DOLAR 32,3759 % 0.15
EURO 35,3249 % 0.11
STERLIN 41,5382 % 0.71
FRANG 35,9293 % 0.18
ALTIN 2.324,45 % 0,17
BITCOIN 2.291.196 2.165

İDDİASINI YİTİREN “GÜÇ”: TSK VE MİLGEM

Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi :

Babür Hüseyin ÖZBEK

 “Demokrasi ile yönetilen ülkelere benzemeye başladık, Ordu siyasi iktidarın kontrolüne girdi,” cümlesi eğer demokrasi ile yönetiliyorsanız doğru ve çok şey ifade ediyor. Ancak devletin ana kurumları, omurgası olan T.S.K,  hukuk kurumları (Anayasa Mahkemesi, Danıştay, Sayıştay), parayı kontrol eden (TÜSİAD, MUSİAD), üniversiteler, tüm eğitim kurumları, yazılı ve sözlü basın , gazeteler ile tarikatlar bilinçli şekilde iktidarın fikri paralelinde uygulama yapıyorsa kötü. Ve burada da “demokrasi ile yönetilme” sözü geçerli olmaz…

     Demokrasi her sahada, her konuda eşitlik getiren, dünyanın halen uygulanan en iyi siyasi yönetim biçimi. Seçildikten sonra, “Ali kıran baş kesen” olursanız, demokrasilerde olmayan “özel yetkili mahkemeler” kurar sizi eleştirenlerin geçmişlerini süzgeçten geçirip, ihtilâl ve darbe hazırlığı yaptı paranoyası ile hepsini toplar isnatsız suçlamalarla mahkûm ettirmek isterseniz; Stalin Dönemi Rusya’sını hatırlatmaz mısınız? Sahi ne ile ne için suçluyorsunuz? Suç yelpazeniz daralmıyor, aksine genişlemeye devam ediyor.  
    Son 18 senede genel kurmay başkanları ve kuvvet komutanları hangi hataları yaptılar; nerelerde nasıl etkilerini, ellerinde var olan güçlerini kaybettiler? “Sık sık söylenen asker siyasi iktidarın kontrolünde olmalıdır”, sözünün Türkiye’nin politik, askeri ve ekonomik menfaatleri ile kesişmediğini anlatamadılar. Türkiye bir İtalya, bir İngiltere değildir; tehditler hiç bitmez, coğrafyası böyledir. İktidar, halen ülkeyi yönettiğini iddia eden parti; çağa uymayan, Arap Milliyetçiliği, din refleksi ve karma kapitalist, zengini savunan göstermelik bir yönetim. Mili, milliyetçilik, idealizm kelimelerine yabancı; o konularda ürkek. Basma kalıp lâfların dışında, “ ideali ve ülküsü” yok! Büyük bir engel gördüğü T.S.K’yı derdeste etti. Ülkenin eski Genel Kurmay Başkanı İ. Hakkı Karadayı’yı 04 Ocak2013’te gözaltına alıp Ankara’ya götürürken, aynı gün aynı saatlerde, Bakırköy Marina’dan kalkan süratli bir tekne İmralı Adası’nda ellerinde binlerce şehit kanı taşıyan bir kişiden – katilden, çözüm teklifi almaya gönderdi. Yirmi sene önce böyle bir şey düşünülebilir miydi? Asker nerede yanıldı, neden bu hale geldi?
     Anadolu topraklarının güvencesi Türk Silahlı Kuvvetleri, bugün itibariyle “Gücünü” hayli kaybetti. Cilalı, yumuşatıcı, “Bunlar çözüm yolunda kilometre taşlarıdır” sözleri içi boş, aldatmaca laflar.
     Bir kuvvet komutanı saygınlık içinde: “Bu yapılanlar, bu ülke menfaatlerine aykırıdır,” diyemiyor. Saldırgan ve güdümlü basın, hem iktidarda hem muhalefette mevcut; “Bak asker gene başkaldırdı, bunlar demokrasilerde olmaz” diyecekler, desinler. Onlar cibilliyetlerinin gereğini zaten yapıyorlar, gene yapsınlar.
