veya yedek astsubay olma  hakkını veren öğrenim kurumlarından mezun olanların, yedek subay ya da yedek  astsubay olarak statü değişikliği talepleri dikkate alınmayacak.

Noksan hizmetli yükümlülere öncelikle askerlik hizmet süresinin  tamamlatılması maksadıyla tebligat yapılacak. Tebligat tarihinden itibaren noksan  hizmetini tamamlamak üzere iki aylık süre içerisinde askerlik şubesine müracaat  etmeyenler hakkında bakayalara ilişkin hükümler uygulanacak. İki aylık sürede  askerlik şubesine başvurmayanlar, yakalanmaları için Bakanlıkça İçişleri  Bakanlığına bildirilecek. Yakalananlar mesai saatleri içerisinde en yakın  askerlik şubesine getirilecek. Mesai saatleri dışında veya askerlik şubesinin  bulunmadığı yerlerde yakalananlar ilgili kolluk kuvveti tarafından hazırlanan  tutanağa istinaden derhal serbest bırakılacak.

BİR YIL VE DAHA AZ SÜRELİ HAPİS CEZALARI

Askerlik hizmetine başlamadan önce veya askerlikleri sırasında  işledikleri suçlardan dolayı, bir yıl ve daha az süreli hapis cezasına  hükmedilenler ile Türk Ceza Kanunu uyarınca yazılı tedbirler ya da adli para  cezasına mahkum edilen yükümlüler, hakkında verilen ceza ile tedbirlerin yerine  getirilmesi askerlik hizmetlerinin sonuna bırakılacak. Bu durumdakiler terhis  edildikleri zaman serbest bırakılmayıp cezalarının çektirilmesi için kıta ve  kurumlarınca bulundukları yer cumhuriyet savcılıklarına teslim edilecek.

Bir yıldan fazla hürriyeti bağlayıcı cezaya hükmedilenler ise  bulundukları yer cumhuriyet savcılıklarına teslim edilecek. Bunlardan askerlikle  ilişiği olanlara tahliyelerinde cezaevi idarelerince 15 gün içerisinde askerlik  şubesine müracaat edecekleri tebliğ edilecek ve buna ilişkin belge askerlik  şubesine gönderilecek. Askerlik şubelerine kendilerine tanınan süre içerisinde  gelmeyenler hakkında bakaya hükümleri uygulanacak. İnfazları geri bırakılan  mahkumiyetler için zaman aşımı işlemeyecek.

Yasalara uygun diploma, sertifika veya ehliyet gibi belgelere sahip  olan erbaş ile  erler, özel kanunlarda belirtilen koşullara uyulması şartıyla,  yetkili komutanlık ya da amirliklerin onayı ile bu belgelerin kendilerine verdiği  yetki kapsamındaki görevlerde çalıştırılabilecek, mesleki hizmetlerin  yürütülmesinde görevlendirilebilecek.

Yurt dışında en az 3 yıl süre ile fiilen çalışanlar, Milli  Savunma Bakanlığınca verilecek uzaktan eğitimi alanlar, durumlarını ispata  yarayan belgelerle birlikte bağlı bulundukları Türk konsoloslukları aracılığıyla  askerlik şubelerine başvuranlar dövizle askerlik hizmetinden yararlanacak. 

TBMM Başkanlığına sunulan Askeralma Kanunu Teklifi’ne göre, yabancı  ülkelerde çalışma iznini de ihtiva eden oturma izni veya doğrudan çalışma iznine  sahip olarak işçi, işveren veya bir meslek ya da sanat mensubu sıfatı ile  bulunanların, yabancı bandıralı gemilerde gemi adamı statüsünde bulunanların,  ikamet eden çok vatandaşlık hakkına sahip olanların her türlü askerlik işlemleri,   durumlarını ispata yarayan belgeler ile bağlı bulundukları Türk  konsolosluklarına başvurmaları halinde 35 yaşını tamamladıkları yılın sonuna  kadar ertelenebilecek.

Erteleme şartlarını haiz olmadıkları anlaşılanlar, erteleme süresi  içinde herhangi bir takvim yılının yarısından fazlasını yurt içinde geçirenler,  erteleme nedeni ortadan kalkanlar ile kendi istekleriyle erteleme hakkından  vazgeçenlerin ertelemeleri iptal edilecek.

DÖVİZLE ASKERLİK

Türkiye Cumhuriyeti tarafından tanınmış yabancı ülkelerde iltica  başvurusu dışında elde ettikleri çalışma iznini de ihtiva eden oturma izni veya  doğrudan çalışma iznine sahip olarak işçi, işveren veya bir meslek ya da sanat  mensubu sıfatını haiz olanlar ile bir iş sözleşmesine bağlı olarak, yabancı  bandıralı gemilerde gemi adamı sertifikasında yazılı mesleğini icra edenlerden  yurt içinde geçirilen süreler hariç olmak üzere, en az 3 yıl süre ile fiilen  çalışanlar, Milli Savunma Bakanlığınca verilecek uzaktan eğitimi alanlar,  durumlarını ispata yarayan belgelerle birlikte bağlı bulundukları Türk  konsoloslukları aracılığıyla askerlik şubelerine başvuracak. Başvurucular,  belirlenen gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak  tutarın, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasınca her yılın ilk mesai günü tespit  edilen döviz alış kuruna göre avro veya karşılığı kadar konvertibl yabancı ülke  parasını başvuru tarihinde peşin ödemeleri halinde, askerlik hizmetini yerine  getirmiş sayılacak.

