DOLAR 32,3436 % 0.24
EURO 35,1046 % -0.16
STERLIN 40,8932 % -0.39
FRANG 35,8616 % 0.38
ALTIN 2.308,80 % 1,37
BITCOIN 2.290.157 2.479

Komünist Alevi Faşist Ülkücü

Yayınlanma Tarihi :
Komünist Alevi Faşist Ülkücü

Ali BADEMCİ

 

 

Türkiye’de, soğuk savaş döneminde, tavana vuranKomünizm-Faşizm Edebiyatı ülkemize en az elli yıl kaybettirdiği gibi, 68’le başlayıp 78 ile biten bir nesli veya kuşağı mahvetmiştir. Biz bu işlerin içinden geldik; o zamanda aynı şeyleri yazdık. Benim çalıştığım gazetenin arşivlerine bakın, aynı şeyleri yazmış, uğrunda öldürülen suni söylemlerin bir uydurma ve kandırma oyunu, bu oyunun ise dış kaynaklı olduğun belirtmişizdir. O zamanın olaylarını bir militan gibi değil, militan görüşü ile izah etmiş ve bütün bu çıkışların cezasının hesabını işkence odalarında vermişizdir. Basında küçük bir azınlık olduğumuz için bizi çok hesaba katan olmadı; fakat Uğur Mumcu gibi tuzağın farkına varan sol aydınlar katledildi. Buna karşılık, İlhan Darendelioğlu gibi sağ kalem, Gün Sazak gibi dev bir vatansever intikam duyguları ile ortadan kaldırıldı. Bu listeyi oldukça genişletebiliriz; lâkin tartışmanın artık hiçbir faydası yok. İhtilalde her iki grup da kendini “Mamak” zindanlarında görünce, meseleyi pekiyi anladıklarını sanıyordum. Fakat maalesef mücrimler yerine edebiyatçılar hâlâ aynı teranelere devam ediyorlar. İşte cehennem tellâlları bunlardır.

Geçen yıl, 12 Aralık günü 37 yıl önce meydana gelen Kahramanmaraş Olayları ile ilgili bir yazı yazmıştım. Olayları ilk günden itibaren yerinde görüp, yargılamaları da bir celse kaçırmadan izleyen şimdi emekli bir gazeteci sıfatıyla, 35.Yılında Kahramanmaraş Olayları” başlıklı yazımın girişinde ”12 Eylül öncesini yaşayanlar, bir takım mihrakların, sırf bir ihtilâle zemin oluşturmak için ülkeyi ne hâle getirdiklerini düşündünüz mü? Veya 19 Aralık 1978’de Kahramanmaraş’ta yaşanan vahim olayları hiç irdelemeye zamanınız oldu mu? İnceleseniz bile doğru sonuçlara varabildiğinizi hiç sanmıyorum! Bu olaylar sol bir iktidar devrinde gerçekten bir katliamdı. Buna kimsenin bir diyeceği yoktur. Ama ne yazık ki nankör sol gibi siz de bu olaylardan “Alevî Kırımı” sonucunu çıkarıyorsanız hâlâ yanılıyorsunuz demektir. Evet, bu olaylarda ülkedeki kardeş kavgasına tek yönlü olarak teşhis konup uygulama da yapılınca,  mutlaka insanlarda iktidara karşı bir öfke oluşacaktır. Çünkü zamanın Ecevit Hükümeti iç ve dış mihrakların provokasyonu ile işte böyle tek taraflı bir yaklaşımla öfkeli kamplar oluşmasına hizmet etmiştir. demiştim.
Şeyh Rıza tabii ki, komünistlik başına vurduğu zaman böyle şeyleri okumaz ve gerçekten inandığı doğmalarla hâlâ çevresine zarar verir. Evvelki gün yine böyle bir ruh hali ile uyanmış, artık mevta olmuş edebiyatın linklerini göndererek o edebiyatını temaşaya çağırıyor. Bu konuda hangi taraftan gelirse gelsin katiyen ideolojik görüşlere katılmam. Zamanın iktidarının Hükümet Sözcüsü Hasan Fehmi Güneş gibi olaylara “Faşist” tertip diye teşhis koyup ülkücülerin işaret edilmesi de, tam militan komünist ezberi ve şamatadan başka bir şey değildir. Çünkü zamanın İçişleri Bakanı, tam olayların içyüzünü açıklamak isterken ona engel olunmuştur; fakat söylediklerini bugün herkes biliyor. Maraş olayları tezgâhlanmış bir halk çatışması idi; elbette içinde bir kısım ülkücü şahıslar da olacaktır! Bunu engelleyebilir misiniz? Çocuk yaştaki bu kişilerin daha sonra nerede ve hangi tartışma mevzuu olan siyasi parti içerisinde yer aldığını araştırıp da,  ondan sonra olaylarda MHP adını ağzınıza almanız gereklidir. Daha hadiselerin ilk günü MHP Milletvekili rahmeti Nevzat Kösoğlu,  her şeyden evvel âlim ve hukukçu bir zat olarak oradaydı. Fehmi Güneş gibi Ankara’dan afaki beyanda neden bulunmadılar? Çünkü bu ülkede ideolojik ve siyasi anlamda hiçbir zaman “Faşist” olmamıştır. Fakat şimdi daha iyi anlıyoruz ki, binlerce militan zihniyetli komünist ve tahrikçi bulunuyordu.