     Bu coğrafyada ülkenin garantisi, en büyük teminatı T.S.K. ve onun caydırıcılığıdır. Bu dün böyle idi, bugün böyle ve yarında böyle olacak. Yuvarlak cilalı laflarla demokrasi, faşizm, insan hakları… gibi kelimeler, onlara yüklenen manalar ne olursa olsun, kim tarafından hangi şartlarda söylenirse söylensin, mevcut ana gerçeği değiştirmez.
ASIRLARIN BİRİKİMLİ ÇINARINI ZORLUYORLAR, AMA DEVİREMEZLER
     “Koruma Kollanma” bu söz eskiden herkesin hoşuna giderdi; artık bugün “korunup kollanma “ işi bitti. Sokakta kime sorarsanız sorun ilk güvendiği kurumun “Asker” olduğunu söylerdi. Halâ gene de öyle ama biraz buruk, biraz tatsız. Bugün bu siyasi güç, o değerdeki taşları yerinden oynattı. İnsanlar aynı, ülke aynı, resim aynı. Peki değişen ne? 18 senede asker bu kadar hata yapabilir mi?
     Bir değil, düşünülmesi gereken birkaç konuda çöküntü var ve de bu çöküntü güvenliği sarsıcı şekilde aşağılara doğru inmeye devam ediyor.
    Sizde fikir jimnastiği yapın, lütfen kendinize de sorun; bu kasırganın sonu ne olacak?
     Siz, “demokrasilerde ülkenin her şeyi TBMM’dir, meclistir.” diyeceksiniz. Hayır, coğrafi yapısı ve şeriat istekleri göz önüne alındığında bugünde, yarında ülkenin omurgasını T.S.K. oluşturur. Hudutları güven altında olmayan, güvenliği sağlanmamış bir Anadolu’da meclis ne ifade eder?
     Asırların birikimli çınarını zorluyorlar, ama deviremezler.  Ancak çeşitli sebeplerle çözülmeler var. Mesela, 2012 Mart’ında ki 714 bin olan TSK mevcudunda süratli bir daralmaya gidildi. Dokuz ayda mevcut 70 bin azaltıldı. 7 Aralık 2012’de ki Genel Kurmay açıklamasına göre TSK mevcudu 644 849’a indi. Birkaç rakam vermek gerekirse: 348 general/amiral, 39 490 subay, 96 744 astsubay, 46 337 uzman erbaş, 7 108 yedek subay…gibi rakamlarla 2013’e girdik.
     Sistem kendi içinde intiharları çözmeli. 2002 – 2012 yılları arasında 914 asker intiharı var. Halbuki aynı dönemde şehit sayısı 818 olarak veriliyor. Çoğunluğu astsubay. Bu konuda TEMAD (Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği) ve TESUD (Türkiye Emekli Subaylar Derneği) kendi içlerinde çalışmalar yapıyorlar. Ama etkileri sınırlı.
      Tunca Bengin 03 Ocak 2013’te Milliyet’te ki köşesinde: “…subay yatar uyur, astsubaya ‘Askerleri getir yaptır’ der. Bu baskı sıkıştırma nereye kadar. Ezilen hep astsubay oluyor. Operasyon bölgesinde kalıyorsun. Oysa erin başında olan astsubay. Er benim kucağımda şehit düşüyor ya da ben onun kucağında ölüyorum ama komutanlık ücreti verilmiyor. Komutan cephede yok, arka planda. Bu çok önemli çünkü komutanlık ve makam ücretleri emekliliğe de yansıyor. Emekli olan subay son maaşının yüzde 85’ini alırken astsubaylarda yüzde 58’e düşüyor. Astsubay parasız kalıyor. Operasyon bölgesine gönderiliyor, ailesini götüremiyor…” diyor.
       Yorumunuz ne,  haklı mı? Bir suçlu yok mu?
       Görünen o ki bu böyle, bu hızla artan intiharlarla devam edemez; yeniden düzenlenmeli. Yöneticilerde hukuki kapsam genişletilmeli. Amirin sicil verme mekanizması günümüze göre ihtiyaçları da kapsayacak şekilde yeniden oluşturulmalı. Bir subay, bir subaya veya astsubaya iki defa düşük sicil verdi mi, atılma kolaylaşacak. TEMAD Genel Başkanı Ahmet Keser ve yardımcısı Yüksel Binici’nin ifadeleri bu yönde.