Uzaktan eğitime ilişkin usul ve esaslar Milli Eğitim Bakanlığı  tarafından belirlenecek.

Yurt dışında ikamet eden ve çok vatandaşlık hakkına sahip olanlar en  az 3 yıl süre ile fiilen yabancı ülkelerde bulunmaları halinde, çalışma şartı  aranmadan bu madde hükümlerinden yararlandırılacak.

Dövizle askerlik hizmetinden yararlanmak üzere yaptıkları başvuruları  kabul edilenlerden, ödemeleri gereken yabancı ülke parasını ödemeyenler, ücret  veya maaşları yurt içinden transfer edilenler, yabancı ülkelerde resmi görevle  bulunanlar, dövizle askerlik hizmeti dışında diğer statülerde fiili askerlik  hizmetine başlamış olanlar, oturma veya çalışma iznini iltica nedeniyle aldığı anlaşılanlar, müracaatına ait belgelerde sahtecilik veya resmi belgenin  düzenlenmesinde yalan beyanda bulunarak idareyi yanıltmak suretiyle dövizle  askerlik başvurusunda bulunduğu anlaşılanlar, yararlanma şartlarından herhangi  birini taşımadıkları sonradan tespit edilenler, dövizle askerlik hizmetinden  faydalanamayacaklar.

Bu durumda bulunan yükümlülerin müracaatları Milli Savunma  Bakanlığınca iptal edilecek.

Başvuruları iptal edilenlerin, ödemede bulunmalarına rağmen başvuru  işlemleri tamamlanmayanların, fazla ödemede bulunduğu anlaşılanların ödediği  tutarlar, talepleri halinde kendilerine, vekillerine veya mirasçılarına iade  tarihindeki kura göre Türk lirası olarak yurt içinde gösterecekleri banka  hesabına iade edilecek.

Ödeme ve başvuru işlemlerini tamamladıktan sonra dövizle askerlik  hizmeti kapsamından çıkartılmalarını talep edenlere, askerliğe elverişsiz hale  gelenlere, vefat edenlere, Türk vatandaşlığından çıkmalarına izin verilenler ile  Türk vatandaşlığını kaybedenlere geri ödeme yapılmayacak.

Ödeme ve başvuru işlemlerini tamamladıktan sonra dövizle askerlik  hizmeti kapsamından çıkartılmalarını talep edenlerin istekleri de kabul  edilmeyecek.

Belgelerinde sahtecilik yapanlardan başvuruları bakanlık tarafından  iptal edilenler, yeniden dövizle askerlik hizmetinden faydalanma şartlarını  taşısalar dahi bu madde kapsamından faydalanamayacaklar.

Yürürlükten kaldırılacak olan Askerlik Kanunu’nun uygulamaları  gereğince, dövizle askerlik kapsamından çıkarılanlar, yeniden dövizle askerlik  hizmetinden yararlanamayacaklar.

Dövizle askerlik hizmetinden faydalanmak isteyenlerin işlemlerinin  yapılmasında yetki ve sorumluluk Dışişleri Bakanlığında olacak. Seferberlik ve  savaş halinde bu hükümler uygulanmayacak.

SAĞLANAN HAKLAR VE YAPTIRIMLAR

“Sağlanan Haklar ve Yaptırımlar” başlığı altında, muvazzaflık  hizmetini, bedelli asker olarak yerine getirenler hariç, erbaş ve er olarak  yapanlara sağlanan haklar düzenleniyor.

Buna göre, muhtaç asker ailelerine yapılan yardım miktarı aylık net  asgari ücret tutarının yüzde 50’sinden az olamayacak.

Hizmetini tamamlayanlara; askeri öğrenci, dış kaynaktan muvazzaf  subay/astsubay, sözleşmeli subay/astsubay, uzman erbaş ve sözleşmeli erbaş/er  temininde, sınav tam notunun yüzde 20’sine kadar ilave puan verilebilecek.  Bunlardan meslek yüksekokulu veya meslek lisesi mezunu olanlara sınav tam notunun  yüzde 25’ine kadar ilave puan verilebilecek.

TOKİ’DE ÖNCELİK

Toplu Konut İdaresinin (TOKİ) yaptığı konutların tahsisinde, kendi  üzerine kayıtlı konutu olmayan erbaş ve erler öncelikli istifade ettirilebilecek.  Hizmette geçen süre içinde kamunun ve belediyelerin işlettiği deniz ve şehir içi  toplu taşıma hizmetlerinden, hizmette geçen süre içinde müze ve ören yeri gibi  yerlerden ücretsiz yararlanacak.

Erbaş ve erlerden ilave 6 ay süreyle hizmete devam etmek isteyenler  arasındaki muhtaç askerlerin ailelerine yardım yapılmayacak.

İlave 6 ay süreyle hizmete devam edip bu sürenin sonunda terhis  olanlardan hizmet borçlanması talebinde bulunanların, ilave 6 ayda geçen süreye  ilişkin, prime esas günlük kazanç alt sınırının yüzde 32’si ile çarpımı  neticesinde hesaplanacak kısmı, borcun Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığınca,  bakanlığa tebliğ edildiği tarihi takip eden üç ay içinde ilgili bakanlıkça  ödenecek.