Geçen sene yazdığım yazı bana göre çok kıymetlidir. Bir-iki paragraf daha verelim:

Bu satırların yazarı şu anda hayatta olan iki meslektaşı ile beraber vahim olayların başından sonuna kadar şahididir. Gerçekten bu olayları “Katliam” dışında bir deyimle ifâde edemeyiz. Hatta bu deyim bile zayıf kalır; “vahşet” demek gerekir. Morgda tenasül uzuvları bıçakla doğranmış kadın erkek cesetleri gördük. Yâni bunların hepsi Sünnîlik adına mı doğrandı? İslâm tarihinde ancak “Emevî” vahşetini andıran bu tablolar bizim tarihimizde belki ilk ve son olarak vukuu bulmuştur. Başta da zikrettiğimiz gibi  “Pol-Der” adı altında hükümet eşkıyasının zulmüne karşı sadece Kahramanmaraş’ta değil ülkenin her yanında korkunç bir tepki oluştuğu bir gerçektir. Ama sırf bu sebeplerle 1978 Maraş katliamını izah edemeyiz. 12 Eylül’den sonra da devam eden duruşmalarda sanık sandalyesine oturtulan zoraki katillerin ifşaatları ve şahit beyanlarının hiç üzerinde durulmadığı olayların aydınlatılmak istenmediği şeklindeki haklı itirazlarla karşılaşılmıştır. Nitekim 23 yıl süren davaların sakatlığı yüzünden Yargıtay tarafından birçok bozulmalarla karşılaşılmıştır. Ve ne yazık ki 12 Eylül darbesinin en önemli sebebi olarak tarihe geçen bu olayların tarafsız bir tarihi de yazılmamıştır. Ülkemiz bu bakımdan her haliyle yaz-boz tahtasıdır. Şu anda Abdullah Öcalan’ın bile masum rolüne oturtulduğu ülkemizde ne yazık ki bu tip toplumsal tahribata göz yummak eğiliminde olduğumuzu unutmamalıyız.

Kahramanmaraş Olayları’nın elbette sağ görüşlü suçluları da vardır. Bizim gibi olayların ilk günü hâdise mahalline varanların ilk gözlemlediği şey halkın ”Acaba hükümet düşer mi” şeklindeki sorulara muhatap olması, sanırım olaylara bakılacak gerçekçi penceredir. Ama hiç kimse ne böyle düşündü ne de halkın bir kesiminin feveranı da olsa anlamak istemedi. Düşünebiliyor musunuz ki, uzun süren yargılamalar sonucunda 68 en önemli sanığın bulunamadığı tespit edilmiştir. Hakikatten bu sanıklar nereye gider? Kimdir bunlar? Rastgele toplayıp yargıladığınız insanların huzuruna neden bu insanlar getirilememiş veya getirilmek istenmemiştir. İşte esas mesele budur. Bu kadar karışık ve şaibeli yargılamalarda işin iç yüzünü bilenler ise verilen idam kararlarının zayıflığından adları kadar emin oldukları için kararlar uygulanmamıştır?