      Doğrudur. Eskiden de öyleydi. Yıllar önce Mersin’de Çıkarma Filosu’nda, rahmetli Güven Paşa’nın (Güven Erkaya) çalıştığı 1983 – 84 dönemlerinde, bu olayın benzerini bende görüp yaşadım. Bir subay, emrindeki diğer subay, astsubay ve bilhassa işçilere kök söktürdü; sicillerini bozdu; kimini attı, kimini işsiz bıraktı. Bu psikolojisi bozuk, amirlerine yağcı, astına gaddar, kısa boylu, kompleksli, patlak gözlü, sevilmeyen, Amerikan eğitimli, onuru var mı bilmiyorum; bu ve bunun gibi zat-ı muhteremler, çok az da olsalar o kuruma o gün zarar verdiler; bugünde verenler var.
     O amiral olmak için yağ çekecek, astlarını ezecek, sicillerini bozduğu için övünecek… Ne utanç verici! Rahmetliyi bile paraleline almaya çalışmıştı. Sebep ve sonuçta amir-ast ilişkilerinde anlayış eksikliği, kırma, ezme, meslekten atma; sonuçta intiharları arttırır. TSK’ da bir değil birçok şey kötü gidiyor. O da, Dünya’da ve çevresinde ki “Güç” iddiasını yitirmesine sebep oluyor.
ASKER ALEYHTARLIĞINDA BİR KÖRÜKLEME, BİR ZORLAMA VAR
    Bu arada eski Genel Kurmay Başkanı gözaltına alınıp Ankara’ya götürülüyor; 28 Şubat 1997 ile ilgili soruşturma da genişletilmek isteniyor. Asker aleyhtarlığı oluşturma gayretinde bir körükleme, bir zorlama var. Bu olaylarla aynı anda, ülkeyi Güney Doğu’da iktidarın mevcut olmayan siyasi kararlılığını iflas ettiren “Kürt İsyanı,” yeni cepheler kazanıyor. Bilinen, koca T.C.’yi dize getiren, birkaç Kürt militan politikacı bu ülkenin insanlarının reyi ile iktidara gelen yöneticilerin kararı ve emirleri ile Bakırköy Marina’dan kaldırılan süratli ve güvenli bir tekne ile İmralı Adası’na, katil elebaşı ile görüşmeye, çözüm aramaya gidiyor.
       Bugün binlerce şehide rağmen, “KANDİLE YÜRÜYÜP MESELEYİ ÇÖZEMEZSENİZ, DİZ ÇÖKTÜRÜRLER, AYAKLARINA KADAR GETİRTİRLER,” diye yorumlamakta mümkün. AKP yetkilileri, siz “koruyup kollayamadığınız topraklar” la değil, geçmişin kahramanlıkları ile hak etmediğiniz halde övünmeye devam edin. Bu gidişle bir ayağı Anadolu’da olacak yeni “Kürt Devleti,” ha geldi, ha geliyor!
KOÇ VE MİLGEM
    Silahlı Kuvvetler’  den bahsederken söylenecek çok şey var. Yıllar önce 2002’de Rahmi Koç: “…Tayyip Bey’de paranın çok olduğunu öğrendik. Bir milyar dolar biriktirmişler, nasıl biriktirdilerse Tayyip Bey kendini yenilediğini söylüyor, ben kendisini yenilediğine inanmıyorum. Bunlar bir misyon yürütüyorlar…” demişti.
      Ne değişti? “İktidar, para ve güç,” çapariz vermeden kesiştiğinde her şey güllük gülistanlık oluyor. TSK artık etkili değil, ağırlık koyamıyor; iddiasını yitirmiş durumda. Koç bazen tek, bazen düne kadar yasaklı Ülker ile omuz omuza otoyol, köprü ihaleleri alıyor ve hatta iktidarın da yardımı ile Erbil’ de bile büyüyor. Ne alâ; yolu açık olsun!