Teknik bilimler meslek yüksekokulu ve meslek lisesi mezunları ile  tarım, turizm ve mevsimlere bağlı sektörlerde faaliyet gösteren yükümlülerin  askere sevki Türk Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyaç ve önceliklerine göre  mesleklerine uygun sınıflandırma ve istedikleri celp döneminde silah altına  alınma taleplerine ilişkin usul ve esaslar bakanlıkça belirlenecek.

Bu kanun kapsamında kendilerine tanınan erteleme süreleri dikkate  alınmak şartıyla askerlik yükümlülüğünü yerine getirmeyen öğrencilerin kayıtları,  askerlik hizmetini yerine getirene kadar bakanlığın talebi üzerine ilgili orta ve  yükseköğretim kurumlarınca geçici olarak dondurulacak. Bu şekilde kayıtları  dondurulanlardan herhangi bir harç veya öğrenim katkı payı alınmayacak.

Yoklama kaçakları ve bakayalar ile barışta tatbikat ve ferdi  seferberlik eğitimi bakayaları kamu veya özel hizmete alınamayacak. Bunları kamu  veya özel hizmete alanlar hakkında askerlik şubelerince cumhuriyet başsavcılığına  suç duyurusunda bulunulacak.

Terörle Mücadele Kanunu kapsamında hayatını kaybedenlerden; askerlik  hizmetini yerine getiren yükümlüler ile terör eyleminin ortaya çıkarılması,  etkilerinin azaltılması veya bertaraf edilmesinin sağlanmasında yardımcı ve  faydalı olanlardan bu faaliyetlerinden dolayı hayatını kaybedenlerin  kendilerinden olma çocukları ile aynı anne ve babadan olma kardeşlerinin tamamı,  15 Temmuz 2016 tarihinde gerçekleştirilen darbe teşebbüsü ve terör eylemi ile bu  eylemin devamı niteliğindeki eylemlere, görevi olmadığı halde mukavemet ederken  şehit olanların kendinden olma erkek çocukları ile aynı anne ve babadan  kardeşlerinin tamamı, güvenlik korucuları dahil kamu görevlilerinin kendilerinden  olma çocuklarının tamamı ile aynı anne ve babadan olma kardeşlerinden biri  istekli olmadıkça silah altına alınmayacak ve silah altındakiler istekleri  halinde terhis edilecek.

Kardeşlerden muafiyet kapsamına girmeyenler ile muafiyet kapsamına  girmekle birlikte bu muafiyetten yararlanmak istemeyenlerin askerlik hizmetini  yerine getireceği yerler Bakanlıkça belirlenecek. Bu madde hükümleri, seferberlik  ve savaş halinde uygulanmayacak.

VATANDAŞLIĞA SONRADAN ALINANLARA UYGULANACAK ERTELEME

Türk vatandaşlığını sonradan kazananlar askerliklerini, vatandaşlığı  kazandığı tarihteki yaş ve öğrenim durumlarına göre o yıl askerlik çağına giren  yükümlüler gibi yapacak. Bunlardan Türk vatandaşlığına alınmadan önce gelmiş  oldukları ülkelerde askerlik yaptıklarını veya askerlik hizmetini yerine  getirdiklerini belgeleyenler ile vatandaşlığa alındıkları yıl 22 ve daha büyük  yaşta olanlar askerlik yapmış sayılacak. Bunların askerlikleri, istekleri halinde  vatandaşlığa alındıkları tarihten itibaren iki yıl süreyle ertelenecek.  Ertelemelerinin sona ereceği yıl yoklamaları yapılarak o yıl askerlik çağına  giren doğumlularla işlem görecekler. Bunlar, seferberlik halinde ihtiyaca göre  askere sevk edilebilecekler.

Çeşitli nedenlerle Türk vatandaşlığını kaybettikten sonra yeniden Türk  vatandaşlığını kazananların askerlik işlemleri, önceki askerlik safahatları  dikkate alınarak bu Kanunun durumlarına uyan hükümlerine göre yürütülecek. Bu  madde hükümlerinden soybağına bağlı olarak Türk vatandaşlığına sonradan alınanlar  yararlanamayacak.

ASKERİ OKULLARDAN AYRILANLAR

Askeri öğrenci olarak okudukları Milli Savunma Üniversitesi ve diğer  üniversite, fakülte veya yüksekokullar ile meslek yüksekokullarından ilişiği  kesilenlerin, bu okullarda ay olarak okudukları sürenin üçte biri muvazzaflık  hizmetinden sayılacak. Askerlik hizmetinden sayılan sürenin erbaş ve erlerin tabi  olduğu hizmet süresini karşılaması halinde bunlar askerlik hizmetini yerine  getirmiş sayılacak.

Yedek subay adayı veya yedek astsubay adayı olma hakkı bulunanlar,  istekli olmaları ve aday seçilmeleri halinde daha önceki hizmet süreleri dikkate  alınmaksızın yedek subay veya yedek astsubayların hizmet süresine tabi tutulacak.

Sözleşmesi feshedilen uzman erbaşlar ile sözleşmeli erbaş  ve erlerin varsa kalan askerlik hizmeti, ilgilinin ilişiği kesilmeden Milli Savunma Bakanlığı tarafından belirlenecek birliklerde erbaş ve er olarak  tamamlattırılacak. 

AK Partili milletvekillerinin imzasıyla TBMM Başkanlığına sunulan  Askeralma Kanun Teklifiyle, TSK’den ayrılan çeşitli statüdeki personelin  işlemleri de düzenleniyor.

