ÜlkücüMilliyetçiTürkçüTürkeşÜlkü OcaklarıdövizakpchpmhpAhmet b.karabacakhasan külünk
DOLAR
27,2077
EURO
28,9316
ALTIN
1.683,85
BIST
8.243,56
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
26°C
İstanbul
26°C
Az Bulutlu
Salı Az Bulutlu
26°C
Çarşamba Az Bulutlu
25°C
Perşembe Az Bulutlu
24°C
Cuma Az Bulutlu
23°C
ÜÇ HİLAL'İN HİKAYESİ Ahmet B. Karabacak

Fevzi Çakmak: Milletlerin İdeali

Fevzi Çakmak: Milletlerin İdeali
02.10.2022
205
A+
A-

Fevzi Çakmak

Barış zamanında, halkı belirli hedeflere yönlendirecek bir programa ihtiyaç vardır. Fransızların Alsas Loren’i geri almaları, bizim Misak-ı Milli gibi bütün millet tarafından iyi niyetle kabul edilen vatanla ilgili bir ideale doğru yürümek gerekir.

Osmanlı Devleti’nin ideali ve siyaseti İslami gelenekti. 1908 inkılabıyla elde edilen Meşrutiyet; mutlak bir hedef üzerinde yürüyemiyordu. İdeal karmakarışık, hatta vatanın bağımsızlığı fikri, vicdan hürriyeti, mal ve can emniyeti, dini ve milli kutsallara, kurumlara saygı ve riayet kavramlarının en seçkin kısmıdır.

Anadolu istiklâl mücadelelerinde bu fikir, bir erden başkomutana kadar herkes tarafından çok içten hissedilmiş, anlaşılmıştı. Uğursuz mütareke günlerinde mukaddesatımıza ve çıkarlarımıza yavaş yavaş gerçekleşen saldırılar, bütün milletin gönlünde istiklal ateşini alevlendirmişti.

Bir milletin ölümü göze alması için inanç sahibi olması lazımdır. Balkan muharebesinde ne yazık ki bunlar yoktu. Türklük fikri meydana çıkmamıştı. Çeşitli milletlerden asker alıyorduk. Müslüman olmayanları saflarımıza kattığımızdan dolayı eski geleneğimizdeki gibi -bir din uğruna- harp etmek söz konusu değildi. Osmanlı siyaseti iflasa mahkûmdu. Osmanlı karışımındaki her milletin din ve vatanla ilgili ideali tam anlamıyla çeşit çeşitti ve birbiri ne zittı.

Bir millette birlik olmazsa, oluşturacağı ordunun moral gücü zayıflar. Milletlerin ve devletlerin yenilgilerinin sebepleri iç zayıflıklarında aranmalıdır.

(*) Batı Rumeli’yi Nasıl Kaybettik? adlı eserden..

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.