Kahramanmaraş Olaylarının faturası 112 ölüydü. Gerçi 150 rakamları dahi yazılı ve sözlü olarak ifade edildi ise de, gösterilen ve resimlediğimiz gerçek maktul sayısı budur. Rakamların saklandığı, ölü sayısının 500 bile olacağını pompalayanlar da oldu. Ayrıca 200 civarında ağır ve hafif yaralı ile 200 de işyerinin tahrip edildiği resmi olarak yapılan açıklamalardandır. 29 idam 321 çeşitli hapis cezası hükümlülerinin sanırım tamamı sağ görüşlü idi. Anlaşılan yargılamalarda karşıt görüş penceresinden hiç bakılmamıştır.

Olaylardan sonra emekli paşa İrfan Özaydınlı, olayların sebebinin sol örgütler olduğunu söylemiş ve olayların içyüzü ile ilgili mütemmim bir raporu zamanın Başbakan’ı Ecevit’e sunmuştur. Ama ne yazık ki, bu rapor kamuoyuna açıklanmamış, üstelik bakana partisinden büyük tepki gösterilmiş, İçişleri Bakanlığı’na da yukarıda bahsini ettiğimiz Hasan Fehmi Güneş getirilerek olaylar tamamen çarpıtılmıştır. Siz bugün vatan kurtarıcılığına soyunduklarına bakmayın.. Zamanın Aydınlık Gazetesi, uzantıların bilgileri  ile yok yere bir sürü insanın yeniden kanına girdiği gibi Adana’da görülen davalara müdahil olarak katılan  yine Adana barosu avukatlarından Ceyhun Can (Ölm. Eylül 1979), Hail Sıtkı Güllüoğlu (Ölm. Şubat 1980) ve Ahmet Albay (Ölm.Mayıs 1980) cinayetlerini ülkücülere yüklemekte gecikmemiştir. Gerçekten bu cinayetleri hangi görüşte insanlar işlemiş  olsa da, olmasa da,  hangi mihraklar tarafından yönlendirildikleri işi ifşaa edenlerin  bugünkü konumundan bile  bellidir.

Bütün bu yazılanlardan bir sonuç çıkarabildiniz mi? Ben vahşetin mağdurlarına da bu olayların vesilesiyle hayatını kaybeden insanlarımıza Tanrı’dan rahmet diliyorum. Olaylarda  dahli bulunan bir yerlere hizmette kusur  etmeyip de şimdilerde yaptıklarını çekenleri  binlerce defa lânetliyorum. Ve size şunları da altını çizerek sözlüyorum ki, 35 sene önceki yazılarıma da lütfen bakın, bu işler öyle ülkücü filân işi değil gerçek anlamı ile bir provokasyondur.  İki ihtiyar ihtilâlciyi yargılayacağınıza neye bu işi doğru gözle görmemekte ısrar ediyorsunuz. Solun daha başından beri bu işe yanlış baktığını ve provokasyonlara âlet olduğunu yıllardır haykırıyorum. Ülkücüler üzerine özellikle yıkılan Adana avukat cinayetlerini de, ülkücü şahısların işlemediklerini iddia etmiyorum. Yapmışlarsa cezalarını fazlasıyla çekmişlerdir. Ama gerçek suçlular hâlâ aramızda, belki yanı başımızda duruyor. 12 Eylül ile ilgili küçük bir belgesel çalışmam inşallah yılbaşında yayınlanacaktır(yayınlanmıştır). Orada yazdım;  benim 12 Eylül zindanlarında 105 gün mevkufiyetim sırasında arşivimde bulunan 670 kare orijinal arşivim ve çalışmalarım çalınmıştır. İçeriden çıktığımda harabeye çevrilen gazetede odamda bunları ne yazık ki bulamadım.”

Bütün bu tahlilleri duymamazlıktan gelebilir miyiz? Şeyh Rıza benim yazılarıma yorum göndermiş:”Ama acık bir gerçeği açıkça vurgulamaz savunmaya geçerse hayal kırıklığına uğruyorum. Bu gerçek şu Maraş’ta bir güç Ülkücüleri açıkça kullanıp onlarında içinde olduğu bir kitleye Alevi katliamı yaptırmış. Güneş ne zaman doğacak filmini Ülkü gençlerin derneğine getirip bunu sinemada oynatmışlar. Sonra bir ülkücüye buraya ses bombası koydurmuşlar, bunun suçunu Alevilerin – solcuların üstüne atmışlar. Alevilerin evleri işaretlenmiş. İşaretlenen Alevi evlerine cuma namazından çıkan kitle saldırmış ülkücü kadrolar, MHP taraftarları bu saldırganların içinde aktif olarak bulunmuş, bu kitle “Maraş size vatan olmaz mezar olur yaşasın Türkeş yaşasın MHP” diye sloganlar atmışlar; bunlar Savcının iddianamesinde var. Şimdi bütün bunları bildiği halde savunmaya geçmesi Ali Bademcinin araştırmacı kimliğine yakışmıyor. Yakıştıramıyorum.