Kanun teklifiyle, muvazzaf ve sözleşmeli subay veya astsubaylar ile  uzman erbaş ve sözleşmeli erbaş ve er olup da TSK’den ayrılan veya ilişiği  kesilenlerin hizmette geçen sürelerinin askerlik hizmetinden sayılmasına ilişkin  esaslar da belirleniyor.

Buna göre, TSK adına okudukları Milli Savunma Üniversitesi ve diğer  üniversite, fakülte veya yüksekokullar ile meslek yüksekokullardan mezun olmayı  müteakip muvazzaf subay ve astsubay nasbedilenlerin, bu okullarda ay olarak geçen  sürelerinin üçte biri ile muvazzaf subay ve astsubaylıkta geçen sürelerinin  tamamı askerlik hizmetinden sayılacak.

Dış kaynaktan temin edilen muvazzaf subay ve astsubaylar ile bunların  adaylarından deneme süresinin bitimine kadar ayrılanların temel eğitimde ve  muvazzaf subay ve astsubaylıkta ay olarak hizmette geçen sürelerinin üçte biri,  deneme süresi sonrasında geçen sürelerinin tamamı askerlik hizmetinden sayılacak.

Sözleşmeli subay veya sözleşmeli astsubayların ve bunların adaylarının  ön sözleşme ve sözleşme sürelerinin toplamının üçte biri, uzman erbaşların  sözleşme döneminde ay olarak geçen sürelerinin üçte biri, sözleşmeli erbaş ve  erler ile sözleşmeli er adaylarından, ön sözleşme ve sözleşme döneminde ay olarak  hizmette geçen sürelerinin de üçte biri askerlik hizmetinden sayılacak. TSK’nin  ihtiyacı olan statülerde istihdam edilmek üzere temini silahaltında iken  gerçekleştirilen yükümlülerin silahaltında geçirilen sürelerin tamamı da askerlik  hizmetinden sayılacak.

Sayılan hizmet süresi erbaş ve erlerin tabi olduğu hizmet süresini  karşılayanlar askerlik hizmetini yapmış sayılacak. Hizmet süresini  karşılamayanların eksik kalan süreleri, erbaş ve erlerin tabi olduğu hizmet  süresi esas alınarak, kanun hükümlerine göre erbaş ve er olarak tamamlatılacak.

Yedek subay veya yedek astsubay adayı olma hakkı bulunanlar, yedek  subay veya yedek astsubaylığa istekli olmaları ve yedek subay adayı veya yedek  astsubay adayı seçilmeleri halinde daha önceki hizmet süreleri dikkate  alınmaksızın yedek subay veya yedek astsubayların hizmet süresine tabi tutulacak.

Sözleşmesi feshedilen uzman erbaşlar ile sözleşmeli erbaş ve erlerin  varsa kalan askerlik hizmeti, ilgilinin ilişiği kesilmeden, Milli Savunma  Bakanlığı tarafından belirlenecek birliklerde erbaş ve er olarak  tamamlattırılacak. Özel kanunlarda yer alan askerlik yükümlülüğüne ilişkin  düzenlemelerden bu kanuna aykırı olanlar uygulanmayacak.

Askerlik hizmetini yerine getiren yükümlüler ile TSK’den çeşitli  nedenlerle ayrılan personel, seferberlik kaynağına alınacak. Yedek personel  seferberlik ve savaş halinde ihtiyaca göre askere sevk edilecek.

Teklifle, seferberlik kaynağında bulunan personele hangi yaş sınırına  kadar yükümlülük verilebileceği de belirleniyor.

Buna göre, yedek personelden; yedek subay ve yedek astsubaylara Emekli  Sandığı Kanunu, uzman erbaşlara Uzman Erbaş Kanunu hükümleriyle belirlenen yaş  sınırları esaslarına göre, erbaş ve erlere ise askerlik çağının sonuna kadar  yükümlülük verilebilecek.

Yedek personel, seferberlik ve savaş hali, olağanüstü haller ile barış  şartlarında tatbikat ve eğitim için kısmen veya tamamen çağrılabilecek. Ancak  tatbikat veya eğitim için çağırılmış olanların tatbikat veya eğitim süresi 45  günü geçemeyecek. Seferberlik ve savaş hali durumu ile olağanüstü hallerde bu  süre Cumhurbaşkanı tarafından lüzumu kadar uzatılabilecek. 

SEFER GÖREV EMRİ VE TEBLİĞİ

Teklife göre, seferde görev alacak yedek personele bu görevlerinin  barışta en son görev yaptığı birlik ve kurumlarca tebliğ edilecek. Birlik ve  kurumlarca tebliğ edilemeyenler ile sonradan sefer görev emri verilenlerin tebliğ  işlemleri askerlik şubeleri tarafından yapılacak.

Barış döneminde tatbikat veya eğitim için askerlik şubesine çağrılan  yedek personel askerlik şubesine gelerek silahaltı davetiyesini almak zorunda  olacak.

Devlet memuru olan yedek personel silahaltına alındıklarında  silahaltında bulundukları sürece Devlet Memurları Kanunu gereğince izinli  sayılacak. Seferberlik ve savaş hali sona erdiğinde, bu personel, barış zamanında  görev yaptığı memuriyetin eşiti olan memuriyete geri dönecek. Barış döneminde  seferberlik tatbikatları ve ferdi seferberlik eğitimlerine katılıp terhis edilen  devlet memurları atanmış olduğu memuriyete geri dönecek.