     MİLGEM denen, bir “Milli Gemi” yapım projemiz var. 12 Mart 2004’te İstanbul Tersanesi Komutanlığı’ nda tasarlandı. 12 adet “Ada Sınıfı Korvet – Fırkateyn” inşasını kapsıyor. Kendi içinde Türk Donanması’nın dışa bağımlılığını azaltan, Türk teknolojik gelişmesinde bir “yüz akı” nı, bir başarıyı temsil ediyor. %60’dan fazlası kendi imkanlarımızla bu proje ile yapılan T.C.G.Heybeliada(F-511) fırkateyninin benzeri 6 gemi inşaatı ihalesini Koç Gurubu aldı. Bunların 4’ü gene Koç’a ait RMK- Marine Tersanesi’nde inşası planlanıyor. Savunma Sanayi Müsteşarlığı ihaleye giren tersane sayısını dondurduğu ve yeni yeterlilik belgesi vermediği için 3 – 4 tersane dışında diğerlerinin ihalelere giremedikleri söyleniyor. Koç’un dışında birkaç göstermelik tersaneye “evet” ama diğerleri de zorda, bazıları sıkıntılı; Tuzla’da işçi çıkarmalar başlayabilir, bunları biliyor musunuz?   Burada hangi çıkar ilişkisi var? “Güçlü” lük iddiasını yitiren TSK’nın Deniz Kuvvetleri yönü nasıl işliyor?
       Sevmediğim, cıvık, çalışanın aleyhine küfür gibi bir söz var, “paranın rengi – milliyeti olmaz.” Olmaz tabii sayın Koç. On bir yıl önce sayın Erdoğan’ın bir milyar dolarından bahsediyorsunuz, Siz ve Sizin dolaylıda olsa kontrol ettiğiniz, ettirdiğiniz basın her şeyi biz halka “normal” gösteriyor. Açıklarsanız öğreneceğiz;dün mü, yoksa bugün mü doğruyu söylüyorsunuz?
     Sizin sermayenizin teminatı TSK için söylenecek bir sözünüz yok mu? Başbakanın oğlunun gemiciklerinin sayısı bugün ikiye çıktı, daha kaç olur bilinmez. İlerde belki ortak tersane de kurarsınız. Ülke onlara göre iyi idare ediliyor, Araplar ve ABD ile de her şey yolunda. Ama TSK’nın 26’ıncı Genel Kurmay Başkanı İlker Başbuğ ile Ordu’da asli karar mekanizmasını oluşturan subaylar Silivri’de, Ergenekon’da tutuklu. Personelde bilhassa astsubaylarda, intiharlar son 10 yılda hat safhaya yükselmiş durumda.
     Devlette, omurgada karıncalanma, pas ve zedelenmeler oluşuyor. Tahribatın ilerde büyüme ihtimali mevcut. Sayın Koç, siz de biliyorsunuz ki güven olmayan yerde para barınamaz. Gereksiz projelerle göz boyanıyor. Ülke savunmasının bugün itibariyle uçak gemisine veya “Havuzlu çıkarma gemisi” LPD’ ye ihtiyacı yok. Gerek fiyatı ve de gerekse teknoloji olarak erken.
      Ancak “sermaye ve din etiketli bir sarmal” her tarafı karartarak örtüyor. İçinde milli, milliyetçilik içeren tavır, davranış ve kararlar yok. TSK’nın saygınlığı, gücü, eğitim seviyesi ve morali eskisi gibi değil. O imrenilen “Güç” TSK, artık iddiasını yitiriyor.