Bakın Nihat Çetinkaya, Kızılbaş Türkler kitabını yayımlayınca bunu okuyup önemli buldum, Edremit’e gittiğimde kendisi ile görüşüp onu kutladım. Kitabın baş kısmındaki Muhammed’in ölüm sürecinde Ali ile diğer kısmın ayrılığını anlattığı bölümün yanlışlığı dışında kitabı beğendiğimi bu kitabın ilkokullarda yardımcı ders kitabı olarak okunmasını söyledim. O, ilkokul sözümü yanlış anlayıp alındı ama ben bunu olumlu anlamda söylemiştim. Nihat Çetinkaya’ya o zaman şunu sormuştum. ABD’nin 6. filosu İstanbul’a geldiğinde Deniz Gezmiş gibi devrimci gençler 6 filonun gelmesini protesto ederken sizin de içinde bulunduğu gurup bu devrimci gençlere saldırmıştınız. Bugün bakınca buradan bakınca orada milliyetçi tutum hangisiydi dedim. Samimice düşüncesini söyledi. Bu konudaki düşüncenizi de açık açık yazın demiştim.
Bu ülkenin bir sürecinde Ülkücü denilen gençlere guruplara CİA’nin yönlendirdiği MİT tarafından Alevilere solculara düşmanca saldırılar yaptırıldığı açıktır bunu kabul etmeleri gerek.
Eskiden derlerdi ki CİA, MİT’ yönlendirip yönetiyor MİT’te Ülkücü camiayı. Dün Bu doğru bir tahlilde bence bunu kabul etmek gerekmez mi? Bunu samimice kabul ederek muhabbete başlasak daha iyi olmaz mı?”
İşte yerinde sayan komünist kafa buna derler Rıza. Yahu bunca yıl içeride yattın hala “İddianame” ile  “Hüküm”ü birbirine karıştırıyorsun. Kaldı ki İddianame de bile MHP’nin kurumsal kimliğini ima eden bir eğilim olmadığı gibi, Kahramanmaraş Olayların’dan mahkûm olan MHP’li yoktur. Şimdi temcit pilavı gibi malum şahsın adını boşuna yazma; biz onları biliyoruz. MİT’e gelince bu teşkilâtın daha, hala kullandığını iyice düşünün. Bazı ülkücüleri kullanabilir, lakin MHP’yi kullandığını ancak malum edebiyatla açıklayabilirsiniz! Soldan MİT’in kullanamadığı şahısların sonunu biliyorsunuz. M. Ali Ağca’ya ülkücü derler ama o bunu hiç telaffuz etmemiş hatta MHP adını da ağzına almamıştır. Bu sebeple, gayet akıllı olarak Papa Suikastına batılılar hiçbir zaman siyasi gözle bakmamıştır. Yine geçen seneki yazıdan bir paragraf daha vermem gerekiyor:

Demokrasilerde devlet her zaman hükümetlerin emrindedir. Yani tecrübeli siyasetçi olan Bülent Ecevit İrfan Özaydınlı gibi bir emekli paşayı İçişleri Bakanı yaparken ordunun bir hazırlık içinde bulunduğunu bilmiyor muydu? Olayların “Faşist” bir tertip olduğunu hükümet sözcüsü olarak açıklayan Hasan Fehmi Güneş’in çıkışlarını hatırlıyor musunuz? Bu Ecevit Bakanı, 12 Eylül’den sonra sonuna kadar ipe giden militanların avukatlığını yapmış ve nice ocağı sönen âilelerin bedduasını almıştır. Yani günün şartları içerisinde hangi “Alevi Katliamı”ndan bahsediyorsunuz? Tarihimizde hangi devirde halkımız Alevî-Sünnî diye kavgaya tutuşmuştur. Osmanlı ve Cumhuriyet devirlerinde ancak güvenlik güçleri ile maksatlı kişilerin ayağa kaldırdığı kitlelerle zaman zaman kavga olmuştur? Anadolu’da neden böyle olaylar olmadı? Güney illerimizde yoğun bir Alevi nüfus var meselâ Hatay’da böyle hâdiselerin vukuu bulmamasını nasıl izah edersiniz? Şu anda bile Kahramanmaraş’ta insanlar kardeş kardeş yaşamıyor mu? Mahsunî ile Abdürrahim Karakoç’un aynı ve bitişik toprakların çocukları arasında en küçük bir kırgınlık vaki olmuş mudur? Biri Alevî diğeri Sünnî Ozan’ımız değil mi? Bugün Afşınlı Şerif Cırık ile ağabeyi Elbistanlı Abdürrahim Karakoç’un deyişlerini hem Alevîler hem de Sünnîler  şevkle dinlemiyor mu? Hangi Alevî “Mihriban”ı elinin tersi ile itmiştir? Bütün Sünnîler Mahsunî’yi şevkle dinler. Bakın iyisi mi bu bahsi kapatın! Yok böyle bir ayrılık! Anadolu’nun her  Türkü’nde bir miktar Alevilik ve çok miktarda da Sünnîlik vardır. Amerikalı gibi konuşup Rus gibi düşünmeyi bırakın! Sahi hayatında en küçük bir Alevî tezahürü bulunmayan Atatürk’ün babasının adı neden “Rıza’dır? Bu isim size 12.İmamı hatırlatmıyor mu?”

Şeyh Rıza hiçbir MHP’li ve bizler artık bu yaşlarda ahmak değiliz! Mesela beni birinin kullandığını söyleyebilir misin? MHP ve  Ocaklarla için çok ağır yazılar yazdım.. Senin kullanıcıları pekiyi tanıyorum. Öyle sandığımız gibi boş adam değiliz. Bak bir sene önce aynı yazı nasıl bitiyordu:

“35.seneyi devriyesinde Kahramanmaraş olaylarının bir tertip, hem de hain bir tertip olduğu iddialarımı Tanrı huzurunda  tekrarlıyorum.  Bizim Yaşar Okuyan’ın Aydınlıkçılarla dostluklarına da aldanmayın. O hâlâ ailenin küçük oğlu olmaktan  kendini kurtaramamış,  büyük bir hata olarak “Milliyetçiliği” “Ulusçuluk” olarak kötü tercüme de eden bir yabancı gibidir.”

Şimdi kimin ve kimlerin kullanıldığını iyi anlayabildiniz mi? Bu görüşlerle hâlâ siz kullanılıyorsunuz? Artık Anadolu Türk toplumunun siyasetçe kullanılan sosyal tezahürleri yerinde durmuyor. Fundamentalizm ülke hudutlarında  “rap-rap” ediyor. İşte “Faşizm”in ayak sesleri bunlardır. Telâfer’de  Şii bıraktılar mı? Dilerim Tanrı’dan Anadolu Aleviliği’nin başına böyle bir şey gelmez! Bunlar bizimle baş edemez, onun için telâşımız yok; çünkü “Tüfengler Omuzda”dır. Bu nasihati zamanında “Cemaat”e de anlattık; fakat bizi dinlemeyerek başka yollara girdiler! Şimdi el etek açıyorlar, ama biz o işlerde yokuz. Fakat gönüllerimiz size açıkken eskimiş edebiyatla bu aşkı söndürmeyin! Birliktelik için sadece size özel hiçbir “şartımız” yoktur.

Muhabbetle, canlara selâm olsun. Komünizmi Tanrı kahretti, şimdi “Kahrolsun Fundamentalist Faşizm”! Yaşasın Türklük – Türkmenlik -Oğuzluk; Yunus Emre, Pir Sultan, Halac-ı Mansur, Aşık Veysel!

Ne Arabiyem, Ne Farsiyem, Ne Hinduyem

Halaciyem, Galaciyem, Türkiyem.