Yedek subay ve yedek astsubayların terfilerine ilişkin usul ve esaslar  hakkında, Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu hükümleri uygulanacak. Yedek  personel silahaltına alındığında askeri üniforma giymeye mecbur olacak.

Seferberlik ve savaş halinde; silahaltına alınacak yedek personel ile  muvazzaf olarak askerlik hizmetini yerine getiren yükümlülerden alt sınırı beş  yıl hapis ve daha fazla hapis cezasını gerektiren suçlar hariç olmak üzere diğer  bir suç ile sanık olanların yargılamaları veya mahkum oldukları cezanın infazı  terhis sonrasına bırakılacak.

Terhis sonrasına bırakılan bu süreler için dava ve ceza zaman aşımı  süresi işlemeyecek.

SEFERBERLİK DURUMUNDA CELP, SEVK, KATILIŞ VE BAKAYALAR

Seferberlik ilan edildikten sonra birliğine askerlik şubesi  vasıtasıyla gitmek isteyen yedek personelin sevki, askerlik şubesi  başkanlıklarının sırasıyla mahalli ve merkezi planlama kapsamında icra edeceği  faaliyetler ile sağlanacak.

Sefer görevi alan yedek personel; seferberlik ilanında, askerlik  şubeleri aracılığıyla sevk edilmek isteyenler ilan saatinden başlayarak altı saat  içinde en yakın askerlik şubesine başvuracak. Kendiliğinden birliğe katılmak  isteyenler ise ilan saatinden başlayarak 48 saat içinde birliğe katılacak. Yurt  dışında bulunanlar ise en geç altı saat içinde konsolosluk veya elçiliklere  başvurarak, 48 saat içinde birliğine katılacak.

Yabancı ülkelerde bulunanlar, bulundukları yerin elçilik veya  konsolosluklarınca çağrılacak.

Seferberlik ve savaş hallerinde birliğe katılışlarda gecikme olması  halinde yükümlüler mazeretlerini belgelemek zorunda olacak. Yurt içinden ve yurt  dışından kanunla belirlenen süreden sonra yapılan katılışlarda mazeretlerini  belgelemeyenler hakkında kanunun yoklama kaçağı, saklı ve bakayacılara verilecek  cezalara ilişkin hükümleri uygulanacak.

Seferberlik tatbikatlarına ve ferdi seferberlik eğitimlerine sevk için  çağrıldıkları halde sevke ilişkin mazeretlere sahip olan yedek personel, bu  mazeretlerini kanıtlayan belgeleri askerlik şubesine teslim edecek. Bunlar  hakkında bakaya işlemi yapılmayacak ve mazeret bitimini müteakip yedek personel  birliklerine sevk edilecek.

Bu mazeretler dışındaki nedenlerle silahaltına çağrılıp birlikte  işleme tabi olduğu kişilerin en son gönderilme tarihine kadar askerlik şubesine  gelmeyenler ile askerlik şubesine gelip sevk evrakım alanlardan, kendilerine  verilen yol süresi sonunda birlikte işleme tabi olduğu kişilerin en son  gönderilme tarihine kadar birliğine katılmayanlar bakaya olarak kabul edilecekler  ve haklarında ilgili ceza hükümleri uygulanarak eksik hizmetleri tamamlatılacak.

Yedek personelin erteleme usul ve esasları Cumhurbaşkanlığı tarafından  çıkarılan yönetmelik ile belirlenecek.

Barış zamanı ile seferberlik ve savaş halinde sağlık durumunda  değişiklik olduğunu beyan eden sefer görev emri almış yedek personel sağlık  durumlarının tespiti için askerlik şubesi başkanlıkları tarafından Sağlık  Bakanlığınca belirlenen en yakın yetkili sağlık kurullarına sevk edilecek ve  alacakları sağlık kurulu raporuna göre işlem yapılacak. Sevk belgesini aldıktan  sonra istirahat raporu alanların istirahatleri sonunda kalan hizmetleri  tamamlatılacak.

Seferberlik ve savaş halinde terhis tarihi Cumhurbaşkanınca  belirlenecek.

Yeni Askeralma Kanunu’nun yürürlüğe girdiği tarihte  yoklama kaçağı, bakaya veya saklı olanlardan, istekli olanlar bir defaya mahsus  olmak ve Milli Savunma Bakanlığı tarafından belirlenecek ilk bedelli askerlik  kurasına girmek üzere bedelli askerlik müracaatında bulunabilecek. 

AK Partili milletvekillerinin imzasıyla TBMM Başkanlığına sunulan  Askeralma Kanun Teklifine göre, askerlik şubeleri, kendi şubelerine kayıtlı  yükümlüler hakkında yaptıkları işlemleri, diğer askerlik şubelerine kayıtlı  yükümlüler hakkında da yapacak ve neticesini ilgili askerlik şubesine bildirecek.

Kanunun uygulanmasıyla ilgili usul ve esasların belirlenmesine ilişkin  yönetmelik, kanunun yayımı tarihinden itibaren 6 ay içinde Milli Savunma  Bakanlığı tarafından hazırlanacak.

Kanunda öngörülen yönetmelikler yürürlüğe girinceye kadar, mevcut  yönetmeliklerin, bu kanuna aykırı olmayan hükümlerinin uygulanmasına devam  edilecek.

Kanun teklifiyle, yedek astsubaylık statüsü ihdas edildiği için söz  konusu ekleme doğrultusunda yasal uyum sağlanması amacıyla diğer mevzuatta  değişiklikler yapılıyor.