                                                                  
                                                  www.baburhuseyinozbek.com
 

YORUM YAP

Bağdar Caddesi Escorthamile pornobodrum escortbahis sitelerigaziantep escortgaziantep escortmaltepe escortbostancı escortanadolu yakası escortizmir escortdeneme bonusu veren sitelerhttps://www.tedxpenn.com/escort ankaraankara escorthttps://greenhousecraftfood.com/ataşehir escortbetperBetofficeMebbismatbetholiganbettrendyol indirim kodutipobetPusulabetCasibomstarzbet giriştipobetbetturkey twitterbetturkey girişvevobahisgobahisbetsatligobetistanbul escortslot siteleri https://en-iyi-10-slot-siteleri.comsekabetstarzbet adamsah.netbahis sitelerimarsbahiswinxbetbahis sitelericasino siteleriselçuksportsdeneme bonusuistanbul escortcasibomstarzbetpiabetstarzbet girişstarzbet girişbahsegelbahsegelklasbahisankara kombi servisiklasbahisbetebetbelugabahistipobetmariobetbetistmersin günlük kiralık evmarkajbetparibahisbetineceltabetmatadorbetgrandpashabetcasibomgobahisparmabetbettiltbetnisbetsatbetorspinligobetbetkanyonbetturkeyonwinsahabetrokubetmarsbahisextrabetikimisliwinxbetbahisalgorabetelexbetfunbahisartemisbetbetmatiksupertotobetoleybetbetlikekralbetperabetimajbetlimanbetsavoybetintobetdiscountcasinomostbetbetroadpiabetmeritkingholiganbetjasminbetasyabahisredwinbetkolikdiscountcasino7slotsmilanobetelitbahisorisbetxslotaresbetfavoribahispadisahbetnakitbahispolobetsekabetmatbetpalacebetmrbahistulipbetnorabahismilosbetrexbetjetbahisjojobetonbahissuperbetinbetexperbetperbahigopokerbetalordbahisvdcasinocasinovalebetonredpinupbahis1000baymaviakcebetnoktabetneyinebetturkeymariobetfavorisen1xbetBelge istemeyen bahis siteleribahiscomtipobetgrandbettingtruvabetbahiscasinotarafbetbahiscommariobetbetistmarkajbetbetinematadornetcasibombelugabahisbetebet1xbetasyabahiscasinovalediscountcasinoelexbetfavoribahisbahiscombahiscombelugabahisbelugabahisbetistbetistceltabetceltabetklasbahisklasbahismariobetmariobetrestbetrestbettarafbettarafbettipobettipobetcasibomcasibomcasibomcasibomstarzbetsahnebetlimanbetredwinmatadorbetmatadorbetbetkombetkom
escort Bağcılar escort Bahçelievler escort Bakırköy escort Bayrampaşa escort Beylikdüzü escort Güngören escort İstiklal escort Kadıköy escort Sultanbeyli escort Üsküdar escort Avsallar escort Mahmutlar escort Oba escort Mecidiyeköy escort Ölüdeniz escort Güllük escort Kültür escort Ataşehir escort Avcılar escort Başakşehir escort Esenler escort Esenyurt escort Fatih escort Gaziosmanpaşa escort Kartal escort Küçükçekmece escort Maltepe escort Pendik escort Sultangazi escort Ümraniye escort Adapazarı escort Yalıkavak escort güvenilir casino siteleri Yalova escort Muğla escort Aydın escort Çanakkale escort Balıkesir escort Tekirdağ escort Manisa escort Trabzon escort Kahramanmaraşescort Kütahya escort Osmaniye escort Sivas escort Tokat escort Çorum escort Yozgat escort Isparta escort Elazığ escort Ordu escort Edirne escort Erzincan escort Zonguldak escort Rize escort Uşak escort Kırşehir escort Erzurum escort Giresun escort Amasya escort Sinop escort Niğde escort Bolu escort Karaman escort Kırıkkale escort Bayburt escort Ardahan escort Gümüşhane escort Artvin escort Çankırı escort Bartın escort Sinop escort Bilecik escort Karabük escort Burdur escort Nevşehir escort Kıbrıs escort Kırklareli escort Kastamonu escort Düzce escort Aksaray escort Adıyaman escort Afyon escort Arnavutköy escort Bebek escort Beşiktaş escort Beykoz escort Beyoğlu escort Büyükçekmece escort Çatalca escort Çekmeköy escort Eyüpsultan escort Kağıthane escort Sancaktepe escort Sarıyer escort Şile escort Silivri escort Şişli escort Taksim escort Zeytinburnu escort Aliağa escort Balçova escort Bayındır escort Bayraklı escort Bergama escort Beydağ escort Bornova escort Buca escort Çeşme escort Çiğli escort