Tanrı Türk’ü Korsun

YORUM YAP

Bağdar Caddesi Escorthamile pornobodrum escortbahis sitelerigaziantep escortgaziantep escortmaltepe escortbostancı escortanadolu yakası escortizmir escortdeneme bonusu veren sitelerhttps://www.tedxpenn.com/escort ankaraankara escorthttps://greenhousecraftfood.com/ataşehir escortbetperBetofficeMebbismatbetholiganbettrendyol indirim kodutipobetPusulabetCasibomstarzbet giriştipobetbetturkey twitterbetturkey girişvevobahisgobahisbetsatligobetistanbul escortslot siteleri https://en-iyi-10-slot-siteleri.comsekabetstarzbet adamsah.netbahis sitelerimarsbahiswinxbetbahis sitelericasino siteleriselçuksportsdeneme bonusuistanbul escortcasibomstarzbetpiabetstarzbet girişstarzbet girişbahsegelbahsegelklasbahisankara kombi servisiklasbahisbetebetbelugabahistipobetmariobetbetistmersin günlük kiralık evmarkajbetparibahisbetineceltabetmatadorbetgrandpashabetcasibomgobahisparmabetbettiltbetnisbetsatbetorspinligobetbetkanyonbetturkeyonwinsahabetrokubetmarsbahisextrabetikimisliwinxbetbahisalgorabetelexbetfunbahisartemisbetbetmatiksupertotobetoleybetbetlikekralbetperabetimajbetlimanbetsavoybetintobetdiscountcasinomostbetbetroadpiabetmeritkingholiganbetjasminbetasyabahisredwinbetkolikdiscountcasino7slotsmilanobetelitbahisorisbetxslotaresbetfavoribahispadisahbetnakitbahispolobetsekabetmatbetpalacebetmrbahistulipbetnorabahismilosbetrexbetjetbahisjojobetonbahissuperbetinbetexperbetperbahigopokerbetalordbahisvdcasinocasinovalebetonredpinupbahis1000baymaviakcebetnoktabetneyinebetturkeymariobetfavorisen1xbetBelge istemeyen bahis siteleribahiscomtipobetgrandbettingtruvabetbahiscasinotarafbetbahiscommariobetbetistmarkajbetbetinematadornetcasibombelugabahisbetebet1xbetasyabahiscasinovalediscountcasinoelexbetfavoribahisbahiscombahiscombelugabahisbelugabahisbetistbetistceltabetceltabetklasbahisklasbahismariobetmariobetrestbetrestbettarafbettarafbettipobettipobetcasibomcasibomcasibomcasibomstarzbetsahnebetlimanbetredwinmatadorbetmatadorbetbetkombetkom
escort Bağcılar escort Bahçelievler escort Bakırköy escort Bayrampaşa escort Beylikdüzü escort Güngören escort İstiklal escort Kadıköy escort Sultanbeyli escort Üsküdar escort Avsallar escort Mahmutlar escort Oba escort Mecidiyeköy escort Ölüdeniz escort Güllük escort Kültür escort Ataşehir escort Avcılar escort Başakşehir escort Esenler escort Esenyurt escort Fatih escort Gaziosmanpaşa escort Kartal escort Küçükçekmece escort Maltepe escort Pendik escort Sultangazi escort Ümraniye escort Adapazarı escort Yalıkavak escort güvenilir casino siteleri Yalova escort Muğla escort Aydın escort Çanakkale escort Balıkesir escort Tekirdağ escort Manisa escort Trabzon escort Kahramanmaraşescort Kütahya escort Osmaniye escort Sivas escort Tokat escort Çorum escort Yozgat escort Isparta escort Elazığ escort Ordu escort Edirne escort Erzincan escort Zonguldak escort Rize escort Uşak escort Kırşehir escort Erzurum escort Giresun escort Amasya escort Sinop escort Niğde escort Bolu escort Karaman escort Kırıkkale escort Bayburt escort Ardahan escort Gümüşhane escort Artvin escort Çankırı escort Bartın escort Sinop escort Bilecik escort Karabük escort Burdur escort Nevşehir escort Kıbrıs escort Kırklareli escort Kastamonu escort Düzce escort Aksaray escort Adıyaman escort Afyon escort Arnavutköy escort Bebek escort Beşiktaş escort Beykoz escort Beyoğlu escort Büyükçekmece escort Çatalca escort Çekmeköy escort Eyüpsultan escort Kağıthane escort Sancaktepe escort Sarıyer escort Şile escort Silivri escort Şişli escort Taksim escort Zeytinburnu escort Aliağa escort Balçova escort Bayındır escort Bayraklı escort Bergama escort Beydağ escort Bornova escort Buca escort Çeşme escort Çiğli escort Karşıyaka escort Fehiye escort Marmaris escort Gaziemir escort