Kanunun yürürlüğe girmesi durumunda uygulama alanı kalmayacak olan  kanunlar da mülga ediliyor.

Mülga edilen 1111 Sayılı Askerlik Kanunu ve 1076 Sayılı Yedek Subaylar  ve Yedek Askeri Memurlar Kanunu’na mevzuatta yapılan atıfların bu kanuna yapılmış  sayılmasına ilişkin düzenlemeler yapılıyor.

Kanun yürürlüğe girdiği tarihten önce, mülga Askerlik Kanunu  kapsamında erteli durumda bulunan yükümlülerin, erteleme şartlarını kaybetmedikleri sürece mülga kanundaki yaş sürelerine kadar askerliklerinin  ertelenmesine devam edilecek.

Askerlik hizmetine devam edenlerden Jandarma Genel Komutanlığı ve  Sahil Güvenlik Komutanlığı emrine verilenlerin sayı, istek, tercih durumları ve  özlük hakları, bu kanun hükümlerine uygun olarak ilgisine göre Jandarma Genel  Komutanlığı veya Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından yürütülecek.

Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte yoklama kaçağı, bakaya veya saklı  olanlardan istekli olanlar bir defaya mahsus olmak ve Milli Savunma Bakanlığı  tarafından belirlenecek ilk bedelli askerlik kurasına girmek üzere bedelli  askerlik müracaatında bulunabilecek. Bunlardan kurada bedelli askerlik hizmetine  tabi tutulacaklar arasına seçilemeyenler yeniden bedelli askerlik müracaatında  bulunamayacak ve müracaat öncesi durumlarına göre silah altına alınacak.

Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte askerlik hizmetine erbaş ve er  olarak devam edenlerden 6 aylık hizmet süresini tamamlayanlardan, istekli olup  gerekli şartları taşıyıp talepleri kabul edilenler, 6 ay süre ile sınırlı olmak  üzere askerlik hizmetine devam edebilecek.

Kanun, yayımı tarihinde yürürlüğe girecek.

Askeralma Kanun Teklifi’nin gerekçesinde, teklifle  askerlik yükümlülüğünün iş hayatını bölen, aile kurulmasını engelleyen veya  geciktiren, iş verimini ortadan kaldıran, işsizlik süresini uzatan ve iş bulmayı  zorlaştıran bir süreç olmaktan çıkarılarak bir yandan sayılan süreçleri  hızlandırıp ekonomiye ciddi katkılar getirilmesi, diğer yandan sisteme dahil olan  yetenekli personelin sistem içinde kalması ve Türk Silahlı Kuvvetlerine  profesyonel katkı sağlamasının amaçlandığı kaydedildi. 

AK Partili milletvekillerinin imzasını taşıyan Askeralma Kanun  Teklifi’nin gerekçesinde, askerlikle ilgili düzenlemelerin tek kanun altında  toplanarak uzun yıllar boyu askeralma süreçlerinde yaşanan değişkenliğin ortadan  kaldırılması, modern ve Türk Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyaçlarına uygun personel  seçiminin önünün açılması, ülkenin sahip olduğu nüfus gücünün daha da verimli hale getirilmesinin hedeflendiği belirtildi.

Askerlik yükümlülüğünün iş hayatını bölen, aile kurulmasını engelleyen  veya geciktiren, iş verimini ortadan kaldıran, işsizlik süresini uzatan ve iş  bulmayı zorlaştıran bir süreç olmaktan çıkarılarak bir yandan sayılan süreçleri  hızlandırıp ekonomiye ciddi katkılar getirilmesi, diğer yandan sisteme dahil olan  yetenekli personelin sistem içinde kalması ve Türk Silahlı Kuvvetlerine  profesyonel katkı sağlamasının umulduğu ifade edilerek “Bu yolla yükümlülüğünü  yerine getirirken askerlik mesleğini kalıcı bir çalışma alanı olarak seçen  personelin askeri kurallar içinde rütbe bakımından yükselmesinin temini de onun  moral ve motivasyonunu arttırıcı, sistemi kuvvetlendirici, yetenekli ve verimli  personel teminini kolaylaştırıcı bir yol olarak görünmektedir.” denildi.

Gerekçede, teklifin şu düzenlemeleri içerdiği kaydedildi:

“- Modern, öngörülebilir, eşit hizmet süresine sahip, eğitimli insan  gücü kaynağının etkin ve verimli kullanılması, zorunlu askerlik hizmetine tabi  yükümlülerden azami derecede istifade edilmesi, gençlerimizin bir taraftan  ordumuzun ihtiyacını karşılayarak ülkemizin ve milletimizin savunmasına katkı  sağlarken diğer taraftan da kendi eğitim, öğretim ve mesleki gelişmelerini  sağlamaları,

– İki yıl veya daha fazla süreli yükseköğretim kurumlarından mezun  olanlara yedek astsubay olma imkanının getirilmesi,

– Erbaş ve erler için hizmet süresinin on iki aydan altı aya  indirilmesi ve yedek subay ve yedek astsubayların hizmet süresinin on iki ay  olarak öngörülmesi; bu kapsamda kısa dönem askerlik uygulamasına son verilmesi, 

– Askerlik hizmetini yerine getiren erbaş ve erlerden istekli olanlara  terhislerinden sonra altı ay süreyle göreve devam etme imkanı verilmesi ve  böylece Türk Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyacı olan yetişmiş uzman personel teminine  altyapı oluşturulması,