Karşıyaka escort Fehiye escort Marmaris escort Gaziemir escort Dikili escort Menderes escort Menemen escort Torbalı escort Atakum escort Çerkezköy escort Yenişehir escort Bodrum escort Toroslar escort Tarsus escort Silifke escort Mezitli escort Erdemli escort Anamur escort Akdeniz escort Melikgazi escort Elbistan escort Lüleburgaz escort İzmit escort İlkadım escort Çorlu escort Battalgazi escort Yeşilyurt escort Milas escort Ceyhan escort Çukurova escort Kozan escort Sarıçam escort Seyhan escort Emirdağ escort Sandıklı escort Merzifon escort Suluova escort Taşova escort Altındağ escort Batıkent escort Çankaya escort Çubuk escort Etimesgut escort Haymana escort Kahramankazan escort Keçiören escort Kızılcahamam escort Mamak escort Polatlı escort Pursaklar escort Sincan escort Ulus escort Yenimahalle escort Aksu escort Alanya escort Belek escort Demre escort Döşemealtı escort Elmalı escort Finike escort Gazipaşa escort Kaş escort Kemer escort Kepez escort Konyaaltı escort Korkuteli escort Kumluca escort Lara escort Manavgat escort Muratpaşa escort Serik escort Side escort Didim escort Efeler escort Nazilli escort Söke escort Altıeylül escort Ayvalık escort Bandırma escort Bigadiç escort Burhaniye escort Dursunbey escort Edremit escort Erdek escort Gömeç escort Gönen escort Havran escort İvrindi escort Karesi escort Kepsut escort Susurluk escort Büyükorhan escort Gemlik escort Görükle escort Gürsu escort Harmancık escort İnegöl escort İznik escort Karacabeyescort Kestel escort Mudanya escort Mustafakemalpaşa escort Nilüfer escort Orhangazi escort Osmangazi escort Yıldırım escort Biga escort Çan escort Gelibolu escort Karahayıt escort Merkezefendi escort Pamukkale escort Keşan escort Aziziye escort Palandöken escort Yakutiye escort Odunpazarı escort Tepebaşı escort Araban escort İslahiye escort Karkamış escort Nizip escort Nurdağı escort Oğuzeli escort Şahinbeyescort Şehitkamil escort Yavuzeli escort Bulancak escort Espiye escort Görele escort Altınözü escort Arsuz escort Antakya escort Defne escort Dörtyol escort Erzin escort Hassa escort İskenderun escort Kırıkhan escort Kumlu escort Payas escort Reyhanlı escort Samandağ escort Eğirdir escort Yalvaç escort Foça escort Karabağlar escort Kemalpaşa escort Kiraz escort Kınık escort Konak escort Narlıdere escort Ödemiş escort Tire escort Urla escort Safranbolu escort Akhisar escort Alaşehir escort Kırkağaç escort Salihli escort Sarıgöl escort Şehzadeler escort Soma escort Turgutlu escort Yunusemre escort Akkışla escort Bünyan escort Develi escort Kocasinan escort Talas escort Yahyalı escort Gazimusağa escort Girne escort İskele escort Lefke escort Lefkoşa escort Başiskele escort Çayırova escort Darıca escort Afşin escort Dulkadiroğlu escort Göksun escort Onikişubat escort Türkoğlu escort Kızıltepe escort Mut escort Dalaman escort Gümbet escort Datça escort Kavaklıdere escort Köyceğiz escort Menteşe escort Turgutreis escort Ula escort Yatağan escort Fatsa escort Altınordu escort Ünye escort Düziçi escort Kadirli escort Ardeşen escort Akyazı escort Arifiye escort Erenler escort Geyve escort Hendek escort Karasu escort Kaynarca escort Sapanca escort Derince escort Dilovası escort Gebze escort Gölcük escort Kandıra escort Karamürsel escort Kartepe escort Körfez escort Akşehir escort Beyşehir escort Bosna escort Ereğli escort Karapınar escort Meram escort Selçuklu escort Gediz escort Simav escort Tavşanlı escort Doğanşehir escort Bafra escort Çarşamba escort Boyabat escort Kapaklı escort Süleymanpaşa escort Erbaa escort Niksar escort Turhal escort Akçaabat escort Of escort Ortahisar escort Yomra escort Armutlu escort Çiftlikköy escort Çınarcık escort Akdağmadeni escort Boğazlıyan escort Sarıyaka escort Sorgun escort Alaplı escort Çaycuma escort Devrek escort Ereğli escort Kilimli escort Kozlu escort