Dikili escort Menderes escort Menemen escort Torbalı escort Atakum escort Çerkezköy escort Yenişehir escort Bodrum escort Toroslar escort Tarsus escort Silifke escort Mezitli escort Erdemli escort Anamur escort Akdeniz escort Melikgazi escort Elbistan escort Lüleburgaz escort İzmit escort İlkadım escort Çorlu escort Battalgazi escort Yeşilyurt escort Milas escort Ceyhan escort Çukurova escort Kozan escort Sarıçam escort Seyhan escort Emirdağ escort Sandıklı escort Merzifon escort Suluova escort Taşova escort Altındağ escort Batıkent escort Çankaya escort Çubuk escort Etimesgut escort Haymana escort Kahramankazan escort Keçiören escort Kızılcahamam escort Mamak escort Polatlı escort Pursaklar escort Sincan escort Ulus escort Yenimahalle escort Aksu escort Alanya escort Belek escort Demre escort Döşemealtı escort Elmalı escort Finike escort Gazipaşa escort Kaş escort Kemer escort Kepez escort Konyaaltı escort Korkuteli escort Kumluca escort Lara escort Manavgat escort Muratpaşa escort Serik escort Side escort Didim escort Efeler escort Nazilli escort Söke escort Altıeylül escort Ayvalık escort Bandırma escort Bigadiç escort Burhaniye escort Dursunbey escort Edremit escort Erdek escort Gömeç escort Gönen escort Havran escort İvrindi escort Karesi escort Kepsut escort Susurluk escort Büyükorhan escort Gemlik escort Görükle escort Gürsu escort Harmancık escort İnegöl escort İznik escort Karacabeyescort Kestel escort Mudanya escort Mustafakemalpaşa escort Nilüfer escort Orhangazi escort Osmangazi escort Yıldırım escort Biga escort Çan escort Gelibolu escort Karahayıt escort Merkezefendi escort Pamukkale escort Keşan escort Aziziye escort Palandöken escort Yakutiye escort Odunpazarı escort Tepebaşı escort Araban escort İslahiye escort Karkamış escort Nizip escort Nurdağı escort Oğuzeli escort Şahinbeyescort Şehitkamil escort Yavuzeli escort Bulancak escort Espiye escort Görele escort Altınözü escort Arsuz escort Antakya escort Defne escort Dörtyol escort Erzin escort Hassa escort İskenderun escort Kırıkhan escort Kumlu escort Payas escort Reyhanlı escort Samandağ escort Eğirdir escort Yalvaç escort Foça escort Karabağlar escort Kemalpaşa escort Kiraz escort Kınık escort Konak escort Narlıdere escort Ödemiş escort Tire escort Urla escort Safranbolu escort Akhisar escort Alaşehir escort Kırkağaç escort Salihli escort Sarıgöl escort Şehzadeler escort Soma escort Turgutlu escort Yunusemre escort Akkışla escort Bünyan escort Develi escort Kocasinan escort Talas escort Yahyalı escort Gazimusağa escort Girne escort İskele escort Lefke escort Lefkoşa escort Başiskele escort Çayırova escort Darıca escort Afşin escort Dulkadiroğlu escort Göksun escort Onikişubat escort Türkoğlu escort Kızıltepe escort Mut escort Dalaman escort Gümbet escort Datça escort Kavaklıdere escort Köyceğiz escort Menteşe escort Turgutreis escort Ula escort Yatağan escort Fatsa escort Altınordu escort Ünye escort Düziçi escort Kadirli escort Ardeşen escort Akyazı escort Arifiye escort Erenler escort Geyve escort Hendek escort Karasu escort Kaynarca escort Sapanca escort Derince escort Dilovası escort Gebze escort Gölcük escort Kandıra escort Karamürsel escort Kartepe escort Körfez escort Akşehir escort Beyşehir escort Bosna escort Ereğli escort Karapınar escort Meram escort Selçuklu escort Gediz escort Simav escort Tavşanlı escort Doğanşehir escort Bafra escort Çarşamba escort Boyabat escort Kapaklı escort Süleymanpaşa escort Erbaa escort Niksar escort Turhal escort Akçaabat escort Of escort Ortahisar escort Yomra escort Armutlu escort Çiftlikköy escort Çınarcık escort Akdağmadeni escort Boğazlıyan escort Sarıyaka escort Sorgun escort Alaplı escort Çaycuma escort Devrek escort Ereğli escort Kilimli escort Kozlu escort