– Askerlik hizmetini yapmakta olan erbaş ve erlere gerek silah altında  iken gerekse terhis sonrası çeşitli mali ve sosyal haklar sağlanması,

– Bedelli askerlik hizmetinin yoklama kaçağı ve bakaya durumunda olan  yükümlüler hariç sürekli hale getirilmesi ve kanunda belirtilen bedel miktarını  ödemeleri ve bir aylık temel eğitimi yapmaları şartıyla askerlik hizmetini yapmış  sayılmaları,

– Yabancı ülkelerde bulunan ve vatandaşlık hakkına sahip olanlar ile  oturma veya çalışma iznine sahip olarak işçi, işveren veya bir meslek ya da sanat  mensubu sıfatı ile yabancı ülkelerde en az üç yıl süreyle fiilen bulunan  vatandaşlara kanunda öngörülen bedeli ödemeleri ve verilecek uzaktan eğitimi  almaları şartıyla askerlik hizmetini yerine getirme imkanı sağlanması,

– Milli Eğitim Bakanlığının ihtiyacı ve Milli Savunma Bakanlığının  uygun görmesi halinde, öğretmen mesleğini fiilen icra eden yükümlülerin temel  askerlik eğitimini takiben Milli Eğitim Bakanlığı emrine verilmesi,

– Emniyet Teşkilatı kadrolarındaki Emniyet hizmetleri sınıfına mensup  personel ile polis eğitim ve öğretim kurumlarında öğrenim görenler veya bu  kurumların giriş sınavlarını kazananların her türlü askerlik işlemlerinin  ertelenmesi ve Emniyet Teşkilatında on yıllık hizmet süresini tamamlayanların  askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılması,

– Askerlik hizmetini yedek subay olarak yerine getiren tabiplerin  devlet hizmeti yükümlülüğünü tamamlamış sayılması ve temel askerlik eğitimini  takiben Sağlık Bakanlığı kadrolarında devlet hizmeti yükümlülüğünü  tamamlayanların askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılması,

– Jandarma Genel Komutanlığı ile Sahil Güvenlik Komutanlığı  personelinin askerlik yükümlülüğüne ilişkin düzenleme yapılması.”

YORUM YAP

Bağdar Caddesi Escorthamile pornobodrum escortbahis sitelerigaziantep escortgaziantep escortmaltepe escortbostancı escortanadolu yakası escortizmir escortdeneme bonusu veren sitelerhttps://www.tedxpenn.com/escort ankaraankara escorthttps://greenhousecraftfood.com/ataşehir escortbetperBetofficeMebbismatbetholiganbettrendyol indirim kodutipobetPusulabetCasibomstarzbet giriştipobetbetturkey twitterbetturkey girişvevobahisgobahisbetsatligobetistanbul escortslot siteleri https://en-iyi-10-slot-siteleri.comsekabetstarzbet adamsah.netbahis sitelerimarsbahiswinxbetbahis sitelericasino siteleriselçuksportsdeneme bonusuistanbul escortcasibomstarzbetpiabetstarzbet girişstarzbet girişbahsegelbahsegelklasbahisankara kombi servisiklasbahisbetebetbelugabahistipobetmariobetbetistmersin günlük kiralık evmarkajbetparibahisbetineceltabetmatadorbetgrandpashabetcasibomgobahisparmabetbettiltbetnisbetsatbetorspinligobetbetkanyonbetturkeyonwinsahabetrokubetmarsbahisextrabetikimisliwinxbetbahisalgorabetelexbetfunbahisartemisbetbetmatiksupertotobetoleybetbetlikekralbetperabetimajbetlimanbetsavoybetintobetdiscountcasinomostbetbetroadpiabetmeritkingholiganbetjasminbetasyabahisredwinbetkolikdiscountcasino7slotsmilanobetelitbahisorisbetxslotaresbetfavoribahispadisahbetnakitbahispolobetsekabetmatbetpalacebetmrbahistulipbetnorabahismilosbetrexbetjetbahisjojobetonbahissuperbetinbetexperbetperbahigopokerbetalordbahisvdcasinocasinovalebetonredpinupbahis1000baymaviakcebetnoktabetneyinebetturkeymariobetfavorisen1xbetBelge istemeyen bahis siteleribahiscomtipobetakcebet
escort Bağcılar escort Bahçelievler escort Bakırköy escort Bayrampaşa escort Beylikdüzü escort Güngören escort İstiklal escort Kadıköy escort Sultanbeyli escort Üsküdar escort Avsallar escort Mahmutlar escort Oba escort Mecidiyeköy escort Ölüdeniz escort Güllük escort Kültür escort Ataşehir escort Avcılar escort Başakşehir escort Esenler escort Esenyurt escort Fatih escort Gaziosmanpaşa escort Kartal escort Küçükçekmece escort Maltepe escort Pendik escort Sultangazi escort Ümraniye escort Adapazarı escort Yalıkavak escort güvenilir casino siteleri Yalova escort Muğla escort Aydın escort Çanakkale escort Balıkesir escort Tekirdağ escort Manisa escort Trabzon escort Kahramanmaraşescort Kütahya escort Osmaniye escort Sivas escort Tokat escort Çorum escort Yozgat escort Isparta escort Elazığ escort Ordu escort Edirne escort Erzincan escort Zonguldak escort Rize escort Uşak escort Kırşehir escort Erzurum escort Giresun escort Amasya escort Sinop escort Niğde escort Bolu escort Karaman escort Kırıkkale escort Bayburt escort Ardahan escort Gümüşhane escort Artvin escort Çankırı escort Bartın escort Sinop escort Bilecik escort Karabük escort Burdur escort Nevşehir escort Kıbrıs escort Kırklareli escort Kastamonu escort Düzce escort Aksaray escort Adıyaman escort Afyon escort Arnavutköy escort Bebek escort Beşiktaş escort Beykoz escort Beyoğlu escort Büyükçekmece escort Çatalca escort Çekmeköy escort Eyüpsultan escort Kağıthane escort Sancaktepe escort Sarıyer escort Şile escort Silivri escort Şişli escort Taksim escort Zeytinburnu escort Aliağa escort Balçova escort Bayındır escort Bayraklı escort Bergama escort Beydağ escort Bornova escort Buca escort Çeşme escort Çiğli escort Karşıyaka escort Fehiye escort Marmaris escort Gaziemir escort Dikili escort Menderes escort Menemen escort Torbalı escort Atakum escort Çerkezköy escort Yenişehir escort Bodrum escort Toroslar escort Tarsus escort Silifke escort Mezitli escort Erdemli escort Anamur escort Akdeniz escort Melikgazi escort Elbistan escort Lüleburgaz escort İzmit escort İlkadım escort Çorlu escort Battalgazi escort Yeşilyurt escort Milas escort Ceyhan escort Çukurova escort Kozan escort Sarıçam escort Seyhan escort Emirdağ escort Sandıklı escort Merzifon escort Suluova escort Taşova escort Altındağ escort Batıkent escort Çankaya escort Çubuk escort Etimesgut escort Haymana escort Kahramankazan escort Keçiören escort Kızılcahamam escort Mamak escort Polatlı escort Pursaklar escort Sincan escort Ulus escort Yenimahalle escort Aksu escort Alanya escort Belek escort Demre escort Döşemealtı escort Elmalı escort Finike escort Gazipaşa escort Kaş escort Kemer escort Kepez escort Konyaaltı escort Korkuteli escort Kumluca escort Lara escort Manavgat escort Muratpaşa escort Serik escort Side escort Didim escort Efeler escort Nazilli escort Söke escort Altıeylül escort Ayvalık escort Bandırma escort Bigadiç escort Burhaniye escort Dursunbey escort Edremit escort Erdek escort Gömeç escort Gönen escort Havran escort İvrindi escort Karesi escort Kepsut escort Susurluk escort Büyükorhan escort Gemlik escort Görükle escort Gürsu escort Harmancık escort İnegöl escort İznik escort Karacabeyescort Kestel escort Mudanya escort Mustafakemalpaşa escort Nilüfer escort Orhangazi escort Osmangazi escort Yıldırım escort Biga escort Çan escort Gelibolu escort Karahayıt escort Merkezefendi escort Pamukkale escort Keşan escort Aziziye escort Palandöken escort Yakutiye escort Odunpazarı escort Tepebaşı escort Araban escort İslahiye escort Karkamış escort Nizip escort Nurdağı escort Oğuzeli escort Şahinbeyescort Şehitkamil escort Yavuzeli escort Bulancak escort Espiye escort Görele escort Altınözü escort Arsuz escort Antakya escort Defne escort Dörtyol escort Erzin escort Hassa escort İskenderun escort Kırıkhan escort Kumlu escort Payas escort Reyhanlı escort Samandağ escort Eğirdir escort Yalvaç escort Foça escort Karabağlar escort Kemalpaşa escort Kiraz escort Kınık escort Konak escort Narlıdere escort Ödemiş escort Tire escort Urla escort Safranbolu escort Akhisar escort Alaşehir escort Kırkağaç escort Salihli escort Sarıgöl escort Şehzadeler escort Soma escort Turgutlu escort Yunusemre escort Akkışla escort Bünyan escort Develi escort Kocasinan escort Talas escort Yahyalı escort Gazimusağa escort Girne escort İskele escort Lefke escort Lefkoşa escort Başiskele escort Çayırova escort Darıca escort Afşin escort Dulkadiroğlu escort Göksun escort Onikişubat escort Türkoğlu escort Kızıltepe escort Mut escort Dalaman escort Gümbet escort Datça escort Kavaklıdere escort Köyceğiz escort Menteşe escort Turgutreis escort Ula escort Yatağan escort Fatsa escort Altınordu escort Ünye escort Düziçi escort Kadirli escort Ardeşen escort Akyazı escort Arifiye escort Erenler escort Geyve escort Hendek escort Karasu escort Kaynarca escort Sapanca escort Derince escort Dilovası escort Gebze escort Gölcük escort Kandıra escort Karamürsel escort Kartepe escort Körfez escort Akşehir escort Beyşehir escort Bosna escort Ereğli escort Karapınar escort Meram escort Selçuklu escort Gediz escort Simav escort Tavşanlı escort Doğanşehir escort Bafra escort Çarşamba escort Boyabat escort Kapaklı escort Süleymanpaşa escort Erbaa escort Niksar escort Turhal escort Akçaabat escort Of escort Ortahisar escort Yomra escort Armutlu escort Çiftlikköy escort Çınarcık escort Akdağmadeni escort Boğazlıyan escort Sarıyaka escort Sorgun escort Alaplı escort Çaycuma escort Devrek escort Ereğli escort Kilimli escort Kozlu escort